Talvi on mitä tunnelmallisinta retkeilyaikaa. Pimeät yöt, tähtitaivas, revontulet ja leirinuotio tekevät taianomaiset olosuhteet ulkoilulle. Hyvä tapa aloittaa opettelemaan talviretkeilyn perusteita on päiväretkeily. Yön yli retkeilyä on helpointa harjoitella jo kesällä lämpimään aikaan, jolloin perustaitojen hiominen on myös turvallisempaa.
Talviretkeily ei ole avaruustiedettä, mutta siinä on omat jipponsa, jotka kannattaa opetella ensin teoriotasolla, vaikkapa talviretkeilykurssilla. Parhaiten taidot oppii lopulta tekemällä, jolloin alkaa myös muodostumaan rutiinit ja löytyy itselle sopivat varusteet. Viikonlopun kestävillä retkillä pääsee jo hyvin harjoittelemaan talviretkeilyn vaativimpiakin taitoja.
Yksi helpoimmista tavoista viettää yötä talvella on laavut. Meillä on Suomessa esimerkiksi Metsähallituksella mahtavat retkeilyreitistöt laavuilla varustettuina. Kannattaa kuitenkin muistaa, että laavulla voi olla muitakin käyttäjiä ja kaikki eivät välttämättä mahdu nukkumaan katoksen suojassa.
Oma majoite kannattaa olla muutenkin aina talvella mukana, se on turvallisuuden takia tärkeää, jos eksyminen tai huono sää yllättää kesken siirtymisen.
Tarkista aina liikkumista ja leiriytymistä koskevat rajoitukset ennen lähtöä.
Talvella lumiset olosuhteet tekevät omat haasteensa. Teiden ja parkkipaikkojen auraukset kannattaa selvittää etukäteen välttyäkseen tarpeettomilta pettymyksiltä. Valoisa aika on myös rajallinen, etenkin alkutalvella ja siirtyminen kannattaa ajoittaa oikeaan aikaan. Useimmiten liikkuminen on talvisaikaan todella hidasta joten ei kannata suunnitella liian pitkiä etäisyyksiä kuljettavaksi.
Talvella oiva tapa liikkua on sukset, lumikengät tai usein varsinkin Etelä-Suomessa liikkuminen onnistuu ihan vain kävelemälläkin ilman apuvälineitä. Tavarat voi kantaa mukanaan rinkassa tai ahkiota perässään vetämällä. Rinkan kanssa on yleensä helpompaa liikkua, mutta ahkioon saa enemmän tavaraa mahtumaan. Mikäli reitti on tasaista, voi ahkiota vetämällä päästä erittäinkin helpolla. Rinteisessä maastossa ahkion vetäminen voi olla taasen ylitsepääsemättömän raskasta.
Usein laavuilla saa yöpyä vain yhden yön, jonka jälkeen voi siirtyä toiselle laavulle. Kaiken kantamuksen kanssa liikkuminen on raskasta, joten usein on mukavaa päästä jättämään varusteet laavulle ja tekemään retkiä myös kevyellä päivärepulla. Tällöin kannattaa kuitenkin pakata mukaan reppuun kartta ja kompassi, tulentekovälineet, puukko tai monitoimityökalu, evästä ja juomaa, lämmintä taukovaatetta, matkapuhelin, GPS ja otsalamppu.
Eväshetket kauniilla näköalapaikalla on niitä retkien huippukohtia, jotka jäävät mieleen pidemmäksikin aikaa. Kevyttoppatakki ja kevytuntuvatakki on kätevä kuljettaa mukanaan, se pakkautuu pieneen tilaan, ei paina paljoa ja tauolla viihtyy pidempäänkin ilman kylmän tunnetta. Lue lisää kevyttoppatakeista tästä blogikirjoituksesta.
Juomapullot saattavat jäätyä talvella, niitä voi suojata joko pulloon sopivalla neopreenisuojalla tai villasukalla. Termospullossa juotava pysyy mukavasti lämpimänä, eikä jäädy kovin helposti.
