Opas teltan valintaan — tunneli-, kupoliteltta vai jokin muu?

Oletko miettimässä uuden teltan ostoa? Ulkoilun asiantuntijamme Mikko antaa neuvot, mitä kannattaa ottaa huomioon telttaa ostaessa.

Teltan hankinta on yksi kalleimmista varusteostoista retkeilijälle. Ostopäätöstä tehdessä kannattaakin harkita tarkkaan, millaisen teltan haluaa hankkia. Teltan valintaan vaikuttaa sen mm. käyttötarkoitus, suunnitellut käyttökohteet, mihin vuodenaikaan telttaa on tarkoitus käyttää, henkilömäärä, mieltymykset, paino ja hinta.

Hyvä teltta kestää pitkään käyttöä, ei rikkoudu niin helposti ja sillä on jälleenmyyntiarvoa.

Mikko on töissä ulkoilun asiantuntijana Kuninkojan myymälässämme. Mikolta löytyy lähes 20 vuotta kokemusta retkeilijöiden auttamisesta ja Mikko onkin varmasti monelle meidän asiakkaallemme vuosien varrelta tuttu kasvo. Mikko toimii opassisältöjemme retkeilyasiantuntijana.

MIKON NEUVOT TELTAN OSTOON

Mihin aktiviteettiin olet telttaa hankkimassa?

Valitse oikeanlainen teltta oikeaan aktiviteettiin. Telttavalikoimamme on jaettu neljään kategoriaan: Perhe- ja leiriteltat, vaellusteltat, riippumatot- ja kalusteet sekä tarpit ja laavut.

Hawu 4 -teltta Mudduksen Kansallispuistossa, Ruotsissa.

Perhe- ja leiriteltat sopivat partiotoimintaan, perheille ja yleiseen ryhmäkäyttöön, kuten talvivaelluksille, joissa on yleensä järkevämpää käyttää yhtä isompaa telttaa, kuin useampaa pientä. Iso teltta antaa enemmän mukavuuksia myös leirintäalueella telttaillessa tai basecamp-tyylisessä retkeilyssä.

Vaellukseen kannattaa kuitenkin valita kevyempi teltta, koska painavaa telttaa on epämukavaa kantaa mukanaan pidempiä matkoja. Vaellusteltat ovatkin yleensä kevyempiä, kuin retkeilyyn tarkoitetut teltat ja kestävät rajumpia ilmoja. Keskitymmekin tässä blogikirjoituksessa enemmän vaellusteltan valintaan koskeviin vinkkeihin.

Teltan vaihtoehdoksi majoitteeksi on meillä myös riippumattoja sekä tarppeja, mutta keskitymme tällä kertaa telttaan liittyviin kysymyksiin.

Teltan koko – henkilömäärä

Telttaa ostaessa yksi tärkeimmistä kriteereistä on sitä käyttävä henkilömäärä, joka määrää teltan koon. Olemmekin laittaneet teltta-sivullemme tätä varten kätevät filtterit, joilla voi valita teltan henkilömäärän.

Henkilömäärä voi vaihdella eri retkillä. Jotkut vaellusreissut voivat olla esimerkiksi kaverin kanssa samalla majoitteella ja osa taas soolona. Tällöin kannattaa miettiä, haluaako tehdä kompromissin ostamalla teltan joka soveltuu useaan tilanteeseen vai ostaako useamman majoitteen eri tilanteisiin.

Aina ei tarvitse ostaa telttaa juuri ”oikealla” henkilömäärällä. Useita telttamalleja löytyy eri kokoisina, eri henkilömäärille, mutta painoero esimerkiksi kahden ja kolmen hengen telttamalleilla voi olla melko minimaalinen, jolloin kannattaa myös miettiä vaihtoehtoa, jossa ostetaankin esimerkiksi kahdelle hengelle kolmen hengen teltta, jolloin pienellä painon lisäämisellä saadaan lisää tilaa teltan sisälle ja tätä kautta enemmän mukavuutta.

Tilava vai pieni absidi?

Absidilla tarkoitetaan teltan eteistilaa. Absidia käytetään esimerkiksi varusteiden säilyttämiseen, ruuanlaittoon tai siellä voidaan istua porukalla aamupalaa nauttien tai sateen loppumista odottelemassa.

