Vinkit syksyllä telttailuun!

Retkeilyä ei tarvitse jättää syksyn ja talven yli tauolle. Yön yli kestävää retkeilyä voi ja kannattaakin harrastaa myös syksyllä. Syksy on varmaankin haastavin vuodenaika, kun kosteus ja pimeys kulkee mukana. Näiden haasteiden kanssa kyllä tulee toimeen, kun miettii niihin ratkaisut. Kun näihin elementtihin tottuu, alkaa tästä pimeästä vuodenajasta jopa tykkäämään!

Retkeilytaidot kannattaa aloittaa asteittain, ensin lyhyitä päiväretkiä tehden, joiden aikana opettelee pukeutumisen, keittimen käytön, ruoanlaiton, suunnistamisen ym. Kun nämä taidot alkava olla kunnossa, on hyvä lähteä pidentämään luonnossa olemisen aikaa yön yli kestäviin retkiin.

Kaikkein helpointa on syksyllä käyttää laavuja ja huollettuja tulipaikkoja. Et kuitenkaan voi koskaan luottaa, että laavulla on tilaa kaikkien nukkua, joten tarvitset aina mukaasi myös oman majoitteen. Oman majoitteen käyttö kannattaakin opetella heti retkeilyharrastuksen alkuun, niin pääsee kaikkein helpoimmalla, kun on varma yöpaikka aina mukana rinkassaan.

Telttaan kannattaa tutustua jo kotona. Koepystytys vaikkapa kotipihalle ja osien tarkistus on hyvä tehdä ennen pidemmälle retkelle lähtöä.

Suomessa olemme onnekkaita, kun meillä on jokaisenoikeudet. Näitä oikeuksia kannattaa myös käyttää. Saat siis tietyn rajoituksin liikkua lähes kaikkialla. Saat myös yöpyä tilapäisesti samoilla alueilla, missä saa liikkuakin. Kannattaa muistaa pysyä riittävän kaukana taloista ja olla häiriköimättä ihmisiä ja eläimiä.

Omat lähimetsät on hyviä paikkoja käydä yön yli kestävällä retkellä, vaikkapa keskellä viikkoa. Paikan ei tarvitse aina olla keskellä metsää, kulttuurimaisemien keskeltäkin löytää upeita leiripaikkoja. Maastokartan avulla löydät esimerkiksi korkeampia kallioita, joilta pystyy tähystämään pelloilla liikkuvia peuroja, kauriita ja hirviä.

10 vinkkiä, joilla pärjäät pimeyden, kosteuden ja vesisateen kanssa:

  1. Pukeudu tarvittaessa vedenpitävästi (kuoritakki, vedenpitävät retkeilykengät)
  2. Pakkaa rinkan varusteet vedenpitäviin kuivapusseihin
  3. Hanki teltta, jossa on hyvä tuuletus (teltan hankintaopas)
  4. Hanki lämmin makuupussi ja -alusta (opas makuupussin ja -alustan ostoon)
  5. Käytä 3-kerrospukeutumista (3-kerrospukeutumisen salat)
  6. Ota mukaan tiskirätti tai retkipyyhe, jolla kuivaat märkiä varusteita
  7. Ota mukaasi kaksi otsalamppua, toinen varalle tai telttaan ripustamiseen (Opas otsalampun hankintaan)
  8. Käytä lämmintä merinovillakerrastoa ja villasukkia nukkuessasi
  9. Syö ja juo hyvin, liiku tarvittaessa, jotta pysyt lämpimänä
  10. Ota mukaan lämmintä vaatetta ja varavaatteita märkien tilalle

Mikäli pakkaat aamulla kostean teltan rinkan sisälle, voi apuna käyttää kuivapussia, jottei muut varusteet kastu rinkan sisällä.

Katso myös video:

Julkaistu: 13.11.2020Muokattu: 17.1.2025