Itselleen sopivan makuupussin ja -alustan valitseminen ei ole retkeilyharrastuksen aloittaessa varmasti helpoin tehtävä. Tämä opas selvittää mitä vaihtoehtoja on olemassa ja mikä niiden ero on käytännössä.
Mikko on töissä ulkoilun asiantuntijana Kuninkojan myymälässämme. Mikolta löytyy lähes 20 vuotta kokemusta retkeilijöiden auttamisesta ja Mikko onkin varmasti monelle meidän asiakkaallemme vuosien varrelta tuttu kasvo. Mikko toimii myös opassisältöjemme retkeilyasiantuntijana.
Aluksi valintaa tehdessä kannattaa miettiä käyttötarkoitusta. Kannetaanko makuupussia pitkiä matkoja vai yövytäänkö lähellä autoa tai kenties kesämökillä? Minä vuodenaikoina ja millaisessa ilmastossa on tarkoitus yöpyä? Mikä on käytössä oleva budjetti?
Jos makuupussia ei tarvitse kantaa pitkiä matkoja, ei sen painolla ja pakkauskoolla ole niin suurta väliä. Tällöin tarvitsee lähinnä katsoa, että pussi on tarpeeksi lämmin omiin tarpeisiin.
Mikäli makuupussia on tarkoitus käyttää vaelluksilla ja suunnitelmissa on kantaa kaiki varusteet rinkassa, kannattaa käyttää huomiota painoon ja pakkauskokoon. Makuupussin mukavuuslämpötila kannattaa valita aina hiukan lämpimämmäksi, jotta ei tarvitse palella, mutta tässäkin on rajansa. Kesällä talvimakuupussi on aivan liian lämmin ja tällöin kantaa mukanaan turhaan ylimääräistä painoa.
Hyvä makuupussi on siis sellainen, joka pitää tarpeeksi lämpimänä, muttei ole kuitenkaan liian painava. Kesällä Lapin vaelluksella voi olla tarpeen makuupussi, jolla pystyt nukkumään vielä lämpimästi lähellä 0 astetta. Tällainen makuupussi on hyvin monikäyttöinen ja menee keväästä syksyyn. Talvella se ei yleensä ole kuitenkaan riittävän lämmin.
Makuupussin ideana on toimia eristeenä. Kehosi tuottaa lämpöä ja makuupussi toimii muurina lämpimän sisäilman ja kylmemmän ulkoilman välillä.
On olemassa ns. kolmen vuodenajan makuupusseja ja kesämakuupusseja ym. sekavia termejä, mutta selkeintä on miettiä omaa käyttötarkoitusta ja verrata sitä ns. comfort-arvoon.
Karkeasti sanottuna comfort eli mukavuuslämpötila tarkoittaa lämpötilaa, jossa vielä pystyy nukkumaan mukavasti. Verkkokaupassamme ilmoitamme mukavuuslämpötilat erikseen miehille ja naisille. Valmistajat usein merkitsevät taas lämpötilat Comfort ja Limit -arvoilla. Jolloin Comfort-arvo kertoo naisten ja Limit-arvo miesten mukavuuslämpötilan. Extreme-arvo kertoo, missä lämpötilassa selviää vielä ilman hypotermiaa.
Eri valmistajien arvot ovat vertailukelpoisia keskenään, mutta lämpimänä nukkumiseen vaikuttaa moni muukin asia, kuin makuupussi ja kaikki ihmiset kokevat kylmyyden eri tavalla. Oman mukavuuslämmön saa selvitettyä makuupussille vain testaamalla ja eri asioita kokeilemalla.
Lämpimänä pysymiseen makuupussin ja oman vilunsiedon lisäksi vaikuttaa mm. makuualusta, pukeutuminen, miten on syönyt, kuinka kylmä oli nukkumaan mennessä ja missä nukkuu yötä (onko taivasalla, laavulla tai tuulensuojassa teltassa).
Makuupussien täytteenä käytetään untuvaa, kuitua tai niiden sekoitusta. Mikäli tarkastellaan untuva- ja kuitutäytteistä makuupussia samalla mukavuuslämpötilalla, ne ovat luonnollisesti yhtä lämpimiä, mutta untuvatäytteinen on pienempi ja kevyempi paketti. Tämä johtuu siitä, että untuva on painoonsa nähden parempi eriste, kuin keinokuidut.
