Vastuullisen retkeilijän muistilista

Tänä vuonna on hyvin huomattu, kuinka tärkeää luonto on meille suomalaisille. Luonto ottaa aina avosylin vastaan vierailijansa ja tarjoaa monipuolisen ympäristön myös meille ihmisille harrastaa erilaisia harrastuksia ja päästä ihan vain rauhoittumaan hetkeksi.

Luontoon voi lähteä vaikka vain kävelylle, tehdä päiväretkiä tai jopa viettää siellä yönsä. Meillä on Suomessa 40 kansallispuistoa, paljon retkeilyalueita ja lähimetsät ovat aina kätevästi lähellä, jolloin voimme nauttia jokamiehenoikeuksista.

Vastuullisen retkeilijän muistilista

Kansallispuistoissa, retkeilyalueilla sekä jokamiehenoikeuksilla toimiessa saa melko vapaasti liikkua luonnossa ja harrastaa erilaisia ulkoilulajeja kuten: kävely, polkujuoksu, melonta, hiihto ja polkupyöräily. On olemassa kuitenkin joitain rajoituksia, jotta luonto ei liikaa kärsi siellä vierailevista ihmisistä. Nämä auttavat meitä kaikkia, emmehän halua kuitenkaan vahingoittaa ulkoilukohteitamme.

Teimme oman muistilistan vastuulliseen retkeilyyn ja ulkoiluun. Suomalaisena retkeilyalan erikoisliikkeenä on meille erittäin tärkeää kertoa vastuullisesta retkeilystä.  Monelle meistä nämä ovat hyvin päivänselviä asioita, mutta aina voi asioita kerrata. Listasimme viisi asiaa, jotka on hyvä pitää mielessään.

1. Luonto on tärkein

Kun liikumme ulkona luontoa vahingoittamatta, tulee melkein jo kaikki oleellinen otettua huomioon. Tämä ei aina ole kuitenkaan aivan yksiselitteistä ja vaatii hiukan etukäteen tutustumista alueeseen, jonne on menossa. Eri alueilla on erilaiset sääntönsä, riippuen siitä ulkoillaanko jokamiehenoikeuksilla, kansallispuistossa, erämaa-alueella tai luonnonsuojelualueella.

Metsähallituksen luontoon.fi -sivusto on todella kattava retkeilijän tietopankki, johon kannattaa tutustua ajan kanssa.

Yleisiä hyviä muistisääntöjä on pitää lemmikit kytkettynä, antaa linnuille pesimärauha, älä vahingoita kasveja tai eläimiä, älä rakenna kivikasoja tai vastaavia. Lyhyesti sanottuna annan luonnon olla sellaisenaan, älä muuta sitä. Tulipaikoilla tuohta ei revitä elävistä puista ja jokaisen ei tarvitse vuolla omaa makkaratikkuaan (eikä siihen saa käyttää eläviä puita), sellaisen voi vaikka ostaa meiltä mukaansa. Tulipaikoilla käytetään myös puuhuollon tarjoamia polttopuita, eikä polteta luonnolle tärkeitä ja kauniita maapuita.

Kannattaa muistaa, että esimerkiksi kansallispuistot ovat alunperin perustettu suojelemaan luonta, eikä retkeilijän temmellyskentäksi. Luonto on meille ihmisille elintärkeä, saamme elämän perusedellytykset, kuten puhtaan ilman ja veden luonnosta. Myös ilman monipuolista ekosysteemiä; kasvien, hyönteisten ja eläimien symbioosia emme pystyisi elämään. Pitäkäämme siitä siis hyvä huoli.

2. Hyödynnä merkittyjä reittejä

Alueet, joilla on paljon käyttäjiä ovat alttiita maaston kulumiselle. Kun liikutaan merkityillä reiteillä, jää jäljet vain isoimmille poluille. Polkuja pitkin on muutenkin helpompaa liikkua ja eksymisen riski on pienempi.

Luonnonsuojelualueilla on joskus rajoitettu liikkumista, varsinkin lintujen pesimäaikaan. Tarkista rajoitukset etukäteen, koska maastosta ei aina löydy kylttejä. Tutkimalla karttoja etukäteen saa muutenkin lisää mielenkiintoa ulkoiluun, oppii tuntemaan alueen paremmin ja niistä löytää nähtävyyksiä ja kauniita paikkoja, joita kannattaa hyödyntää reittien suunnittelussa. Karttoja voi ostaa paperisena, niitä voi tulostaa itse, voit käyttää GPS-laitetta tai voit käyttää käteviä puhelimiin ladattavia karttasovelluksia.

Täältä löytyy ohjeita suunnistamiseen.

Meloen liikkuessa ei saa käyttää yksityisten laitureita ja on pidettävä 50 metrin etäisyys tonttien rantoihin. Kaikkialla ei saa pyöräillä, monesti pyöräilyreitit on merkattu erikseen. Tutustu näihin etukäteen, ennen lähtöä.

3. Selvitä etukäteen sallitut leiripaikat

Mikäs sen parempi tapa päästä luonnon läheisyyteen, kuin viettämällä siellä yönsä? Suomessa saa aika vapaasti yöpyä ulkona, mutta siinäkin on omat rajoitteensa. Selvitä minne mille alueele olet menossa yöpymään, luonto ei ole täynnä kylttejä säännöistä, joten nämä pitää itse varmistaa etukäteen.

