Riippumaton valinta — Riippumattoilun perusteet

Riippumatossa yöpyminen on tullut viime vuosina todella suosituksi, eikä syyttä. Riippumaton pystytys on pienen harjoittelun jälkeen nopeaa, varusteet pakkautuvat halutessaan pieneen ja todella moni nauttii riippumatossa köllöttelystä.

Riippumatto soveltuu erityisen hyvin kallioisille, kivisille ja epätasaisille alustoille, joihin teltan pystytys on hankalaa. Mikäli paikalta löytyy puita, riippumaton pystytys yleensä onnistuu.

Riippumaton kanssa voi valita leiripaikaksi näköalakallion, jonne teltan pystytys olisi todella hankalaa. Vihreä tarppi sulautuu luontoon ja riippumattoilijaa on vaikea havaita edes ilmakuvasta.

Mikäli tarkoitus on nukkua ulkona yötä riippumatossa, pelkkä riippumatto itsessään ei riitä.

Riippumatossa yövyttäessä tarvitset seuraavat varusteet:

  • Riippumatto
  • Puunhalaajat + kiinnitystarvikkeet
  • Tarppi (katos sadetta varten) + kiinnitysnarut ja kiilat
  • Hyttysverkko (ei pakollinen, jos ei ole hyttysaika)
  • Alushuopa tai makuualusta
  • Makuupussi tai topquilt

Kuvassa Ticket To The Moonin hyttysverkko, puunhalaajat ja riippumatto, DD Hammocksin tarppi. Setistä puuttuu vielä makuualusta/alushuopa ja makuupussi/topquilt.

Riippumaton valinta

Valikoimastamme löytyy riippumattoja moneen lähtöön. Löytyy mm. Ticket To The Moon, DD HammocksEagles Nest Outfitters, Sea To Summit, Robens, Bushmen ja Amazonas. Itse riippumattohan on yleensä melko edullinen ostos. Malleistamme löytyy erikokoisia mattoja, ns. yhden ja kahdenhengen versioita. Harvemmin samassa riippumatossa nukkuu kaksi ihmistä, ne ovat vain selkeästi erikokoisia. Pienemmällä riippumatolla säästät painossa ja suuremmalla saat luonnollisesti lisää tilaa makoilemiseen.

Koon lisäksi toinen tärkeä asia riippumaton valintaa tehdessä on, se että haluaako käyttää riipparin kanssa makuualustaa vai alushuopaa? Mikäli haluat käyttää makuualustaa, niin kannattaa valita ns. kaksipohjainen riippumatto. Kaksipohjainen tarkoittaa sitä, että makuualustalle on tehty oma osasto, jolloin se pysyy hyvin paikallaan. Mikäli tätä ei ole, niin makuualusta lähtee helposti siirtymään, kun käännät kylkeäsi ja nukkuminen voi olla erittäin hankalaa.

Riippumattojen mukana ei yleensä toimiteta muita tarvittavia varusteita, vaan kaikki pitää valikoida erikseen. Poikkeuksia on, joissakin matoissa saattaa olla mukana hyttysverkko ja kiinnitystarvikkeet, kuten DD Hammocks Frontline Hammock.

Puunhalaajat ja kiinnitystarvikeet riippumatolle

Puunhalaajalla tarkoitetaan puun ympäri tulevaa kiinnityshihnaa. Koska makuupussiin tulee paljon painoa, pitää varmistaa ettei puunkuori vahingoitu. Ohut naru uppoutuu puun kuoren läpi, mutta paksumpi hihna ei riko kuorta.

Kuvassa Ticket To The Moon Moon-Strap -puunhalaaja.

Puunhalaajan voi kiinnittää monella eri tapaa, pitää vain varmistaa, ettei kuori vahingoitu. Hihnaan saa kiinnitettyä itse riippumaton karabiineilla tai joissakin riippumatoissa on mukana koukut, kuten yleensä esim. Ticket Of The Moonin riippareissa.

