Pakkauslista viikon vaellukselle

Tässä kirjoituksessa annamme vinkit, mitä pakata mukaan sulanmaan aikana tapahtuvalle vaellukselle.

Monella aloittelevalla retkeilijällä on varmasti unelma päästä joskus pidemmälle vaellukselle. Retkeilytaitoja onkin hyvä aloittaa harjoitella ensin lyhyemmillä retkillä ja kun taidot alkaa olla kunnossa, voi retkiä alkaa pidentää.

Viikon mittaisella vaelluksella kuivan maan aikaan tarvitsee mukaansa suunnilleen samat varusteet, kuin viikonlopun mittaisellakin, tietysti ruokaa menee enemmän, tarvitset ehkä lisää vaatteita ja kaikkien varusteiden pitää kestää retkikohteen vaativuus. Kun vaellus suuntautuu Lappiin, pitää ottaa huomioon rankempi sää ja maaston vaativuus.

Pakkauslista vaellukselle:

  • Rinkka tai muu kantolaite
  • Majoite (esim. teltta, riippumatto tai tarppi)
  • Makuualusta
  • Makuupussi tai quilt
  • Ruoanlaitto- ja ateriointivälineet
  • Ruoka
  • Vaatteet, asusteet ja kengät
  • Pienvarusteet (korjausvälineet, hygienia ym.)
  • Ensiapuvälineet
  • Liikkumiseen suunnistusvälineet, vaellussauvat ym.

Kokeneiden retkeilijöiden vaatteet ja varusteet poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan. Valintaan vaikuttaa retkikohde, retken tavoitteet ja tyyppi, säätila, oma tyyli ja ennen kaikkea omat mieltymykset.

Tee oma pakkauslista

Alkuun on hyvä tehdä itselleen pakkaulista. Kannatta tutkia tätä tehdessä netistä löytyviä pakkauslistoja, mutta samalla kannattaa olla kriittinen niitä kohtaan. Varmasti kaikkien aloittelevien retkeilijöiden ongelmana on se, että alkuun on liikaa painoa kyydissä, koska ei oikein tiedä mitä kaikkea kannattaa ottaa mukaan. Kyytiin tulee äkkiä vähän kaikkea varmuuden vuoksi.

Jos löytää netistä kaiken kattavan pakkauslistan ja yrittää pakkaa niitä rinkkaan, niin voi olla että ne ei mahdu sinne ja mukaan tulee paljon tavaraa, mitä juuri siellä omalla reisulla ei edes tarvitse. Liian painava rinkka ei ole mukava kantaa viikkoa selässä. Se rajoittaa liikkumista, aiheuttaa kipuja ja väsymystä, sekä voi aiheuttaa jopa tapaturmia. Se mikä on sitten liian painava on kovin henkilökohtaista.

Pakkauslistaa kannattaa alkaa miettimään ensin, mitä laitat päälle lähtiessäsi kävelemään. Mieti kaikki vaatteet, asusteet, kengät, karttalaukku, GPS, vaellussauvat ym. valmiiksi ja kirjaa ne ylös. Mikäli vaelluskohde on pidemmän matkustamisen päässä, puet nämä päällesi ehkä vasta kohteessa, joten laita nämä vaatteet esimerkiksi reissukassin päälle.

Autolla kohteeseen matkustavan on hyvä tehdä oma reissukassi, jossa on myös automatkalla tarvittavia vaatteita ja vaihtovaatteet valmiina vaellukselta paluuta varten. On mukavaa olla rennommat vaatteet ja kengät ajomatkalle.

Tämän jälkeen voit alkaa miettimään muita asioita pakkauslistalta.

Rinkan valinta vaellukselle

Monella on vain yksi rinkka, joten tämä on helppo valinta. Rinkka pitäisi olla tilavuudeltaan sen kokoinen, että sinne saisi kaikki mahtumaan sisälle. Mikäli rinkka tulee aivan täyteen, voi esimerkiksi teltan kiinnittää ulkopuolelle.

Täältä löydät muutaman rinkan valintaan liittyvän blogikirjoituksen:

Rinkkojen koot — mitä mahtuu rinkan sisälle?

Miten valita itselle sopiva rinkka?