Talvinen luonto on kaunis. Kun varusteet ja vaatteet ovat kunnossa, on retkistäkin nauttiminen helpompaa. Pukeutumiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Melkeinpä kaikilta löytyy vaatekaapista lämpimät vaatteet, mutta pukeutumalla aktiviteettiin suunniteltuihin vaatteisiin antaa paremman liikkuvuuden, toimivuuden ja näin saa lisättyä mukavuutta.
Vaatteet ovat myös painavia kantaa mukanaan. Talvella tarvitsee enemmän vaatetta ja vaatteet ovat painavampia, kuin kesäkäytössä. Tarkalla suunnittelulla ja vaatteiden punnitsemisella säästää äkkiä useamman kilon painossa. Kirjoitimme aiemmin kattavan kirjoituksen kerrospukeutumisesta, josta kannattaa ottaa vinkkejä.
Talvella liikkuminen voi olla todella hidasta tai sitten jopa kesäistä nopeampaa. Lumiolosuhteet vaihtuvat paljonkin talven aikana ja välillä jopa kesken retkenkin. Kokemuksen kautta alkaa myöhemmin hahmottamaan miten helposti milloinkin metsässä pystyy liikkumaan.
Talvisessa metsässä selkeät maamerkit vähenevät ja suunnistaminen voi olla merkityilläkin reiteillä haastavaa, koska itse polkua ei välttämättä huomaa lumipeitteen alta ja puiden rungoissa voi olla lumikuorrute reittimerkkien päällä. Reitit kannattaa suunnitella jo etukäteen mahdollisimman helpoiksi ja lyhyiksi.
Ohjeita laavun käyttäjille:
– vie kaikki tuomasi roskat myös mennessäsi
– älä jätä sanomalehtiä laavulle, lehdet kostuvat nopeasti, ovat surkeita sytykkeitä, tuuli ja eläimet levittävät ne luontoon
– jätä laavu lähtiessäsi vähintään yhtä siistiin kuntoon, kuin se oli tullessasi
– pilko seuraaville sen verran puita, että niillä saa vähintäänkin alkunuotion tehtyä
– tee seuraaville laavun käyttäjille sytykkeet valmiiksi (tuohta, kiehisiä ja pieneksi pilkottua puuta)
Väsyneenä on mukava tulla laavulle, kun se on siistissä kunnossa ja nuotion saa äkkiä syttymään. Tämä perinne on myös turvallisuuden kannalta tärkeä asia, voit pelastaa tällä toiminnalla jopa jonkun hengen.
Ruokailusta kirjoitimme jo edellisessä artikkelissa. Ruokaa voi valmistaa avotulella tai keittimellä. Ulkoilun asiantuntijamme Eero kirjoitti kattavan kirjoituksen keittimien eroista blogiinsa.
Helpointa on käyttää valmiita retkiruokia, joihin vain lisätään kuuma vesi ja ruoka hautuu omassa pussissaan. Kun ruoka on valmista, se syödään myös samasta pussukasta, jolloin säästyy tiskaamiselta. Retkiruokapussien kanssa elämää helpottaa hiukan pidempi lusikka, kuten Kupilkan luonnonkomposiitista valmistettu tai Sea To Summitin polypropyleenista valmistettu pidempi lusikka.
Ruokalistaa suunnitellessa kannattaa laskea kalorien määrää ja varata tarpeeksi syötävää, talvella kulutus on vielä tavanomaisempaa suurempaa. Ihmisien energiankulutus vaihtelee paljonkin, se voi olla jotakin 2000-5000 kcal väliltä, riippuen mm. ilman lämpötilasta ja suoritetun liikunnan määrästä.
