Miten valita itselleen hyvä rinkka?

Itselleen hyvän rinkan valinta ei ole aina helppoa, varsinkaan ensikertalaiselle. Testivoittajarinkka ei välttämättä sovi kaikille, kannattaako ostaa kevyt vai iso rinkka? Miten löytää paras naisten tai lasten rinkka. Näihin kysymyksiin vastaamme tässä blogikirjoituksessa.

Hyvä rinkka istuu hyvin käyttäjänsä selkään, se on ominaisuuksiltaan oikeanlainen kantajansa tyyliin ja se on luotettava, rakas varuste vuosi toisensa jälkeen ja kestää vaellukselta toiselle.

Mikko on töissä ulkoilun asiantuntijana Kuninkojan myymälässämme. Mikolta löytyy lähes 20 vuotta kokemusta retkeilijöiden auttamisesta ja Mikko onkin varmasti monelle meidän asiakkaallemme vuosien varrelta tuttu kasvo. Mikko toimii myös yhtenä opassisältöjemme retkeilyasiantuntijana.

Kun retkeilykärpänen on purrut ja päiväretkistä halutaan edetä viikonlopun tai jopa viikon pituisiin vaelluksiin, vaihdetaan reppu rinkkaan. Rinkan valintaa kannattaa miettiä sen mukaan, mitä rinkalta halutaan.

Rinkan valintavinkit:

  • valitse oikea tilavuus, varusteesi pitäisi mahtua rinkan sisälle
  • mieti varusteidesi painoa, rinkkojen kantolaitteilla on painosuositukset
  • selänpituus ja muut säädöt, riittääkö rinkan säädöt sinulle
  • taskujen määrä, yksi iso osasto vai paljon pikkutaskuja
  • rinkan paino, rinkka on usein painavin varuste
  • rinkan sopivuus omaan selkään, olemme kaikki erimuotoisia

Kaikilla on hiukan eri tyyli harrastaa retkeilyä ja vaellusta, pakkaamme mukaamme eri varusteet. Mieti mitä kaikkea sinulla tulee rinkan sisälle? Kevytretkeilijällä on eri varusteet mitä esimerkiksi luontokuvaajalla, kalastajalla tai perheen kanssa vaeltavalla. Varusteesi tulisi mahtua mielellään rinkan sisälle. Jotakin voidaan pakata myös rinkan ulkopuolelle, mutta usein siitä kärsii silloin kantomukavuus. Esimerkiksi painava teltta rinkan alle tai päälle pakattuna saattaa heikentää tasapainoa ja vääntää ryhtiä väärään suuntaan.

Millainen pakkaustyyli sinulla on? Haluatko paljon pikkutaskuja ja lokerikkoja, jonne voi pakata varusteet vai pidätkö enemmän suuresta pääosastosta, jossa varusteesi on pakattu erillisiin pusseihin?

Vaikka Facebookin huutoäänestyksessä jokin rinkka saakin paljon ääniä, se ei tarkoita että se sopisi kaikille. Jos mahdollista, yritä päästä kokeilemaan rinkkaa selkääsi painojen kera, tällöin nopeasti huomaa riittääkö rinkan säädöt sinulle ja miltä se tuntuu selässä.

Rinkkasuosituksia valikoimastamme

Tässä pieni koonti suosikkirinkoistamme erilaisiin aktiviteetteihin ja erilaisiin tyyleihin.

Miesten ja naisten rinkka viikonloppuretkille ja vaelluksille

Ospreyltä löytyy mukavuutta haluaville loistavat rinkat. Miehille esimerkiksi suositut Aether -rinkat sekä naisille omat Ariel -mallit.

Hyvä naisten rinkka on naisellisiin muotoihin suunniteltu ja malleista on otettu naisten lyhyempi selänpituus huomioon. Toisaalta ”miesten” rinkat ovat oikeasti unisex-rinkkoja ja jos vain selänpituuden, ym säädöt riittävät, soveltuvat ne naisillekin.

Kun kuuntelee Ospreyn rinkkakokemuksia vaeltajilta, ovat ne pääosin ylistäviä, ja Osprey onkin perusvarma valinta rinkaksi. Muita suosittuja Osprey-malleja on mm. naisten Renn 65 W ja unisex Rook 65 ja 50. Rinkka ilmavan verkkoselkämyksen ja tukevan lantiovyön kanssa on mukava käyttää.

Kevytretkeilijän rinkka

Valikoimastamme ei löydy montaakaan ultrakevyttä rinkkaa, vaan olemme valinneet valikoimaamme kevyitä, mutta pitkään kestäviä rinkkoja isoilta tunnetuilta valmistajilta.

Yksi hyvä vaihtoehto on uutuus Lundhags Padje Light. Testivoittaja rinkka Osprey Talon 44 on myös suosittu valinta keveyttä arvostavalle.

Rinkka lapsiperheelle

Kun esimerkiksi nelihenkinen perhe lähtee yön yli retkelle, niin tilaa pitää olla reilusti. Jos vielä toinen lapsista kulkee lastenkantorinkassa ja vanhempikaan  lapsi ei vielä jaksa kantaa lasten päiväreppua isompaa, niin tarvitaan iso rinkka.

Rinkkaan pitää tällöin mahtua neljä makuupussia, makuualustaa, vaipat ja vaihtovaatteet ja ajanvietettä lapsille, niin pienempi rinkka on äkkiä täynnä. Hyvä valinta on silloin esimerkiksi Savotan Jääkäri XL. Tähän isoon rinkkaan mahtuu 100 litraa varusteita ja MOLLE/PALS -kujastoon saa vielä lisätaskuja, joista tavarat on helposti ja nopeasti saatavilla.

Nuorten rinkka

Vähän vanhempi lapsi voi kantaa jo omaa rinkkaa selässään. Tällöin on hyvä valinta junnurinkka, kuten Osprey Ace. Tosin yleensä vähän pienempikin koko jo riittää. Myös naisten rinkat soveltuvat nuorille, koska niistä löytyy säädöt lyhyemmille. Lantiovyö ja kantoviilekkeiden hartialeveys saattavat olla joskus liian isot.

Rinkan valintaan vaikuttaa myös ulkonäkö ja väri. Joku saattaa tykätä armeija-tyylistä, joku modernista… Rinkasta tulee äkkiä vaeltajalle rakas kumppani ja valintaa vaikuttaa monia asia. Tutustu koko rinkkavalikoimaamme täällä.

Lue myös:

Näin pakkaat rinkan oikeaoppisesti

Retkeilyharrastuksen aloittaminen

Opas teltan valintaan — tunneli-, kupoliteltta vai jokin muu?

Makuupussin ja -alustan valinta — Miten valita toimiva kokonaisuus?

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 26.1.2021Muokattu: 22.5.2023