Näin pakkaat rinkan oikeaoppisesti

Majoitteen valinta

Yleensä aloittelijalla on varminta ottaa teltta majoitteeksi. Teltan pitää kestää retkikohteen sääolosuhteet, mutta sen ei kannata olla kuitenkaan liian järeä. Teltta voi olla yhden hengen käytössä, mutta painoa säästää helposti, jos teltassa nukkuukin kaksi tai jopa kolme henkilöä.

Teltta kannattaa olla tyyppiä vaellusteltta. Osa teltoista on tarkoitettu lähinnä leirintäalueilla yöpymiseen, ne painavat paljon ja eivätkä kestä kovia sääolosuhteita.

Täältä löytyy opas teltan valintaan. Ja täällä on apuja riippumattoa haaveilevalle.

Makuupussin ja -alustan valinta

Makuupussin ja -alustan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota, kuinka kylmällä kelillä niillä vielä pystyy nukkumaan. Vaikka tarkoitus olisi nukkua autiotuvissa yönsä ja/tai sääennuste lupailee lämpimiä kelejä, niin Lapissa yleensä kannattaa valita yhdistelmä, millä pystyy nukkumaan vielä paljon kylmemmässä, sääennusteet eivät aina pidä paikkansa.

Lapissa kesälläkin voi lämpötila monesti mennä lähelle nollaa. Tässä ei kannata kuitenkaan liioitella, talvikäytön makuupussi on liian järeä kesäkäyttöön.

Vaelluksella yöpymisvarusteiden painolla ja pakkauskoolla on paljon merkitystä. Näitä ostaessa kannattaa etukäteen miettiä, että on sopivat setit omille retkille ja vaelluksille. Jos retkeilee ympäri vuoden, tarvitaan useampi makuupussi ja ehkä alustakin.

Makuupussi kannattaa olla vedenpitävästi pakattu. Pelkkä rinkan sadesuoja ei ole riittävä suoja kastumista vastaan.

Täältä löytyy kattava opas makuupussin ja -alustan hankkimista miettiville.

Ruoanlaitto ja ateriointivälineet

Useimmiten vaelluksella käytetään retkikeitintä ja siihen 1-2 sopivaa kattilaa/paistinpannua. Lisäksi tarvitset polttoainetta keittimeen ja kenties paistolastan tai kauhan/kuumuutta kestävä lusikan. Tämän lisäksi on yleensä kuppi ja lusikka, jolla ruoka nautitaan. Jos syöt yksin, voit syödä suoraan kattilasta tai jos sinulla on retkiruokapusseja, niin voit syödä suoraan niistä.

Näiden lisäksi on hyvä olla mukana puukko tai veitsi ja tulentekovälineet. Joissakin retkikeittimissä on piezo-sytytin, jolla se sytytetään päälle, mutta ne ovat arkoja hajoamaan. Tarvitset myös juomapullon ja joskus on hyvä olla mukana vedenpuhdistusvälineet, suodatin tai pillerit.

Ruoka

Pidemmällä vaelluksella saattaa ruoka olla painavin osuus varusteista. Usein ruokaa on vähintään n. 500 grammaa / hlö / päivä. Ruoassa kannattaa käyttää paljon huomiota sen painoon, säilyvyyteen ja ravintoarvoihin.

Ruoat kannattaa pakata niin, ettei ne hajoa tai kastu vaelluksen aikana.

Tässä kattava artikkeli retkiruokailun perusteista.

Vaatteet, asusteet ja kengät

Vaatepussukka voi olla yllättävän painava, jos siihen ei kiinnitä erityistä huomiota. Vaatteet kannattaa pakata vedenpitävään pussiin, jotta ne pysyy varmasti kuivina.

Vaatetus pitää miettiä kokonaisuutena, eikä vain pakkaamaalla lempivaatteita mukaansa. Yleensä viikon vaelluksella on mukana korkeintaan yksi vaihtoalusvaatekerta. Sukkia kannattaa ottaa useampi pari ja märät sukat kannattaa kuivata aina seuraavalle päivälle.

Jos sinulla on järeät vaelluskengät käytössä, voi olla mukavaa leirissä huilata jalkoja leirikengillä.

