Makuupussin ja makuualustan huolto, säilytys ja pesu

Mikäpä sen mukavampaa kuin kääriytyä nukkumaan pitkän päivän jälkeen hyvin huollettuun makuupussiin! Tämän jutun luettuasi tiedät muuan muassa, miksi makuupussia ei kannata säilyttää sen omassa pakkauspussissa, miksi sitä kannattaa pestä ja mikä on oikea tapa itsetäyttyvien makuualustojen säilyttämiseen.

Johanna on töissä ulkoilun ja retkeilyn asiantuntijana Kuninkojan myymälässämme Raisiossa. Johannalla on retkeily- ja vaelluskokemusta lapsuudesta saakka, ja edelleen hänen vapaa-aikansa kuluu enimmäkseen luontokohteissa. Johanna toimii myös opassisältöjemme retkeilyasiantuntijana.

Retkeilyasiantuntija Johannan ohjeet makuupussien- ja alustojen huoltoon, säilytykseen ja pesuun

Makuupussi kannattaa säilyttää kotioloissa pakkauspussinsa ulkopuolella löysänä vyyhtinä. Näin pussi pysyy kuohkeana ja leiriytyessäsi se palaa nopeasti normaalipaksuuteensa. Etenkin untuvapussien mukana toimitetaan usein erillinen iso säilytyspussi kotisäilytystä varten.

Mitä ahkerammassa käytössä makuupussi on, sitä parempi ajatus on käyttää makuupussilakanaa. Lakanan käyttö vähentää makuupussin pesutarvetta ja tuo lisälämpöä.

Reissun päällä pussi kannattaa tuulettaa mahdollisuuksien mukaan joka yön jälkeen. Näin pussi pitää eristyskykynsä mahdollisimman hyvällä tasolla.

Itsetäyttyvä makuualusta kannattaa säilyttää kotona venttiili auki ja avoimena, esim. sängyn alla. Avoimena säilytetty alusta täyttyy reissun päällä paljon nopeammin kuin kuljetuspussissa säilytetty. Muut alustat eivät vaadi säilytyksessä mitään erikoistemppuja.

MAKUUPUSSIN PESU

Makuupussi likaantuu käytön myötä, mikä vähentää vähitellen sen eristyskykyä. Makuupussin voi pestä itse noudattamalla seuraavia ohjeita:

 • Pese vain sen kokoinen makuupussi, johon koneesi pystyy: jos pussin kuivapaino on yli 1/3 koneen kapasiteetista, pesua ei suositella.
 • Noudata valmistajan ohjeita, jos ne poikkeavat näistä ohjeista.
 • Pese pussi sopivalla pesuaineella: kuitupussille käy normaali pesuaine, untuvapussille taas untuvapesuaine, esimerkiksi Nikwax Down Wash Direct.
 • Pese pussi vetoketju suljettuna.
 • Älä käytä huuhtelu-, valkaisu- tai esipesuaineita.
 • Pese pussi 30°C lämpötilassa.
 • Käytä hienopesuohjelmaa.
 • Anna koneen käydä lisähuuhteluohjelma läpi pari kolme kertaa pesun lopuksi.
 • Älä linkoa.
 • Kuivaa erittäin huolellisesti: hyvin pitkä, matalan lämpötilan rumpukuivaus on hyvä vaihtoehto.
 • Joudut todennäköisesti pyörittämään kuivurin ohjelman useamman kerran läpi ennen kuin pussi on kuiva.
 • Mikäli kuivausrumpua ei ole käytössä, levitä pussi ilmavasti pyykkinarulle/kuivatustelineeseen ja varmista hyvä ilmanvaihto – ei ole liioittelua käyttää huonetuuletinta. Kääntele ja käsittele pussia kuivumisajan mittaan paljon, jotta eristeeseen ei jää märkiä ”pesäkkeitä”.

Näillä ohjeilla saat pidettyä makuupussisi huippukunnossa pitkään!

Lue myös:

Teltan huolto- ja säilytysohjeet

Vaelluskenkien huolto

Tutustu valikoimaamme:

Makuupussit

Makuualustat

Tyynyt ja lakanat

Julkaistu: 10.6.2020Muokattu: 28.3.2022