Keinokuidut kestävä yleensä paremmin kosteutta, tosin nykyään löytää paljon kosteuskäsiteltyjä untuvia, jotka myös kestävät kosteutta. Mikäli makuupussi pääsee täysin kastumaan, kuivuu kuitutäytteinen makuupussi huomattavasti nopeammin.
Untuva kompressoituu, eli painautuu paremmin kasaan, kun sen pakkauspussia runtataan kasaan, jolloin se pakkautuu todella pieneen tilaan.
Kuvassa saman Comfort-arvon kuitu- ja untuvatäytteinen makuupussi. Untuvapussi kompressoituu tuosta vielä aavistuksen pienempään tilaan.
Mikäli haluat mahdollisimman pieneen pakkautuvan ja kevyen makuupussin, on untuvatäytteinen makuupussi parempi valinta. Mikäli tällä ei ole väliä, niin kannattaa valita kuitutäyte, koska kuitupussit ovat halvempia.
Untuvaa on olemassa myös eri laatuisia, untuvan laatua mitataan FP-arvolla (Fill Power). Mitä suurempi FP-arvo, sitä laadukkaampaa on untuva ja sitä paremmin se eristää lämpöä. Tämä tarkoittaa silloin kevyempää ja pienempää pakettia samalla mukavuuslämpötilalla. FP600 on alhaisimmasta päästä ja FP900 on laadukkaimmasta päästä untuvaa.
Lue lisää Fill Powerista ja untuvasta täältä.
Kaikki Scandinavian Outdoorin untuvatuotteet tulevat eettisesti sertifioiduista tuotantolaitoksista.
Makuupussin lisäksi vaihtoehtoina löytyy myös quilt. Quilt on riisutumpi versio makuupussista. Makuupussissa nukkujan alapuolelta littaantuu täytteet ja eristävyys ei juuri toimia alapuolelta. Quiltissä on suosiolla jätetty alapuolinen kohta ilman täytteitä, tällä säästetään painossa ja quilt onkin hyvä valinta, kun haluat säästää painossa. Quilt kiinnitetään yleensä makuualustaan kiinni ja sen sisällä on myös mukava nukkua, kun kääntyessäsi quilt pysyy paikallaan ja käännyt vain itse sen sisällä.
Makuupussia kannattaa testata ensin helpoimmissa olosuhteissa ennen vaellusta, jotta tietää kuinka kylmässä sen kanssa pärjää. Hankkimalla makuupussilakanan, pidät makuupussin pidempään puhtaana ja saat lisälämpöä. Nukkumaan mennessä etenkin untuvatäytteinen makuualusta kannattaa jättää pidemmäksi aikaa pöyhkeentymään ennen nukkumaan menoa ja herätessä makuupussi kannattaa tuulettaa kunnolla kuivaksi ennen pussiin pakkaamista. Osa retkeilijöistä ei itseasiassa käytä pakkauspusseja, vaan pakkaavat makuupussin ilman pussia rinkkaan. Makuupussi kannattaa kuitenkin aina suojata sadetta vastaan, ettei se vaan pääse kastumaan rinkassa ollessaan.
Mikäli olet suunnittelemassa vaellusta Lappiin kesällä, kannattaa makuupussi ja -alusta olla mitoitettu jopa pakkaskelille. Tällöin pysyt varmasti lämpimänä, vaikka kylmempi ilma yllättää.
Mikäli retkeilet ja nukut öitä ulkona ympäri vuoden, kannattaa miettiä kokonaisuutta. Tällöin yksi makuupussi ei riitä, koska talvella tarvitsee talvimakuupussia ja kesällä se on liian kuuma. Tällöin kannattaa valita kaksi tai jopa kolme makuupussia. Yksi vaihtoehto on käyttää kesällä pussia, jolla pärjää juuri pikkupakkasille, keväällä ja syksyllä makuupussia, jolla pärjäät n. -10 pakkasessa ja talvella yhdistää nämä pussit ja käyttää niitä päällekkäin.
Makuupussin lisäksi suurin vaikuttaja lämpimänä pysymiseen on makuualusta. Kun nukutaan makuupussissa, se painuu kasaan nukkujan alla ja menettää eristyskykynsä. Makuupussin eristävyyden tekee ilma, joka on untuvien tai kuitujen välissä. Nukkujan alla tarvittava eriste tuleekin tämän takia makuualustasta, pelkkä lämmin makuupussi ei yksinään riitä.
