Syksyn koleat kelit saapuivat nyt myös Etelä-Suomeen. Ennätyslämpimän kesän jälkeen kylmä syksy saattaa tuntua pelottavalta, mutta siihenkin on olemassa ratkaisut. Retkeilijöiden jo pitkään käyttämä salainen ase, kevyttoppatakki lämmittää mukavasti taukoa pitäessä, leirissä touhutessa ja on nykyään myös muodikas osa syksyistä kaupunkipukeutumista.
Kuten kerroimme jo aikaisemmin kuoritakkeja käsittelevässä kirjoituksessamme, mielestämme ulkoilutakin pitkä käyttöikä ja monipuolisuus ovat kestävyyttä parhaimmillaan. Meille kestävyys on laatua ja laadun tarjoaminen ulkoilmaihmisille kunnia-asia.
Tässä blogikirjoituksessa perehdymme ns. kevyttoppatakkeihin. Mikä tekee tästä takista niin monen ihmisen lempivaatteen niin luonnossa kuin kaupungissakin liikkuessa?
Kevyttoppatakkeja löytyy sekä untuva- että keinokuitutäytteellä. Keinokuituiset kevyttoppatakit kestävät yleensä untuvatakkia paremmin kosteutta, ovat halvempia, mutta yhtä lämmin untuvatakki on yleensä kevyempi, kuin keinokuituinen. Toisaalta, jotkin keinokuidut ovat jo todella lähellä untuvan ominaisuuksia, kuten PrimaLoft ja Haglöfsin käyttämä Quad Fusion Mimic -täyte.
Tuotepäälliköllämme, Tanjalla on yllään Rab Microlight Alpine Women’s Jacket -kevyttoppatakki, jonka untuva on R.D.S.-sertifioitua, eurooppalaista hanhenuntuvaa.
Untuvatäytteisen takin parhaita ominaisuuksia on sen keveys ja pakkautuminen pieneen tilaan. Untuvatakin toimintaperiaate on, kuin pakkasessa höyheniään pörhistelevän linnun untuvapeite, untuvan hahtuviin pakkautuva ilma johtaa huonosti lämpöä ja tämä yhdistelmä toimii mitä parhaimpana eristeenä.
Untuvat kasvavat linnuilla lähimpänä ihoa ja muodostavat ilmavan, eristävän kerroksen. Untuva on pallomainen, toisin kuin höyhen, jossa on myös ruoti ja höyhenväkänen. Pallomaisen muotonsa ansiosta untuvan sisälle muodostuu ilmataskuja. Koska untuva on luonnollisesti kevyttä, kimmoisaa ja hengittävää, se sopii loistavasti talvitakin täytteeksi.
Untuvan laatua mitataan Fill Power (FP) -arvolla. FP-arvo kertoo kuinka paljon yksi unssi untuvaa täyttää kuutiotuuman pinta-alasta. FP-arvo vaatteissa ja makuupusseissa on usein 300-900 väliltä. Mitä suurempi lukema, sitä parempaa untuva on. Arvo kertoo siis kuinka hyvin kyseinen untuva eristää painoonsa nähden, eli mitä laadukkaampaa untuvaa käytetään, sitä kevyempi takki on. Mitä puhtaampaa ja kevyempää untuva on, sitä nopeammin se myös palautuu litistyksestä takaisin ilmavaksi.
Videolla näkyy yksi suurin syy kevyttoppatakin suosioon. Takki pakkautuu todella pieneen tilaan. Takin voi pakata omaan huppuunsa ja joissakin kevyttoppatakeissa on mukana kätevä pussi, jonne takin saa kätevästi sullottua. Videolla esiintyvät takit ovat: Peak Performance Helium Hood Jacket Fall 2018, Rab Microlight Summit Jacket ja Jack Wolfskin Helium Down Jacket Women.
Kevyttoppatakki sopii luonnossa liikkumisen lisäksi myös arkivaatteeksi kaupungille. Hyvän lämmöneristyskyvyn lisäksi takit pitävät hyvin tuulen ulkopuolella. Kun takkia ei tarvita, on se helppo pakata pieneen tilaan.
Monikäyttöinen kevyttoppatakki on tyylikäs vaihtoehto niin retkeillessä, kuin kaupungilla liikkuessakin.
Aina, kun tuotteen tuotanto liittyy eläimiin, on eettiset ongelmat hyvä ottaa huomioon. Vastuullisen untuvatakin tuotannossa on otettu huomioon ympäristölliset, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset vaikutukset koko elinkaaren ajalta suunnittelupöydältä asiakkaan käyttöön ja lopulta kierrätykseen.
Eettisesti tuotettu untuva tarkoittaa mm. ettei lintuja ei ole pakkoruokittu, eikä eläviltä linnuilta ole nypitty untuvaa. Untuvan pitää myös täyttää lakisääteiset ja standardien mukaiset puhtaus- ja hygieniavaatimukset. Untuvat valitaan myös käyttötarkoituksensa mukaisesti, jättäen mahdollisimman pienet ympäristövaikutukset. Tuotetiedoissa pitäisi olla maininta, mistä linnusta untuva on lähtöisin ja untuvan olisi hyvä olla jäljitettävissä, kuten kerroimme aikaisemmassa kevytuntuvatakki -blogipostauksessamme.
