Testissä Haglöfs Skuta Mid Eco Proof -vaelluskengät

Haimme keväällä Facebook-kilpailussa tuotetestaajaa, jossa palkintona oli Haglöfsin Skuta Mid Eco Proof -retkeily/vaelluskengät. Kilpailun voitti Outi Autere, joka laittoikin kengät tositestiin!

Kun vuoret kutsuvat, on mentävä.

John Muirin ajatukseen ”kun vuoret kutsuvat, on mentävä”, on nomadin luontorakastajan helppo samaistua. Nomadilla liikkeen energia on osaltaan itseisarvo; ja matka, saati määränpää, on ainakin omalta osaltani harvoin tarkasti etukäteen suunniteltu. Liike ei kuitenkaan ole valloittamista tai hallitsemista, ei liioin maiden tai vuorenhuippujen itseisarvoista bongausta tai laskemista. Liike yksinkertaisesti on, ja siihen kaipuu ja sen tunnistaminen auttavat ymmärtämään niin itseä, kuin myös optimoimaan liike-energian. Minun kohdallani liike vie lähes poikkeuksetta luontoon, ja vuorille, tai tutummin ”kotiin”.

Kotona – The Rochers de Naye (2,042 m)

Toukokuun taite toi yllättäen tullessaan matkan Sveitsiin – nopeita lähtöjä tukee aina luotettavat varusteet. Tälle reissulle lähti kuitenkin poikkeuksellisesti ensikokeiluun Scandinavian Outdoorilta testaukseen saadut uudet retkikengät. Ja vaikka kritisoinkin yleisesti ajatusta, jossa retkeily olisi tänä päivänä pääosin välineurheilua (sillä luontoon pääsee kuka vain ja koska vain välineistä riippumatta), on kiistaton totuus kuitenkin se, että olosuhteisiin sopivat varusteet tekevät retkeilystä usein helpomman ja mukavamman tavan kokea ympäristöään. Sveitsi retkikohteena ilman suksia oli minulle vielä vieraampi kohde, ja toisaalta myös kengät lähtivät uuden karheana matkaan – kenkien tuotetestaus sai siis kelpo lisän siitä, miten ne adaptoituisivat uusiin ja yllättäviinkin olosuhteisiin.

Kengän tarina

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco on hinnaltaan kilpailukykyinen retkeily-/ vaelluskenkä, jonka Haglöfs toi markkinoille keväällä 2019. Kengästä löytyy mallit niin naisille kuin miehillekin. Nimensäkin puolesta kuulostaa, että kenkiin on tuotu ajan vaatimaa ekologista ulottuvuutta, mutta mitä ekologisuus tällaisessa tuotteessa sitten tarkoittaa? Kengässä uudenlaisina ominaisuuksina on niin Eco Proof -kalvo, joka on samalla vedenpitävä kuin luontoystävällinen; AHAR Plus -ulkopohja kestävyyttä lisäämään; sekä pintamateriaalina mokkanahka, joka on tuotettu LWG-sertifioidussa laitoksessa. Kansankielellä kengät ovat siis lupausten mukaan vapaat perfluorihiilivedystä (PFC), eli luontoon hajoamattomia yhdisteitä ei näiden mukana pitäisi päästä luontoon. AHAR Plus -ulkopohja taas on auton renkaissakin käytettyä kumia, joka on tuotu kenkiin sen kestävyyden ja pitkäikäisyyden vuoksi, ja näin vähentäen ympäristökuormitusta. Sen lisäksi kenkien mokkanahan tuottaja on kestäviä ympäristövaatimuksia ja nahantuottamista valvova Leather Working Group. Kengällä on myös ympäristöä säästävä merkintä, ja Fair Wear Foundation -merkki, joka kiinnittää huomiota vaateteollisuudessa turvalliseen, kunnioittavaan ja asianmukaisesti palkattuun työsuhteeseen.

Omalle matkalleni nämä kengät lähtivät siis ilman minkäänlaista sisäänajoa. Riskipeliä sikäli, että itse kenkien koko aiheutti jo sovitusvaiheessa päänvaivaa. Olen kai tottunut löytämään omaan jalkaani sopivat kengät melko helposti ja nopeasti huolimatta siitä, että toinen jalkani on reilut puoli numeroa toista isompi (kuten melko monella muullakin). Käytän itse myös vuoroin naisten ja miesten lestiä, sillä olen sopivasti sitä kokoa, että yleensä sekä naisten että miesten malleista löytyy molemmista vaihtoehdot.

