Tietopaketti kerrospukeutumisen saloihin

Varmaankin kaikki suomalaiset ovat joskus kuulleet puhuttuvat kerrospukeutumisesta. Kylmässä ilmastossa asuvat ihmiset oppivat väistämättä pukeutumaan lämpimästi, mutta mikä idea kerrospukeutumisessa pohjimmiltaan on? Mikä on eri vaatekerroksien tehtävä ja mitä materiaaleja kannattaa käyttää missäkin ulkoilulajissa?

Tässä oppaassa asiantuntijanamme on Esa, joka työskentelee myymäläpäällikkönä Kuninkojan myymälässämme. Pitkään ulkoilualalla toiminut Esa pyöräilee töihin vuoden ympäri ja harrastaa myös mm. laskettelua, hiihtämistä ja vaellusta, joten monipuolista kokemusta löytyy myös harrastuksien kautta.

Kerrospukeutumisen avulla pystyt nauttimaan ulkoilusta säällä, kuin säällä. Pysyt kuivana ja lämpimänä, sekä pystyt säätämään vaatetusta aktiviteettien mukaisesti, kertoo Esa lyhyesti kiteytettynä.

Lähes millä tahansa vaatteilla voi harrastaa ulkoilua, mutta käyttämällä laadukkaita ulkoiluvaatteita saa lisättyä mukavuutta ja parannettua toiminnallisuutta. Monella on varmasti sattunut kohdalleen kokemuksia, joissa kylmällä ilmalla on miettinyt vain miten pääsee äkkiä sisälle lämpimään ja se kauniista ilmasta nauttiminen on jäänyt vähemmälle.

Kolmikerrospukeutumisen periaatteilla on helppoa säätää vaatetusta, kun luvassa on sekä sykettä nostavaa liikuntaa että kylmässä paikallaan seisomista.

Kolmikerrospukeutuminen on toimiva tapa pukeutua etenkin kylmälle kelille. Vaatekerroksia voi olla enemmänkin, mutta kolmikerrospukeutuminen koostuu kolmesta vaatekerroksien antamasta ominaisuudesta.

Ideana kolmikerrospukeutumisessa on, että lähinnä ihoa oleva aluskerros siirtää kosteutta tehokkaasti kohti ulommaisia kerroksia. Keskimmäinen välikerros on ilmava ja lämmittävä. Uloimmainen päälikerros pysäyttää tuulen ja sateen.

1. Kerrospukeutuminen alkaa alusasusta

Alusasun tärkein tehtävä on pitää iho kuivana. Aktiviteettien aikana keho alkaa tuottamaan lämpöä, syntyy hikoilua ja hien pitää päästä siirtymään alusvaatteiden läpi uloimmille kerroksille. Kosteaksi jäänyt alusasu tuntuu kylmältä. Toimiva alusvaate on ihonmyötäinen ja napakka päällä, mutta ei rajoita kuitenkaan liikkuvuutta.

Alusasujen materiaalit ovat tärkeässä asemassa kosteudensiirrossa. Vanha sanonta ”puuvilla tappaa” johtuu siitä, että puuvilla materiaalina sitoo itseensä paljon kosteutta, se kuivuu hitaasti ja tuntuu näin ollen kylmältä. Vältä siis puuvillaisia vaatteita. Vaikka muuten pukeutuisitkin lämpimästi, puuvillaiset alushousut tai rintaliivit riittävät jo laittamaan sinut palelemaan.

Alusasun materiaali kannattaa valita aktiviteetin mukaan. Suosituimmat ulkoiluun tarkoitetut alusvaatteet valmistetaan merinovillasta, keinokuidusta, silkistä tai niiden yhdistelmästä.

Merinovilla on hyvä materiaali retkeilyssä käytettäville alusasulle. Caj vetää kuvassa Devold Expedition Man Zip Neck -aluspaidan päälle tauon ajaksi Haglöfsin –kevyttoppatakkia, jonka päälle tulee vielä kipinäsuojaksi Fjällräven Canada Shirt.

