Kattava opas oikeanlaisen otsalampun hankintaan!

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 10/11/2019

Syksy on jo alkanut ja päivät lyhenevät lujaa vauhtia. Pimeäkään ei kuitenkaan ole mikään tekosyy jäädä sisälle sohvalle makaamaan. Kun auringonvaloa ei enää tule taivaalta, niin tarvittavan valon saa hohtodiodista, jota myös LEDiksi kutsutaan!

Otsalamppu– tai oikeastaan LED-teknologia kehittyy lujaa vauhtia. Nykyaikainen otsalamppu on jo todella hyvin valaiseva ja kevyen koonsa puolesta sitä on mukava kantaa otsalla. Otsalampun pääidea on vapauttaa kädet, jolloin voi puuhastella ilman, että kädessä on taskulamppu. Erilaisia otsalamppuja on pilvin pimein ja hinnat vaihtelevat parista kympistä useaan sataan euroon. Minkälainen otsalamppu sitten kannattaa hankkia?

Kävimme Kuninkojan myymälässämme kysymässä vinkit otsalampun hankintaan. Ulkoilun asiantuntijamme Pekka esitteli meille laajaa valikoimaa otsalamppuja (ns. peruslamput löytyvät hyllystä) ja kertoi, että otsalampun valinta riippuu sen käyttötarkoituksesta ja vaatii vähän tarkempaa paneutumista aiheeseen. Valitsimme Pekan opastuksella 10 lamppua mukaamme ja vietimme yön metsässä lamppuja testaillen.

Oikeanlainen otsalamppu oikeaan aktiviteettiin

Ulkoilussa kannattaa hankkia oikeat välineet oikeaan aktiviteettiin. Jos tarkoituksena on käyttää otsalamppua koiranulkoilutuksessa, mökillä ulkona liikkuessa, retkeilyssä leirivalona tai ihan vain kävellessä huomiovalona, niin yleensä riittää jokin pienemmän valotehon perusmalli. On turhaa maksaa ylimääräisistä lisäominaisuuksista, jos niitä ei tarvitse.

Valon määrän tai tarkemmin valovirran SI-järjestelmän yksikkö on luumen (ennen lumen) ja tunnus lm. Edellä mainittuun peruskäyttöön riittää 200-300 lm otsalamppu.

Jos liikutaan hyvin merkatuilla poluilla, riittää yleensä 200-300 lm valon määrä, mutta jos pitää vähänkin pystyä katsomaan omia jalkojaan pidemmälle, tarvitaan lisää valoa. Tällöin saa tuplata valon määrän 400-600 lm otsalamppuun.

Leirivalossa on hyvä olla leveä valokiila, jolloin näkee laajemmalle alueelle. Kun taas tehdään siirtymää tai jostain muusta syystä tarvitsee nähdä pitkälle,  tarvitaan terävempää valokiilaa.

Jos retkikohteena on poluton metsä, on suunnistaminen hankalampaa. Tällöin valon määrän saisi jälleen tuplata edellisestä 1000 lm paikkeille. Samaa valon määrää tarvitaan myös, kun vauhti nousee. Polkujuoksu, suunnistus ja polkupyöräily ovat nopealiikkeisiä aktiviteettejä, joissa on harvoin liikaa valoa. Tosiharrastajat ja -urheilijat käyttävätkin todella tehokkaita valonlähteitä, kuten Lupinen suuritehoisia otsalamppuja.

Otsalamppu peruskäyttöön

Aika usein vaelluksilla otsalampun ainoa tehtävä on antaa valoa leirissä touhuamiseen. Jos siirtymiä ei tehdä suunnistamalla sysipimeään aikaan, niin 200-300 lm otsalamppu on vaelluskäyttöön riittävä. Leirivalossa haluttavia ominaisuuksia on keveys, pitkä akunkesto, leveä valokiila ja edullisempi hinta.

Vaelluksilla ja retkillä usein huomaakin, että ilman otsalamppua pärjää melko pitkälle. Ihmisen hämäränäkö on normaalinäköisellä yllättävän hyvä. Kun liikutaan luonnossa on pimeys myös aina riippuvainen monesta tekijästä, puuston määrä, maan kosteus, lumimäärä, pilvisyys, kuun vaihe ja maaston tyyppi ylipäätänsä tekee pimeydestä aina erilaisen.

