Kevytretkeily — asiantuntijan vinkit ja varustelista retkelle

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 6/13/2019

Kesän vaellusretket ovat jo varmasti olleet monen ajatuksissa, karttoja ja suunnitelmia on moni hieronut jo talvesta lähtien. Vaellus ja retkeily ovat siinä mielessä mukavia harrastuksia, että niitä voi jokainen harrastaa omalla tyylillään. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa niin kauan kuin noudatetaan retkeilykohteen sääntöjä ja luontoa ei vahingoiteta.

Meillä suomalaisilla on perinteisesti vahva luontoyhteys, vaellukselle mennään usein nauttimaan erämaan hiljaisuudesta, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa ultralight retkeily on kasvanut suosiotaan ennätysvauhtia, thru-hikereillä on ollut tavoitteena lähinnä kulkea mahdollisimman pitkiä etäisyyksiä, jolloin kevyillä kantamuksilla kulkeminen on ollut käytännössä ainoa vaihtoehto.

Kevytretkeily voi olla grammanviilausta, jossa halutaan saada mahdollisimman kevyt base weight poraamalla reikiä jo kertaalleen katkaistuun hammasharjan varteen tai sitten vain kevennetään painoa niissä varusteissa, joissa se onnistuu suosiolla ilman suurempia kompromisseja. Grammanviilaus ei kuitenkaan ole aina sama asia, kuin kevytretkeily.

Teimme verkkokauppaamme oman kategorian: Kevytretkeily, josta löytyvät retkeilijän tärkeimmät varusteet kevyenä ja laadukkaana.

Kevyillä kantamuksilla liikkuminen on nopeampaa, helpompaa ja usein myös turvallisempaa, kuin painavan rinkan kanssa kuljettaessa.

Kevytretkeilyyn liittyy monta myyttiä, puhutaan että kevytretkeily olisi todella kallista, vaarallista, epämukavaa ja kevyet varusteet eivät kestä käyttöä. Asian ei ole pakko olla näin, nykyään kevyet retkitarvikkeet ovat laadukkaita, hinnat ovat laskeneet kysynnän myötä ja kyse onkin paljon siitä, että haluaako kantaa selässään painavaa vai kevyttä rinkkaa. Uskoisin, että suurin osa kuitenkin kantaa mieluummin kevyttä rinkkaa selässään.

Kun keventää varusteita, se ei välttämättä tarkoita, että pitäisi tinkiä mukavuudesta – se voi olla halutessaan jopa päinvastoin. Kun varusteet ovat kevyempiä, on mahdollista ottaa mukaan muuta tavaraa, kuten ruokaa ja juomaa, kameratarvikkeita, kalastusvälineitä ym. Myös ostamalla esimerkiksi yhdelle hengelle kevyen kolmen hengen teltan, saa paljon lisämukavuutta leirielämään.

VINKIT RINKAN KEVENTÄMISEEN

Rinkan pakkaamisessa kuulee usein termin base weight tai peruspaino. Tällä tarkoitetaan rinkan painoa ilman kulutettavia tavaroita, kuten ruoka, juomat ja polttoaineet. Keskitymmekin tällä blogikirjoituksella juuri tämän peruspainon keventämiseen.

Caj lähdössä kahdeksi viikoksi Sarekin kansallipuistoon selässään Exped Lightning 45 -kevytrinkka.

Rinkan keventäminen lähtee usein kokemuksesta, muutaman vaelluksen jälkeen alkaa huomaamaan turhaan mukana roikkuneet varusteet ja käyttämättä jääneet turhuudet kannattaakin jättää kotiin. Monelle on kuitenkin usein yllätys kuinka paljon eri varusteet painavat, ja mitä mahdollisuuksia voisi olla painavan vaatteen tai varusteen korvaamiseksi kevyemmällä vaihtoehdolla. Tähän on oiva apu punnita kaikki omat retkeilyvarusteet ja koota niistä taulukko käyttämällä vaikkapa Exceliä tai Google Sheetsiä. Nopeasti alkaa hahmottamaan, mistä rinkan paino käytännössä koostuu.