Ticket To The Moon -riippumaton oma koukku sopii suoraan puunhalaajan lenkkeihin.

Riippumaton ja puunhalaajien väliin voi laittaa myös säädettävän kiristyksen, kuten esim. DD Hammocks Whoopie Slings.

Mikäli haluat kiinnittää riipparin myös kotona käytettäväksi, voit käyttää apunasi esim. Eagles Nest Outfitters Deluxe Hammock Hanging Kit tai Ticket To The Moon Hammock Anchor -kiinnikkeitä.

Tarppi riippumatolle

Tarppi on pressun näköinen ”kangas”, jonka voi virittää miljoonalla eri tavalla miljoonaan eri tarkoitukseen. Riippumatoille on olemassa omia tarppeja, joissa ne on muotoiltu riippumattoa varten, joilloin tarppi saadaan suojaamaan tuulelta joka suunnasta. Tämä on tarpeen yleensä talvipakkasilla. Esimerkkinä Ticket To The Moon Full Moon Tarp.

DD Hammocks Tarp 3×3 on kooltaan hyvä riippumattoiluun ja hinta-laatusuhteeltaan järkiostos.

Melko usein kuitenkin käytetään neliönmallista tarppia, joka viritetään salmiakin/timantin muotoon riippumaton päälle. Tällöin pitkä lävistäjä on riippumaton päällä antaen parhaan suojan vesisateelta.

Tarppiahan ei ole aina pakko virittää, mikäli luottaa siihen ettei sada vettä. Siitä voi myös nostaa maiseman suunnasta lipan ylös, mikäli haluaa ihailla luontoa ennen nukkumaanmenoa.

Tarppeja on olemassa paljon eripainoisia ja laatuisia. Painavammat tarpit ovat usein kestävämpiä ja pitkäikäisempiä, mutta kevyttä tarppia on mukavempi kantaa mukana, ja se pakkautuu myös paljon pienempään tilaan. Mikäli olet matkassa esimerkiksi polkupyörällä, haluat kiinnittää huomiota varusteiden painon lisäksi pakkauskokoihin.

Lisäksi tarvitset tarpin kiinnittämiseen narua ja maakiiloja.

Hyttysverkko riippumatolle

Hyttysaikaan ei nukkumisesta tule mitään ilman hyttysverkkoa. Hyttysverkko auttaa myös lämpimänä pysymiseen, se estää tuulta ja kehosta lähtevä lämpö jää hiukan sen sisälle.

Ticket To The Moon Convertible BugNet 360 -hyttysverkko mustana.

Riippareissa harvemmin on hyttysverkkoa mukana ja se on ostettava erikseen. Verkkoja on hiukan erilaisilla kiinnityksillä ja niitä on myös eri värisiä. Tummasta verkosta näkee paremmin läpi aurinkoisella säällä, vihreä maastoutuu hiukan paremmin ja valkoisen verkon sanotaan houkuttelevan vähemmän hyönteisiä.

Alushuopa tai makuualusta riippumattokäyttöön

Pelkkä makuupussi ei auta riippumatossa lämpimänä pysymiseen edes kesällä. Makuupussi painuu kasaan nukkujan alta, jolloin kylmä ilma pääsee suoraan keholle. Alhaalta tulevan kylmyyden eristäminen on usein jopa tärkeämpää, mitä päältä tulevan.

Kaksikerroksisissa riippumatoissa on oma osasto makuualustalle, jossa se pysyy paikallaan. Muuten makuualustan käyttö riippumatossa voi olla todella hankalaa. Makuualustana toimii yleensä paremmin riippumaton kanssa muumiomalliset makuualustat ja sen ilmasäiliöt saisi olla mieluiten pitkittäin, jolloin se taipuu paremmin. Ilmapatja kannattaa myös jättää hiukan tyhjäksi, jolloin se pysyy paremmin paikallaan ja se taipuu riippumaton muotoon.

