Miten eristeet toimivat retkeilyssä – näin pysyt lämpimänä

Retkeilyssä kuulee paljon erilaisia myyttejä, kuten makuupussissa lämpimänä pysymisestä. Kylmyys hohkaa maasta, autiotuvan ikkunasta vetää kylmää ilmaa ja vastaavia selityksiä löytyy, mutta mitä oikeasti tapahtuu ja mitkä tekijät vaikuttavat kylmyyteen?

Ensinäkin puhumme yleensä puhekielessä kylmyydestä, mutta fysikaalisesti kyseessä on lämpöenergia ja sen siirtyminen. Lämpöenergia siirtyy aina korkeammasta lämpötilasta kylmempään. Lämpö voi siirtyä kolmella eri tavalla: säteilemällä, johtumalla ja konvektiolla.

Säteily on helppoa ymmärtää, lämpöä säteilee esimerkiksi auringosta tai nuotiosta. Tämän huomaa mukavana lämmöntunteena nuotion vieressä tai keväthangilla auringonpaisteessa. Huomaat myös nuotiota tuijottaessa, että lämpöä tulee vain nuotion suunnasta, mutta selkä on taas kylmänä.

Lämmön johtumista tapahtuu aineen sisällä, esimerkiksi jäinen maa on kylmä, jos menet makaamaan maahan, johtumista tapahtuu kehosta maahan. Tämä saattaa tuntua siltä, että kylmyys hohkaa, vaikka oikeasti lämpöä siirtyy kehosta pois.

Konvektiossa taas lämpötilojen ero tekee sen, että lämmin ilma esimerkiksi nousee ylöspäin ja muodostaa nostetta. Tunturin päällä voi olla lämpimämpää, mitä alla. Ja sama ilmiö tapahtuu, kun aukaiset lämmitetyn teltan tai autiotuvan oven: lämmin ilma virtaa ulos ja muodostuu vedon tunnetta.

Lämpötilan siirtymistä voi ehkäistä eristeellä. Retkeillessä lämpöä tuottaa mm. aurinko, nuotio, retkikeitin ja meidän keho. Eristeenä meillä on vaatteet, asusteet ja makuupussi. Teltta ei käytännössä ole kummoinenkaan lämmöneriste, mutta se antaa tuulensuojaa ja auttaa täten estämään varsinkin konvektiota.

Kun mietitään retkellä yöllä lämpimänä pysymistä, niin pitää sisäistää nämä em. tekijät. Makuupussi toimii eristeenä kylmän ja lämpimän ilman välillä. Kehosta vapautuu lämpöenergiaa, mikä lämmittää ilmaa makuupussin sisällä ja hyvin eristetty makuupussi ei päästä lämpöä liikaa ulkopuolelle. Mitä kylmempi ulkolämpötila, sitä enemmän tarvitaan eristettä.

Kun menet makuupussiin, kehosi lämmittää kaiken eristeen sisäpuolella olevan, jos sinulla on kylmät vaatteet ylläsi, sinun pitää lämmittää nekin. Tätä prosessia voi nopeuttaa laittamalla ennen nukkumaan menoa kuuman vesipullon makuupussin sisälle. Tämä lämmittää makuupussin sisällä olevan ilman ja sisäpuolen pinnat makuupussista. Mitä vähemmän makuupussin sisällä on ilmaa, sitä nopeammin se lämpenee.

Makuupussin ja vaatteiden eristys perustuu ilmavaan täytteeseen. Nukkujan paino kuitenkin painaa eristeen ilmat pois alta, jolloin makuupussi ei lämmitä alta kovinkaan hyvin. Tämän takia makuualustan riittävä eristävyys on todella tärkeää. Mikäli makuupussin eristävyys ei riitä, voidaan laittaa päälle lisää vaatetta antamaan lisäeristystä. Mutta jos makuualustan eristävyys ei ole riittävä, sitä on hankalaa retkiolosuhteissa enää lisätä.

Ilmava lumi on hyvä eriste. Talvella kun telttapaikka tampataan lumihangen päälle, jää kylmän maan ja nukkujan väliin reilusti lunta eristeeksi ja tällöin ei makuualustalta vaadita niin hyvää eristystä. Kun taas nukut talvipakkasilla laavulla, on se kylmä paikka nukkua, kun maa on kylmä ja aukinainen laavu ei tarjoa tuulelta suojaa.

Välillä kuulee sanottavan, että alasti makuupussissa nukkuen pysyy parhaiten lämpimänä. Tämä on osittain totta ja perustuu samaan asiaan, kuin rukkanen. Rukkasessa sormet ovat kiinni toisissaan ilman välieristettä ja näin lämpöä johtuu sormesta toiseen. Sama toimii hiukan nukkuessakin, kohdat joissa iho on kiinni ihossa, saa aikaan johtumista, missä kehosta lähtevä lämpö siirtyy iholta iholle. Tämä ei ole kuitenkaan yhtä tehokasta, kuin kunnollinen eriste vaatteissa, joka taas eristää lämmön siirtymistä ylipäätään iholta. Voit kokeilla tätä nukkuessasi, kokeile kuinka vaikeaa on saada paljon ihoa kiinni ihoon, ja kuinka vaikeaa on pitää vaikkapa jalkoja kiinni toisissaan ja samalla yrittää saada unenpäästä kiinni.

Pysyt helpoiten lämpimän eristettä lisäämällä. Mikäli sinulla on ilmavia, hyvin eristäviä kuivia vaatteita, lisää niitä ennemmin, kuin nukut alasti.

Keho tarvitsee energiaa, jotta se pystyy tuottamaan lämpöä. Energia tulee syömisestä ja juomisesta. Eli kannattaa syödä ja juoda hyvin, jotta pysyt nukkuessasi lämpimänä.

Lue lisää makuupussien ja alustojen valitsemisesta täältä.

Täältä löydät kaikki makuupussimme.

Täältä löydät kaikki makuualustamme.

 

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 22.1.2025Muokattu: 23.1.2025