Partiolaisen leirikesä kutsuu – mitä leirille varusteeksi?

Partion parhaita kokemuksia syntyy kesällä, kun leirit, vaellukset ja meripartiolaisten purjehdukset vievät mahtaviin seikkailuihin. Jotta leirielämyksestä tulisi partiolaiselle paras mahdollinen, on tärkeää myös huolehtia sopivista varusteista. Yleensä leirille ilmoittautuessa toimitetaan osallistujille myös tapahtuman varusteluettelo. Tässä kuitenkin hyviä vinkkejä onnistuneisiin retkiin ja leireihin – oli leirille lähdössä sitten lapsi tai aikuinen.

Lämmin makuupussi takaa levollisen leiriyön

Partioleirillä yövytään kesällä yleensä teltassa. Vaikka Suomen kesä on lämmin, voivat yöt silti olla melko viileitä. Partiolaisen tärkeät perusvarusteet retkelle ovat makuupussi ja makuualusta.

Makuupussia hankittaessa kannattaa valita pitkäikäinen ja mukavan lämmin tuote. Tärkeimmät makuupussin ominaisuudet partioretkillä ovat lämpöisyys, pakkauskoko sekä järkevä paino. Lämpöä tarvitaan etenkin kevään ja syksyn retkillä, kun nukutaan vaikkapa teltassa tai laavussa. Pakkauskooltaan suhteellisen pienikokoinen makuupussi on helpompi sijoittaa rinkkaan, kun leiritavaroita kerätään kasaan. Myös painolla on merkitystä, etenkin jos partioporukka on lähdössä vaikkapa vaellukselle Lappiin tai patikoimaan viikonlopuksi.

Sudenpentuikäisen kohdalla on ymmärrettävää, että pienelle lapselle halutaan löytää kohtuullisen hintainen makuupussi. On kuitenkin hyvä muistaa, että laadukas makuupussi kestää oikein hoidettuna vuosien käyttöä, ja vaikka partioharrastus ei jatkuisi läpi koko nuoruusikää, on makuupussilla silti aina käyttöä muissakin tilanteissa. Kannattaa siis hankkia jo sudenpennulle aikuisen kokoinen makuupussi, joka toimii lapsella myös teini-iässä. Pienikokoisen lapsen makuupussin jalkopään voi supistaa lyhyemmäksi esimerkiksi pehmeällä leveällä vyötteellä tai vaikkapa asettamalla jalkatilaan esimerkiksi fleecepeiton tyhjän tilan täytteeksi.

Lue lisää makuupussin valinnasta.

Makuualustan valinta käyttäjän mukaan

Makuualustan valinnassa kannattaa pohtia, mikä materiaali on paras vaihtoehto lapsen käyttöön. Helppokäyttöisin, edullisin ja varmin valinta on tiivis solumuovinen makuualusta, joka on helppo ottaa esille ja pakata kasaan. Jopa pienin sudenpentu oppii rullaamaan alustan itse, mikä on leirillä hyödyllinen taito.

Solumuovisen makuualustan hyvä ominaisuus on myös sen kestävyys. Solumuovi kestää paremmin rajumpaakin käsittelyä, ja se toimii myös talviolosuhteissa kamiinalla lämmitettävässä talviteltassa toisin kuin ilmatäytteinen alusta.

Ilmatäytteinen makuualusta on mukavan pehmeä, mutta sen käyttö vaatii tarkkuutta. Pienelle koululaiselle ilmatäytteisen makuualustan täyttäminen sekä tyhjennys voivat olla haastavia tehtäviä. Ylipäätään kannattaa harjoitella sekä makuupussin että makuualustan pakkaaminen kotona niin, että lapsi suoriutuu näistä itsenäisesti.

Lue lisää makuualustan valinnasta.

Rinkka selkään ja retkelle

Partioleireille varusteet pakataan rinkkaan tai reppuun, niin että partiolainen jaksaa itse ne kantaa. Rinkan tulisi olla kantajansa vartaloon sopiva. Sudenpennulle ei välttämättä sovi sama rinkka kuin vaikkapa yläkoulunsa aloittavalle tarpojaikäiselle.

