Retkeilyharrastuksen aloittaminen

Usein kuulee ihmisten puhuvan, että olisi mukavaa aloittaa retkeily, mutta ei löydy tietoa, miten uuden harrastukseen alkuun helpoiten pääsisi. Tämä artikkeli antaa vinkit, miten retkeilyharrastuksessa pääsee alkuun päiväretkeillen ja miten halutessaan laajentaa retket lopulta pidempiin erämaavaelluksiin.

Kun puhutaan retkeilystä, se on varsin laaja käsite, ja retkeilyksi voisi luokitella kaiken lähimetsässä kävelystä viikkojen vaelluksiin. Tämän takia retkeily on jaettu eri kategorioihin, vaikkakin ei ole olemassa mitään virallisia sääntöjä mitä eri sanat tarkalleenottaen tarkoittavat.

Mikko on töissä ulkoilun asiantuntijana Kuninkojan myymälässämme. Mikolta löytyy lähes 20 vuotta kokemusta retkeilijöiden auttamisesta ja Mikko onkin varmasti monelle meidän asiakkaallemme vuosien varrelta tuttu kasvo. Mikko toimii myös opassisältöjemme retkeilyasiantuntijana.

Yleensä harrastajien kesken retkeilysanastoa käytetään retken pituuden mukaan:

  • Päiväretki = Retkeilyä, joka tapahtuu yhden päivän aikana.
  • Yön yli retki = Retki, jonka aikana yövytään yö ulkona.
  • Viikonloppuretki = Viikonlopun kestävä (tai viikonlopun pituinen) retki, jossa yövytään yleensä kaksi yötä ulkona, kohteena on yleensä kansallispuistot, joissa käytetään merkattuja reittejä.
  • Vaellus =  Kolme tai useampi yö ulkona, kaikki varusteet kannetaan mukana ja leiripaikkaa vaihdetaan päivien välissä, kohteena isommat kansallispuistot ja erämaa-alueet.

Päiväretki on helpoin tapa nauttia luonnosta

Retkeilyn aloittaminen on luonnollisesti helpointa päiväretkillä. Päiväretkelle ei tarvitse yleensä mitään erikoisia varusteita ja alkuun pääsee jo kotona löytyvillä vaatteilla ja varusteilla.

Helpoin tapa lähteä retkelle on laittaa päälle mukavat vaatteet ja kengät, pakata reppuun vaikkapa eväsleivät ja kävellä lompsauttaa omaan lähimetsään. Omia lähimetsiä löytää helpoiten karttasovelluksilla. Puhelimeen voi ladata maastokarttasovelluksen ja tietokoneella voi selata karttoja isommalta näytöltä karttaohjelmassa. Retkeilyalueiden ja kansallispuistojen karttoja voi ostaa meiltäkin, mutta niitä voi tulostaa myös itse esimerkiksi täältä. Omien lähimetsien kartat pitää yleensä tulostaa itse.

Päiväretkille saa lisää hauskuutta ja tunnelmaa valmistamalla ruoat itse retkellä. Ruokaa voi valmistaa nuotiolla tai retkikeittimellä. Vastuullinen retkeilijä suosii retkikeitintä ja keitin antaa lisää omavaraisuutta, sekä sitä käyttämällä voi välttää ruuhkaisat nuotiopaikat. Kansallispuistoihin lähtiessä kannattaa tarkastaa kartat ja säännöt luontoon.fi -sivustolta.

Yön yli retkellä on hyvä testata uudet vaellusvarusteet ja -taidot

Mikäli haluaa viedä päiväretkeily askelta pidemmälle, on seuraava aste hankkia varusteet yön yli retkille. Vaikka alkuun voikin käyttää yöpymiseen laavuja ja autiotupia, kannattaa myös hankkia mukaan oma majoite. Laavuja ja tupia käyttää moni muukin retkeilijä ja ikinä ei voi luottaa, että niissä on tilaa. Ostoslistalle tuleekin majoite (teltta, riippumatto tai tarppi), jonka lisäksi tarvitset makuupussin ja -alustan. Kun ruoanlaittoa on jo tehnyt päiväretkillä, onnistuu sekin jo luontevasti.

Löydät oppaistamme hyvät vinkit majoitteen valintaan, huoltoon ja kattava opas makuupussin ja alustan ostajalle, sekä niiden huolto-ohjeet. Vinkit retkikeittimen valintaan löytyy täältä.


