Opas oikeanlaisen otsalampun hankintaan!

Otsalamppu on retkeilijöillä perusvaruste pimeillä vuodenajoilla, mutta on monipuolisuutensa takia yleistynyt myös monelle arkikäytössä. Otsalamppua voi pitää mukanaan auton hanskalokerossa tai ulkoillessa takin taskussa. Ulkoillessa otsalamppua voi käyttää valona valaisemattomilla reiteillä tai se voi olla huomiovalona, jolloin itse näkyy paremmin muille.

Otsalampun ideana on pitää kädet vapaana, ja lamppu on nimensä mukaisesti otsalla pantaan kiinnitettynä. Kun käännät päätäsi, valo osoittaa aina katseen suuntaan. Valon tarkoitus voi olla antaa yleisvaloa tai kapeampaa valokeilaa auttamassa näkemään pidemmälle.

Otsalampuissa on joko paristot tai akku. Paristojen hyvä puoli on, että niitä voi kantaa varuilla mukanaan, akku taas antaa enemmän tehoa ja sitä on kätevä ladata. Joissakin lampuissa on mahdollisuus käyttää molempia, jolloin akun loputtua on mahdollisuus laittaa varaparistot lamppuun ja ei tarvitse odotella akun latautumista.

Oikeanlainen otsalamppu oikeaan aktiviteettiin

Ulkoilussa kannattaa hankkia oikeat välineet oikeaan aktiviteettiin. Jos tarkoituksena on käyttää otsalamppua koiranulkoilutuksessa, mökillä ulkona liikkuessa, retkeilyssä leirivalona tai ihan vain kävellessä huomiovalona, niin yleensä riittää jokin pienemmän valotehon perusmalli. On turhaa maksaa ylimääräisistä lisäominaisuuksista, jos niitä ei tarvitse.

Tarvittava valoteho:

  • 200-400 lm poluille
  • 400-1000 lm polkujen ulkopuolelle
  • yli 1000 lm vauhtilajeihin
  • yli 1500 lm suunnistukseen

Valon määrän tai tarkemmin valovirran SI-järjestelmän yksikkö on luumen (ennen lumen) ja tunnus lm. Edellä mainittuun peruskäyttöön riittää 200-450 luumenin otsalamppu.

Valovirran lisäksi tärkeää on, miten kapea on otsalampun valokiila. Terävä valokiila näyttää pitkälle, mutta sillä on vaikea valaista lähialueita tehokkaasti.

Jos liikutaan hyvin merkatuilla poluilla, riittää yleensä 200-300 lm valon määrä, mutta jos pitää vähänkin pystyä katsomaan omia jalkojaan pidemmälle, tarvitaan lisää valoa. Tällöin saa tuplata valon määrän 400-600 lm otsalamppuun.

Leirivalossa on hyvä olla leveä valokiila, jolloin näkee laajemmalle alueelle. Kun taas tehdään siirtymää tai jostain muusta syystä tarvitsee nähdä pitkälle,  tarvitaan terävämpää valokiilaa.

Jos retkikohteena on poluton metsä, on suunnistaminen hankalampaa. Tällöin valon määrän saisi jälleen tuplata edellisestä 1000 lm paikkeille. Samaa valon määrää tarvitaan myös, kun vauhti nousee. Polkujuoksu, suunnistus ja polkupyöräily ovat nopealiikkeisiä aktiviteettejä, joissa on harvoin liikaa valoa. Tosiharrastajat ja -urheilijat käyttävätkin todella tehokkaita valonlähteitä.

Aika usein vaelluksilla ja retkillä otsalampun ainoa tehtävä on antaa valoa leirissä touhuamiseen. Jos siirtymiä ei tehdä suunnistamalla sysipimeään aikaan, niin 200-300 lm otsalamppu on vaelluskäyttöön riittävä. Leirivalossa haluttavia ominaisuuksia on keveys, pitkä akunkesto, leveä valokiila ja edullisempi hinta.

Vaelluksilla ja retkillä usein huomaakin, että ilman otsalamppua pärjää melko pitkälle. Ihmisen hämäränäkö on normaalinäköisellä yllättävän hyvä. Kun liikutaan luonnossa on pimeys myös aina riippuvainen monesta tekijästä, puuston määrä, maan kosteus, lumimäärä, pilvisyys, kuun vaihe ja maaston tyyppi ylipäätänsä tekee pimeydestä aina erilaisen.

Usein kysytään, miksi otsalampuissa on punainen valo. Punainen valo on oikeastaan kahdesta syystä. Armeijassa opetettiin varmasti monelle, ettei vihollinen havaitse punaista valoa niin helposti, retkeillessä kuitenkin aika harvoin tarvitsee piilotella itseään vihollisilta. Punaista valoa käytetään yleensä, ettei menetä hämäränäköä, eli punainen valo päällä voi lukea esimerkiksi karttaa tai käyttää lähivalona ilman, että sokaisee itseään tai muita lähellä olevia.

