Miksi laadukas kuoritakki on yksi monipuolisimmista vaatteista?

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 9/22/2018

Mielestämme ulkoilutakin pitkä käyttöikä ja monipuolisuus ovat kestävyyttä parhaimmillaan. Meille kestävyys on laatua ja laadun tarjoaminen ulkoilmaihmisille kunnia-asia. Mutta mitä tarkoitamme kestävyydellä ja miksi on se meille merkki laadusta? Me tarkastelemme kestävää laatua monelta kantilta.

Tässä blogipostauksessa avaammekin hieman lisää ajatustamme kuoritakeista – etenkin sen puolesta, että laadukas kuoritakki soveltuu erittäin monipuoliseen käyttöön aina työmatkoilta luontohetkiin ja kaupunkielämän pyörteisiin.

Aktiivista ulkoilua harrastavien ihmisten liikkumista eivät rajoita huonot säät. Ulkoilijan vaatekaapista löytyy vaatteet myös sadekeleille. Takkien vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvolla. Mitä suurempi arvo on, sitä paremmin takki pitää vettä.

Kuoritakin ero perinteiseen sadetakkiin on sen keveys ja parempi hengittävyys. Kuoritakissa on vedenpitävä kalvo, jossa mikroskooppisen pienistä reistä ei mahdu ulkopuolelta vesipisara läpi, mutta sisäpuolelta tuleva vesihyöry läpäisee kalvon.

Nykyään suosituin valinta sadetakiksi on kuoritakki. Yleisin peruste kuoritakin valintaan on sen monikäyttöisyys.

Laadukas kuoritakki soveltuu monipuoliseen ulkoiluun

Marmotin Knife Edge -kuoritakki, joka pakkautuu pieneen tilaan ja painaa vain 326 grammaa. Vesipilariarvo on kuitenkin yli 28 000.

Kuoritakki on oiva valinta myös työpaikalleen tai kouluun käveleville. Kerrospukeutuminen auttaa lämmittämään kylmään aamuun lähtenyttä kävelijää ja kehonlämmön noustessa voi takin kätevästi pakata reppuun.

Yleensä 5000 mm vesipilariarvon ylittäviä takkeja kutsutaan vedenpitäviksi. Arkikäytössä tämä onkin usein riittävä pitämään käyttäjänsä lyhyillä kävelylenkeillä kuivana vesisateelta.

Uudistunut Haglöfs Spitz Jacket soveltuu myös todella vaativaan käyttöön, kuten kiipeilyyn ja hiihtovaelluksille. Vesipilariarvo 28 000 mm ja paino 495 g.

Sama ajatus toimii myös työ- tai koulumatkojaan pyöräilevillä. Kun valitsee myös sadetta pitävät housut ja kengät, on pyöräily mukavaa kelillä, kuin kelillä. Pyöräillessä kannattaa kiinnittää enemmän huomiota myös takin hengittävyyteen, koska enemmän liikkuessa alkaa elimistö tuottamaan lämpöä.

Aktiivisemmalle ulkoilijalle suositellaan vähintään 10 000 – 15 000 mm vesipilariarvon kuoritakkeja. Tällöin takki pitää jo kuivana vesi- ja räntäsateessa. Repun tai rinkan olkaviillekkeiden kohdalta saattaa kuitenkin tulla kosteutta läpi.

Jack Wolfskinin Sierra Pass Jacket Women on tehty 100% kierrätysmateriaaleista. Paino 430 g, vesipilariarvo: 20 000 mm

Reppua paljon kannettaessa suositellaan yli 20 000 mm vesipilariarvoa, jotta paljon painetta kohdistuvista kohdista ei tule kosteus läpi. Retkeilijät myös usein pakkaavat varmuuden vuoksi kuoritakin mukaansa, tällöin eivät sateetkaan rajoita retkeilyä.

Kuoritakki on kerrospukeutumisen kulmakivi. Päällimmäisenä kerroksena takki pitää vettä, mutta on myös tuulenpitävä ja pitää käyttäjänsä lämpimänä. Yhdistelmä pieneen tilaan pakkautuvan kevyttoppatakin kanssa on paino/tilavuus-suhteeltaan lyömätön. Tällä yhdistelmällä pysyy kuivana ja lämpimänä pahemmallakin kelillä.

Milletin K PRo GTX kolmikerrostakin kalvo on Gore-Tex Pro Pegase, joka 28 000 pilariarvollaan on takuuvarmasti vedenpitävä. Kulutuskestävyyden takaamiseksi myös hartioiden kohdat ovat vahvistettu Centurion Cordura -materiaalilla. Paino 505 grammaa.

