Kuorivaatteiden pesu ja hoito

Oppaat
Julkaistu: 2/12/2020

Kalvollisia vaatteita pitää ja kannattaa pestä! Kun kalvovaate on puhdas, se hengittää ja tekniset ominaisuudet toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Kalvovaatteissa (kuorivaatteissa) on yleensä kolme eri osaa:

Vaatteen kalvo antaa säänsuojan. Kalvossa on paljon pieniä huokosia, jotka mahdollistavat vaatteen hengittävyyden. Kun vaate pestään säännöllisesti, huokoset pysyvät auki ja vaate hengittää kuten pitääkin.

Kalvovaatteen pintakangas ja vuori suojaavat kalvoa ja parantavat vaatteen kulutuksenkestävyyttä. Pintakangas on kyllästetty ja tämän ansiosta vesi helmeilee takin pinnalla.

Melkein kaikki kalvovaatteet ovat vedenpitäviä, osa vain tuulenpitäviä. Esimerkiksi Gore-Tex, DrymaxX ja HyVent ovat vedenpitäviä, Windstopper tuulenpitävä. Tässä jutussa mainitut ohjeet sopivat molemmille.

Kalvovaatteiden pesu

Pese vaate aina vetoketjut suljettuna ja oikein päin.

Valitse pesulämpötila vaatteen pesulapun ohjeen mukaan.

Pese nestemäisellä pesuaineella. Suosittelemme käyttämään kuorivaatteiden pesuun siihen tarkoitettuja aineita, sillä tavalliset pesuaineet ovat usein liian voimakkaita kuorivaatteille. Hyvä kuorivaatteen pesuaine on esimerkiksi Nikwax Tech Wash. Pesuaineen annosteluohjetta kannattaa noudattaa tarkasti.

Älä koskaan käytä huuhtelu- tai valkaisuainetta kuorivaatteiden pesuun, kalvo menee niistä piloille. Parasta olisi, jos pesuainelokerosta poistetaan edellä mainuttujen aineiden jäämätkin ennen kuorivatteen pesua.

Älä myöskään linkoa kuorivaatteita.

Muutaman pesun jälkeen kuorivaate kannattaa kyllästää kalvovaatteiden kyllästeaineella.

Kalvovaatteiden kyllästys

Kuorivaate on syytä kyllästää siinä vaiheessa, kun vesi ei enää jää helmeilemään takin pinnalle. Nikwax TX Direct Spray-On sopii kaikille vedenpitäville ja hengittäville vaatteille. TX Direct on vesipohjainen suihke, joka kyllästää vaatteen pinnan. Yksi käsittely kyllästeellä säilyy kankaassa useiden pesujen ajan. TX Direct ei sisällä ympäristölle haitallisia fluorihiiliyhdisteitä, ja sen lisäksi se on biohajoava ja palovaaraton.

Parhaan tuloksen saamiseksi kuorivaate kannattaa pestä ennen kyllästämistä. Voit suihkuttaa kyllästeen märälle kankaalle. Suihkuta tasaisesti noin 15 cm päästä vaatteen joka paikkaan. Noin kahden minuutin päästä pyyhi valuvat norot vaatteen pinnasta kostealla rätillä. Muista tarkistaa, että vaatteen kaikki osat käsitelty ja pyyhi lopuksi vielä kaikki ylimääräiset pois uudelleen.

Pestävät kyllästeet

Suihkutettavien kyllästeiden lisäksi on saatavana myös niin sanottuja pestäviä kyllästeitä, jotka pestään kuorivaatteeseen. Nämä pesukonekyllästeet eivät sovi sellaisille kalvovaatteille, joissa on kosteutta siirtävä vuorikangas, sillä kylläste saattaa heikentää vuorin hengittävyyttä. Muille teknisille kuorivaatteille pestävä kylläste sopii hyvin.

Pese kuorivaate ennen kyllästämistä. Laita sen jälkeen pesuainekaukaloon Wash-In-kyllästettä ja pese vaate uudelleen lyhyellä ohjelmalla. Tämän jälkeen voit kuivata vaatteen huoneenlämmössä tai kuivaajassa matalla lämmöllä. Toisin kuin vanhanaikaiset PFC-kyllästeet, Nikwax Tx-Direct Wash-In ei tarvitse lämpökäsittelyä aktivoituakseen.