Kaikki alkaa itse rinkasta

Usein vaeltajan painavin varuste onkin itse rinkka. Myös rinkan koko saattaa olla liian iso ja tämä tyhjäksi jäänyt tila tuleekin täytettyä jollakin turhuudella. Rinkan koko kannattaa valita sen mukaan, että saa kaiken tarvittavan tavaran mahtumaan sisälle. Koon valinta onkin alkuun melko hankalaa, koska harrastusta aloittavalla ei ole mitään käsitystä mitä kaikkea tarvitsee mukaansa ja alkuun monet varusteet ovat isokokoisia, jolloin on pakotettu ostamaan myös iso rinkka.

Kokeneet kevytretkeilijät käyttävät alle 50 litraisia rinkkoja 1-2 viikon vaelluksilla. Tämä kuitenkin edellyttää, että kaikki varusteet on ostettu kevyinä ja vähän tilaa vievinä.

Tässä on lista valikoimamme kevyimmistä rinkoista ja repuistamme.

Mieti majoite tarkkaan retken kohteen ja tyylin mukaiseksi

Kevytmajoitteita löytää paljon erilaisia ja hintaisia. Turvallisuudesta ei kannata kuitenkaan tinkiä.

Majoitteen valinnassa ensimmäinen kriteeri pitäisi olla turvallisuus. Vuoristoisilla alueilla tuuli asettaa omat kriteerinsä ja vuodenajat toisen. Tämän jälkeen voi alkaa miettimään painon, hinnan ja mukavuuden tasapainoa. Kirjoitimme teltan valinnasta aikaisemmin: Mikon vinkit teltan hankintaan.

Teltassa kannattaa laskea paino jokaista siinä yöpyvää henkilöä kohden. Kevyimmissä teltoissa päästään helposti alle 1 kg majoittujaa kohden. Monesti on perusteltua kantaa painavampaa telttaa, joskus taas ei ole mitään järkeä kantaa liian painavaa majoitetta, joten nämä ovat aina jokaisen itse mietittävä ennen matkaan lähtöä. Monella vaeltajalla onkin kotonaan useampi teltta ja tarppi, josta voi retkille valita aina sopivimman vaihtoehdon.

Tässä on lista kevyimmistä teltoista ja tarpeistamme.

Lämmin makuupussi takaa hyvät unet

Kuitu- ja untuvatäytteisen makuupussin selkein ero on niiden pakkauskoko. Kuitupussin tilavuus saattaa olla lähes nelinkertainen samanlämpöiseen untuvapussiin verrattuna.

Makuupussin eristävyydestä ei kannata tinkiä. Painon ja tilavuuden säästö onnistuu makuupussissa parhaiten hankkimalla untuvatäytteinen makuupussi. Untuva eristää lämpöä paremmin, kuin kuitutäyte ja untuvan fill power (fp) kertoo kuinka laadukas untuva pussissa on. Mitä suurempi fp-arvo, sitä laadukkaampi untuva on. Laadukkaasta untuvasta tehty makuupussi on kevyt, mutta se näkyy myös hinnassa.

Makuupusseissa kannattaa kiinnittää huomio comfort-lämpötilaan. Comfort arvon ilmoitamme erikseen naisille ja miehille. Tämä arvo kertoo, missä lämpötilassa vielä keskimäärin pystyy nukkumaan mukavasti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki ihmiset kokevat kylmyyden erilailla ja makuupussin lisäksi lämpötilaan vaikuttavia muita tekijöitä on esim. makuualustan R-arvo, tuuli ja viima, päällä olevat vaatteet, kuinka kylmä oli nukkumaan mennessä ja kuinka hyvin on syönyt ennen nukkumaan menoa.

Tässä on kevyimpiä ja laadukkaimpia makuupussejamme.

Ilmatäytteinen makuualusta menee pieneen tilaan

Lähes saman R-arvon omaava solumuovinen ja ilmatäytteinen makuualusta. Tilavuudessa on valtava ero.

Ilmatäytteinen makuualusta pakkautuu pienempään tilaan, kuin solumuovinen ja yleensä paino/eristävyys-suhde on parempi. Solumuovisen alustan hyviä puolia on halvempi hinta, puhkeamattomuus ja se soveltuu hyvin myös istuinalustaksi.

Makuualustojen eristävyys ilmoitetaan R-arvona, mitä isompi arvo, sitä paremmin makuualusta eristää. Nyrkkisääntönä on, että 1-3 arvot ovat puhtaasti kesäkäyttöön, yli kolmen arvolla alkaa pärjäämään talvella ja yli 5:n R-arvon alustat ovat jo kunnon talvialustoja. Kuten makuupussin kanssa, samat muut edellä mainutut tekijät vaikuttavat lämpimään oloon.