Vettä voi olla talvella vaikea saada puroista ja järvistä, mutta lumiseen aikaan vettähän riittää itse lumessa. Lunta voi sulattaa vedeksi, mutta kannattaa käyttää puhdasta lunta. Lumessa voi olla saasteita lähellä isompia teitä ja asutuskeskuksia. Bakteerit kuolevat keittämällä, mutta raskasmetallit pitää poistaa suodattamalla. Lumesta sulatetusta vedestä puuttuu myös suoloja, eikä vesi nesteytä yhtä tehokkaasti, kuin vesistöstä otettu vesi. Pidemmillä retkillä voi veteen lisätä esimerkiksi ruususuolaa tai Hart-Sporttia.
Hyvien yöunien takaaja on lämmin talvimakuupussi tai kahden makuupussin taktiikka. Kahta makuupussia käytettäessä on ulomman hyvä olla hiukan suurempi, ettei se lyttää sisempää pussia liian tiiviiksi.
Makuupussin lisänä voi käyttää sisälakanaa, joka antaa hiukan lisää lämpöarvoa ja pitää ennen kaikkea makuupussin puhtaammassa kunnossa. Vaatteita, käsineitä, sukkia ja kenkien sisävuoria kannattaa kuivata avotulella, mutta erittäin varoen etteivät ne sula tai pala. Kuivien vaatteiden kanssa on lämpimämpää nukkua ja päivällä käytettävät vaatteet on kiva kuivata valmiiksi jo edellisenä iltana.
Makuupussin comfort-arvo kertoo missä lämpötilassa keskimäärin sillä voi vielä nukkua mukavasti. Ihmisillä on kuitenkin eroja kylmänsiedon kanssa. Kylmänsietoon vaikuttaa myös miten hyvin on syönyt päivän aikana. Jos makuupussissa ei tarkene pelkän kerraston kanssa, voi välikerrosvaatetusta lisätä. Muita jekkuja kylmän välttämiseen on jumppaaminen juuri ennen nukkumaan menoa ja kuumavesipullo. Esimerkiksi Nalgenen juomapullo kestävää kiehuvaa vettä, pullo kannattaa laittaa makuupussiin hieman etukäteen, jolloin se lämmittää pussin valmiiksi mukavan lämpimäksi.
Talvella retkeily on todella mukavaa, varusteita tarvitsee hiukan enemmän ja ne ovat painavempia, kuin kesäaikaan. Turvallisuuteen kannattaa kiinnittää ylimääräistä suurempaa huomiota ja perustaidot kannattaa opetella jo kesällä.
Eri tyylisillä retkillä varusteiden ja vaatteiden tarve vaihtelee, mutta keräsimme avuksesi suuntaa antavan tavaralistan, joka auttaa varusteiden ja vaatteiden pakkaamisessa.
Vedenpitävä kuoritakki pitää tuulen ja kosteuden ulkopuolella. Hikiliikunnassa takki saattaa olla kuitenkin liian lämmin. Kirjoitimme kuoritakeista kattavan kirjoituksen aiemmin.
VIIKONLOPPURETKEN SUUNTAA-ANTAVA VARUSTELISTA:
Päälle puettavaksi aktiviteettiin, säätilaan ja omaan kylmänsietoon sopiva vaatetus:
alushousut (merinovilla tai tekninen)
kerrasto (merinovilla tai tekninen)
vaellussukat (kahdet päällekkäin ehkäisemään hiertymiä)
housut (vaellushousut, tuulenpitävät housut tai talvihousut)
takki (vedenpitävä kuoritakki, talvitakki, retkeilytakki tai tuulitakki)
päähine (siirtymisille hiukan ohuempi)
käsineet (kylmällä kelillä lämpimin vaihtoehto on sormikas + kinnas)
talvikengät tai monot
säärystimet (estämään lumen pääsy kenkiin)
pohjalliset (lämpöpohjalliset oikein kylmälle säälle)
Sukset tai lumikengät
Lisäksi karttalaukku, kartta, kompassi ja mahdollinen GPS-laite.
