Untuva on eniten arvostettu ja käytetty eriste mm. talvitakeissa, kevytuntuvatakeissa ja makuupusseissa. Tässä kirjoituksessa kerromme mikä tekee siitä niin hyvän eristeen ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon untuvatäytteisiä tuotteita ostettaessa.
Kevytuntuvatakit nauttivat suurta suosiota etenkin vaeltajien keskuudessa, ne toimivat kevyenä, mutta lämpimänä taukovaatteena leirissä.
Untuvan, kuten muidenkin eristeiden toiminta perustuu ilmaan, joka saadaan pysymään liikkumatta pienessä tilassa. Untuvan rakenne on pallomainen ja sen sisälle jää pieniä ilmataskuja.
Vasemmalla on kuvassa höyhen, siinä on ruoto keskellä. Untuva on aines ilman ruotoa.
Untuvan joukossa on yleensä myös höyheniä. Tämän suhdeluvun löytää useasti tuotteen tiedoista esimerkiksi merkinnällä 90/10, joka tarkoittaa, että täytteestä 90% on untuvaa ja 10% on höyheniä. Suuri höyhenten määrä ei ole hyvä asia, koska ruoto tuo lisää painoa, se ei juuri eristä ja ruodot tuppaavat tulemaan helposti kevyempien takkien ja makuupussien kankaiden läpi.
Oikein laadukkaissa untuvatuotteissa untuvaa on 90% tai enemmän.
Untuvan laatu määritellään ns. Fill Power -arvolla. Sama arvo tunnetaan myös lyhenteillä FP (Fill Power) tai CUIN (cubic inches per ounce). Nämä kaikki tarkoittavat samaa asiaa, millainen tilavuus on yhdellä unssilla (massan yksikkö) untuvaa. Esimerkkinä, jos yhdellä unssilla (28,35g) untuvaa mitataan 900 kuutiotuuman tilavuus, se on FP 900 untuvaa.
Mitä isompi arvo tämä on, sitä laadukkaampaa untuva on, eli kuinka hyvin se eristää painoonsa nähden. Laadukas untuva myös palautuu nopeammin pakkauksesta ilmavaksi.
Korkea FP-arvo auttaa varsinkin silloin, kun untuvatuotteita kannetaan mukana. Esimerkiksi vaelluksella makuupussit ja kevytuntuvatakit. Ne painavat vähemmän ja pakkautuvat pienempään tilaan, kun untuva on laadukasta.
Untuvan FP-arvot käytännössä:
Untuvan FP-arvo ja untuvan suhdeluku kertoo siis vain untuvan laadusta, tämän lisäksi untuvatuotteen eristävyyden kannalta tärkeää on tietää, kuin paljon kyseistä täytettä tuotteessa on käytetty. Pelkkä FP-arvo ei kerro kuinka ”lämmin” takki tai makuupussi on.
Ulkoilussa ja retkeilyssä käytettävät takit jaetaan yleensä ns. kesä- ja talvikäytön kevytuntuvatakkeihin, kevyempiin talvitakkeihin ja erittäin lämpimiin talvitakkeihin.
Makuupussien eristävyyttä on helppoa verrata katsomalla comfort-arvoja. Takeissa asia ei ole yhtä yksinkertainen, koska niissä ei ole vastaavaa arvoa. Arviointi pitää tehdä vertaamalla eri takkien untuvan laatua ja määrää. Tähän ei ole olemassa mitään virallista standardia, mutta jotain voi itse päätellä annetuista arvoista.
Periaatteessa untuvan FP-arvon ja painon välinen suhde menee lineaarisesti, joten esimerkiksi 50g FP900 vastaa 100g FP450 untuvaa (mikäli sama höyhenien suhdeluku). Käytännössä tähän vaikuttaa moni muukin asia, mutta jotain suuntaa antavaa tietoa voi laskea kertomalla FP-arvo painolla. Eli jos vertaat kahta takkia, joissa on edellä mainitut arvot.
Untuvan täytteen ja laadun välinen suhde on laskettavissa ”eristävyysarvoksi”:
Eli jos takit on muuten tehty samoista materiaaleista, saumat ja untuvien osastot olisivat samanlaisia ja hyöhenien suhde pysyy samassa, olisivat nämä kaksi yhtä lämpimiä. Tämän kun vielä jakaa vaikka tuhannella, niin saadaan kätevämpi luku, 90.
Otetaan vertailuun muutama suosittu takki eri kategorioista:
Tämä on erittäin suosittu hupullinen taukotakki, varsinkin kun ei ole vielä ihan talviset kelit. L-koon takissa on 143 grammaa FP700 untuvaa.
143 x 700 / 1000 = 100,1
Selvästi lämpimämpi kevytuntuvatakki, jossa on myös FP700 untuvaa, mutta sitä on L-koon takissa jo 250 grammaa.