Ostopäätöstä tehdessä kannattaa miettiä, omia tarpeita. Ympärivuoden retkeilyä harrastava voi haluta käyttää samaa makuualustaa koko kauden tai sitten ostaa erikseen kesä- ja talvimakuualusta, jolloin kesällä säästää painossa ja pakkauskoossa.

Tässä on kevyimpiä makuualustojamme.

Ruokailu- ja ruoanlaittovälineet

Ruoanlaitossa kannattaa miettiä etukäteen mitä ruokia valmistaa ja millä tavalla. Usein on tarpeen vain yksi kattila tai astia vedenkeittoon, mutta joidenkin ruokalajien kanssa voi tarvita kahta kattilaa. Kattiloiden koko ja paino kannattaa kuitenkin optimoida retken mukaiseksi. Kevyimmät astiat ovat titaania, titaani on kevyttä, mutta myös kallista. Muita kevyitä materiaaleja on alumiini ja muovi.

Keittimistä löytyy paljon vaihtoehtoja, suosituimmat kevytretkeilyyn soveltuvat keittimet kesäaikaan, ovat kaasu- ja risukeitin. Kaasukeitin on helpompi ja nopeampi käyttää, riippuen mukana kannettavan kaasun määrästä yleensä jopa kevyempi. Risukeitin vaatii hiukan enemmän harjoittelua sekä retkikohteen, josta löytyy risuja polttoaineeksi. Risukeittimet ovat kaasukeittimiä painavempia, mutta menevät pienempään tilaan, koska kaasua ei tarvitse kantaa mukanaan.

Yleensä vaelluksella on riittävää kantaa mukanaan yhtä lusikkaa ja kippoa, josta syö ruoan ja yksi astia, josta juodaan juomat. Puinen kuksa on painava ja jokainen voi itse miettiä haluaako kantaa sitä mukanaan, vai riittääkö kevyt pieneen tilaan menevä taittomuki omien tarpeiden täyttämiseen.

Tässä valikoimamme suosituimpia kevytretkeilyyn soveltuvia keittimiä ja astioita.

Oikeanlaiset vaatteet ovat kevyitä sekä rinkassa että päälle puettuna

Excel-taulukoita tehdessä huomaakin yleensä, että vaatteet ovatkin yllättävän painavia. Vaatetuksen on kuitenkin turvallisuuden ja mukavuuden takia annettava riittävä suoja tuulta, kosteutta ja kylmyyttä vastaan. Lapissa retkeillessä ei ole lainkaan harvinaista, että samalla reissulla saa nauttia helteistä, kävellä lumessa, kastua rankkasateessa ja parta tuulessa hulmuten huiputtaa kauniita tuntureita.

Kuoritakit ja -housut antavat hyvän suojan sateelta, kevyttoppatakit eristävät kylmyydeltä. Kannattaa kiinnittää huomiota painoon ja pieneen tilaan pakkautuvuudesta.

Tässä on erittäin kevyistä retkeilyvaatteistamme.

Kevyellä kantamuksella voi käyttää kevyitä kenkiä

Kevytretkeilijät käyttävät usein myös kevyitä kenkiä. Kevyellä kengällä saa ketterämmän liikkuvuuden ja kevyemmän askeleen, kuin raskailla vaelluskengillä. Jalat kannattaa totutella kevyempään ja vähemmän tukea antavaan kenkään jo lähiretkillä ennen vaellusta, jos jalka on tottunut järeään vaelluskenkään.

Kevyiden kenkien käyttäjissä on kaksi koulukuntaa. Toiset käyttävät vedenpitäviä kenkiä ja kenties vedenpitäviä sukkiakin, kun taas osa haluaa kengän hengittävän enemmän ja sen annetaan suosiolla kastua, ja se kuivatetaan sitten taas leirissä illan aikana. Kenkinä käytetään retkeilykenkiäpolkujuoksukenkiä tai jopa barefoot-kenkiä.

Tässä on kevytretkeilykategoriamme kevyet kengät.

Vaellussauvat auttavat tasapainossa ja vähentävät loukkantumisriskiä.  Vaellussauvat yleensä myös nostavat vaeltajan keskinopeutta, auttavat vesistön ylityksissä, ”poistavat” painoa hartioilta, jakavat rasitusta jaloilta käsille ja toimivat osana monessa kevytmajoitteessa.