Yleensä juniorikoon rinkat ovat parempi vaihtoehto nuorille partiolaisille, koska kouluikäisellä vartalon mittasuhteet ovat erilaiset aikuiseen verrattuna. Kasvun myötä rinkkaa pitää uusia, jotta se voidaan säätää sopimaan kantajansa selkään. Oikean kokoinen rinkka löytyy sovittamalla. Myymälöissämme saat apua sovittamiseen, ja tarjolla on myös rinkan sisälle asetettavia painoja, joiden avulla voi kokeilla rinkkaa pakatun painoisena.

Lue lisää rinkan valinnasta.

Rinkan lisäksi on hyvä hankkia muutamia kiinnitysremmejä ja karabiinihakoja, joiden avulla rinkkaan saa kiinnitettyä esimerkiksi makuualustan tukevasti. Rinkan ulkopuolella heiluvat ja roikkuvat tarvikkeet vaikeuttavat rinkan kantamista ja tekevät rinkan painopisteeseen häiriötä.

Rinkka kannattaa aina pakata lapsen kanssa yhdessä, jotta lapsi tietää, mitä tarvikkeita sinne on pakattu. Sudenpennun avuksi voi hankkia rinkan vetoketjuihin kiinnitettäväksi suutarilta saatavia muovisia avaimenperiä, joihin voi kirjoittaa eri rinkan osien sisällön. Näin lapsi pystyy helpommin tarkistamaan, missä mikäkin varuste sijaitsee rinkassa.

Kun pakataan retkivarusteita mukaan partioleirille tai -retkelle, on tärkeää muistaa myös nimikoida kaikki tarvikkeet. Löytötavarat saadaan helpommin palautettua omistajalleen, kun niihin on merkitty selkeästi nimi. Tavaroiden hukkaaminen leirillä on hyvin tavallista. Hauska ohjelma vie mukanaan, eikä aina voi muistaa omien tavaroidensa sijaintia.

Lue lisää rinkan pakkaamisesta.

Partiolainen ulkoilee kelillä kuin kelillä

Partioleireillä ja -retkillä ollaan ulkona, oli sää mikä tahansa. Yleinen tosiasia on, että ulkoilu on mukavaa, kun on siihen sopivat vaatteet. Järkevästi hankitut ulkoiluvarusteet tuovat iloa myös partion ulkopuolella. Kun koulun liikuntatunnilla mennään syksyn sateilla suunnistamaan, on paljon miellyttävämpää liikkua sateisella säällä, jos yllä on vedenkestävät vaatteet ja säähän sopivat jalkineet.

Kuten muussakin ulkoilussa, myös partioleireillä kannattaa suosia kerrospukeutumista. Suomen kesä on usein viileä ja sateinen, joten kerroksia tarvitaan myös kesäkuukausina. Kerrospukeutumisen alimmaiseen kerrokseen on paras valinta merinovillasta valmistettu kerrasto. Se on lämmin ja tuntuu mukavalta, vaikka se pääsisi kastumaan. Merinovillan hyvä puoli on myös sen hengittävyys. Kerrasto siirtää hikeä pois iholta, ja kangas ei ime kosteutta itseensä, toisin kuin esimerkiksi puuvillavaatteet tekevät.

Välikerrokseen voi kylmällä kelillä lisätä lämmittäviä vaatteita kuten fleecetakkia tai villapaitaa. Materiaaleina fleece ja villa ovat varsin mainioita myös välikerroksessa, koska ne lämmittävät jopa märkänä. 

Päällimmäisessä kerroksessa voi kesällä sään mukaan olla esimerkiksi kuoritakki ja -housut, sadevaatteet tai vaihtoehtoisesti softshell-takki ja retkeilyhousut. Kovalla sateella perinteinen sadeasu toimii retkellä hyvin, koska sen kanssa voi helposti istua myös ruokailemassa tai iltanuotiolla, vaikka maa olisi märkää. Kuorivaatteet ovat miellyttävät päällä, ja toimivat monenlaisissa sääolosuhteissa. Softshell-takki puolestaan on lämmin, mutta se ei pidä vettä, jolloin tarvitaan joka tapauksessa erillinen sadetakki.

