Scandinavian Outdoor tarjoaa laajan makuupussivalikoiman: makuupussi löytyy eri vuodenaikoihin ja käyttötarkoituksiin. Lämpimimmillä talvipusseillamme hoidat talvisen tunturivaelluksen, keveimmät kesäpussimme taas sopivat parhaiten lämpimien kesäpäivien retkeilyyn ja matkailukäyttöön.
Sinä olet lämpöpatteri, makuupussi on eristekerros - pitämällä huolen energiansaannista ja nestetasapainosta varmistat tarkenemisen. Makuupussin tärkein tehtävä on vangita kehosi lämpöä itseensä ja luoda näin oma pieni mikroilmasto ympärillesi.
Eristeenä makuupusseissa käytetään sekä untuvaa että keinokuituja. Untuva on edelleen lyömätön mitä tulee lämmön, painon ja pakkauskoon suhteeseen. Keinokuitueristeet taas ovat lähes tunteettomia kosteudelle ja ne ovat myös edullisia. Untuvan yhteydessä mainitaan aina Fill Power -arvo. Tämä arvo sekoitetaan usein pussin lämpimyyteen. Kyseessä on kuitenkin eri asia: korkea Fill Power -arvo tarkoittaa että pienikin määrä kyseisen laatuluokan untuvaa riittää täyttämään suuren tilan. Mitä suurempi arvo on, sitä kuohkeammasta untuvasta on kyse. Korkean Fill Power -arvon untuvalla saadaan tehtyä makuupusseja jotka ovat hyvin kevyitä suhteessa lämpöönsä, oli sitten kyse kesä- tai talvimakuupussista. Pussin lämpimyys on täytteen määrän ja laadun summa.
Makuupussien lämpörajat voivat vaikuttaa sekavilta. Ne kuitenkin asettavat makuupussit samalle viivalle koska myymiemme pussien lämpötila-arvot on mitattu laboratorioissa EN 13537 -standardin mukaan. Mukavuuslämpötiloja on kaksi ja ne on mitattu “keskimääräiselle” miehelle ja naiselle. Joskus näihin lämpötiloihin viitataan comfort- ja limit-lämpötiloina. Makuupussi kannattaa valita näiden mukavuuslämpötilojen mukaan, näiden lämpötilojen määritelmä kun edellyttää että niissä voi nukkua katkeamattoman 8-tuntisen yöunen. Extreme-lämpötila eli äärilämpötila on lämpö jossa pussi riittää suojaamaan hypotermialta kuuden tunnin pussissa olon ajan mutta paleltumat ovat mahdollisia. Vaikka äärilämpötila onkin kaukana normaaleista käyttötilanteista, se on useimmiten juuri se lämpötila joka pussista mainitaan jos kaikkia lukuja ei esitetä.
Jos tiedät hikoilevasi tai palelevasi helposti, näitä lämpötiloja kannattaa tulkita omasta näkökulmasta: vilukissan kannattaa valita varmuuden vuoksi useampia asteita lämpimämpi pussi kuin mitä standardi suosittelee. Oikeanlaiset vaatteet auttavat myös tarkenemisessa: ihoa vasten kannattaa käyttää merinovillaa ja sen päällä tilanteen mukaan väliasua. Ja retkellä todella kannattaa syödä illalla vähän reilummin, yöllä iskevä energianpuute nimittäin tarkoittaa käytännössä palelua.
Talvimakuupusseja sanotaan joskus neljän vuodenajan pusseiksi mutta totuus on että ne ovat kesällä käyttökelvottoman kuumia. Jos haluat omistaa vain yhden makuupussin etkä tee talvireissuja, kolmen vuodenajan makuupussi on oikea valinta. Se palvelee sinua keväästä syksyyn. Kesäreissuja varten tehdyt kesämakuupussit ovat ilahduttavan kevyitä ja pieniä.
Muista että paraskin makuupussi tarvitsee alleen makuualustan. Painosi riittää litistämään makuupusin allasi lyttyyn ja alle tarvitaan siksi erillinen eristävä patja. Valikoimassamme on alustoja erittäin minimalistisista solumuovialustoista paksuihin, eristettyihin ilma-alustoihin. Mitä kylmempi sää, sitä paksumman alustan tarvitset.
Retkellä makuupussi kannattaa mahdollisuuksien mukaan tuulettaa joka yön jälkeen. Optimitilanteessa ripustelet pussin esim. puuhun kauniina, aurinkoisena aamuna ja pussista haihtuu suurin osa siihen yön aikana kertyneestä kosteudesta. Tällä tavalla pussin eristysyky säilyy mainiona koko reissun ajan. Mikäli matkaan osuu useampi kostea päivä peräkkäin eikä pussia saa tuuletettua, se alkaa pikkuhiljaa tuntua kylmemmältä. Nykyään yhä useampi valmistaja käsittelee untuvapussiensa untuvat vettähylkiviksi. Tämän ansiosta untuvapussien suurin heikkous eli huono kosteudensieto on parantunut huomattavasti. Silti kuitutäyte on kaikkein varmin valinta mikäli tiedät suuntaavasi maastoon pääasiassa kosteissa oloissa.
Kotioloissa makuupussia kannattaa säilyttää joko väljälle rullalle käännettynä tai omassa väljässä säilytyspussissa mikäli sellainen pussin mukana toimitetaan. Tiukka pakkauspussi kannattaa pyhittää reissukäyttöön koska pussin eriste painuu pakkauspussissa ajan myötä lyttyyn.