Merinovilla soveltuu erittäin hyvin aktiviteetteihin, joissa ei hikoilla ylenpalttisesti. Merinovilla lämmittää myös kosteana, on luonnostaan antibakteerinen ja vaatii käytön jälkeen useimmiten pelkän tuuletuksen. Retkeilyssä ja melonnassa merinovilla onkin useimpien valinta alusasumateriaaliksi juuri tämän takia. Kylmään aikaan vaelluksessa on suosittua käyttää kahta eri alusasukerrastoa, lämpimämpi kerrasto leirissä oleskeluun ja ohuempi kerrasto päivän siirtymisiin. Ohuen kerraston saa kuivattua leirissä mukavan lämpimäksi seuraavan päivän vaellukselle.

Yksi suosituimmista merinovilla-alusasujen valmistajistamme on Devold. Devoldin alusasuvalikoima on monipuolinen. Breeze-sarja on kevyin ja hengittävin, soveltuu hyvin enemmän hikoiluttaviin aktiviteetteihin. Hiking-sarja on hiukan lämpimämpi ja soveltuu vaellukseen, jossa ei hikoilla yhtä paljon. Hiking-sarja korvataan syksyn 2022 aikana Lauparen-sarjalla. Duo Active -sarja on vielä Hiking-sarjaa lämpimämpi ja erikoisuutena vaatteiden sisäpuoli on teknistä, hyvin hengittävää ThermoLite® -materiaalia ja ulkopuoli lämmintä merinovillaa. Devoldin lämpimin alusvaate-sarja on Expedition, joka on tarkoitettu erittäin kylmiin olosuhteisiin. Expedition-sarjan sisäpuoli on 100% merinovillaa ja ulkopuoli kestävämpää sekoitettta, jossa on 90 % merinovillaa ja 10 % polyamidiä.

Muita merinovillaa sisältäviä alusvaatteiden valmistajia meiltä löytyy mm. Fjällräven, Svala, Smartwool, AclimaHalti, Lasting, Supernatural ja Mons Royale.

Keinokuitu on hyvä valinta alusvaatemateriaaliksi, kun hikoilua on luvassa enemmän.

Keinokuidut siirtävät kosteutta merinovillaa tehokkaammin uloimpiin vaatekerroksiin. Keinokuituiset alusvaatteet ovatkin suosittuja hiihtäjillä, polkupyöräilijöillä ja vastaavissa enemmän sykettä nostavissa aktiviteeteissä.

Kunnon sykkeellä liikkuessa hyvä yhdistelmä on esimerkiksi keinokuituinen alusasu ja softshell -asu. Kylmemmällä ilmalla voi keinokuituisen alusasun korvata merinovillaisella ja tarvittaessa voi lisätä vielä välikerrosvaatteen.

Laadukkaita keinokuituisia teknisiä alusasuja löytyy valikoimastamme esimerkiksi seuraavilta valmistajilta: Odlo, Helly Hansen, Halti ja Svala

Alusvaatteita on myös merinovillan ja keinokuidun yhdistelmänä, jolloin saadaan merinovillatuote kestämään enemmän kulutusta. Joissakin alusvaatteissa käytetään merinovillaa kehonkohdissa, joissa tarvitaan lämpöä ja keinokuitua paikoissa, joissa tarvitaan hengittävyyttä ja elastisuutta. Valikoimastamme löytyy myös windstopper-alushousuja, joissa on sijoitettu kylmälle arkojen paikkojen kohdalle tuulen pysäyttäviä paneeleja. Windstoppereita käyttävät mm. hiihtäjät ja pyöräilijät pysäyttämässä vetoketjun välistä tulevan tuulen.

Muita ominaisuuksia, joita kannattaa miettiä aluspaidalta on kaulus, huppu, vetoketju ja peukalonreiät.

Peukaloreäillinen, pitkä hiha antaa lisälämpöä ranteen kohdalle ja katkaisee kylmäsillat tehokkaasti. Kuvassa Devold Expedition Man Zip Neck.

2. Tärkeä osa kerrospukeutumista: ilmava välikerros

Välikerroksen ideana on toimia eristävänä kerroksena. Lämpö siirtyy aineesta toiseen kolmella eri tavalla: johtumalla, konvektiolla (ilmavirtaus) ja/tai lämpösäteilemällä. Paikallaan pysyvä ilmatasku estää tehokkaasti johtumista ja konvektiota, joten ilma toimii loistavana lämmöneristeenä. Vaatteissa parhaiten ilmaa sitovia materiaaleja ovat untuvat, villat ja keinokuidut.

