Nuku yö ulkona — Vinkit varusteiden hankintaan!

Suomen Ladun 2019 syksynä Taloustutkimuksella teettämä tutkimus kertoi, että retkeily on yksi suomalaisten suosituimmista liikuntamuodoista. Tutkimuksen mukaan 62% 15-74-vuotiaista oli tehnyt päiväretkiä ja kymmenesosa kertoi käyneensä yön yli kestäneellä retkellä. Alle 35-vuotiaiden keskuudessa yöpyminen ulkona oli jopa yleisempää.

Tutkimuksessa kysyttiin myös syitä ihmisiltä, jotka eivät olleet retkeilleet. Suurin syy oli ajanpuute ja muita syitä oli varusteiden, retkeilytaitojen ja retkiseuran puute. Tietysti osaa retkeily ei edes kiinnosta. Nyt koronan aikaan kiinnostuskin on kuitenkin selkeästi noussut ja olemme saaneet paljon uusia retkeilijöitä.

Laadukkaat varusteet löytyvät meidän valikoimastamme ja retkeilytaitoihin tarjoamme apua retkeilysisällöillämme, oppaillamme sekä tapahtumillamme.

Mitä varusteita tarvitsen nukkuakseni yön ulkona?

Mikäli olet hankkimassa omaa majoitetta, on valikoimissamme vaihtoehtoina teltta, riippumatto tai tarppi. Teltta on aloittelijaystävällisin vaihtoehto, riippumattoilu vaatii alkuun pientä opettelua ja pelkkä tarppi majoitteena vaatii monesti hiukan totuttelua ja kokemusta, jotta nautinto säilyy vesisateellakin.

Vinkit teltan hankintaan löytyy täältä.

Vinkit retkeilyharrastuksen aloittamiseen löytyy täältä.

Tarvitsenko rinkan?

Rinkan kanssa varusteiden kantaminen on kaikkein helpointa. Kuitenkin alkuun, jos halua vain kokeilla yöpymistä ulkona, pärjää myös ilman rinkkaa, mikäli ei kävele kovin pitkälle yöpymispaikalle. Isoon reppuun saa paljon varusteita ja lyhyen matkaa tarvittavat tavarat saa kannettua myös reissukassissa.

Mikäli haluat jatkaa retkeilyharrastusta tai saada enemmän mahdollisuuksia, rinkan avulla kantaa jo varusteet vaikka usean viikon vaellukselle. Rinkan koko kannattaa valita sen mukaan, että saat varusteesi mahtumaan sen sisälle. Rinkkaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota varusteiden painon lisäksi vielä itse rinkan painoon. Etenkin alkuun kovin painava rinkka saattaa olla tottumattomalle rinkan kantajalle tuskainen kokemus. Kun rinkassa on järkevät varusteet, se on pakattu oikein ja säädetty omaan selkään sopivaksi, on sitä myös mukava kantaa.

Kirjoitimme vinkit rinkan pakkaamiseen tänne. Löydät myös pakkauslistan vaellukselle, mutta älä pelästy, lyhyelle yön yli -retkelle et tavitse kaikkea tätä.

Miten pysyn yöllä lämpimänä?

Lämpimänä pysymiseen tarvitset makuupussin ja  makuualustan (riippumatossa voi olla alusviltti) jotka ovat tarpeeksi lämpimät vallitseville olosuhteille. Muita vinkkejä lämpimänä pysymiseen on pukea kuivat alusvaatteet nukkumaan mennessä, kannattaa olla hyvin syönyt ja juonut, kylmänä ei kannata mennä nukkumaan (tarvittaessa jumppa ennen nukkumaan menoa) ja jos nämäkään vinkit ei vielä auta, niin makuupussin sisälle voi laittaa lämminvesipullon. Varmista tällöin, että pullo kestää kuuman veden ja korkki on luotettava.

Lue täältä vinkit makuupussin ja -alustan hankintaan.

Mitä syödä ulkona?

Monesti mieleen tulee vain makkaran paistaminen nuotiolla, mutta ulkona voit tehdä periaatteessa kaikkea samaa ruokaa, kuin kotonakin. Välillä saa olla hiukan luova ja tehdä asioita omanlaisella twistillä, mutta vinkkejä löytääkin paljon internetistä.

Yleensä ruoka tarvitsee lämmityksen. Vaihtoehtoina on nuotio tai oma keitin. Vastuullinen retkeilijä käyttää omaa retkikeitintään ensisijaisena lämmitysmuotona. Tämä mahdollistaa myös muutenkin vapaamman tyylin retkeillä, eikä tarvitse mennä ruuhkaisimmille taukopaikoille.

Keittimistä suosituimmat ja helpoimmat aloittelijoille on kaasukeitin sekä spriikeitin, joita myös usein Trangiaksi kutsutaan. On olemassa keitinsettejä, joissa on jo kattilat mukana, mutta kattilat ja keittimen voi ostaa myös erikseen. Yksin retkeilevä voi syödä ruokansa suoraan kattilasta, muuten tarvitset jonkinlaisen ruokakipon ja lusikan.

Lue täältä vinkit retkikeittimen valintaan.

Lue myös ulkoilun asiantijamme, Eeron mietteitä retkikeittimistä täältä.

Miten pukeutua retkelle?

Kenkinä alkuun käy ihan ulkoiluun soveltuvat kengät, joilla pystyy tarvittaessa kävelemään myös hiukan hankalammassakin maastossa. Päivä- ja viikonloppuretkille muuten hyvä valinta on kevyempi retkeilykenkä. Syksyllä on mukavaa pysyä kuivana jaloista, jolloin GoreTex-kenkä on hyvä valinta.

Muuten pukeutuminen onnistuu monesti ihan kaapista löytyvillä vaatteilla. Pukeutumisessa kannattaa noudattaa ns. kolmikerrospukeutumista, jonka saloihin voit tutustua täältä.

Mitä muuta tarvitsen?

Kaikkein tärkeintä on ottaa mukaan paljon iloista retkeilymieltä ja uskaltaa aloittaa rohkeasti uusi harrastus ja kokeilla uusia mielenkiintoisia asioita.

Metsähallitus on kasannut sivuilleen Luontoon.fi kattavan paketin liittyen retkipaikkoihin, mutta myös retkeilytaitoihin. Tärkeintä on ensin tietää, mitä luonnossa saa tehdä ja mitä sääntöjä on voimassa milläkin alueilla. Tässä auttaa retkietikettiin tutustuminen.

Scandinavian Outdoorin väki haluaa toivottaa mukavia retkeilyhetkiä! Asiantunteva henkilökunta palvelee sinua myymälöissämme ja heiltä saa aina hyvät vinkit varusteiden ja vaatteiden ostoon. Tervetuloa!

Julkaistu: 13.8.2020Muokattu: 17.1.2025