Muut tarvikkeet

Usein rinkkoihin, joissa on paljon pikkutaskuja kertyy ajan kanssa paljon pientarviketta, osa on mukana vain varmuuden vuoksi. Kannattaa miettiä, että tarvitseeko kaiken. Poikkeuksena turvallisuusvälineet, kuten ensiapulaukku.

Suositeltavia pientarvikkeita on ainakin ensiapulaukku, puukko/monitoimityökalu, kompassi, kartta, tulentekovälineet, GPS-laite, otsalamppu ja vedenpuhdistuslaite.

Tässä vielä kevytretkeilykategorian pientarvikkeita.

RETKEILIJÄN VARUSTUS RIIPPUU RETKESTÄ

Kuten alussa jo kerroimme, niin ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa retkeillä. Jotta eri tyylien väliset erot saisi hyvin esille, niin kävimme pakkaamassa kaksi eri koulukunnan rinkkaa, eri tyylisille vaelluksille. Laskimme koko paketin hinnan ja mittasimme myös niiden painon.

Vaeltajan paketti

Rinkka: Fjällräven Kajka 75, Majoite: Fjällräven Abisko Endurance 3, Makuupussi: Deuter Orbit 0 (Comfort (M): 0°C), Makuualusta: Thermarest Trail Lite Reg (R-arvo 3,4), Ruoanlaitto: Trangia 25-3 UL (Kattilasetti ja spriipoltin), Astiat: Light My Fire Meal Kit 2.0 (Astiapaketti).

Vaatteet: Helly Hansen HP Shore Sweater (villapaita), Tretorn Wings Monochrome Jacket (sadetaki) ja Helly Hansen Voss Pant (sadehousut).

Kokonaispaino: 13,40 kg  Kokonaishinta: 1857 €

Kevytretkeilijän paketti

Rinkka: Osprey Talon 44 , Majoite: MSR Carbon Reflex 3, Makuupussi: Marmot Phase 30 Regular (Comfort (M): -1°C), Makuualusta: Exped Synmat Hyperlite M (R-arvo 3,3), Ruoanlaitto: MSR PocketRocket Stove Kit (Keitin, kattila ja astiat).

Vaatteet: Rab Microlight Alpine Jacket (kevyttoppatakki), Haglöfs L.I.M Proof Pant (kuorihousut), Haglöfs L.I.M Proof Jacket (kuoritakki)

Kokonaispaino:  5,20 kg Kokonaishinta: 2020 €

Molemmissa paketeissa on käytännössä yhtä lämpimät makuupussit ja makuualustat. Teltta on molemmissa kolmelle henkilölle. Ruoanlaittovarusteissa vaeltajan paketissa on enemmän kattiloita ja polttoaine riittää pidemmäksi aikaa, kuin kevytretkeilijän paketissa. Molemmissa paketeissa vaatteet eivät riitä pitkälle vaellukselle, mutta paketeista löytyy kuitenkin eristävä vaate ylävartalolle ja sateelle takki, sekä housut.

Hintaeroa tulee pakettien välille n. 163€ joka n. 2000 € tuotepaketissa ei ole enää suuren suuri, jos painoa kuitenkin saa pudotettua 8,2 kg. 75 litrainen rinkka oli aivan piukassa pääosastostaan, sivutaskut olivat vielä tyhjänä. 44 litrainen kevytrinkka oli vielä vajaasti täytetty päätaskustaan, sivutaskut ja suuri kengurutasku oli vielä tyhjänä. Rinkkaan mahtuisi vielä ruokaa, vaatetta ja pientarviketta n. viikon vaellukselle.

Vertailu ei välttämättä ollut kauhean reilu ja järkevä, mutta kuitenkin antaa varmasti monelle vähän käsitystä, minkälaisia varusteita kannattaa retkilleen valita. Kyse on aina kuitenkin loppujen lopuksi kompromissista painon, hinnan ja mukavuuden monimutkaisesta suhteesta. Ei ole yhtä oikeaa tyyliä, kaikilla meillä on omat mieltymyksemme.

Tervetuloa tutustumaan kevytretkeilyvarusteisiimme verkkokauppaan ja myymälöihimme. Hyvää kesää kaikille ja toivotamme onnistuneita vaelluksia ja retkiä, millä tyylillä ikinä ne teetkin!