Liian kylmää makuupussia pystyy kompensoimaan monella tavalla, mutta huonosti eristävää makuualustaa ei pysty yhtä helposti korvaamaan, joten makuualustan valinnassa kannattaa käyttää huomiota sen eristävyyteen, jota mitataan R-arvolla. Mitä isompi R-arvo on kyseessä, sitä paremmin alusta eristää.
Karkeasti voisi sanoa, että alle 3:n alusta on puhtaasti kesäkäyttöön, kolmen vuodenajan käyttöön tarvitaan yli 3 ja talvikäyttöön voi olla tarpeen jo R-arvoksi 5 tai enemmän.
Makuualustoja löytyy sekä solumuovisina, sekä ilmatäytteisinä. Solumuoviset alustat ovat yleensä selkeästi edullisempia, ne kestävät enemmän runtua, eivätkä yleensä välitä kosteudesta, tai nuotiosta lentelevistä kipinöistä. Solumuovinen alusta soveltuu kätevästi myös istuinalustaksi taukoa pidellessä ja iltaa viettäessä.
Solumuoviset alustat ovat hyvin kevyitä, mutta ovat isokokoisia. Useissa rinkoissa on kuitenkin näille hyvät kiinnikkeet ja ne voidaan kiinnittää rinkan ulkopuolelle. Solumuovisten alustojen R-arvot jää usein alle 4, joten ne eivät ole lämpimimmästä päästä.
Kokovertailussa solumuovinen ja ilmatäytteinen makuualusta. Ilmatäytteinen voittaa tämän pelin.
Ilmatäytteiset makuualustat pakkautuvat pienempään tilaan. Ilmatäytteinen, varsinkin paksummat mallit ovat pehmeämpiä nukkua, mutta ovat riskialttiimpia rikkoutumaan kuin solumuoviset. Puhjenneen alustan paikkaus ei ole vaikeaa ja paikkaustarvikkeet löytyy usein pakkauspussista. Reiän löytäminen kenttäolosuhteissa voi tosin olla joskus vaikeaa.
Ilmatäytteisiä alustoja löytyy laidasta laitaan, eristävyys voi olla mitä tahansa 1-9 R-arvon väliltä. Ilmatäytteiset makuualustat voi jakaa kahteen eri malliin: ns. itsetäyttyvä, joista aukaistaan venttiili ja alusta alkaa pikkuhiljaa täyttymään ilmalla. Lopullinen täyttö tehdään puhaltamalla. Itsetäyttyvät ovat yleensä 1-4 cm paksuisia. Toinen malli on ns. puhallettava tai pumpattava, pumppuja on olemassa alustoissa integroituna, pienenä minipumppuna tai pussilla täytettäviä, joilla täyttö onnistuu nopeimmin. Tällaisia alustoja on jopa 9 cm paksuna ja talvimalleissa on alustan sisällä ilman lisäksi untuvaa tai kuitueristettä, jolloin parhaiten eristävien alustojen R-arvo on jopa 9.
Mikäli haluat siis mahdollisimman pieneen pakkautuvan makuualustan, soveltuu ilmatäytteinen paremmin sinulle, mikäli koolla ei ole väliä, niin solumuovinen on halvempi vaihtoehto. Talvikäyttöön lämpimin vaihtoehto on ilmatäytteinen. Talvella voi käyttää myös kahta makuualustaa päällekkäin, hyvä vaihtoehto ilmatäytteisen makuualustan lisukkeeksi on foliopintainen solumuovialusta, jonka folio puoli laitetaan kehoa vasten säteilemään kehosta lähtevää lämpöä takaisin päin.
Laadukas ilmatäytteinen makuualusta on useimmille ihmisille se mukavin alusta. Tämän lisäksi voi kantaa mukanaan solumuovista alustaa, jota voi painoa pelkäävä vaikka hiukan lyhentääkin. Tällöin solumuovinen käy istuinaluseksi ja lisäeristeeksi ilmatäytteisen alle. Kun on kaksi makuualustaa, niin ilmatäytteisenä voi käyttää kevyempää ja pienempään tilaan pakkautuvaa mallia, jolloin säästää painossa ja tilavuudessa.
