Kevät on hyvä aika hankkia uudet vaellus- tai retkeilykengät kesän ja syksyn seikkailuille. Ajoissa ostetut kengät voi rauhassa sisäänajaa lyhyemmillä päiväretkillä ja kävelyillä omiin jalkoihin sopiviksi.
Kenkä on yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein varuste, kun lähdetään retkeilemään. Kun on valittu oikeanlaiset kengät, oikeankokoisena, on helppo nauttia ulkona olemisen upeudesta.
Kun kenkää valitaan, on tärkeintä valita oikeankokoiset kengät. Oikea koko tarkoittaa myös pituusmitan lisäksi lestin leveyttä. Kenkää olisi hyvä päästä testaamaan samanpaksuisien sukkien kanssa, joita on tarkoitus käyttää kengän kanssa.
Lue opas koonvalinnasta tästä.
Kenkien muotoilu myös vaihtelee ja jos kenkä tuntuu sovittaessa hiukankin huonolta, se todennäköisesti käytössäkin tuntuu pahalta. Kengät muotoutuvat kuitenkin sisäänajossa jonkin verran (riippuu materiaaleista) käyttäjänsa jalkoihin ja jotkin materiaalit notkistuvat käytön myötä. Jämäkkää nahkaista vaelluskenkää saa sisäänajaa paljon pidempään, mitä kevyttä kankaista retkeilykenkää.
Päiväretkellä kengän valintaan vaikuttaa paljon vuodenajat, säätilat ja retken kohde. Vedenpitävät kengät ovat luonnollisesti hyvä valinta, kun kävellään märässä varvikossa tai poluilla, joissa on paljon lätäköitä. Tulva-aikaan myös suokohteissa saattaa pitkospuut olla osittain lumen tai veden alla.
Mid-korkuinen vedenpitävä retkeilykenkä, säärystimet, sadehame tai -housut, vedenpitävä kuoritakki ja hanskat pitävät kuivana pahallakin kelillä.
Mid-korkuisella kengällä tarkoitetaan kenkää, jossa on hiukan vartta tukemassa nilkkaa. Oikein märällä kelillä se antaa myös paremman suojan vettä vastaan. Kengän päälle saa myös säärystimet, joilloin ne antavat suojaa varvikosta tulevaa kosteutta vastaan.
Miesten Mid-korkuisia eli varrellisia retkeilykenkiämme löydät täältä ja naisten täältä.
Lämpimään aikaan kalvoton kenkä hengittää paremmin, mitä vedenpitävä. Kevyet kengät ovat tällöin hyvä valinta päiväretkelle. Kevyt retkeilykenkä antaa suojaa ja on mukava kävellessä, kun jalat eivät rasitu niin paljon, kuin painavemmalla kengällä. Varreton kenkä hengittää hiukan paremmin, kuin varrellinen.
Päiväretkillä on kuitenkin hyvä myös ulkoiluttaa välillä vaelluskenkiään, jotta ne eivät ole liian kauan kaapissa haurastumassa. Märällä kelillä päiväretkillä toimii hyvin myös nahkaiset vaelluskengät, kun ne vahaa hyvin.
Retkeilykengät ovat hyvä valinta myös matkoille ja kaupungilla kävelyyn. Mikäli pidät luontomatkailusta, jossa yhdistetään myös kaupungissa kävely, on retkeilykenkä erittäin hyvä valinta. Matkustettaessa sateiseen kohteeseen, kannattaa valita vedenpitävä kenkä, mikäli kohteessa on odotettavissa enemmän poutaa, kannattaa valita paremmin hengittävä kalvoton kenkä.
Kun kannetaan rinkkaa selässä, on suosituksena käyttää silloin myös paremmin tukevampia kenkiä, kuin ilman rinkkaa.
Kevyen rinkan kanssa menee hyvin kevyempi retkeilykenkä. Mikäli rinkka on todella painava, voi tukevampi vaelluskenkä olla hyvinkin perusteltu kenkävalinta.
Kenkä kannattaa taas valita vuodenajan, sään ja maaston mukaan, mutta jos pitäisi valita yksi yleiskenkä, niin retkeilykenkä tai kevyempi vaelluskenkä sopii hyvin yönyliretkille sekä helpommille vaelluksille.