Hyvin toimiva välikerros jatkaa aluskerroksen kosteudensiirtoa ulospäin iholta. Välikerrokseen jäänyt kosteus heikentää sen lämmöneristysominaisuuksia.

Esan suosittelema Svala Powerstretch toimii erinomaisesti välikerrospaitana kuoritakin kanssa. Powerstretchin päälimateriaali ei liimaudu kiinni kuoritakin sisämateriaaliin ja hengittävyys pysyy hyvänä.

Välikerros voi koostua yhdestä tai useammasta vaatteesta, riippuen aktiviteetistä ja ulkolämpötilasta. Hyviä materiaaleja välikerrokseen ovat merinovilla, villa, fleece ja untuva.

Aktiviteettien ja ulkolämpötilan vaihdellessa on hyvä voida säätää välikerroksen vaatteita toimintaan sopivaksi. Enemmän hikoillessa riittää pelkkä alusvaate päällimmäisen kerroksen alla. Kevyemmässä aktiviteetissa tarvitaan hiukan enemmän ilmavaa, hyvin hengittävää eristettä välikerrokseen. Tähän tarkoitukseen soveltuvat hyvin ilmavat fleecet ja oikein kylmällä ilmalla merinovilla- ja villapaidat. Tauolla kannattaa lisätä heti lämmintä vaatetta päällimmäisen kerroksen alle, tähän soveltuvat hyvin pieneen tilaan pakkautuvat kevyttoppatakit ja kevytuntuvatakit. Kirjoitimme kevyttoppatakeista tarkemmin blogissamme.

Halti Klaidu Fleece on erittäinen lämmin pörröfleecetakki, jota voi käyttää välikerroksena tai päälikerroksena.

Välikerrosvaatteessa kannattaa kiinnittää huomiota mm. sen kaulukseen, taskuihin, painoon ja ilmavuuteen. Isoin valinnan aihe on huppu vai ilman? Välikerrospaidan huppu on usein melko pieni, eikä paina niskaan sen ollessa pois päästä. Hupullisessa paidassa ja takissa on usein myös paremmin suojaava kaulus. Hupullinen kevyttoppatakki, kuten Haglöfs Expedition Lätt Hoodie toimii myös päälitakkina ja silloin huppu toimii hyvin lämmittävänä suojana ja näyttää hienolta, mutta kuoritakin kanssa käyttäessä voi sen huppu olla liian lämmin. Ilman huppua kevyttoppatakki on myös kevyempi, vie pakkautuessaan vähemmän tilaa ja on usein hupullista takkia halvempi.

Myös paksu merinovillainen alusasu, kuten Devoldin Expedition -sarja soveltuu välikerrokseksi, jolloin alusasuksi on hyvä laittaa tekninen keinokuituasu.

3. Kerrospukeutumisen viimeinen osa: suojaava ulommainen kerros

Ulommaisen kerroksen päätarkoitus on suojata tuulelta ja kosteudelta. Ulommainen kerros pitää myös lämpimän, eristävän ilman välikerroksessa. Tämän vuoksi sen pitää olla tarpeeksi väljä, jotta välikerroksen eristeet ovat ilmavasti. Toimivassa kolmikerrospukeutumisessa alus- ja välikerroksesta tulevan kosteuden pitää läpäistä myös ulommainen kerros, jottei kosteus jää vaatteisiin.

Poutasäällä toimivia ulommaisen kerroksen vaatteita ovat tuulenpitävät housut ja takit, softshell-takit ja retkeilytakit. Sadesäällä toimii parhaiten hengittävä, täysin vedenpitävä kuoritakki. Alaruumiissa riittää useimmiten kaksi kerrosta, pitkät alushousut laitetaan jalkaan vasta kylmällä ilmalla. Vaelluksella sadekelin sattuessa vedenpitävät housut voidaan vetää sateen ajaksi housujen päälle.

Eetulla on kuvassa yllään softshell-kankainen hiihtotakki, joka on tyylikäs vaate jopa arkikäyttöön.