Alkuun kannattaa yöpyä helpossa paikassa, kuten takapihalla, mökillä tai lähellä autoa, mikäli tulee ongelmia, pääsee sitten helposti pois. Mikäli haluaa kävellä hiukan pidemmälle autosta yöksi, tarvitaan varusteiden kantamiseen jo rinkka tai iso reppu. Pyöräretkellä varusteet voidaan kantaa myös pyörälaukuissa.

Yön yli retkillä onkin hyvä tutustua omiin varusteisiin ja saada hiukan kokemusta. Mikäli retkeilykärpänen pääsee puraisemaan, voikin jo siirtyä tekemään viikonloppuretkiä.

Viikonloppuretkillä pääsee kunnolla tutustumaan luontokohteisiin

Kun lähtee töiden jälkeen perjantai-illalla retkelle ja viettää luonnon helmassa koko viikonlopun, pääsee jo tehokkaasti tutustumaan luontokohteisiin, kuten kansallispuistoihin ja retkeilyalueisiin. Viikonlopun retkellä tarvitsee usein mukaansa jo täyden rinkan ja retken aikana pääsee hyvin testaamaan vaellusvarusteitansa ja totuttelemaan selkää painavampaan rinkkaan.

Suomessa on loistavat retkeilyreitistöt ja niiden infrastruktuuri. Laavuja ja tulipaikkoja kannattaakin hyödyntää viikonloppuretkillä. Muista kuitenkin ottaa aina oma majoite mukaasi.

Alkuun kannattaa varustehankinnoissa käyttää huomiota myös niiden painoon. Tekemällä muistiinpanoja retkiltä, voi myös hyvin pohtia, mitä muuta olisi kaivannut mukaansa ja mitä varusteita olisi voinut jättää pois matkasta.

Lisää mielenkiintoa ja monipuolisuutta viikonloppuretkille saa retkeilemällä ympäri vuoden kaikkina vuodenaikoina, sekä käyttämällä eri liikuntamuotoja kävelyn lisäksi, kokeile myös melontaa, polkupyöräilyä ja hiihtämistä.

Vaelluksella tuntee olevansa luonnonvoimien armoilla

Kun viikonloppureissuja alkaa pidentämään lisäpäivillä, aletaan puhumaan jo vaelluksesta. Tyypillinen vaellus on viikko tai pari, useimmat kansallispuistot alkavat tuntumaan liian pieniltä vaelluskohteiksi ja erämaa-alueet alkavat kiinnostamaan.

Vaellukselle lähtiessä kannattaa olla hyvin tutustunut omiin varusteisiinsa ja niiden käyttö on oltava tuttua. Pidemmillä matkoilla suunnistustaidot ovat tarpeen. Teltta ja sen pystytys tuulisissa olosuhteissa on hyvä opetella myös ennen lähtöä.

Vaelluksilla alkaa yleensä 3-4 päivän jälkeen tottumaan luonnon keskellä asumiseen ja saavuttaa vapaan ihmisen tunteen. Se tunne kun kannat mukanasi kaiken mitä tarvitset, olet varustautunut kaikkiin säihin ja alat tuntemaan luonnonvoimat. Erämaa-alueilla kulkiessaan ei ole polkujen orja ja voi tehdä leirin minne haluaa. Kansallispuistoissa on kaikissa omat sääntönsä minne saa leiriytyä ja ne kannattaa tarkistaa jo ennen lähtöä, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Vaelluksia kannattaa alkuun tehdä helpoimmissa kohteissa, helppoon aikaan. Heinäkuun helteiden jälkeen hyttysten lähdettyä elokuussa on usein varsinkin Lapissa helpoin aika vaeltaa. Kun vaelluksen metkut alkavat olla tuttuja, voi valita jo haastavampia paikkoja ja aikoja. Pohjoisemmassa Lapissa alkaa esimerkiksi ruska-aika syyskuun toisella viikolla, jolloin alkaa taas illat pimenemään ja revontulet loimuamaan.

Kun Suomen Lapin tunturit alkavat olla tuttuja, voi laajentaa reviiriä Ruotsin ja Norjan puolelle. Vuoristoisiin olosuhteisiin kannattaa totutella myös asteittain. Tuuliset ja ympäri vuoden arktiset vuoristot vaativat varusteilta ja taidoilta paljon enemmän.

Varoituksen sana: vaellusharrastus muuttu helposti elämäntavaksi ja jossain tapauksissa jopa elämän tarkoitukseksi. Tästä seikkailijan elämästä ei ole paluuta 😉

Lue lisää:

Mitä mukaan yön yli -retkelle

Makuupussi ja makuualustan valintaopas

Ohjeita teltan valintaan

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 12.8.2020Muokattu: 17.1.2025