Usein kysytään, miksi otsalampuissa on punainen valo. Punainen valo on oikeastaan kahdesta syystä. Armeijassa opetettiin varmasti monelle, ettei vihollinen havaitse punaista valoa niin helposti, retkeillessä kuitenkin aika harvoin tarvitsee piilotella itseään vihollisilta. Punaista valoa käytetään yleensä, ettei menetä hämäränäköä, eli punainen valo päällä voi lukea esimerkiksi karttaa tai käyttää lähivalona ilman, että sokaisee itseään tai muita lähellä olevia.

Toisinaan poluilla pysyy ilman lisävaloa, joskus riittää otsalampun minimiteho ja välillä taas tuntuu, ettei meinaa nähdä mitään, vaikka valoa pitäisi lampusta lähteä yllin kyllin.

Testasimme neljää erilaista peruskäyttöön soveltuvaa otsalamppua:

Petzl Zipka 300 lm otsalamppu

Zipka on hiukan erilainen otsalamppu, jossa ei ole perinteistä otsahihnaa, vaan jojomainen naru. Naru ei kiristä otsalla, se itseasiassa tuntuu jopa mukavammalta, mitä perinteinen hihna. Lamppu meneekin sisäänkelaantuvan narunsa takia mukavasti taskuun.

Zipkassa on leveä valokiila, joka soveltuu hyvin leirikäyttöön ja yleiseksi lähivaloksi. Myös pimeällä polulla käveleminen onnistui hyvin Zipkan kanssa. Lampusta löytyy punainen valo ja fosforoitu sydän.

Zipkan mukana toimitetaan 3 kpl AAA-paristoa, lamppu kuuluu Petzl Hybrid Consept -sarjaan, joten siihen sopii myös Petzl Core -akku, jonka voi ostaa lisävarusteena. Valovirrat ja akun kestot: 6 lm 120 h, 100 lm 9 h ja 300 lm 2 h.

Petzl Bindi 200 lm otsalamppu

Bindi on minimalistinen otsalamppu, josta löytyy pienestä koostaan huolimatta todella tehokas valo. Testikävelyssä pimeällä polulla ei juuri eroa huomannut Zipkaan. Bindissä on samanlainen leveä valokiila, kuin Zipkassa. Bindi on kätevä lamppu takin taskuun vaikkapa vain varmuuden vuoksi.

Bindissä on kiinteä akku, joka ladataan mukana toimitettavalla micro USB-kaapelilla. Lampusta löytyy myös punainen hämäränäön säilyttävä valo ja säädettävä nivel. Valovirrat ja akun kestot: 5 lm 50 h, 100 lm 3 h ja 200 lm 2 h.

Petzl Tikka 2019 300 lm otsalamppu

Legendaarinen Tikka-otsalamppu uudistui tälle syksylle Hybrid Consept -otsalampuksi, eli tähän saa myös lisävarusteena Petzl Core -akun.

Tikassa ja Zipkassa on fosforoitu sydän. Tämä helpottaa esimerkiksi pimeässä teltassa löytämään otsalampun. Tikka on valoltaan kuten aiemmat, siinä on leveä valokiila ja eroa polulla ei juuri huomannut edellisiin. Valovirrat ja akun kestot: 6 lm 120 h, 100 lm 9 h ja 300 lm 2 h.

Ledlenser MH2 100 lm otsalamppu

Vaikka MH2:ssa onkin pienempi valovirta, on tässä Ledlenserin tapaan erittäin hyvä optiikka ja heijastimet, jotka tekevät valokeilasta tehokkaan. Valokeila on säädettävissä ja pienestä valon määrästä huolimatta terävällä kiilalla näkee melko pitkälle. Leveimmälläkin valokiilalla tämän otsalampun valo ei leviä yhtä leveälle, kuin Zipkassa ja Bindissä.

Lampussa on 3 kpl AAA-paristoa. Valovirrat ja akun kestot: 15 lm 40 h ja 100 lm 10 h.