Yleisin kuoritakin kalvo on Gore-Texiä. Gore-Texiä löytyy esimerkiksi Active Shell -nimellä, jolloin se soveltuu intensiiviseen sporttikäyttöön sekä Pro Shell -nimellä, jolloin ominaisuudet riittävät erittäin vaativiin rankkoihin kulutusta aiheuttaviin tehtäviin.

Kun kuoritakin kalvo on laminoitu sisä- ja ulkokerroksen väliin yhdeksi paketiksi, kutsutaan sitä kolmikerrostakiksi (3L). Kolmikerrostakit ovat kaksikerrostakkia jämerämpiä ja kulutuskestävämpiä, joten ne soveltuvat vaativampaan käyttöön.

Kun takissa on erillinen verkko- tai kangasvuori, kutsutaan sitä kaksikerrostakiksi (2L). Kaksikerrostakit ovat kolmikerrostakkeihin verrattuna pehmeämmän ja mukavemman tuntuisia. Kaksikerrostakki on myös hivenen kolmikerrostakkia lämpimämpi, vaikkei se kuoritakin tarkoitus itsessään olekaan.

On olemassa myös 2,5-kerroksisia (2,5L) kuoritakkeja. Näissä takeissa kalvo on laminoitu ulkokerrokseen ja sisäpuolelta kalvoa suojaa pinnoite. Etuna kolmikerrostakkeihin on keveys ja pienempään tilaan meneminen, mutta kulutusestävyys on huonompi.

Haglöfs Lim Jacket on erittäin kevyt ja minimalistinen takki. Painoa takilla on vain 240 grammaa 2,5-kerrosrakenteen ansiosta. Vesipilariarvo: 28 000 mm.

Luota kestävään laatuun

Kestävällä laadulla tarkoitamme kestävän kehityksen tuotantotapojen lisäksi myös sitä, että tuotteella on pitkä käyttöikä. Kun laadukkaalla tuotteella on pitkä käyttöikä, se myös kompensoi pitkällä aikavälillä kalliimpaa ostohintaa.

On myös erittäin ikävää, jos tuote hajoaa kesken käytön. Ajattele itseäsi vaikkapa pitkällä vaellusreissulla, jossa kuoritakkisi repeää, vetoketju hajoaa tai kalvo pettää. Kuoritakin pitkä käyttöikä on kestävää laatua parhaimmillaan, tällöin se kestää vuodesta toiseen ja mahdollisesti jatkaa elämäänsä vielä seuraavalla käyttäjällä.

Haglöfs Eco Proof Jacket Women on luontoystävällisesti valmistettu monipuolinen kolmikerrostakki. Vetoketjut, napit ja monet muut osat ovat helposti vaihdettavissa ja sen päämateriaali on jo itsessään osittain kierrätettyä. Vesipilariarvo: 20 000 mm ja paino 505g.

Kuoritakin huolto-ohjeita

Hyvin pidetty ja huollettu laadukas kuoritakki palvelee käyttäjäänsä pitkään. Takin huolto- ja pesuohjeet kannattaa aina tarkistaa valmistajan ohjeista, mutta kerrottakoon tässä yleiset ohjeet kuoritakin huoltoon.

Kuoritakkien ulkopinta on kyllästetty ja se hylkiikin uutena hyvin vettä. Pintakylläste kuitenkin kuluu ajan kanssa kulutuksesta ja pesuista johtuen. Kylläste kannattaakin uusia säännöllisesti, esimerkiksi Holmenkollen-kyllästeellä. Kylläste pitää aktivoida uudestaan lämpökäsittelyllä, tähän soveltuu esimerkiksi saunan jälkilämpö, kuivausrumpu tai silitysrauta alhaisella lämmöllä.

Kuoritakkeja kannattaa myös pestä säännöllisesti. Kuoritakin kalvon mikroskooppisen pienet reiät tukkiutuvat helposti liasta ja ihosta irtoavasta rasvasta, jolloin sen hengittävyys kärsii. Käytä nestemäisiä pesuaineita, joissa ei ole valkaisuaineita. Esimerkiksi Nikwaxilta löytyy juuri tähän tehtävään suunniteltu pesuaine.

Tervetuloa sovittamaan myymälöihimme ulkoilun asiantuntijoiden avustuksella juuri sinulle sopivaa kuoritakkia. Voit myös olla yhteydessä asiakaspalveluumme: 010 3970 590 tai sähköpostitse: myynti@scandinavianoutdoor.fi.