Retkelle lasten kanssa – mitä pitää ottaa huomioon

Lasten kanssa retkeily on mukavaa ja palkitsevaa koko perheelle, kunhan muutamat perusasiat on otettu huomioon. Tässä jutussa perheretkeilevä asiantuntijamme Mikko antaa omat vinkkinsä onnistuneisiin retkiin lasten kanssa.

Mikko toimii myyjänä Turussa Hansan liikkeessäämme, ja hänellä on 20 vuoden kokemus retkeilyalalta. Vapaa-ajallaan Mikko ulkoilee ja retkeilee ahkerasti perheensä kanssa.

Retkeily lapsen kanssa kannattaa aloittaa jo ihan pienenä, jolloin luontosuhde pääsee kehittymään. Nykyaikana luontosuhde ei Suomessakaan synny lapsille aivan itsestään, vaan se vaatii hieman vaivannäköä vanhemmilta. Tämä vaivannäkö kuitenkin palkitaan, sillä luonnossa lapsen koordinaatiokyky paranee ja samalla myös vastustuskyky. Ja ihan samoin kuin aikuisillakin, lapsen stressitasot laskevat metsässä. Kun lapsi viettää aikaa luonnossa, hän oppii myös tuntemaan luontoa ja sen ilmiötä siinä sivussa ihan itsestään. Luonto tulee tutuksi ja osaksi elämää. Lapsen vieminen retkelle luontoon tuo myös aikuiselle mielenkiintoista näkökulmaa -yhtäkkiä luontoa katsotaankin ihan uudesta näkövinkkelistä.

Retkeily alle kouluikäisen kanssa

Lapsen kanssa voi lähteä retkelle hyvin pienestä pitäen, oikeastaan mitään alaikärajaa ei ole. Varsinaisia retkeilyvarusteita ei alkuun tarvitse hankkia sen enempää kuin aikuisten retkellekään, mutta lapsenkantorinkasta on kyllä iso apu. Kantorinkassa saa helposti kulkemaan lapsen, joka ei osaa vielä kävellä. Rinkassa lapsi pystyy nukkumaan myös päiväunet mukavasti aikuisen lähellä. Kantorinkka on kätevä myös isomman lapsen kanssa, sillä väsy voi alkaa painaa kesken retken vaikka lapsi osaisikin jo kävellä.

Useimpiin lapsenkantorinkkoihin saa mukaan pakattua myös hiukan tavaraa, kuten varavaatteet. Sateelta ja auringolta pystyy suojautumaan rinkan katoksen alla (useimmissa sellainen on) tai sadesuojan voi ostaa lisävarusteena erikseen.

Jos lapsi viettää kantorinkassa pitkiä aikoja, kannattaa hänet pukea hieman normaalia lämpimämmin, sillä lapsi on rinkassa koko ajan melko paikallaan.

Muista eväät

Eväät ovat tärkeä osa retkeilyä lasten kanssa. Kun evästaukoja pidetään riittävän usein, vältytään nälkäkiukulta ja -väsyltä. Päiväretken evääksi käy mikä vaan nyt sattuu itseä miellyttämään ja on suht helppo ottaa mukaan. Jos lapsi syö purkkiruokaa ja se pitää lämmittää, on ruokatermos kätevä : laita termokseen kuumaa vettä ja hauduta ruokapurkkia vedessä muutama minuutti. Lapsen ruoka on nopeasti ja helposti valmis! Lapsesta on usein myös jännää syödä vähän eri astoista kuin kotona. Jos retkeilystä tulee säännöllinen tapa, suosittelemme hankkimaan retkiastoita ja muita ruoanlaittovälineitä. Päiväretken pituutta on helppo pidentää, kun ruokailupuoli on kunnossa.

Kuvassa Kupilka Scandinavian Outdoor -juhlasetti, joka sopii hyvin koko perheen käyttöön.

Retkelle vanhamman lapsen kanssa

Siinä missä pikkulasten kanssa kannattaa tehdä lähinnä päiväretkiä, voi kouluikäisten kanssa helposti lähteä jo pidemmällekin vaellukselle, lapsen taitotaso huomioiden. Kouluikäinen pärjää vaelluksella ihan tavallisilla säänmukaisilla ulkoiluvaatteilla ja kengillä. Lapselle voi ostaa oman rinkan, jossa hän voi kantaa kevyitä varusteita kuten omia vaatteitaan ja makuupussia. Jos haluaa panostaa lapsen retkeilyvarusteisiin, on lapsille saatavana muun muassa retkeilyhousuja, retkeilytakkeja ja vaellussukkia.

Unohda kello kotiin

Oli kyseessä sitten pieni tai isompi lapsi, aikataulut kannattaa unohtaa perheretkillä (tekee ihan hyvää muillakin retkillä!). Muista suunnitella retki lapsentahtiseksi ja varata kulkemiseen riittävästi aikaa. Näin kaikilla säilyy todennäköisimmin hyvä mieli ja lapsi haluaa pian uudestaankin lähteä retkelle!

Kategoria: Oppaat
Julkaistu: 2.7.2020Muokattu: 11.11.2022