Otsalamppu vaativampaan käyttöön

Kun retkellä pitää suunnistaa tai liikutaan nopeampaa vauhtia, kuten juosten, hiihtämällä, pyöräilemällä tai halutaan saada tehokkaampi lamppu, kuin peruslamppua käyttävällä kaverilla, kannattaa tuplata edellä mainitut valon määrät.

Syksyllä ja talvella, kun oikeasti pimeät yöt alkavat, kannattaa vaelluksilla pitää mukanaan myös tehokkaampaa otsalamppua. Kannattaa myös miettiä, että ottaako varmuuden vuoksi kaksi otsalamppua, jos toinen hajoaa. Tällöin voi tulla kyseeseen, että on leirikäyttöön ja siirtymille omat lamppunsa.

Myös paristot tai akku loppuvat joskus, joten tähän pitää varautua. Jos mukana on akullinen, virtapankilla ladattava otsalamppu, kannattaa myös miettiä, että mitä jos virta loppuu kesken siirtymisen? Onko silloin varalla toinen lamppu tai vara-akku? Petzl Hybrid Consept -sarjan lamppuihin saa myös akun tilalle paristot.

Testasimme neljää erilaista vaativampaan käyttöön soveltuvaa otsalamppua:

Petzl Actik Core 2019 450 lm otsalamppu

Actik Coren uutuusmalli, eli tässä on sisällä Petzl Core -akku. Lamppua voi käyttää myös kolmella AAA-paristolla. Valon määrä oli jo selvästi suurempi, mitä perusmalleissa.

Tästä otsalampusta erittäin monipuolisen tekee se, että LEDejä on kolme. Alimmalla teholla laajakeilainen 6 lm LED, joka soveltuu leirikäyttöön. Kun tehoja lisätään, syttyy teräväkiilainen LED, jolloin näkee myös pitkälle. Täydellä teholla molemmat LEDit ovat päällä, jolloin toinen valokiila valaisee terävästi pitkälle ja toinen leveästi lähelle. Kolmas LED on punainen valo.

Valovirrat ja akun kestot: 6 lm 130 h, 100 lm 8 h ja 450 lm 2 h.

Fenix HM50R 500 lm otsalamppu

HM50R antoikin testatessa yllättävän reilun valon. Valokiila on melko leveä, joten se toimii myös leirikäytössä. Polulla pysyi jo vaivatta tällä valomäärällä ja jonkinlainen suunnistaminenkin onnistui pystymetsässä.

Tässä otsalampussa erikoista on se, että lamppu lähtee irti otsapannasta, jolloin sitä voi käyttää minitaskulamppuna, josta lähtee hämmästyttävän paljon valoa! Lamppu on IP68-suojattu: pöly- ja vesitiivis (kestää 2 metriin upotuksen). Yleensä otsalamput ovat vain IPX4 -roiskevedenpitäviä. Paketissa on mukana myös vaihtotiivisterengas. Otsapannassa on silikonireunus, joka pitää lampun hyvin päässä juostessakin.

Valovirrat ja akun kestot: 4 lm 90 h, 130 lm 10 h ja 500 lm 2 h.

Fenix HM65R Superraptor+ 1400 lm otsalamppu

Kun tarvitaan riittävä valo polkujuoksuun, hiihtämiseen tai pyöräilyyn, tässä sitä on! Testasimme Superraptoria polkujuoksulenkillä ja valo riitti teknisellekin polulle. Suunnistaminen poluttomallakin vaelluksella onnistuu tällä otsalampulla. Lampussa on hihna, joka pysyy hyvin päässä juostessa.

Tässä lampussa vielä erityisen kätevää on se, että LEDejä on kaksi. Leveä kiila leirielämään ja puuhasteluun, sekä teräväkiilainen tehokkaampi LED siirtymisille. Molemmat LEDit vielä ovat oman nappinsa takana, niin niitä on helppo käyttää haluamallaan tavalla.

Valovirrat ja akun kestot 18650-akulla (sopii myös 2 kpl CR123A):

Leveä kiila: 8 lm 300 h, 130 lm 13 h ja 400 lm 4 h.

