Vaelluskenkien valinta

Vaellusreissu kiikarissa ja kengät puuttuvat vielä rinkan vierustalta. Millaiset kengät tulisi hommata omien jalkojen matkakumppaniksi? Vaelluskenkien kirjo kauppojen hyllyillä on yhtä laaja kuin sienimetsä syksyllä.  Hinnat, mallit, merkit, värit vaihtelevat ja sieltä pitäisi löytää se oikea.  Kenkäviidakko on loppupeleissä hyvin selkeä kun osaa ja tietää miten suunnistaa. Kerron seuraavaksi vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä vaelluskenkiä ostaessa.

_96B7389_crop

Neljän kohdan muistilista:

  1. Minne ja miten?
  2. Koko
  3. Sisäänajaminen
  4. Kalvoton vai Gore-Tex

1. MINNE JA MITEN?

Mieti kenkien pääasiallinen käyttö. Tuletko käyttämään niitä enimmäkseen karussa Lapin maastossa raskas rinkka selässä vai onko käyttöalue keskittynyt kansallispuistojen metsäpoluille kevyen päivärepun kanssa? Mikäli käyttö on pääasiallisesti karu Lapin maasto, on kengän hyvä olla kiertojäykkä.

Kansallispuistojen poluille puolestaan riittää profiililtaan hieman joustavampi kenkä. Jäykkyys antaa tukea jalalle ja nilkalle, eikä esimerkiksi jalat väsähdä niin helposti. Kiertojäykkyyttä voi tunnustella kaupassa siten, että otat toisella kädellä kiinni kengän kärjestä ja toisella kengän kannasta. Käsiä eri suuntiin kääntämällä saat tuntuman kiertojäykkyyteen. Jos joudut käyttämään hiukan voimaa väännellessäsi kenkää olet lähellä oikeaa jäykkyysastetta rakkakivikkoiselle maastolle. Puolestaan jos kenkä antaa hyvin periksi, on se luultavasti sopiva kansallispuistojen metsäpoluille.

Liian kiertojäykkä kenkä tuntuu tiiliskiveltä kevyessä maastossa ja puolestaan jalat väsyvät helposti karussa maastossa liian joustavilla kengillä. Mieti siis tarkkaan minne kenkiä ostat!

DSC_0080

Kengät vasemmalta lähtien: Meindl Guffert, Meindl Kansas, Lowa Renegade Mid, Lowa Trekker, Lowa Mauria, Lowa Camino, Hanwag Tatra Wide   

2. KOKO

Vaelluskengät eivät saa puristaa. Kun sovittaa erilaisia vaelluskenkiä, on hyvä pitää niitä aina jalassa jonkin aikaa ja kävellä kaupassa ympäriinsä ja tunnustella miltä ne tuntuvat.

Mikäli jalat ovat leveät tai kapeat kannattaa kysyä myyjältä lestiltään oikean levyisiä kenkiä. Varpaat eivät saa olla ahtaasti kenkiä sovitettaessa. Kengänkärjen ja varpaiden väliin on hyvä jättää sentistä kahteen tyhjää tilaa, kuitenkin niin, että kenkä on sopiva muilta osin. Tämä perustuu siihen, että jalka turpoaa päivän mittaan jonkin verran, eikä mäkiä ja rinteitä alas tepastellessa varpaankynsille käy kalpaten. Tätä on hyvä testata siten, että nauhat kiristettyinä koittaa liu’uttaa jalkaa kohti kengänkärkeä ja mikäli varvas osuu edes hiukan kengänkärkeen on hyvä miettiä puolinumeroa isompaa kokoa. Itse sovitan aina paksulla sukalla vaelluskenkiä ja suosittelen sitä muillekin.

DSC_0089

 

3. SISÄÄNAJAMINEN

Uudet kengät ovat aina uudet kengät. Tavallisesti kolhot, koppurat ja kovat. Kannattaa siis varautua siihen, että ensimmäisillä kerroilla kenkiä käytettäessä jalkoihin saattaa tulla hiertymiä, koska kengät eivät ole vielä muokkautuneet jalalle sopiviksi.

Tämän vuoksi ei koskaan suositella lähdettävän reissuun uutuuttaan hohtavilla kengillä. Kannattaa siis ottaa neuvosta vaari, kun toitotetaan jatkuvasti kenkien sisäänajamisesta. Kenkien sisäänajautuminen voi kestää.  Se voi viedä useita reissuja ja kilometrejä kengät kuivina ja märkinä. Henkilökohtaista kokemusta löytyy myös siitä, että upouudet kengät istuvat jalkaan kuin nakutettu, eivätkä ne välttämättä hierrä ollenkaan. Tarkkana siis koon kanssa!

DSC_0154_crop

 

4. KALVOTON VAI GORE-TEX?

Vaelluskenkiä on yleisesti ottaen kahdenlaisia. Vedenpitävällä kalvolla tai ilman kalvoa, esimerkiksi nahkavuorella. Kumoan heti alkuun yleisimmän harhaluulon liittyen kalvollisiin kenkiin. Gore-Tex -kalvo ei tarkoita kengänpintaa tai sen käsittelyä. Gore-Tex -kalvo on ”muovipussimainen” kalvo kengän ulko- ja sisäpinnan välissä. Sitä ei siis näe.

Gore-Tex -kalvollinen vaelluskenkä on hyvin vedenpitävä, mutta joissain tapauksissa ei kovin hengittävä. Jalat saattavat siis hikoilla Gore-Tex -kengissä enemmän, kuin esimerkiksi nahkavuorellisissa kengissä. Kalvoton nahkainen vaelluskenkä saadaan kyllästys- ja hoitoaineilla käsiteltyä myös erittäin hyvin vedenpitäväksi. Tällöin kannattaa kiinnittää huomio siihen, että kenkä on valmistettu mielellään paksusta nahasta, eikä siinä saisi mielellään olla hirveästi saumoja tai muita ompeleita. Ompeluneula tekee aina reiän kengänpintaan, eikä sitä ole helppo tilkitä kyllästys ja hoitoaineilla.

 

5. OMAT VALINTAKRITEERIT

Seuraavaksi lyhyt muistilista omista valintakriteereistä vaelluskenkien ostossa. Kenkien tulee olla:

– Tilavat. Kuitenkin istuvat kantapäistä ja yleisesti.

– Mielellään kalvottomat. Jalat eivät hikoile samoin kuin kalvokengissä.

– Saumattomat. Vältän turhia tikkauksia ja ompeleita.

– Hyvin kivisuojatut. Iskut ja naarmut osuvat kivisuojaan eikä kengänpinta kärsi.

– Sopivan jäykät. Jäykkyysluokka tulee miettiä käytön mukaan.

Tässä vielä lisää kenkävinkkejä erilaisille retkille ja vaelluksille:
https://scandinavianoutdoor.fi/elamaa-ulkona/vinkit-retkeily-ja-vaelluskenkien-hankintaan/

Tässä ohjeet uusien vaelluskenkien käsittelyyn ja vanhojen kenkien huolto-ohjeet.

Täältä löydät kaikki vaelluskenkämme ja täältä ulkoilu- ja retkeilykengät.

 

-Joona

Päivitetty 23.12.2020

Kategoria:
Julkaistu: 16.9.2015Muokattu: 23.12.2020