Mikäli nukut öitä ulkona ympäri vuoden, kannattaa heti ostaa hyvin eristävä makuualusta. Osa ilmatäytteisistä makuualustoista omaa korkean R-arvon ja pakkautuvat pieneen. Tällaista alustaa voi käyttää vuoden ympäri ja tarvittaessa käyttää lisäeristeenä solumuovista alustaa.
Vaelluksella ollessasi on pärjättävä niillä varusteilla mitä on mukanaan kantanut. Mikäli kylmä ilma yllättää ja epäilet, että makuualustasi ja -pussisi ei riitä lämpimään yöhön, on olemassa muutama keino, joita kannattaa hyödyntää.
Ensinäkin nukkumaan ei kannata mennä jo valmiiksi palellen. Tee jumppaliikkeitä tai lämmittele nuotiolla ennen nukkumaan menoa. Makuupussilakanalla saat hiukan lisälämpöä ja tyynyllä lisää mukavuutta. Tyynynä voi käyttää myös tuubihuovia, kuivapussia tai vastaavaa, jonka sisälle laitetaan pehmeää vaatetta.
Useimmat nukkuvat lämmin ja kuiva merinovillakerrasto yllään, sukat vaihdetaan kuiviin ennen nukkumaan menoa. Tämän lisäksi voit vielä laittaa lisää vaatetta päällesi, parhaiten toimivat ilmavat vaatteet, kuten untuvatakki, muhkea fleece tai villatuotteet. Varmista kuitenkin, ettet pakkaudu liian piukkaan makuupussiin.
Ennen nukkumaanmenoa kannattaa syödä kunnolla ja nestetasapaino kannattaa olla kunnossa. Mikäli käytössäsi on juomapullo, joka kestää kiehuvaa vettä ja siinä on varma korkki (Esim. Nalgene), voit keittää siihen vettä ja sen laittaa pussin sisälle lämmönlähteeksi.
Usein ensimmäisenä palelevat varpaat, joten lämpimät ja kuivat sukat ovat tarpeen. Osa ihmisistä palelee myös lantion seudulta eniten, jolloin toppahame tai untuvatakki lantion ympärillä auttaa asiaa.
Viimeisenä vinkkinä, kun pissahätä tulee, kannattaa se hoitaa heti pois alta, muuten uni häiriintyy loppuajaksi ja tarpeille on mentävä kuitenkin ennemmin tai myöhemmin.
Mikäli nukut öitä ulkona kaikkina vuodenaikoina, et pärjää vain yhdellä makuupussilla. Hyvä talvimakuupussi on niin painava, ettei sitä kanna mukanaan kesällä ja toisaalta se on liian lämminkin.
Kun retkeilyharrastus on ympärivuotista, kannattaa miettiä makuupussia ja -alustaa ostaessa jo kokonaisuutta, jolla pärjää aina omilla retkillä.
Mikäli liikut kesävaelluksilla Lapissa, kannattaa valita varmuuden vuoksi makuupussi, jolla pystyt nukkumaan vielä lähellä nolla-asteen kelejä. Tähän löytyy paljon kevyitä untuvapusseja, joita on vielä mukava kantaa. Etelän talvessa menee usein jo n. -10 asteen makuupussi, mutta talvivaelluksilla Lapissa ei välttämättä riitä edes makuupussi, jolla pärjää -20 asteessa. Eli tällöin tarvitset jo kolme erillista makuupussia TAI voit yhdistää kesämakuupussin ja etelän talvessa käyttämäsi makuupussit. Tällöin kannattaa ja makuupussia valittaessa kiinnittää huomiota, että tämä ”talvimakuupussi” on tarpeeksi isokokoinen, jotta sinne mahtuu ilmavasti toinen makuupussi sisälle.
Makuualustoissa löytyy melko kevyitä ilmatäytteisiä, joissa on hyvä R-arvo ja näitä voi käyttää ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin miettiä, olisiko hyvä olla kesällä kevyempi kannettava ja talviretkille hiukan järeämpi. Ilmatäytteisiä alustoja käyttävä voi myös ottaa talvivaellukselle mukaan lisäksi solumuovisen alustan, jota voi käyttää istuinalusena ja myös antamaan lisäeristettä ja suojaa ilmatäytteiselle alustalle.
Lue lisää:
Mikä on Fill Power eli FP-arvo?