Näin kehityt päiväretkeilijästä yön yli retkeilijäksi

Me suomalaiset olemme käyneet lähes kaikki joskus retkeilemässä. Aika moni on viettänyt öitäkin ulkona, mutta ei välttämättä vielä ole ihan vielä osaava yön yli retkeilijä. Usein harrastuksen aloittaminen tyssää siihen, ettei oikein tiedä mitä varusteita pitäisi hankkia ja mitä taitoja kannattaisi opetella.

Tässä oppaassa kerromme mitä taitoja ja varusteita tarvitset, jotta voit retkillä yöpyä luonnossa ja miten taitoja kannattaa portaittain opetella.

Harjoittele taidot portaittain

Varmin tapa opetella retkeilyssä tarvittavia taitoja on edetä portaittain. Päiväretkillä voi jo opetella paljon taitoja, kuten pukeutumista, suunnistamista, ja ruoanlaittoa. Lähiretkillä voi hyvin jo harjoitella luonnossa liikkumista, sekä omiin vaatteisiin ja varusteisiin tutustumista. Lyhyemmillä retkillä on hyvä myös testata uusia vaatehankintoja ja voit kävellä kenkiä ”sisään”.

Voit tehdä itsellesi listan, mitä taitoja sinun pitäisi harjoitella. Harjoittele taidot yksi kerrallaan ja kun olet yhden taidon oppinut, voit siirtyä harjoittelemaan seuraavaa taitoa.

Harjoittele nämä taidot:

  • majoitteen pystytys (teltta, riippari tai tarppi)
  • ruoanlaitto retkikeittimellä
  • vesihuollon suunnittelu ja toteutus
  • nukkuminen lämpimästi ja mukavasti
  • reittien suunnittelu ja suunnistaminen
  • säänmukainen pukeutuminen retkille

Varusteiden hankkiminen

Kun halutaan nukkua yö ulkona, tarvitaan jo hiukan lisää varusteita. Tarvitset rinkan, jolla voit kantaa kaikki varusteet ja majoitteen, jossa nukut yösi. Lisäksi tarvitset nukkumiseen makuualustan ja makuupussin. Ruoanlaittoon tarvitset myös retkikeittimen ja hiukan astioita.

Kaikkien varusteiden ostaminen kerralla on kallista ja voit miettiä myös, voisiko osan varusteita vuokrata, ostaa käytettynä tai lainata kavereilta? Meiltä löytyy myös vuokraamo, josta saa vuokraksi mm. teltan, rinkan, makuualustan tai retkikeittimen.

Aloita retket helpoilla lähikohteilla

Kun on aika lähteä ensimmäiselle yön yli kestävälle retkelle, kannattaa aloittaa valitsemalla kohde jostakin läheltä kotia. Kansallispuistot ja merkatut reitit ovat hyviä paikkoja aloittaa. Jos sinulla on mahdollisuus testata majoitetta ja nukkumisvarusteita omalla pihalla tai parvekkeella, niin vielä parempi.

Kun yön viettäminen maastossa alkaa onnistumaan ja tuntumaan mukavalta, voit alkaa miettimään myös pidempiä retkiä ja voit lisätä haastetta vähitellen kokemuksen karttuessa.

Tutustu opas-blogeihimme

Blogeistamme löytyy paljon oppaita, joista voit käydä ammentamassa oppeja. Tässä muutama lukuvinkki.

Varusteisiin liittyviä kirjoituksia:

Retkeilytaitoihin liittyviä kirjoituksia:

Pidämme myös ilmaisia tapahtumia Elämää ulkona -klubilaisille. Osaa voi seurata live-lähetyksenä ja osaan voit liittyä mukaan paikan päällä. Myymälöistämme saat myös apua, ulkoilun asiantuntijamme opastavat sinua varustehankinnoissasi.

 

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 21.6.2023Muokattu: 29.4.2024