Partioleirillä sadeviitta on monissa tilanteissa hieman hankala käyttää, koska sen liehuvat helmat aiheuttavat haasteita liikkuvissa ohjelmanumeroissa, kuten leikeissä ja kisoissa. On myös hyvä muistaa, että kertakäyttöinen sadetakki ei ole partioleirille sopiva asu. Suosittelemme aina kaikenikäisille partiolaisille kunnollisten ulkoiluvaatteiden hankintaa, jolloin ulkoilu tuntuu mukavalta, oli sää mikä hyvänsä.

Lue lisää kerrospukeutumisesta.

Pienet ja tärkeät retkitarvikkeet

Partioleirilläkin tarvitaan monia pikkutarvikkeita, jotka jokaisella leiriläisellä pitää olla mukana. Tässä listana muutamia tavallisimpia tarvikkeita, joita leirin varusteluettelosta useimmiten löytyy:

  • puukko
  • taskulamppu tai otsalamppu
  • ruokailuvälineet
  • vesipullo
  • istuinalusta

Puukon hankkiminen on partiolaiselle tärkeää, sillä monilla leireillä ja retkillä pääsee veistelemään sytykkeitä ja tekemään esimerkiksi makkaratikun. Hyvä puukko on käyttäjän käteen sopiva ja tärkeintä siinä on, että terä on terävässä kunnossa. Etenkin lapselle linkkuveitsi on huonoin mahdollinen vaihtoehto, sillä linkkuveitsellä veistely on aloittelijalle vaikeaa. Kunnon puukko palvelee käyttäjäänsä vuosikausia, kun sitä huoltaa säännöllisesti.

Lue lisää puukon valinnasta.

Taskulamppua voidaan tarvita myös kesäaikaan leiriolosuhteissa, jos majoitteena partiolippukunnalla on niin sanottu puolijoukkueteltta tai muu leiriteltta. Nämä teltat ovat kangasmateriaaliltaan sellaisia, joissa valo ei pääse sisäpuolelle, jolloin omien tavaroiden löytämiseen tarvitaan lähes aina taskulamppua tai otsalamppua. Kevään ja syksyn retkillä otsalamput ja taskulamput ovat ahkerassa käytössä, kun illat pimenevät nopeammin.

Tutustu otsalamppuoppaasemme.

Leiriruokailu tapahtuu partioleireillä omista ruokailuvälineistä. Käytännössä leirille tarvitaan 1-2 lautasta, lusikka, veitsi ja haarukka sekä muki. Ruokailuvälineiden tulisi olla kevyitä, helposti tiskattavia ja mielellään tunnistettavan värikkäitä. Useimmat partiolippukunnat suosittelevat, että ruokailuvälineet pakataan kankaiseen ruokailuvälinepussiin ja pussiin voi myös sujauttaa pienen astiapyyhkeen. Leireillä ruokailun jälkeen jokainen tiskaa itse omat astiansa. Tiskaaminen on monelle nuorelle partiolaiselle uusi taito, jota harjoitellaan pikku hiljaa sujuvammaksi. Kadonneet astiat leirillä löytävät paremmin omistajansa, kun niihin laitetaan kunnon nimikoinnit.

Kesän leiriohjelmassa on usein vauhdikkaita leikkejä, kisoja ja patikointeja. Nestehukkaa voi ehkäistä parhaiten juomalla säännöllisesti. Hyvä juomapullo kuuluu kesäleirin vakiovarusteisiin jokaiselle. Laadukkaassa vesipullossa korkkimekanismi toimii luotettavasti, eikä pullo vuoda reppuun.

Istuinalustaa käytetään leireillä monissa tilanteissa. Iltanuotioilla istutaan usein maassa, kalliolla tai nuotion äärellä penkillä. Ruokailukin saattaa tapahtua maassa istuen, jos leiripaikalla ei ole erillistä ruokailukatosta. Istuinalusta tuo mukavuutta ja estää housujen kostumisen märällä kelillä.

Muita hyödyllisiä välineitä, joista partioretkellä on iloa ovat esimerkiksi helposti kuivuva retkipyyhe, kuivapussit, hyttyshattu, virtapankit, nopeasti jalkaan potkaistavat sandaalit sekä monet muut pikkutarvikkeet. Erilaiset pikkutarvikkeet tuovat iloa partiolaiselle esimerkiksi merkkipäivinä tai joululahjoina.

 

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 22.4.2024