
Talven parhaista päivistä nauttimisen takaa ihanan lämmin ja laadukas talvitakki. Talvitakin valinta voi joskus kuitenkin olla haastavaa, joten kävimme kysymässä Forumin myymälämme ulkoilun asiantuntija Teenalta neljä vinkkiä onnistuneeseen talvitakin valintaan.
Teenalta löytyy monipuolinen ulkoilutausta ja etenkin vaellukset kuuluvat Teenan lempiharrastuksiin. Vaeltamiseen kipinä syttyi ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten Nepalissa, jossa Teena oli vapaaehtoistyössä. Luonnossa liikkumisen lisäksi tanssi kuuluu vahvana osana Teenan elämään.
Seuraavaksi Teenan neljä vinkkiä talvitakin valintaan!
Talvitakin malli kannattaa valita sen perusteella minkälaiseen käyttötarkoitukseen takkia on hankkimassa. Esimerkiksi pidemmällä helmalla varustettu takki lämmittää kehon isoja lihaksia lantion seudulla ja suojaa myös selkää paremmin, joten pitkähelmaiset talvitakit sopivat kivasti jokapäiväiseen käyttöön. Lyhythelmaisempi talvitakki puolestaan soveltuu mainiosti esimerkiksi lasketteluun tai muuhun aktiviteettiin, jossa tarvitsee enemmän liikkumavapautta.
Talven tuiskuissa kannattaa suosia kerrospukeutumista! Esimerkiksi tuulelta ja sateelta suojaava kuoritakki on erittäin toimiva uloin kerros, jonka alle kylminä päivinä voi pukea kevytuntuvatakin. Nykyaikaisten materiaalien lämpöarvojen ja keveyden takia kerrospukeutuminen on käytännöllistä sekä mukavaa – kuoritakki ja kevytuntsikka päällä olo ei todellakaan ole kuin sillä kuuluisalla Michelin-ukolla.
Henkilökohtaisesti liputan untuvan puolesta, koska olen aika vilukissa. Untuvatakin uumeniin on ihana kääriytyä kylminä pakkaspäivinä ja sen lämpöarvot ovat aina kohdillaan. Luonnon materiaaliani untuva hengittää hyvin, mutta toki täytyy muistaa, että kastuessaan sen kuivuminen kestää keinokuitua kauemmin. Tämä ei yleensä ole kuitenkaan sydäntalven pakkaspäivinä ongelma ja nykypäivän untuvat ovat myös käsitelty kosteutta hylkiviksi, joten itse suosin untuvaa!
Kannattaa kiinnittää huomiota talvitakin pieniin ja käytännöllisiin yksityiskohtiin. Esimerkiksi vetoketjun vetimet tulee olla tarpeeksi isoja, jotta hanskoja ei tarvitse ottaa pois käsistä taskuja tai takkia avatessa. Kuoritakeissa tuuletusaukot kainaloissa auttavat aktiivisen elämän menossa ja säädettävä huppu on ihan ykkösjuttu tuiskussa ja tuulessa. Myös korkeat ja kivasti kaulan seudulle istuvat kaulukset suojaavat kehon tärkeitä alueita viimalta.
Teenan omat suosikit talvitakkivalikoimastamme:
Fjällräven Kiruna W Padded Parka
“Kevyesti topattu Kiruna Padded Parka sopii hyvin pakkassäässä ulkoiluun ja pitkänä takkina se lämmittää kivasti lantion seutua. Tyylikäs murrettu väri istuu urbaaniin kaupunkikuvaan tänä talvena. Kestävän G1000 -kankaan takia takkia kestää kovempaakin käyttöä.”
“Korkea kaulus ja huppu suojaavat tuiskulta sekä tuulelta. Tämän kauluksen sisään on kiva sukeltaa, kun merituuli puhaltaa Helsingin kaduilla!”
“Kiristettävät hihansuut voi säätää sopivalle tiukkuudelle hanskojen ympärille ja näppärä neppari toimii hanskat kädessäkin kivasti!”
“Vinkeissäni mainitsen kerrospukeutumisesta ja untuvasta, joten Rab Microlight Alpine Jacket on valintani kevytuntsikaksi! Hinta-laatusuhde on Rabin tuotteissa erittäin hyvä ja alkutalven leppoisissa keleissä tätä takkia voi käyttää ilman suojaavaa kuoritakkiakin. Puolestaan sydäntalvella Microlight Alpine Jacket toimii hyvin esimerkiksi kuoritakin alla tai taukotakkina, koska se pakkautuu tarvittaessa omaan taskuunsa.”
“Pirtsakka takin sisäpuolen väri tuo elävyyttä tähän tummasiniseen lämpökaveriin.”
“Pienenä yksityiskohtana nostaisin esiin tukevat vetoketjujen vetimet. Näitä on hyvä käsitellä hanskat kädessä kylminä päivinä.”
Kiitos Teenalle näistä vinkeistä! Teenan ja muiden ulkoilun asiantuntijoidemme avustuksella löydät helposti itsellesi sopivan talvitakin laajasta ja laadukkaasta valikoimastanne. Tervetuloa tutustumaan valikoimaamme myymälöissämme ja verkkokaupassamme!
Tutustu ja lue lisää:
OPAS TALVITAKIN HANKINTAAN — MITÄ KANNATTAA OTTAA HUOMIOON?
Talvitakit ja untuvatakit verkkokaupassa
Kevytuntuvatakit verkkokaupassa
Kevyttoppatakit verkkokaupassa