Uusien vaelluskenkien käsittely

Uudet vaelluskengät kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa

Ostitko uudet vaelluskengät ja mieli tekisi lähteä jo vaellukselle? Malta vielä hetki, sillä uudet vaelluskengät kannattaa aina käsitellä ennen käyttöönottoa! Oikeanlaisella huollolla saat lisättyä kenkien elinikää, ne hengittävät paremmin, näyttävät paremmalta, eivätkä ala haista pahalle. Tässä jutussa kerromme, mitkä nopeat ja helpot toimenpiteet sinun kannattaa tehdä, kun olet hankkinut uudet vaelluskengät.

Uusien vaelluskenkien käsittely

Haluat varmasti, että uudet vaelluskengät kestävät käytössäsi mahdollisimman pitkään? Siksi suosittelemme panostamaan kenkien lisäksi myös kenkien hoitoaineisiin, joiden avulla saat pidettyä vaelluskenkäsi hyvässä kunnossa. Ensimmäiseen käsittelyyn ennen käyttöönottoa tarvitset hieman kengästä riippuen joko kyllästesuihketta tai vahaa, tai molempia.

Kyllästä kengät suihkeella

Kyllästäminen on uusien vaelluskenkien käsittelyn ensimmäinen vaihe. Kyllästäminen on tärkeää, sillä kylläste estää nahan vettymisen ja pitää kengän näin hengittävänä ja vedenpitävänä. Kyllästyssuihkeen valinnassa kannattaa olla tarkka, sillä suihke ei saa sisältää silikonia. Esimerkiksi Meindl Wetproof suihke sopii nahkaisten vaelluskenkien kyllästämiseen erinomaisesti.

Toimi näin:

Suihkuta kyllästettä tasaisesti kenkiin ja anna kuivua kunnolla. Voit myöhemminkin käyttää kyllästettä aina jos tuntuu, ettei vesi enää pisaroidu nahan pinnalle.

Käsittele kengät vahalla

Nahkaiset vaelluskengät kannattaa vahata heti oston jälkeen, sillä uusissa kengissä on valmiina vain kevyt vahapinta. Kunnon vahaus estää nahan kuivumista ja lohkeilua, jolloin nahka pysyy kimmoisana ja ehjänä. Mehiläisvahapohjainen Meindl Sportwax sopii sekä tummille että vaaleille vaelluskengille. Pääasia on, että käyttämäsi vaha on vesipohjainen tai mehiläisvahaa, jolloin nahkakengän hengittävyys säilyy.

Toimi näin:

Levitä vahaa sormin tai rätillä kaikkiin ulkopinnan nahkaosiin. Myös hakasiin kannattaa laittaa hieman vahaa, ettei ne ruostu tai hapetu.

Vaelluskengät, joiden materiaali on muuta kuin nahkaa

Jos hankit vaelluskengät, jotka ovat enimmäkseen jotain muuta materiaalia kuin nahkaa, ei vahausta tarvita. Tekstiilipintaisetkin vaelluskengät kannattaa kuitenkin kyllästää suihkuttamalla ennen käyttöönottoa, ja toistaa käsittely tasaisin väliajoin. Tähän tarkoitukseen oivallinen suihke löytyy esimerkiksi Lowalta.

Muista myös vaellussukat

Kenkien alkukäsittelyn jälkeen olet jo melkein valmis vaellukselle! Muistathan, että vaelluskenkiä kannattaa ehdottomasti käyttää aina vaellussukkien kanssa. Kunnollinen vaellussukka toimii ikään kuin yhteistyössä vaelluskengän kanssa ja parantaa kengän ominaisuuksia sekä käyttömukavuutta. Vaellussukkia on paljon erilaisia, ja paksuus kannattaa valita sään mukaan. Yhteistä laadukkaille vaellussukille on se, että ne siirtävät jalan kosteutta ulospäin ja hengittävän kengän kautta kosteus siirtyy pois kengästä. Näin jalkasi pysyvät kuivina ja lämpiminä mahdollisimman pitkään. Halutessasi voit käyttää myös kahta sukkaa päällekkäin, jolloin alimmaksi valitaan ns. lineri.

Vaelluskengät on luotu kävelemistä varten

Jos vaelluskengät ovat pitkään käyttämättömänä, niiden pohjat haurastuvat. Tällöin kengän pohja voi haljeta tai jopa irrota. EU:n säädösten mukaan kaikkien materiaalien pitää hajota aikanaan, ja niin käy myös polyuretaani- ja EVA-pohjamateriaaleille, jos ne ovat pitkään käyttämättöminä.

Suosituksena on, että kengillä kävellään edes hiukan muutaman kuukauden välein, jolloin kengän pohjaan syntyvä kitka pitää sen kunnossa. Kengät pitää myös säilyttää ilmavassa tilassa. Pohjallinen kannattaa nostaa pois kengästä aina säilytyksen ajaksi, jotta kengän pohja pääsee tuulettumaan kunnolla.

Vaelluskenkien sisäänajo

Uudet vaelluskengät kannattaa ehdottomasti sisäänajaa ennen varsinaista vaellusreissua tekemällä muutama pidempi kävelylenkki. Tämä on tärkeää varsinkin silloin, jos sinulla on nahkaiset vaelluskengät. Uusi nahka on aina hieman jäykkää, mutta sisäänajon avulla ne muotoutuvat juuri sinun jalkaasi sopiviksi.

Vaelluskenkien huolto- ja käyttöohjeet jatkoa varten

  1. Käytä kenkiä – älä jätä kenkiä kuukausitolkulla kaappiin pölyttymään.
  2. Säilytä kengät pohjallinen irroitettuna kuivassa ja ilmavassa tilassa valolta suojattuna (älä säilytä kenkiä lattialämmityksen päällä).
  3. Putsaa kengät aina käytön jälkeen.
  4. Käytä vaelluskengissä niihin tarkoitettuja hoitotuotteita säännöllisesti.

Näillä ohjeilla pidät vaelluskenkäsi hyvässä kunnossa. Katso täältä tarkemmat ohjeet likaisten vaelluskenkien puhdistukseen ja huoltoon.

Lue opas vaelluskengän koonvalinnasta tästä.

Ei muuta kun hyviä vaelluksia!

Julkaistu: 23.1.2020Muokattu: 9.1.2024