Softshell-takit ovat vedenpitävää kuoritakkia mukavempia päällä ja hyvän hengittävyyden ansiosta ovat myös monikäyttöisempiä. Softshell-takkien sisäpinta on miellyttävä sellaisenaankin käytettäessä, koska vuoraus on harjattu pehmeäksi. Softshellin voi siis pukea alusvaatteiden päälle ilman pelkoa muovisesta tuntumasta. Softshell-takki ei yleensä suojaa sateelta, mutta hengittää paremmin, kuin täysin vedenpitävä kuoritakki.

Heidillä on päällään Sasta Katmai -anorakki. Luomupuuvillasta (35%) ja kierrätetystä polyesteristä (65%) valmistettu kangas on vahattu valmiiksi vettä hylkiväksi Nikwax Cotton Proof -käsittelyllä.

Retkeilytakit soveltuvat nimensä mukaisesti parhaiten retkeilyyn, mutta toimivat myös yleisesti ulkoilussa ja arkipäiväisessäkin käytössä. Retkeilytakit eivät pidä täysin sadetta, mutta puuvillakangasseostakit, kuten Fjällräven Keb Jacket ovat usein vahattavissa vettähylkiviksi. Retkeilytakit hengittävät hyvin, ovat mukavia päällä ja takeista löytyy monipuolisia ominaisuuksia, kuten runsaasti taskuja, hyvin säätyvät huput, stretch-kankaat ja vetoketjulla avattavat tuuletusaukot.

Haglöfsin Roc GTX -sarja on tehokäyttäjälle kestävää kolmikerrosmateriaalia.

Täysin vedenpitävä kuoritakki on paras ratkaisu, kun odotettavissa on sadetta ja halutaan myös saada normaalia sadetakkia parempi hengittävyys. Sadetakkihan ei käytännössä hengitä lainkaan, toisin kuin laadukas Gore-Tex kuoritakki, joka pitää sateen ulkopuolella, mutta päästää sisältä tulevan hikoilussa syntyvän höyryn ulos. Kuoritakin hyviä puolia hengittävyyden lisäksi on keveys ja pieneen tilaan pakkautuvuus. Kuoritakkia voi käyttää kaikkina vuodenaikoina ja se sopii myös kaupunkikäyttöön. Voit tutusta aiheeseen tarkemmin kuoritakeista kertovasta blogikirjoituksestamme.

Oikein kylmällä kelillä talvitakki on hyvä päällimmäisenä kerroksena. Talvitakkeja löytyy täysin tuulen- ja vedenpitävinä. Talvitakeista voit lukea lisää tästä blogikirjoituksestamme.

Muuta huomioitavaa päälikerrostakin valinnassa on sen toimivuus juuri sinun aktiviteeteissasi. Alppilajeissa huppu on mukava saada vedettyä kypärän päälle, lasketteluun suunnitellusta takista löytyy yleensä myös lumilukot, lumivyöryheijastimet, turvataskut ym.

Vaelluksella on kätevä kuoritakki, jossa etutaskut eivät jää rinkan lantiovyön alle, kainalotuuletuksella saa parannettua hengittävyyttä ja vesipilariarvon olisi hyvä olla yli 20 000 mm, kun kannetaan reppua selässä ja halutaan takin vielä pitävän käyttäjänsä kuivana.

Kun kerrospukeutumisen eri vaatteiden ja materiaalien tarkoitus on selvillä, voi kerroksia myös itse soveltaa eri käyttötarkoituksiin. Esa kertoo myös, että liian harva käyttää huppua hyväkseen kylmällä kelillä. Huppu antaa yllättävän paljon lisälämpöä ja mukavuutta. Kannattaa miettiä etukäteen vaatteita ostaessa niiden käyttötarkoitusta ja esimerkiksi mihin vaatteisiin mahdollisen hupun haluaa.

Katso myös video:

Scandinavian Outdoorin väki toivottaa sinut tervetulleeksi myymäläämme ja verkkokauppaamme tutustumaan tarkemmin laajaan vaatevalikoimaamme. Ulkoilun asiantuntijoiden avustuksella löydämme sinulle varmasti oikeat vaatteet oikeisiin aktiviteetteihin!

Lue lisää:

Merinovillan ominaisuudet

Monikäyttöinen kevyttoppatakki

Gore-Texin ominaisuudet

Alus- ja väliasut verkkokaupassa

Kuoritakit verkkokaupassa

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 29.11.2018Muokattu: 24.10.2022