Rinkkaan tai ahkioon seuraava varustus vedenpitäviin kuivapusseihin pakattuna:
Yöpyminen:
majoite (teltta, tarppi tai riippumatto)
hyvin eristävä makuualusta
villasukat (nukkumiseen ja juomapullon/kameran ympärille)
Lämmintä vaatetta tauoille ja leiriin:
varasukat (päivällä käytettyt kuivataan illalla)
kevyttoppatakki (kannattaa suojata tulelta laittamalla suojaava takki päälle)
toppahousut tai –hame
Ruoanlaitto:
keitin + talvella toimiva polttoaine (keitin on hyvä olla varalla mukana, jos ei olekaan polttopuita)
tulentekovälineet (hyvä olla useammat myös varalla)
ruokailuastia ja aterimet (yleensä riittää lusikka)
kirves/saha (halkomakirves löytyy usein retkeilyreittien puuliiteristä)
kuksa (tunnelmallista juoda kahvia tai teetä)
Ruokaa, aamupalaa, välipalaa (suklaa, pähkinät, ym.), teetä/kahvia
Muita varusteita:
Otsalamppu + varaparistot/akku/virtapankki
GPS-laitteen varaparistot
mahdolliset lääkkeet
hammasharja + hammastahna
vessapaperia vesitiiviissä pussissa
puhelin
kamera + vara-akut
korjaustarvikkeita suksille, ahkiolle ja vastaaville
rahaa hätätapauksia varten
Moni talvivaeltaja pitää mukanaan kahta otsalamppua, toinen on tehokkaammalla valonlähteellä, jonka kanssa voi myös tehdä siirtymisiä pimeään aikaan. Toinen otsalampuista on tarkoitettu leirielämään ja sen ei tarvitse olla yhtä tehokas. Parempi onkin, että leirissä käytettävä otsalamppu on tehottomampi, jottei sokaise muita ja paristot/akku kestää pidempään. Kahden otsalampun kanssa ei ole suuri hätä, jos toinen hajoaa tai häviää kesken reissun.
Matkapuhelin on hyvä olla vedenpitävässä kotelossa tai suojapussissa ja lähellä kehoa, jolloin se pysyy lämpimänä. Hyvä paikka on välikerrosvaatteen sisätaskussa. Mikäli puhelinta ei tarvita aktiivisesti, kannattaa se sulkea tai laittaa lentokonetilaan akun säästämiseksi. Varoituksen sana, oikein kovilla pakkasilla puhelin ei välttämättä toimi ja sen latauskaan ei välttämättä onnistu jäisestä virtapankista. Suunnistaminen onkin turvallista opetella heti alkuun kartan ja kompassin avulla.
Teltan pystyttäminen talvella eroaa hiukan sulan maan ajasta ja se kannattaa harjoitella etukäteen. Telttavaarnojen kiinnittäminen maahan onnistuu talvivaarnojen kanssa helpommin. Jos lunta on paljon, lumilapio on tarpeen telttapaikkaa kaivaessa. Tarkemmat vinkit talvitelttailuun löytyy Eeron blogista.
Kuten tavaralistasta äkkiä huomaa, niin kannettavaa onkin talvella melko paljon. Asiaa helpottaa, kun liikutaan ryhmässä, jolloin sovitaan yhteiset varusteet ja jaetaan ne ryhmän kesken. Yhteisiä varusteita on esim. majoite, lumilapio, kirves, GPS, keitin, kattilat ja kahvipannu.
Pelkästään talvimakuupussi on jo itsessään niin iso, että se vie rinkasta suurimman osan tilasta. Makuupussia ostaessa kannattaakin kiinnittää huomiota sen kokoon. Untuvatäytteinen makuupussi on saman lämpöistä keinokuituista makuupussia kevyempi ja pakkautuu pienempään tilaan.
Ei muuta, kuin talviretkeilytaitoja harjoittelemaan! Retkeily on hauska ympärivuotinen harrastus!
Scandinavian Outdoor toivottaa sinulle iloisia talvisia ulkoilupäiviä, tervetuloa myymälöihimme juttelemaan lisää talviretkeilystä ulkoilun asiantuntijoidemme kanssa. Verkkokauppamme on myös auki 24/7.