Miksi laadukas kuoritakki on yksi monipuolisimmista vaatteista?

Mielestämme ulkoilutakin pitkä käyttöikä ja monipuolisuus ovat kestävyyttä parhaimmillaan. Meille kestävyys on laatua ja laadun tarjoaminen ulkoilmaihmisille kunnia-asia. Mutta mitä tarkoitamme kestävyydellä ja miksi on se meille merkki laadusta? Me tarkastelemme kestävää laatua monelta kantilta.

Tässä blogipostauksessa avaammekin hieman lisää ajatustamme kuoritakeista – etenkin sen puolesta, että laadukas kuoritakki soveltuu erittäin monipuoliseen käyttöön aina työmatkoilta luontohetkiin ja kaupunkielämän pyörteisiin.

Aktiivista ulkoilua harrastavien ihmisten liikkumista eivät rajoita huonot säät. Ulkoilijan vaatekaapista löytyy vaatteet myös sadekeleille. Takkien vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvolla. Mitä suurempi arvo on, sitä paremmin takki pitää vettä.

Kuoritakin ero perinteiseen sadetakkiin on sen keveys ja parempi hengittävyys. Kuoritakissa on vedenpitävä kalvo, jossa mikroskooppisen pienistä reistä ei mahdu ulkopuolelta vesipisara läpi, mutta sisäpuolelta tuleva vesihyöry läpäisee kalvon.

Nykyään suosituin valinta sadetakiksi on kuoritakki. Yleisin peruste kuoritakin valintaan on sen monikäyttöisyys.

Laadukas kuoritakki soveltuu monipuoliseen ulkoiluun

Kuoritakki on oiva valinta myös työpaikalleen tai kouluun käveleville. Kerrospukeutuminen auttaa lämmittämään kylmään aamuun lähtenyttä kävelijää ja kehonlämmön noustessa voi takin kätevästi pakata reppuun.

Yleensä 5000 mm vesipilariarvon ylittäviä takkeja kutsutaan vedenpitäviksi. Arkikäytössä tämä onkin usein riittävä pitämään käyttäjänsä lyhyillä kävelylenkeillä kuivana vesisateelta.

Sama ajatus toimii myös työ- tai koulumatkojaan pyöräilevillä. Kun valitsee myös sadetta pitävät housut ja kengät, on pyöräily mukavaa kelillä, kuin kelillä. Pyöräillessä ja hikiliikunnassa kannattaa kiinnittää paljon huomiota myös takin hengittävyyteen, koska enemmän liikkuessa alkaa elimistö tuottamaan lämpöä.

Aktiivisemmalle ulkoilijalle suositellaan vähintään 10 000 – 15 000 mm vesipilariarvon kuoritakkeja. Tällöin takki pitää jo kuivana vesi- ja räntäsateessa. Repun tai rinkan olkaviilekkeiden kohdalta saattaa kuitenkin tulla kosteutta läpi.

Reppua tai rinkkaa kantaessa suositellaan yli 20 000 mm vesipilariarvoa, jotta paljon painetta kohdistuvista kohdista ei tule kosteus läpi. Retkeilyssä kuoritakki on yksi perusvaatteista. Retkeilijät usein pakkaavat kuoritakin varmuuden vuoksi mukaansa, tällöin eivät sateetkaan pääse yllättämään.

Kuoritakki on kerrospukeutumisen kulmakivi. Päällimmäisenä kerroksena takki pitää vettä, mutta on myös tuulenpitävä ja pitää käyttäjänsä lämpimänä. Kun kuoritakki yhdistetään pieneen tilaan pakkautuvan kevyttoppatakin kanssa on paino/tilavuus-suhteeltaan lyömätön. Tällä yhdistelmällä pysyy kuivana ja lämpimänä pahemmallakin kelillä. Kuoritakin alle puetaan siis kevyttoppatakki tai kevytuntuvatakki välikerrokseksi. Tällöin on tärkeää, että kuoritakki ei ole liian tyköistuva, muuten se painaa eristeet kasaan ja yhdistelmä ei ole enää niin lämmin.