Tämän kengän keveydestä (475 g) johtuen olin kuitenkin päättänyt jo etukäteen, että näistä tulee retkikengät kesäkäyttöön. En siis halunnut valita koossa reiluja, enkä villasukkavaraa. Tätä ajatusta tukien jäi pienemmässä vaihtoehdossa tarpeeksi tilaa ohuemman sukan kanssa, mutta taas heti paksumman vaellussukan kanssa se tuntui omaan käyttöön totutusta ahtaalta. Isompi koko taas ohuella sukalla oli reilusti liian väljä, mutta ”kunnon” sukalla asianmukainen. Miesten lesti puolestaan oli tässä mallissa yksiselitteisesti reilusti leveämpi, eikä siten poikkeuksellisesti istunut omaan jalkaani lainkaan.

Palvelu Forumin Scandinavian Outdoorissa oli kuitenkin kärsivällistä ja keskusteltavaa. Ja mikäli juuri kyseinen malli ei olisi valikoitunut testaukseen, olisi sillä edestakaisella sovitusmäärällä (otanko isomman vai pienemmän koon) myyjä tuonut jo useamman toisenkin mallin ehdolle. Myyjiä ajatellen olen kuitenkin iloinen, että muutamat vaelluskengät on tällä retkikokemuksella tullut kahlattua läpi, eli ihan noviisia ei tarvinnut yrittää ohjata. Kahdesta koosta sen pienemmän kengän valinta lienee kuitenkin harvemmin vaeltajan valinta, mutta sen päätöksen tein tällä kertaa tietoisesti kesäkenkää kaipaillen (ja jopa vastoin myyjään suosituksia).

Geneve-järvi ja Montreuxin Riviera

Matkustettaessa sateisesta Suomen keväästä, Sveitsin Geneve-järven rannalle saapunut kesä toivotti lämpimästi tervetulleeksi. Vaikka ympärillä toistaan kauniimmat ja korkeammat vuoret olivat selvästi lumihuippuisia, Montreux ja Sveitsin Riviera kylpivät auringossa. Kaupungin katujen lämmin asfaltti ei tuonut kuitenkaan mitään tuntua kenkiin – ja lieko oma fokus jo enemmän vuorilla kuin kengissä, mutta ensimmäinen kiitos tuli näin kenkien huomaamattomuudesta – keveydestä, niin askelluksessa kuin paksuudessaan, ja jopa hyvästä istuvuudesta tasaisella alustalla. Tällaiselle kulkijalle kuin minä, kenkien monipuolisuus eri olosuhteissa on usein vain plussaa. Sillä idealla varusteet eivät ehkä koskaan ole äärioptimoituja ja sidottuja yhteen paikkaan tai tarkoitukseen, vaan enemmänkin monipuolisia luottotuotteita käytön ja kestävyyden kannalta.

Geneve-järven ja Montreuxin pohjoispuolella, Voidin piirikunnassa, kohoaa alueen Sveitsin Alppien puoleinen korkein huippu The Rochers de Naye (2,042 m). Ja vaikka seuraavana päivänä aurinko ujosteli olla esillä, ja alhaalta käsin vuorten huiput, Rochers de Naye mukaan lukien, peittyivät tiukkaan pilviverhoon, oli suunta valittu ja kohti huippua se pysyi.

Matkalla kohti Rochers de Nayen huippua

Matkalla kohti määränpäätä kävi nopeasti selville, että kesätestiä ei tästä huiputuksesta tulisi. Jo kilometrin korkeudessa lumipeite valtasi maan, mutta pilvien välistä maisemat palkitsivat kulkijan askel askeleelta. Seuraava kilometri avasi yhä enemmän kaunista luontoa ja koskemattomia maisemia Gruyère Pays-d’Enhaut -kansallispuiston suuntaan, joka yltää yli 500 km2 alueelle.
Hiljaista, harmaata, jopa hajutonta. Nopeasti kesäinen kukkien riemu, ja tuoksujen ja äänten huuma oli hävinnyt talvisen uneliaaseen vaippaan.

Huipulle saavuttaessa tuuli puhalsi jo niin lujaa, että ajatus kesästä oli kadonnut hyvän aikaa sitten. Lumi peitteli vielä lähes kaiken alleen, eikä reitit olleet kuljettavissa jalan kuin paikoittain. Kengän keskikorkea (mid-)varsi auttoi onneksi pitämään nilkkaa ja jalkaa kuivana, ja kokonaisvaltaisesti kenkä tuntui hyvältä kävellä. Syvässä lumessa tuli askellettua melko vakaasti, eikä pohja tuntunut liukkaalta eikä pettävältä. Huipulle saavuttaessa olosuhteiden haasteellisuus myös vaimenee aina hetkeksi, kun luonnon kauneus ottaa vallan. Kaikkein yllättävimpänä pidin kuitenkin tunnetta, että jalat säilyivät kenkien sisällä täysin kuivina ja lämpiminä. Kenkä sai ehdottomasti kiitoksen olosuhteissa, jonne sitä en ollut ajatellut. Talvivaelluskenkää kaikesta huolimatta kengistä tuskin tulisi, mutta kokemus oli yksinomaan positiivinen, joten ainakaan ensilumia ja rospuuttoa ei näiden kenkien kanssa tarvitsisi pelätä. Kankainen pinta kengässä hämäsi kantajaansa: eräsusi kuoriutui lampaiden vaatteista tosipaikan tullen.

