Vinkit loppukesän ja alkusyksyn vaellusretkille!

Jos kokeneemmilta vaeltajilta kysyy heidän mielipidettään parhaimmalle ajankohdalle lähteä vaellukselle, on vastaus useimmiten elokuu. Elokuu antaa varsinkin Lapissa kesän viimeisiä henkäyksiään, mutta kuitenkin on vielä lämmintä. Heinäkuussa on useimmiten kesän kuumimmat kelit ja kaikki yli 15 astetta lämpimämmät hetket tuulettomassa kairassa vaeltaen on hikistä puuhaa, vaikka leirissä onkin kivaa nauttia kesän lämmöstä. Heinäkuussa on itikat ja mäkäräiset kimpussa, kun elokuussa niitä enää harvemmin on riesaksi asti, jos enää lainkaan.

Päiväretki Mallan luonnonpuistossa ja näkymät Pikku-Mallan näköalapaikalta Kilpisjärvelle.

Vaikka vaelluksen aloittaminen voi olla helpointa kesällä, on elokuun viilenevät kelit mukavampia taittaa siirtymiä.

Yöt ovat varsinkin Lapissa arvaamattoman kylmiä ja ympäri vuoden on hyvä varautua kylmiin, lähes pakkasen puolelle meneviin öihin. Makuupussi ja makuualusta on hyvä siis valita niin, että niillä pärjää tarvittaessa pienessä pakkasessakin.

Viime vuonna oli elokuun ensimmäisinä päivinä vielä Käsivarren erämaa-alueella hyttysiä, mutta kelien viiletessä ne katosivat tyystin.

Myös vaatetus kokonaisuudessaan kannattaa elokussa valita hiukan tarkemmin. On tärkeää osata ottaa mukaan suojaavat vaatteet aurinkoa, sadetta, kylmyyttä ja tuulta vastaan. Laadukas vedenpitävä kuoritakki on vaeltajan luottokamppeita ja elokuussa on kätevä vielä täydentää pukeutumista pieneen pakkautuvalla, kevyttoppatakilla, jonka saa tarvittaessa kuoritakin alle. Kun kuoritakki on tarpeeksi suuri, pysyy tällä yhdistelmällä lämpimänä tauoilla ja leirissä. Merinovillaiset alusvaatteet toimivat myös hyvin ja siirtävät tehokkaasti kosteutta iholta ulompiin kerroksiin.

Tässä pystytetään telttaa 5. elokuuta klo. 19.43. Aurinko on vielä korkealla ja laski vasta n. 23.20.

Elokuussa on vielä Lapissa pitkään valoisaa, eikä otsalampulle ole juuri tarvetta. Ilmatieteenlaitoksen sivuilta on hyvä tarkistaa sääennusteen lisäksi päivän pituudet, auringonlasku ja -nousuajat vaelluskohteessa. Päivä lyhenee kuitenkin nopeasti ja Lapin yötön yö on jo ohitse.

Käsivarren erämaa-alue eroaa muista erämaa-alueista. Alue on hyvin avaraa ja karua, mutta alueelta löytää hyvin merkatun ja varustetun reitin loistavalla autiotupaverkostolla.

Aloittelijoiden on turvallista aloittaa vaellusharrastus kohteissa, joissa on hyvin merkityt reitit ja huolletut taukopaikat. Laavut ja autiotuvat antavat myös suojaa pahalla kelillä ja auttavat kastuneiden vaatteiden ja varusteiden kuivaamisessa. Tällaisia hyviä paikkoja on Suomen suurimmat kansallispuistot ja retkeilyalueet.

Suosittuja kohteita Lapissa ovat mm. Urho Kekkosen kansallispuisto (UKK)Pallas-Yllästunturin kansallispuistoOulangan kansallispuistoLemmenjoen kansallispuisto. Tämän lisäksi Itä-Suomesta ja ihan etelästäkin löytää mahtavia kohteita ensimmäiselle vaellukselle. Miksei myös konkareillekin.

Muotkatunturin erämaa-alueelta löytyy paratiisiranta. Rantahietikolta ei löytynyt kuin porojen jalanjälkiä.

Kokeneemmille vaeltajille Suomella on tarjota huikeat, maailmanluokan erämaakohteet Lapin erämaa-alueilla. Nämä 12 erämaa-aluetta pitävät sisällään lähes koko Pohjois-Lapin ja seikkaltavaa riittää enemmän, mitä yksi ihminen ehtii tehdä! Erämaassa kannattaa muistaa, että merkattuja polkuja ei yleensä ole ja tupia on harvakseltaan. On osattava suunnistaa luotettavasti ja majoite pitää nousta myrskyiselläkin kelillä luontevasti, sekä sen pitää kestää kovaa tuulta. Erätaidot kannattaakin opetella ensin turvallisemmassa ympäristössä.

Erämaan parhautta on omien reittien suunnittelu ja poluttoman alueen antama vapauden tunne.

Laadukas, myrskyn kestävä teltta on ehdoton varuste vuoristossa yöpyessä.

Ruotsin ja Norjan puolelta löytääkin sitten jo vuoristoisia kohteita, jotka ovatkin suomalaisille todella eksoottisia. Vuoristoihin kannattaa tutustua, kun erätaidot on hallussa ja totutteleminen suomalaisille outoon ympäristöön kannattaa myös tehdä vähitellen, aloittaen helpoimmista kohteista.

Kun varusteet, vaatteet ja taidot ovat kunnossa, on myrskyisätkin kelit mukavia ja tarjoavat unohtumattomia elämyksiä.

Kun vuoristoiset kohteet alkavat luonnistumaan ja jatkuvat vesisateet ja myrskyisät tuulet ei lannista mieltä ja varusteet ovat kunnossa, on Sarek monen vaeltajan mielestä pohjoisen kuninkuuskohde.

Syyskuun toisen viikon ruska-aikaa. Yöt viilenevät ja käyvät pimeämmiksi, revontulet loimuavat jälleen taivaalla.

Ruska-aika alkaa Pohjois-Lapissa yleensä syyskuun toisen viikon aikana. Vaikka vuodet eivät ole veljiä  keskenään, ruska-aika tuntuu alkavan aina samoihin aikoihin, tuli sitten yöpakkasia tai ei. Mikäli ennen ruska-aikaa on erityisen sateista, voi ruskan värit jäädä haaleiksi, joten kuivuus auttaa asiaa.

Sisällöntuottajamme Caj hassutteli viettämällä yön ruuhkaisen moottoritien rampin sisällä. Caj on myös suunnitellut viikon pituisen vaellusreitin Turun alueelle, jonka suorittaminen odottaa vielä oikeaa hetkeä.

Tiesitkö, että vaellusreissun voi myös tehdä ihan kotioveltaan lähtien lähimetsiä hyväksi käyttäen? Maastokarttoja lukien löytää jokaisesta kaupungista metsäisiä alueita, joita pitkin voi vaeltaa kauemmaksi kaupungista. Tämä säästää luontoa ja on tässä maailman tilanteessa myös turvallista.

Lue lisää:

Suunnistaminen retkillä ja vaelluksilla

Ohjeita teltan valintaan

Vaelluskenkien huolto

 

Julkaistu: 6.8.2020Muokattu: 17.1.2025