Mikäli olet ensimmäistä kertaa menossa vaellukselle ja mietit kenkävalintaa, niin turvallisin vaihtoehto on vaelluskenkä.
Vaellukseksi kutsutaan yleensä retkeä, joka kestää kauemmin kuin viikonloppuretki, liikkuminen tapahtuu lihasvoimin ja mukana kannetaan kaikki tarpeellinen ruoasta majoitteeseen. Suosituksena on valita kenkä maaston mukaan, mitä rankempi maasto (kivikkoa ym.) sitä järeämpi kenkä.
Vaelluksilla kulkiessa merkittyjä reittejä, on monesti vedenpitävä kenkä hyvä valinta. Tällöin voi huoletta kulkea pienten lätäkköjen yli ja märkä varvikko ei kasta kenkää.
Erämaassa poluttomassa ympäristössä matalempi kenkä kastuu yleensä väkisinkin. Poikkeuksena tietenkin kuivaan aikaan kuivat kohteet. Suomessa kuitenkin soita ja kosteita paikkoja riittää, joten silloin kenkä hörppää vettä lyhyemmän varren yli. Tähän voi varautua kengällä, jossa on korkeampi varsi.
Mikäli vedenpitävä kenkä hörppää vettä, sitä on todella vaikea saada enää kuivaksi. Tällöin voisi ajatella käyttävänsä kalvottomia kenkiä ja antaa niiden kastua. Esimerkiksi vesistöjen ylityksissä voi kengästä ottaa pohjalliset ja sukat taskuun ylityksen ajaksi. Tämän jälkeen kenkää voi kuivata hetken tai laittaa jalkaan vedenpitävät sukat, kenkä kuivuu sitten kävellessä tai leirissä.
Kokeneet vaeltajat ja etenkin kevytretkeilijät pitävät kevyemmistä kengistä myös hankalassa maastossa. Kevytretkeilijöillä on kevyempi rinkka selässään ja vaellussauvat usein tukenaan. Kevyt kenkä on ketterä kivillä hyppiessä, toinen tapa on ns. siltaaminen, jossa tukevalla kengällä pystyy astumaan kahden kiven päälle, jolloin kenkä toimii ”siltana”. Kevyessä kengässä olisi hyvä olla kuitenkin jonkinlainen kärkisuoja, joka auttaa kiviin potkiessa.
Kevyt kenkä on leiripaikassa mukavempi jalassa. Mikäli rinkassa on tilaa, voi mukaan ottaa leirikengiksi esimerkiksi kevyet polkujuoksukengät.
Kevytretkeilijöiden tyylillä käytössä on kalvoton polkujuoksukenkä, jonka annetaan kastua siirtymillä. Tauoilla kengät voi ottaa pois jalasta ja antaa jalkojen tuulettua. Leirissä vaihdetaan kuivat merinovillaiset vaellussukat jalkaan, joiden lisäksi voi laittaa päälle vedenpitävän sukan, kuten SealSkinz tai Bridgedale. Tällöin leirissä voi kävellä hakemaan vaikkapa vettä hiukan kosteammasta paikasta ja jalka ei kastu. Huom. jos jalka on pitkään märkänä, iho menee huonoon kuntoon ja riskinä on myös erittäin harvinaisissa ääritapauksissa jopa ns. Trench Foot.
Kuten retkeilyssä ja ulkoilussa ylipäätänsä, kannattaa miettiä kokonaisuutta. Retkeily- tai vaelluskenkää valittaessa mieti millaisia retkiä ja vaelluksia on sinulla tulossa. Kannattaako ostaa yksi kenkä, joka pärjää kaikessa, tai jos et halua tehdä kompromissejä ja haluat ostaa useamman kengän – osta eri kengät eri aktiviteetteihin ja/tai säihin. Hyvä retkeilykenkä toimii lähes kaikessa, sillä voi mennä päiväretket ja jopa kevyemmät vaellukset. Toisaalta jos sijoitat useampaan kenkään, tulee niille vähemmän kulutusta, kun niitä on useampi ja ne myös kestävät silloin pidempään.
Uudetkin vaelluskengät kannattaa käsitellä ennen käyttöönottoa. Muista putsata ja huoltaa kengät säännöllisesti.
Lue: Uusien vaelluskenkien käsittely
Katso myös videomme YouTubesta: Vinkit retkeily- ja vaelluskenkien valintaan