Huipulla!

Toukokuun alusta toukokuun puoliväliin Montreuxin rinteet ovat parhaassa kukkaloistossaan. Montreuxin lounaispuolella sijaitsevan Sentier des Narcisses-polun pituus on n. 5,5 km, ja kesäisempää fiilistä kaivaten, sinne oli helppo suunnata melko impulsiivisestikin matkalla vuorilta alas. Polku kulkee läpi rehevien lehtojen, vanhojen metsien ja pitkien peltojen. Ohjeistus reitillä oli hyvä ja selkeä, suositeltavissa monen ikäiselle, -kuntoiselle ja -kokoiselle kulkijalle, ja matkaaminen oli kevyttä pienistä korkeuseroista huolimatta. Reitti kulki pääosin puiden suojassa, joten taivaalta niskaan pudonnut pahin rankkasade ei tuntunut siltä kuin olisi seissyt suihkun alla (tosin tässäkin kiitos sateen ja tuulen pitäville kuorivaatteille), mutta kengät saivat takuuvarmasti monipuolisen jatkon ensihaasteeseen.

Sentier des Narcisses (polulle jäänyt kenkä ei liity tarinaan eikä testattavaan kenkään)

Kukkien väriloisto reitillä huokui vielä poissaolollaan, mutta onneksi keväinen metsä muutoin tulvi kaikista suunnista valloittavaa vihreää. Luonto oli vasta nuoressa hehkussaan ja siksi vaaleanvihreä runsaus oli huumaannuttava. Reitti oli vivahteikas ja kaunis, vettä satoi vaihtelevasti tihuttaen tai kaatamalla, mutta kenkä selvisi testistä moitteitta. Jopa pieni (tahaton) sivuaskel joen uomalta veteen asti ei saanut kenkää sisältäpäin märäksi – naurusta silmäkulmat sen sijaan kyllä. Haglöfsin sivut lupailevatkin kengän vedenkestävyyden aina 100,000 askeleeseen asti, ja vaikka sinne asti ei testi kerralla yltänyt, mittareiden näyttämät retkipäivän 30,000 askelta sai toteuttaa kuivin jaloin, olosuhteista huolimatta.

Ainoan kerran koko aikana heräsi huoli kengästä, tai paremminkin siitä tuliko sittenkin valittua itselle väärä koko, kun into juosta alas yksi jyrkempi lasku sai varpaat osumaan kenkien kärkiin. Vaan sekään ei aiheuttanut ohikiitävää ajatusta suurempaa ongelmaa, ja olikin se ensimmäinen ja viimeinen huolenhäive kengästä, usean tunnin ja vaihtelevien maastojen ja olosuhteiden aikana.

Kenkä oli pehmeä askeltaa maastosta riippumatta

Kengän pohja piti liukkaassa, märässä ja kaltevassakin maastossa

Kenkä on kaiken kaikkiaan pehmeä ja yllättävän lämmin retkikenkä kävellä. Sen keveys tuo mahdollisuuksia erityisesti lyhyemmille retkille, väritys on retrosti makea, ja puolikorkea varsi tuo tasaiselle alustalle (ja lumeen ja veteen…) myös kaivattavaa tukea ja suojaa. Ympäristöystävällisyys on aina plussaa, ja jos mikään kenkä saa aikaan inspiraation ja mahdollisuuden lähteä patikalle – on se jo täyttänyt tehtävänsä.

Niinpä yksiselitteisesti tämän testipäivän osalta Haglöfs Skuta Mid Proof Eco -kenkä sai ehdottoman (ja yllättävän) positiivisen tuloksen.

Kengät täyttävät silti yhä tehtäväänsä motivoiden vielä seuraavillekin reissuille, sillä uteliaisuus säilyi: Millainenkohan kenkä olisi sitten siinä oikeassa kesäkäytössä…?

Outi Autere
Nomadi

IG: outi.autere

(Kaikki kuvat copyright/ photo credit: Outi Autere)

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 10.6.2019Muokattu: 11.12.2020