Varatoimitusjohtajamme Ollin yllä on Haglöfs Essens Mimic Hood -keinokuitutakki, joka on valmistettu untuvan ominaisuuksia jäljittelevästä Quad Fusion Mimic -täytekuidusta.
Eettisyydestä kertovista sertifikaateista yleisimmät ovat Textile Exchagen (maailmanlaajuinen, voittoa tavoittelematon järjestö, joka työskentelee vähentääkseen tekstiiliteollisuuden negatiivisia sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia) myöntämä R.D.S. (Responsible Down Standar) ja DOWNPASS, joka takaa, ettei eläviltä linnuilta ei ole nypitty untuvia, lintuja ei ole kasvatettu häkeissä eikä niitä ole pakkoruokittu. DOWNPASS-sertifikaatin saamiseen on tarkat edellytykset, joihin kuuluu lintujen laajempi hyvinvointi, kuten esimerkiksi lintujen kuljetusten minimointi. Sertifikaatti takaa täyden jäljitettävyyden tuottajatilalle asti. Molempien sertifikointien auditionnit tekevät kolmas osapuoli.
Untuvat tulevat meillä myytävien brändien vaatetuotantoon siipikarjatuotannon sivutuotteena ja untuvat sekä hyöhenet erotellaan koneellisesti kuolleilta linnuilta.
Kaikki Scandinavian Outdoorin untuvatakkivalikoiman untuvat ovat peräisin eettisesti sertifikoiduista tuotantolaitoksista, lintuja ei ole pakkoruokittu, eikä untuvia ole nypitty eläviltä linnuilta.
Kevyttoppatakkia voi käyttää uloimmasena kerrosvaatteena tai sen päälle voi myös laittaa vedenpitävän kuoritakin, jolloin yhdistelmä on toimiva säällä, kuin säällä. Kuoritakin on tällöin oltava tarpeeksi väljä, jotta untuvat eivät pakkaudu liian tiiviiksi.
Vastuullinen tuote on pitkäikäinen, mutta tuotteen elinikää lisää myös sen oikeanlainen huolto sekä säilytys. Tekstiilien ja vaatteiden käytön aikaiset ympäristövaikutukset ovat merkittävä osa tuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutuksista. Ympäristökuormaan vaikuttaa veden- ja energiankulutus, mikromuovien irtoaminen sekä pesuaineet.
Tarkista aina valmistajan omat pesuohjeet. Yleisenä pesuohjeena voidaan kuitenkin kertoa, että takista kannattaa ensin irroittaa mahdolliset turkisosat ja muut vastaavat somisteet. Taskut tulee tyhjentää ja napit, vetoketjut ja tarrat kannattaa sulkea. Takki käännetään myös ylösalaisin, jotta päälikangas pysyy paremmin suojassa. Pesukonetta ei kannata laittaa liian täyteen, veden pitää päästä kunnolla huuhtomaan untuvat takin sisältä.
Takki kannattaa kastella kunnolla märäksi ennen pesukoneeseen laittoa. Pesuaineen on hyvä olla nestemäistä, mietoa ja valkaisuaineetonta. Ei kannata käyttää huuhteluaineita. On olemassa myös untuvalle tarkoitettuja pesuaineita, kuten Holmenkollen Natural Wash.
Pesuohjelma kannattaa valita mahdollisimman runsaan huuhtelun ja pitkän linkouksen mukaan. Ylimääräinen huuhtelu ja linkouskin voi olla tarpeen, jotta kaikki pesuaineet saadaan huuhdeltua pois. Tennispallojen käyttö voi olla riski, koska niistä voi sulaa tahrivaa likaa takin päälle.
Valmistajan pesuohjeista pitää tarkistaa saako takin laittaa kuivausrumpuun. Mikäli takin saa kuivattaa kuivausrummussa, kannattaa laittaa alhainen lämpötila ja kuivaa takkia pidempään. Välillä takki kannattaa ottaa ulos ja myöhentää käsin. Mikäli takkia ei saa kuivata kuivausrummussa, suositellaan tasokuivausta. Mikäli takkia kuivaa henkarissa, takki saattaa venyä. Hyvä ilmanvaihto on tasokuivauksessa tarpeen, sillä takilla saattaa kestää kuivua täysin kuivaksi jopa pari vuorokautta.
Untuvatakki on hyvä säilöttävä kuivana, hyvän ilmanvaihdon omaavassa, huoneenlämpöisessä tilassa. Untuvatakkia ei kannata varastoida henkarissa. Pitkäaikainen pystyasento saattaa kasata untuvat osastojen pohjalle. Takki kannattaa säilöä tason päälle, tällöin untuvat pysyvät ilmavana ja paakkuuntumattomina. Varastoinnin jälkeen takkia kannattaa myös pöyhiä ennen käyttöönottoa.
Scandinavian Outdoorin henkilökunta toivottaa kaikille lämmintä syksyä. Tervetuloa tutustumaan laajaan kevyttoppatakki-valikoimiimme myymälöihimme sekä verkkokauppaan.
Lue lisää: