Vaelluskenkien huolto – näillä helpoilla ohjeilla kenkäsi ovat taas kuin uudet!

Vaelluskenkien pesu, kyllästäminen ja vahaus

Vaelluskenkien huoltaminen on erittäin tärkeää, sillä oikeanlaisella huollolla saat lisättyä kenkien käyttömukavuutta ja käyttöikää. Vaelluskenkien hoito saattaa tuntua alkuun hankalalta, mutta se on itse asiassa erittäin yksinkertaista! Luettuasi tämän jutun tiedät, miten saat huollettua vaellusten rasittamat kenkäsi nopeasti ja helposti, ja mitä tuotteita suosittelemme vaelluskenkien hoitoon. (Jos käsissäsi on aivan uudet vaelluskengät, tutustu ensin tähän oppaaseen, joka käsittelee uusien vaelluskenkien hoitoa.)

Ensin perusohjeet lyhyesti:

  • Ehkä tärkein ohje vaelluskenkien kunnosa pitämiseen on seuraava: muista käyttää kenkiäsi! Älä jätä kenkiä kaappiin kuukausitolkulla pölyttymään, koska jos vaelluskengät ovat pitkään käyttämättömänä, niiden pohjat haurastuvat (ja EU-säädösten mukaan näin pitääkin olla).
  • Muistathan säilyttää kengät pohjalliset irrotettuina kuivassa ja ilmavassa tilassa valolta suojattuna (ei lattialämmityksen päällä).
  • Puhdista vaelluskenkäsi jokaisen käytön jälkeen.
  • Käytä kengille sopivia hoitotuotteita säännöllisesti.

Näillä ohjeilla pidät vaelluskenkäsi pitkään hyvässä kunnossa! Seuraavaksi kerromme ohjeista vielä tarkemmin, ja miksi näin kannattaa menetellä.

Vaelluskenkien puhdistus ja pesu

Vaelluskengät kannattaa puhdistaa aina jokaisen käytön jälkeen. Käytöstä riippuen joskus riittää nopea puhdistus ja joskus kenkä pitää pestä kunnolla. Nopean puhdistuksen voi tehdä kenkäharjalla tai kostealla rätillä.

Ennen kunnollista pesua kannattaa poistaa kengistä kengännauhat ja pohjalliset. Oikein likaiset vaelluskengät kannattaa pestä suihkun alla runsaalla kädenlämpöisellä vedellä ja puhdistukseen voi käyttää apuna pehmeää harjaa. Mikäli lika ei lähde pelkällä vedellä, kannattaa käyttää kenkäshampoota tai teknisten materiaalien pesuun tarkoitettua pesuainetta (Nikwax Tech Wash).

Myös vaelluskengän sisäosa kannattaa pestä säännöllisesti. Kengän sisälle kertyy ajan mittaa likaa ja hikoilevasta jalasta irtoaa hien mukana rasvaa, joka tukkii kalvoa ja kangasta. Pesu onnistuu samalla tavalla, kuten ulkopuolikin. Puhdas kenkä hengittää paremmin!

Vaelluskenkien kyllästys ja vahaus

Vaelluskenkien kyllästys ja vahaus tehdään tarpeen mukaan. Tarve riippuu täysin käytöstä. Kun nahkaisissa kengissä ei enää vesi pisaroidu sen päälle, se kannattaa vahata. Kyllästys kannattaa tehdä kuitenkin useammin kuin vahaus, sillä kylläste pitää nahan paremmassa kunnossa.

Vaelluskenkien kyllästys

Kenkä pitää ensin puhdistaa kunnolla ja kengännauhat kannattaa poistaa. Kyllästys kannattaa tehdä pesun jälkeen hiukan kosteaan nahkakenkään, jolloin se imeytyy paremmin. Muistathan, että silikonia sisältäviä suihkeita ei saa käyttää Gore-Tex -kengän kyllästykseen sillä se tukkii kalvon. Sen sijaan suosittelemme käyttämään esimerkiksi Meindl Wet Proof-suihketta. Heti kyllästyksen jälkeen voit tehdä vahauksen, mikäli se on tarpeen.

Nupukkinahkaisille kengille löytyy oma Nikwax Nubuck & Suede -suihke ja vaelluskengille, joissa on sekä nahkaa että tekstiiliä, suosittelemme Nikwax Fabric & Leather-suihketta.

Vaelluskenkien vahaus

Nahkaiset vaelluskengät vaativat säännöllistä vahausta, sillä säännöllisesti vahattu nahka pysyy hyvässä kunnossa ja vedenpitävänä. Itse vahaaminen on hyvin helppoa ja nopeaa; riittää kun otat vahaa sormille ja levität kengän pinnalle. Apuna voit käyttää myös kangasta, jos et halua vahata käsin.

Suosittelemme käyttämään vaelluskenkien vahaukseen vain siihen tarkoitukseen tehtyjä tuotteita, kuten Meindl Sportwax. Ethän koskaan käytä kovia rasvoja ja öljyjä, sillä ne tukkivat nahan huokoset. Asiantuntijamme auttavat tarvikkeidenkin valinnassa mielellään!

Vaelluskengän iltin reunat, kenkien sisäosat ja varren yläosan nahan voi vahata myös ihan tavallisella käsirasvalla.

Muita ohjeita

Mikäli vaelluskengän nauha pääsee katkeamaan tai vioittumaan, meiltä löytyy laadukkaita vaelluskengännauhoja. Myös uusia pohjallisia on saatavilla useisiin kenkiin.

Moneen vaelluskenkään on mahdollista tehdä myös pohjanvaihto. Mikäli kenkä on muuten hyvässä kunnossa, mutta kengänpohja on mennyttä, on uudelleenpohjaus suositeltava toimenpide.

Huoltotoimenpiteiden jälkeen onkin hyvä hetki alkaa suunnittelemaan seuraavaa vaellusta!

Julkaistu: 30.1.2020Muokattu: 9.1.2024