Terävä kiila: 30 lm 97 h, 400 lm 4 h ja 1000 lm 2 h.

 Petzl Swift RL LED 900 lm otsalamppu

Ei aivan samanlainen tykki, kuin Superraptor, mutta tässä lampussa erikoisuutena on reaktiivisuus, eli lamppu säätää tehojaan automaattisesti valoanturin ohjaamana! Hyötynä on se, että tämä säästää huomattavasti akkua ja säästyy turhalta lampun näpräämiseltä.

Testasimme lamppua karttaa lukemalla ja kyllä se tosiaan pudotti valotehoja ihan automaattisesti. Valon määrä riitti myös polkujuoksuun.

Valovirrat ja akun kestot:

Standard-tila: 10 lm 100 h, 200 lm 5 h ja 550 lm 2 h.

Reactive-tila: 100 lm 10-50h h, 300 lm 5-40 h ja 900 lm 2-30 h.

Taskulamppukaan ei ole huono idea!

Vaikka tarkoitus oli opastaa otsalamppujen ihmeelliseen maailmaan, haluamme huomauttaa, että myös taskulamput ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti. Enää ei tarvitse kantaa pesäpallomailan kokoista käsilamppua mukanaan. Pienessä vyölle kiinnitettävässä lampussa on nykyään valtavat tehot!

Jos käsiä ei tarvitse saada vapaaksi, voi vaikkapa vaelluksen siirtymillä pitää toisessa kädessään tehokasta taskulamppua, otsalamppua voi käyttää halutessaan lisävalona. Kokeilimme metsässä kävellen yhdistelmää, jossa otsalamppu näytti lähinnä jaloille valoa ja taskulampulla sitten sai kaukovalon. Hyvin toimi sekin!

Testissä oli kaksi tehokasta taskulamppua:

Fenix PD36R 1600 lm taskulamppu

Pienessä paketissa on todellinen tykki! Tämä lamppu kiinnittyy kätevästi vyölle mukana tulleen vyökotelon kanssa tai vaikkapa rintataskuun kiinnitysklipsin varmistamana.

Koska taskulamppuun saa isomman akun/akut, kuin otsalamppuun, kestää se pidempää käyttöä. Tässä lampussa on 5000 mAh Li-ion -akku. Valovirrat ja akun kestot: 30 lm 115 h, 350 lm 8 h 24 min ja 1600 lm 2 h 50 min.

Ledlenser MT14 1000 lm taskulamppu

MT14 ei ole yhtä minikokoinen, kuin PD36R, mutta todella kevyt ja pieni on tämäkin. Vaikka valon määrässä MT14 jää PD36R:n varjoon, tulee isommasta koosta ja optiikasta/heijastimista se hyöty, että valokiila tuntuu näyttävän pikatestissä jopa paremmalta, kuin PD36R:ssä. Tuttuun Ledlenser-tyyliin valokiila on myös säädettävissä ja jopa helposti yhdellä kädellä!

Mukana tulee vyökotelo sekä rannelenkki. Vyökotelossa on kätevä tarra sekä neppari, joiden avulla sen saa kiinnitettyä vyölle ja otettua pois ilman vyön avaamista.

Akkuna on Li-ion -akku, 4900 mAh. Valovirrat ja akun kestot: 10 lm 192 h, 200 lm 20 h ja 1000 lm 9 h.

Muita valoja ja heijastimia

Syksyn pimeyteen ei olisi pahitteeksi saada lisää valoa ja näkyvyyttä. Valikoimastamme löytyy otsalamput, taskulamput, muut valaisimet ja valaisintarvikkeet. Heijastintarvikkeita löytyy meiltä mm. Huomiolta ja LifeSaverilta.

Erikseen voisi mainita valikoimastamme vielä laadukkaat lamput polkupyörään, joista meillä löytää valoa niin pyörän eteen kuin taakse. Vaelluksille ja retkille löytyy myös lyhtymäisiä valoja, osa toimii myös samalla virtapankkina. Petzliltä löytyy Noctilight, joka tekee otsalampusta kätevästi lyhdyn!

Turvallista ja valoisaa syksyä, toivoo Scandinavian Outdoorin väki!