Toisinaan poluilla pysyy ilman lisävaloa, joskus riittää otsalampun minimiteho ja välillä taas tuntuu, ettei meinaa nähdä mitään, vaikka valoa pitäisi lampusta lähteä yllin kyllin.

Otsalamppuvalikoimamme on todella laaja

Valikoimastamme löytyy paljon erilaisia otsalamppuja erilaisiin tarkoituksiin. Esittelemme muutaman suosituimman lamppumme ja jaoimme lamput yleis-, retkeily- ja vauhtilajien taskulamppuihin. 

Yleiskäyttöiset otsalamput

Ostetuin otsalamppumme on ollut Fenix HM65R Superraptor 2. Tästä teholampusta irtoaa 1500 lm maksimitehot. Tämä on kakkosversio suositusta Superraptorista ja suurimmat muutokset ensimmäiseen versioon on leveämpi otsapanta, jossa on todella kätevä säätörulla valoteholle. Valotehoa on tullut hiukan lisää ja lamppu irtoaa helpommin pannasta, voit käyttää lamppua myös käsivalona. Lisävarusteena on saatavana myös kypäräkiinnike.

Superraptor on erittäin monikäyttöinen lamppu, jossa riittää tarvittaessa reilusti tehoa. Tämä soveltuu lähes kaikkeen käyttöön.

Mikäli Superraptor tuntuu liian tykiltä ja sinulle riittää vähäinen valo, hyviä peruskäytön otsalamppuja löytyy Petzliltä. Petzl päivitti otsalamppumallistonsa ja meiltä löytyy uudet mallit, saamme vielä täydennyksiä loppuvuodesta..

Tikkina on 300 lm luotettava perusvalo, joka riittää hyvin kävelylenkeillä tai retkeilyssä leirivalona. Akku saa virtansa kolmesta AAA-paristosta pienimmällä tehoasetuksella paristoille luvataan jopa 100 tuntia käyttöaikaa. Lamppu on yhteensopiva myös erikseen ostettavien ladattavien AAA-NiMH-akkujen kanssa. Tikkina-lamppua voi käyttää myös pyöränvalona, erikseen ostettavan Adapter Plate -tuotteen avulla.

Fenix HM50R V2.0 on monitoimiotsalamppu, jota on helppo käyttää myös käsivalaisimena. Tehoa ei ole yhtä paljon, kuin Superraptorissa, mutta maksimiasetus antaa 700 lm, mikä on selvästi peruslamppuja enemmän. Hyvä valinta peruslamppujen ja teholamppujen välimaastosta.

Otsalamppu retkeilykäyttöön

Perusretkeilyyn riittävä hyvä otsalamppu on paristoilla toimiva Petzl Tikka, josta löytyy myös akkuversio Tikka Core. Tikka on myös uudistunut ja tämä uusi versio antaa paristoversiolla 350 lm ja akkuversiolla 450 lm valotehot.

Tikka on varmatoiminen ja helppokäyttöinen lamppu, jossa kestää akku ja/tai paristo pitkään. Mukana toimitetaan Shell Lt Pouch -pakkauspussi joka tekee lampusta telttalyhdyn: laita lamppuun virta päälle, nakkaa lamppu pussiin ja ripusta teltan kattoon – pussi hajottaa valon pehmeäksi yleisvaloksi. Toimii myös pyörän valona erikseen ostettavan Adapter Plate -tuotteen avulla.

Mikäli tuntuu, että välillä tarvitsisi lisää valotehoa ja Tikka ei ihan ole riittävä, niin hyvä vaihtoehto Petzliltä on uudistunut Actik Core ja sen tuottama 600 lm maksimiteho. Varausindikaattori näyttää akun tason ja lampusta löytyy myös punavalo.

Myös Actik Coren mukana tulee pakkauspussi, joka toimii telttalyhtynä ja lisävarusteena voi myös hankkia pyörään lisäkiinnikkeen.

Ledlenseriltä löytyy mm. Neo-sarja, joista kaikkein pienin Neo1R. Tämä 39 gramman ja 250 lm minivalo sopii hyvin pientä huomiovaloa etsivälle, minimalistiselle kevytretkeilijälle, tai jos haluat pienen valon varmuuden vuoksi takin taskuun.

Otsalamppu juoksuun, pyöräilyyn tai muuhun vauhtilajiin

Kun liikutaan lujempaa vauhtia pimeässä, juosten, pyörällä tai hiihtämällä, tarvitaan reilusti lisää valoa. Luumeneita saisi otsalampusta irrota jo reilusti toista tuhatta. 

Petzl Nao RL 1500LM on tehokasta 1500 luumenin otsalamppu, joka on kuitenkin kevyt ja pysyy päässä vauhdikkaimmissakin lajeissa. Valaisimesta löytyy Reactive Lightning -moodi, jolloin valaisin säätää tehoaan automaattisesti. Jos luet suunnistaessa karttaa, lamppu osaa säätää tehot sopivaksi.

Taskulamput löydät täältä.

Katso muut valaisimet täältä.

Turvallista ja valoisaa syksyä, toivoo Scandinavian Outdoorin väki!

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 11.10.2019Muokattu: 20.12.2023