Yleisin kuoritakin kalvo on Gore-Texiä. Gore-Texiä löytyy esimerkiksi Active Shell -nimellä, jolloin se soveltuu intensiiviseen sporttikäyttöön sekä Pro Shell -nimellä, jolloin ominaisuudet riittävät erittäin vaativiin rankkoihin kulutusta aiheuttaviin tehtäviin.

Kun kuoritakin kalvo on laminoitu sisä- ja ulkokerroksen väliin yhdeksi paketiksi, kutsutaan sitä kolmikerrostakiksi (3L). Kolmikerrostakit ovat kaksikerrostakkia jämerämpiä ja kulutuskestävämpiä, joten ne soveltuvat vaativampaan käyttöön.

Kun takissa on erillinen verkko- tai kangasvuori, kutsutaan sitä kaksikerrostakiksi (2L). Kaksikerrostakit ovat kolmikerrostakkeihin verrattuna pehmeämmän ja mukavamman tuntuisia. Kaksikerrostakki on myös hivenen kolmikerrostakkia lämpimämpi, vaikkei se kuoritakin tarkoitus itsessään olekaan.

On olemassa myös 2,5-kerroksisia (2,5L) kuoritakkeja. Näissä takeissa kalvo on laminoitu ulkokerrokseen ja sisäpuolelta kalvoa suojaa pinnoite. Etuna kolmikerrostakkeihin on keveys ja pienempään tilaan pakkautuminen, mutta kulutusestävyys on huonompi.

Haglöfs L.I.M GTX Jacket on erittäin kevyt ja minimalistinen takki. Takissa on Gore-Tex Paclite Pro 2.5 -materiaali: eli ei irrallista vuorikerrosta.

Laadukas kuoritakki on kestävä

Kestävällä laadulla tarkoitamme kestävän kehityksen tuotantotapojen lisäksi myös sitä, että tuotteella on pitkä käyttöikä. Kun laadukkaalla tuotteella on pitkä käyttöikä, se myös kompensoi pitkällä aikavälillä kalliimpaa ostohintaa.

On myös erittäin ikävää, jos tuote hajoaa kesken käytön. Ajattele itseäsi vaikkapa pitkällä vaellusreissulla, jossa kuoritakkisi repeää, vetoketju hajoaa tai kalvo pettää. Kuoritakin pitkä käyttöikä on kestävää laatua parhaimmillaan, tällöin se kestää vuodesta toiseen ja mahdollisesti jatkaa elämäänsä vielä seuraavalla käyttäjällä.

Kuoritakin hoito-ohjeet

Hyvin pidetty ja huollettu laadukas kuoritakki palvelee käyttäjäänsä pitkään. Takin huolto- ja pesuohjeet kannattaa aina tarkistaa valmistajan ohjeista, mutta kerrottakoon tässä yleiset ohjeet kuoritakin huoltoon.

Kuoritakkien ulkopinta on kyllästetty ja se hylkiikin uutena hyvin vettä. Pintakylläste kuitenkin kuluu ajan kanssa kulutuksesta ja pesuista johtuen. Kylläste kannattaakin uusia säännöllisesti, esimerkiksi Nikwax TX.Direct Spray-On -suihkeella. Kylläste pitää aktivoida uudestaan lämpökäsittelyllä, tähän soveltuu esimerkiksi saunan jälkilämpö, kuivausrumpu tai silitysrauta alhaisella lämmöllä.

Kuoritakkeja kannattaa myös pestä säännöllisesti. Kuoritakin kalvon mikroskooppisen pienet reiät tukkiutuvat helposti liasta ja ihosta irtoavasta rasvasta, jolloin sen hengittävyys kärsii. Käytä nestemäisiä pesuaineita, joissa ei ole valkaisuaineita. Esimerkiksi Nikwaxilta löytyy juuri tähän tehtävään suunniteltu pesuaine.

Tervetuloa sovittamaan myymälöihimme ulkoilun asiantuntijoiden avustuksella juuri sinulle sopivaa kuoritakkia. Voit myös kysyä vinkkejä netissä esimerkiksi verkkokauppamme chatissa!

Lue lisää:

Kuorivaatteiden pesu ja hoito

Gore-Tex opas

Kerrospukeutumisen tietopaketti

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 22.9.2018Muokattu: 29.8.2022