Fjällräven Abisko Shape 3 Sarekin kansallispuistossa, Ruotsissa.

Isossa absidissa on tilaa varusteille ja siellä mahtuu myös varovaisesti kokkailemaan. Valmistajat eivät suosittele teltan sisällä käyttämään keittimiä, mutta jos ilmanvaihto on varmistettu ja varovaisesti käyttää keitintä, niin se on kuitenkin turvallista.

Erillinen sisä- ja ulkoteltta vai molemmat samassa paketissa?

Kupolitelttoja löytyy kahdella eri konseptilla, toisessa on erillinen sisäteltta, jonka sisälle tulevat telttakaaret, toinen vaihtoehto on toisissaan kiinni olevat sisä- ja ulkoteltta, jossa telttakaaret tulevat ulkoteltan kaaritunneliin.

 

Esimerkiksi MSR Elixir 2 V 2 -teltassa telttakaaret kiinnitetään sisätelttaan, jolloin ensin pystytetään sisäteltta, jonka päälle tulee erillinen vedenpitävä telttakangas. Telttaa voidaan tällöin käyttää kesähelteillä pelkästää sisäteltan kanssa maksimaalisen ilmanvaihdon saadakseen ja sisäteltta antaa suojan hyttysiä vastaan.

Joissakin kupoliteltoissa, kuten Fjällräven Abisko Dome 2 -mallissa telttakaaret tulevat ulkoteltan tunnelikaareen, jolloin koko teltta pystytetään kerralla. Vesisateella tästä on hiukan hyötyä ja sisäteltta ei kerkeä kastumaan pahasti pystytyksen aikana. Sisäteltan saa napitettua irti ulkoteltasta, mutta pelkkää sisätelttaa ei voi pystyttää ilman ulkotelttaa.

Tunneliteltoissa telttakaaret tulevat yleensä aina ulkoteltan sisälle.

Tunneli- vai kupoliteltta?

Yleisin mietinnän aihe onkin, valitako tunneli- vai kupoliteltta? Molemmissa telttamalleissa on hyvät ja huonot puolensa.

Tunneliteltat ovat Pohjoismaissa varmasti se suosituin telttamalli. Tunneliteltassa on tilava absidi, tilavuus/paino -suhde on hyvä ja kun teltta on pystytetty tuulensuuntaisesti, telttavaarnat ja myrskynarut ovat tukevasti kiinnitetty, se kestää kovaakin myrskyä. Tunneliteltat ovat melko pitkiä, joten joskus voi olla hankalaa löytää tarpeeksi iso ja tasainen alue teltalle leiripaikassa.

Fjällräven Abisko Shape 3 tunneliteltta piti kunniansa Sarekin myrskyissä.

Kupolitelttojen etu on mahdollinen itseseisova rakenne, teltan saa pystytettyä ilman vaarnoja esimerkiksi kalliolle tai laudotetulle alustalle. Kupoliteltta vie usein myös pienemmän pohjapinta-alan, jolloin ahtaassa paikassa löytyy teltalle helpommin paikka. Kupolitelttojen absidi on yleensä melko pieni tai sitä ei ole lainkaan.

Teltan paino

Teltan paino kannattaa miettiä tarkoin ennen ostospäätöksen tekemistä. Painolla on merkitystä vaellusreissuilla, joissa on pidemmät päiväsiirtymät ja leiriä siirretään päivittäin. Myös polkupyöräretkillä ja vastaavilla kevyestä ja pieneen pakkautuvasta teltasta on paljon hyötyä.

Vaellusteltassa kannattaa tarkastaa teltan paino, kevyttä telttaa kantaa paljon mieluummin mukanaan pitkillä vaelluksilla. Kuvassa Fjällräven Abisko Shape 3 -teltta rinkan alla ilman telttakaaria.

Erittäin kevyitä telttoja meiltä löytyy esimerkiksi kevytretkeilyosastolta.

Ympärivuotinen vai kesäkäyttöön suunniteltu teltta?

