Rinkkojen koot — mitä erikokoisiin rinkkoihin mahtuu sisälle?

Ensimmäisen rinkan ostaminen voi olla hankalaa, kun ei ole tietoa, mitä rinkan sisälle oikein mahtuu. Tämän kirjoituksen ajatuksena on antaa hiukan mielikuvaa erikokoisista rinkoista.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Osprey Aether Plus 85, Fjällräven Kajka 75 ja Osprey Ariel 55 AG.

Yksi kuva huijaa enemmän, kuin tuhat sanaa. Erimuotoiset rinkat näyttävät hyvin erikokoisilta ja kuvassa isoimman näköinen rinkka onkin oikeasti kaikkein pienin tilavuudeltaan.

Täältä löydät kaikki rinkkamme.

Rinkkaa hankittaessa on tietysti tärkeintä saada säädöt sopimaan omaan selkään ja sen pitää tuntua myös hyvältä. Rinkoissa on myös paljon erilaisia ominaisuuksia, mutta keskitymme tässä kirjoituksessa enemmänkin kokoon.

Rinkan koon määrittää käyttäjän varusteet. Rinkkaa on mukavinta käyttää, kun kaikki varusteet mahtuvat sisälle, eikä ulkopuolelle tarvitse kiinnittää mitään.

Mitä erikokoisiin rinkkoihin oikeasti mahtuu sisälle?

Asiaa havainnollistamaan, kävimme Raision Kuninkojan myymälässämme ja otimme testiin kolme erikokoista rinkkaa. Pakattaviksi varusteiksi valitsimme keskivertovaeltajien käyttämiä makuupussi-, makuualusta- ja telttakokoja.

Aloitetaan pienimmästä suurimpaan:

55-litrainen rinkka

Naisille muotoiltu Osprey Ariel AG 55 -rinkka.

Ospreyltä löytyy naisille suosittu Ariel-rinkkasarja ja miehille vastaava Aether-sarja. Tämän kokoluokan rinkat ovat naisilla suosittuja, mutta aloittelijan isoimmilla varusteilla, yksin vaeltaessa voi tulla tilanpuutetta. Rinkka näyttää todella isolta, koska se on muodoltaan ”litteä”, kaareva ja leveä. Tämä auttaa siirtämään painopistettä lähemmäksi selkää, missä sen pitääkin olla.

Pakkasimme rinkkaan varusteita, vaatepussia simuloi pussillinen tyynyjä ja ruokakassia esittää kuvassa oikealla oleva musta pussi. Nämä ovat samaa kokoa, kuin fiksusti pakkaava vaeltaja tarvitsee n. viikon vaellukselle lämpimään aikaan.

Kaikki yleisimmät vaelluksella tarvittavat pientarvikkeet saa mahtumaan rinkan pikkutaskuihin.

Rinkkaan mahtui:

  • 3-vuodenajan makuupussi (Rab Solar 3 W, pakkauskoko 37 x 24 cm)
  • Makuualusta (Thermarest Prolite Apex Large, pakkauskoko 28 x 17 cm)
  • Vaatepussi
  • Trangian keitin ja kattilat
  • Ruokapussi

Näillä varusteilla rinkka menikin jo aivan täyteen ja majoite pitää kiinnittää joko rinkan ulkopuolelle tai sen kantaa mahdollinen telttapari.

Mikäli makuupussia ja makuualustaa pienentää pakkauskooltaan, saa sisälle vielä mahtumaan pieneen tilaan pakkautuvan teltan.

75-litrainen rinkka

Legendaarinen Fjällräven Kajka 75 -rinkka.

Fjällrävenin Kajka on vuodesta toiseen Suomen ostetuimpia rinkkoja. Rinkasta löytyy myös naisten malli Kajka 75 W.

Kun käytössä on 20 litraa lisää tilavuutta ja isot sivutaskut, saa rinkkaan mahtumaan jo paljon varusteita. Rinkkaan jäi vielä hyvin tilaa pientarvikkeille, mutta isompia varusteita ei mahdu enempää sisälle.

Rinkkaan mahtui:

  • 3-vuodenajan makuupussi (Rab Solar 3 W, pakkauskoko 37 x 24 cm)
  • Makuualusta (Thermarest Prolite Apex Large, pakkauskoko 28 x 17 cm)
  • 2-hengen vaellusteltta (Halti XPD Finland 2)
  • Vaatepussi
  • Trangian keitin
  • Ruokapussi

85-litrainen rinkka

Muhkuraiseksi pakattu Osprey Aether Plus 85.

Ospreyn miesten Aether-sarjan rinkat vastaa naisten Ariel-sarjaa. Rinkasta löytyy useampi tasku ja isoksi rinkaksi se melko pienen näköinen, koska rinkka tulee pitkälle ulos selästä.

Pakkasimme rinkkaan talviretkelle soveltuvaa varustetta. Rinkkaan jäi vielä tilaa talvella tarvittaville lisävaatteille, kaasulle ja pientarvikkeille.

Rinkkaan mahtui:

  • Talvimakuupussi (Rab Ascent 900 W, pakkauskoko 26 x 45 cm)
  • Makuualusta (Thermarest Prolite Apex Large, pakkauskoko 28 x 17 cm)
  • 2-hengen vaellusteltta (Halti XPD Finland 2)
  • Vaatepussi
  • Retkikeitin ja astiat (MSR PocketRocket Stove Kit)
  • Ruokapussi

Yhteenveto

Rinkan kokoa miettiessä valintaan vaikuttaa olemassa olevat retkeilyvarusteet. Keskivertovarusteilla naiselle kesäkäyttöön yleensä riittää n. 60 litraa, kun miehillä se on 75 litran tietämillä. Näillä kokoluokilla onnistuu viikon vaellus lämpimään aikaan, kun vaatteet, ruoat ja lisävarusteet on tarkkaan mietitty.

Kun varusteiden kokoa pienennetään, pärjää paljon pienemmälläkin rinkkakoolla. Aloittelevat retkeilijät yleensä joutuvat ostamaan kaikki varusteet kerralla, joten rahaa ei välttämättä ole käytettävissä kaikkein pienimmän pakkauskoon varusteisiin.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että rinkka on usein vaeltajan painavin varuste, joten liian isoa rinkkaa ei kannata turhanpäiten ostaa.

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 15.2.2022Muokattu: 28.3.2022