Yöpyminen kansallispuistoissa

Kansallispuistoissa ei päde jokamiehenoikeudet sellaisenaan ja yleensä leiriytyminen on sallittua vain niille osoitetuissa paikoissa. Telttaa tai riippumattoa ei siis voi pystyttää minne tahansa, leiripaikat löytyvät kuitenkin helposti kansallispuistojen kartoista. Jokaisella kansallispuistolla on omat sääntönsä, tutustu niihin etukäteen.

Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeuksiin kuuluu oikeus yöpyä tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminenkin on sallittua. Lisää tietoa jokamiehenoikeuksista löytyy täältä.

Kun tarkoituksena on yöpyä luonnossa, kannattaa aina kantaa mukanaan omaa majoitetta. Vaikka suunnitelmissa on käyttää laavuja tai autiotupia, ne voivat olla täynnä. Myös eksymisen, myrskyn tai loukkaantumisen sattuessa kohdalle, on oma majoite tärkeä turvallisuustekijä. Tutustu myös autiotupaetikettiin tästä.

Luonnonsuojelualueet

Luonnonsuojelualueilla on joskus kielletty leiriytyminen. Näillä alueilla on harvoin kylttejä luonnossa ja rajat pitää itse tarkistaa kartasta. Ikävä kyllä myös tietoa rajoituksista ei aina löydy edes internetistä. Jos et tiedä saako alueella yöpyä, oletuksena tietysti on, että siellä ei saa yöpyä.

Täältä löytyy vinkit oikeanlaisen teltan ostamiseen.

4. Vie roskat mukanasi

Tämä on ehkä helpoin sääntö ja kuulostaa itsestäänselvältä. Ikävä kyllä luonnossa liikkuessa roskiin törmää kuitenkin melko usein. Lähtökohtaisesti retkelle mennään aina niin, että omat roskat tuodaan pois. Harvassa retkikohteessa on toimivaa roskahuoltoa ja vaikka olisikin, vastuullinen retkeilijä ei kuormita sitä tarpeettomasti.

Lapsilla helposti putoavat pillimehujen muovit ym. opetelkaa lapsien kanssa yhdessä roskaton tapa retkeillä. Tuulen mukana voi lähteä kevyempiä tavaroita lentoon ja auki jääneestä taskusta voi pudota roska. Ota roskapussi mukaasi tai ota tavaksi laittaa roskat samaan taskuun, jossa ei säilytetä muuta tavaraa, tällöin taskusta jotakin muuta esinettä kaivaessa ei putoa roskia.

Täältä löytyy vinkit lasten kanssa retkeilemiseen.

Usein laavuilla on tuhka- ja ensisammutusastioita. Nämä eivät ole roskia varten. Usein lumipalloefekti alkaa, kun ensimmäinen erehtyy luulemaan tätä roskikseksi. Vastuullinen retkeilijä myös huolehtii näistä ja kerää mukaansa muiden roskia, ellei siitä ole tarpeetonta vaivaa.

5. Käytä ensisijaisesti retkikeitintä

Tulipaikoilla on kiva viettää aika nuotion lämmössä ja tehdä ruokaa. Vastuullinen retkeilijä kuitenkin suosii ruoanlaitossa retkikeitintä. Tulipaikkojen puuhuolto on kallista ja puita pitää käyttää aina säästeliäästi.

Tulet saa tehdä vain maanomistajan luvalla ja vain, kun ei ole voimassa olevia metsäpalo- tai ruohikkopalovaroituksia. Kansallispuistoissa tulet saa tehdä vain merkityille tulipaikoille ja käyttää vain puuhuollon polttopuita. Varoitukset voi varmistaa esimerkiksi ilmatieteenlaitoksen sovelluksesta. Joissakin kansallispuistoissa on myös hormilliset, katetut tulipaikat, joita voi käyttää varoituksien aikana. Näissäkin kuitenkin pitää olla varovainen ja sytyttäjä vastaa aina tulipaikasta. Tulta ei jätetä yksin palamaan, se sammutetaan lähtiessä tai vastuu siirretään seuraavalle käyttäjälle.

Retkikeitin antaa paljon lisää vapautta. Omaa keitintä (ei koske risukeitintä) voi käyttää varoituksien aikana ja sitä voi käyttää muuallakin, kuin merkityillä tulipaikoilla. Voit siis välttää ruuhkaisat tulipaikat ja olla omavarainen, mikäli esimerkiksi puut ovat tulipaikalta loppu.

Täältä löydät kattavat vinkit retkikeittimen hankintaa.

Säännöt ja rajoitukset sisäistää helposti ja nopeasti

Kaikki tämä voi uudesta retkeilijästä kuulostaa kovin hankalalta. Nämä säännöt ja rajoitukset ovat kuitenkin helppo oppia. Tärkeintä on selvittää etukäteen asioita, koska maastossa niitä ei ole aina merkattu. Retkeilijän vastuulla on kuitenkin noudattaa sääntöjä.

Täältä löydät lisää vinkkejä retkeilyn aloittamiseen.

Retkeillessä nämä säännöt tulevat nopeasti tutuiksi ja kun kaikki noudatamme näitä, on kaikilla mukavempaa. Luonnossa liikkuu meitä paljon, liikumme eri tavoilla ja välineillä, kun otamme muut ystävällisesti huomioon, niin voimme kaikki rauhassa nauttia luonnosta omalla tavallamme.

Löydät vastuullisen retkeilijän muistilistan myös myymälöistämme.

Scandinavian Outdoorin henkilökunta toivottaa teille nautinnollisia retkeilyjä!

Julkaistu: 27.8.2020Muokattu: 11.12.2020