Suurin osa riippumattoilijoista kuitenkin vannoo alushuovan/under blanketin/under quiltin nimeen. Tällä varusteella on monta nimeä.

Bushmen Glow -12 Underquilt kiinnitettynä riippumattoon.

Underquilt tulee riippumaton alle sukkamaisesti. Se eristää enemmän reunoilta, mitä makuualusta. Alushuopien eristävyys toimii kuten makuupusseissa, niille on annettu comfort-arvo, joka tarkoittaa lämpötilaa, jossa sen kanssa teoriassa nukkuu vielä hyvin.

Mikäli käytät hyttysverkkoa, sen voi laittaa tämän setin päälle.

Makuupussi tai topquilt riippumatolle

Kuten sanottua, pelkkä makuupussi ei riitä riippumatossa lämpimänä pysymiseen, koska se menee lyttyyn nukkujan alla ja menettää eristyskykynsä. Tästä viisastuneena on kehitetty topquilt tai quilt, siinä on jätetty suosiolla kankaat ja eristeet nukkujan alta pois. Eli kyseessä on enemmän peittomainen kappale, kuin makuupussimainen.

Quiltit soveltuvat myös makuualustan kanssa ilman riipparia, mutta riippumatossa ne toimivat erityisen hyvin, kun käytetään alushuopaa, mikä nousee myös sivuille eristeeksi. Quiltin kanssa säästää myös painossa ja pakkauskoossa, verrattuna tavalliseen makuupussiin.

Thermarestin Corus quilt toimii myös makuualustan kanssa ilman riippumattoa.

Quilt-valikoimamme muuttuu sesongin ja saatavuuksien mukaan, mutta yleensä meiltä löytyy esimerkiksi Rabilta, Enolta ja Thermarestiltä malleja.

Makuupussin valinnasta löytyy opas täältä.

Untuvasta ja sen ominaisuuksista löytyy tietoa täältä.

Muuta tietoa riippumattoilusta

Riippumattoa ei kiristetä puuhun liian kireälle. Yleisesti neuvotaan, että narut saisi roikkua 30 asteen kulmassa. Makaamaan ei kannata mennä ihan suoraan asentoon, taivut muuten banaanin muotoon. Käännä itsesi makaamaan viistosti, niin asento paranee huomattavasti.

Sateella saattaa riippumaton kiinnitysnaruja pitkin valua vettä, joka lopulta tulee riippariin asti. Tätä välttämään on helppo konsti, ota narunpätkä ja sido se kireästi ripustusnaruihin jättäen sen päät roikkumaan alaspäin. Nyt valuva vesi pysähtyy naruun ja tippuu sitä pitkin alas maahan.

Riippumaton pystytys voi alkuun tuntua vaikealta ja hitaalta. Kun saa oman setupin kuntoon, se muuttuu aina helpommaksi ja lopulta sen pystyttää jo hetkessä ilman ihmettelyjä.

Kaikki eivät pidä riippumatossa nukkumisesta. Voit kuitenkin alkuun kokeilla tätä ilman suuria investointeja, mikäli sinulla on makuualusta ja -pussi jo entuudestaan. Tarppia tarvitsee retkeilyssä muutenkin ja se on kätevä hankinta. Riippumatto ja hyttysverkko ei maksa omaisuuksia ja mikäli siinä nukkuminen ei tunnukaan hyvälle, niin riipparia voi käyttää päiväretkeilyssä tai vaikka mökillä köllettelyssä.

Useammat alushuovat toimivat myös ilman riippumattoa päälihuopana makuualustan kanssa ja ne ovat monikäyttöisiä.

Katso video, jossa Fillaripäiväkirjan Jaska Halttunen näyttää oman tyylinsä:

Hyviä puussa riippumisia!

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 28.5.2021Muokattu: 29.4.2024