Jos teltalle on käyttöä ympäri vuoden, kannattaa miettiä jälleen, että haluaako ostaa yhden teltan, joka käy myös talvikäytössä vai ostaako erikseen kevyemmän teltan kesäkäyttöön ja toisen teltan talvikäyttöön.

Käytettävissä oleva budjetti

Telttan hankintaa miettiessä kannattaa muistaa, että hiukan kalliimpi ostohinta voi kuitenkin olla pitkällä tähtäimellä järkevämpää. Jos teltalle tulee paljon käyttöä, voi halvemman teltan elinikä olla lyhyempi tai sitten pettyneenä tulee ostettua uusi teltta ja vanha jää hyllyyn keräämään pölyä. Toisaalta, jos telttaa käytetään vain muutaman kerran vuodessa, ei varmaankaan kannatta ostaa kalleinta mahdollista telttaa.

Teltan pystytys ja pienet yksityiskohdat

Telttojen pystyttäminen on aina yksilöllistä. Kaksi hyvinkin samannäköistä telttaa saattaa nousta pystyyn huomattavan erilaisilla nopeuksilla. Teltoissa on paljon pieniä yksityiskohtia mm. kiristysnaruissa, ovissa, vetoketjuissa ja ilmastoinnissa. Vaelluksella väsyneenä kaikki ylimääräinen säätäminen on aina ärsyttävää.

Kun on pystyttänyt muutaman kerran kalliimman ja halvemman samantyylisen teltan, alkaa äkkiä huomaamaan kestävyyden ja laadun lisäksi paljon muita pieniä asioita, joilla kalliimpi hinta on perusteltua.

Telttakaaret

Teltoissa käytetään kolmea eri materiaaleista valmistettuja telttakaaria. Halvimmissa, lähinnä leirintäalueilla retkeilyyn tarkoitetuissa teltoissa on yleensä lasikuituiset kaaret. Lasikuitukaari ei ole kestävin vaihtoehto ja usein mahdoton korjata reissun päällä ja vaatii rikkouduttuaan uuden kaaren ostamista.

Vaellusteltoissa on yleensä alumiiniset telttakaaret, jotka kestävät enemmän tuulta ja ovat myös lasikuituisia kevyempiä. Alumiinen kaari on korjattavissa vaelluksella.

Oikein kevyissä teltoissa käytetää hiilikuituisia kaaria. Hiilikuituiset kaaret ovat kalliimpia, mutta myös kestäviä.

Muita huomioita teltoista

Teltan elinikää saa lisättyä myös tarkkaavaisella käytöllä ja huolellisella huollolla. Teltta kannattaa aina pakatessa puhdistaa roskista ja säilyttää kotona hyvin kuivattuna. Joissakin telttamalleissa on käytetty saumoissa puuvillalankaa, jonka pitää antaa kostua ja turpoa, jonka jälkeen saumat ovat vedenpitävät.

Uuden teltan saumoihin ei kannata tämän takia laittaa Seam Sealeria, mutta käytettyyn telttaan sitä voi laittaa jossain vaiheessa saumojen saumaukseen.

Vetoketjuja kannattaa tarkkailla, ettei väliin pääsee roskia, hiekkaa tai mutaa. Vetoketjut kannattaa välillä myös putsata vaikkapa hammasharjalla.

Meiltä löytyy myös paljon telttavarusteita, joihinkin telttoihin on saatavilla myös lisävarusteita, kuten footprinttejä. Footprintillä saa teltan alle kestävän maavaatteen, joka suojaa kallioisella tai kivisella alustalla teltan pohjaa ja auttaa myös oikein märillä alueilla pitämään kosteuden poissa.

Telttoja löytää markkinoilta paljon erilaisia ja eri hintaisia. Alkuun teltan osto voi tuntua vaikealta, mutta silloin kannattaa käyttää hyväkseen ulkoilun asiantuntijoitamme. Myymälöistämme löytyy aina neuvot teltan ostoon.

Tervetuloa ostoksille verkkokauppaamme ja myymälöihimme!

Lue lisää:

Teltan huolto ja pesu

Makuupussin ja makuualustan valinta

Retkikeittimen valinta

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 27.3.2020Muokattu: 29.4.2024