Vaatetus kannattaa miettiä kerrospukeutumisen kannalta. Mieti, että jos puet kaikki vaatteet päällesi, ja sillä yhdistelmällä pitäisi pärjätä jopa lähellä nollakeliä. Merinovilla toimii hyvin alusvaateina. Välikerrokseen soveltuu hyvin fleecet ja sitä voi lisätä kevytuntsikalla. Siihen vielä päälle väljä vedenpitävä kuoritakki ja tällä setillä pärjää jo kylmässä, tuulessa ja vesisateessa. Vaellushousujen päälle voi vetäistä sadehameen tai kuorihousut.

Täältä löytyy kaikki vaatteita käsittelevät oppaat.

Pienvarusteet, eli pikkusälä

Tähän kategoriaan menee oikeastaan kaikki pienet varusteet, osa voi olla jo tuolla ruokailupuolella tai sitten vaeltajan taskuissa kävellessä. Tätä pientä sälää saattaa joskus unohtua rinkkojen pikkutaskuihin ja kannattaa nekin tarkistaa, että mukana on vain sellaista, mitä voi oikeasti tarvita.

Usein tiskaaminen onnistuu ilman pesuaineita, mutta jos käytät pesuainetta, tarkista, että se on oikeasti luontoystävällistä. Tiskiharjaa myös harvemmin kannetaan mukana, mutta voi sellaisen ottaa, jos näkee pakottavaa tarvetta.

Vessapaperia menee useimmilla korkeintaan yksi rulla viikossa. Käsisavetteja ei välttämättä tarvitse, mutta joskus ryhmässä liikkuessa voi olla perusteltua, kuten käsidesikin. Hammasharja ja -tahna on tarpeen, sekä henkilökohtaiset lääkkeet. Aurinkorasva ja -aurinkolasit on kesällä hyvä olla mukana. Pyyhe on myös valinnainen varuste, tähän soveltuu hyvin kevyt retkipyyhe.

Otsalamppua harvoin kesällä tarvitsee, mutta keväällä ja syksyllä voi olla tarpeen pimeässä teltassa. Hyttysiä varten voi ottaa mukaansa vaikkapa hyttysverkon.

Pieni korjauspussi kannattaa tuunata itselleen. Siihen ei kannata laittaa liikaa tavaraa, vaan miettii mitä voisi tarvita, kuten neula ja lankaa, nippusiteitä, rautalankaa, tarvikenarua, hakaneuloja ja teippiä.

Tähän kategoriaan voi laittaa myös puhelimen, kameran ja virtapankin. Tai osa näistä voi kuulua liikkumisen aikana käytettäviin varusteisiin. Päätä itse mihin kategoriaan laitat ne.

Ensiapuvälineet

Vaelluksilla pitää aina varautua myös loukkaantumisiin ja sairastumisiin. Ensiapulaukku on hyvä pitää mukana lyhyemmilläkin retkillä. Ensiapulaukun voi koota itse, tai ostaa valmiina, jota tuunaa omaan käyttöön sopivaksi.

Tarvitset vähintään laastareita, sideharsoa, rakkolaastareita, teippia ja särkylääkkeitä. Muista aina ennen lähtöä täydentää käytetyt tarvikkeet ja katso että kaikki on vielä kunnossa.

Vanha ”älytön” puhelin toimii hätänumeroon soittaessa ilman sim-korttiakin. Tosin tarvitaan puhelinyhteys. Esimerkiksi Garmin InReach-laitteella voit hälyyttää apua sateliitin välityksellä, et tarvitse mobiiliverkkoa.

Liikkumisen aikana tarvittavat varusteet

Kuten alussa mainittiin, nämä kannattaa pakata erikseen jo helposti saataville ja niin, ettei mitään unohdu matkasta. Suunnistamisessa osa käyttää GPS-laitetta, puhelinta tai jopa kelloa, mutta kartta kannattaa olla aina matkassa. Kartan kanssa tarvitaan kompassi ja näitä pitää osata myös käyttää. Tekniset laitteet saattavat hajota ja niissä voi tulla ongelmia akunkeston kanssa.

Täältä löydät pikavinkit suunnistamiseen.

Nopeasti kokemusta keräämällä opit pakkaamaan mukaasi tarvitsemasi varusteet. Vaelluksen jälkeen kannattaa vielä miettiä oliko mukana jotain tarpeetonta ja puuttuiko jotain, mitä olisit tarvinnut.

Ei muuta kuin ikimuistoisia vaelluksia!

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 20.4.2022