250 x 700 / 1000 = 175
Fjällräven Keb Expedition Down Jacket
Otetaan vielä vertailuun erittäin lämmin talvitakki. Tässä tuhdissa takissa on M-koossa jopa 420 grammaa FP800 untuvaa.
420 x 800 / 1000 = 336
Tämä ei ole siis täysin vertailukelpoinen tapa, mutta antaa hyvin suuntaa. Ikävä kyllä kaikki valmistajat eivät ilmoita täytteen määrää ja se tekee vertailun vielä hankalammaksi. Takkien kokonaispaino on vielä huonompi vertailuarvo, koska kankaat, vetoketjut ja muut vastaavat osat tuovat painoa, mutta eivät välttämättä lisää eristävyyttä.
Kuitenkin, näillä esimerkeillä tiedät nyt käytännössä mitä tarkoittaa Fill Power ja Fill weight -arvojen väliset suhteet teoriassa.
Jotta asia ei menisi liian yksinkertaiseksi, kerrottakoon, että takin (tai muun untuvatuotteen) eristävyyteen liittyy paljon muitakin muuttujia.
Untuvatakissa eristävyyteen vaikuttaa untuvan laadun ja määrän lisäksi myös mm. pintakangas, saumat ja miten untuvat on lokeroitu takin sisälle. Näissä on eri malleissa paljonkin eroja. Kevyemmissä takeissa untuvan lokerot ovat ommeltu kahden kankaan väliin, niin että sauman kohdassa on vähemmän eristettä. Painavammissa takeissa on erilaisia tapoja, joilla kylmäsiltoja saadaan pienemmäksi.
Untuvaa on hanhesta ja ankasta. Hanhenuntuva on yleensä laadukkaampaa, kuin ankanuntuva. Ankanuntuva on yleisempää ja se on täten halvempaa.
Yleensä takin muut materiaalit painavat selvästi enemmän, kuin itse täyte. Tämän takia esimerkiksi vaeltajat valitsevat usein kevyempiä malleja, mutta nämä hajoavat helpommin ja eivät kestä kosteutta välttämättä yhtä hyvin, kuin painavammat. Usein takin hinta jo korreloi käytettyjä materiaaleja ja niiden laatua.
Kun vertaillaan untuvaa eristeenä synteettistä materiaalia vastaan, niin untuva on vielä eristävyydeltään ja pakkautuvuudeltaan parempi. Parhaat synteettiset materiaalit ovat toki jo erittäin lähellä.
Haglöfsin untuvaa jäljittelevät synteettiset vanut ovat jo lähellä untuvan ominaisuuksia.
Untuva vs. synteettinen eriste:
Plussat:
Miinukset:
Ulkoiluvaatteissa käytetty untuva on peräisin joko hanhesta tai ankasta, joten ne eivät sovellu niille, jotka eivät halua käyttää eläinperäisiä tuotteita.
Meillä Scandinavian Outdoorilla on untuvatuotteiden valmistajat on valittu tarkkaan. Kaikki valmistajat ovat sertifioituja, lintuja ei ole pakkoruokittu, eikä untuvia ole nypitty eläviltä linnuilta. Käytännössä kaikki untuvat tulevat lihatuotannon sivutuotteena, eli lintuja ei kasvateta untuvan takia.
Eettisyydestä kertovista sertifikaateista yleisimmät ovat Textile Exchagen (maailmanlaajuinen, voittoa tavoittelematon järjestö, joka työskentelee vähentääkseen tekstiiliteollisuuden negatiivisia sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia) myöntämä R.D.S. (Responsible Down Standar) ja DOWNPASS, joka takaa, ettei eläviltä linnuilta ei ole nypitty untuvia, lintuja ei ole kasvatettu häkeissä eikä niitä ole pakkoruokittu. DOWNPASS-sertifikaatin saamiseen on tarkat edellytykset, joihin kuuluu lintujen laajempi hyvinvointi, kuten esimerkiksi lintujen kuljetusten minimointi. Sertifikaatti takaa täyden jäljitettävyyden tuottajatilalle asti. Molempien sertifikointien auditionnit tekevät kolmas osapuoli.
Vinkit taukotakiksi soveltuvista kevyttoppatakeista ja kevytuntuvatakeista:
Monikäyttöinen kevyttoppatakki on ulkoilijoiden luottovaruste!
Vinkkejä makuupussin valintaan:
Makuupussin ja -alustan valinta — Miten valita toimiva kokonaisuus?
Untuvatakin pesuohje:
Makuupussin pesuohjeet:
Makuupussin ja makuualustan huolto, säilytys ja pesu’
Täältä löydät: kevytuntuvatakit, kaikki untuvatäytteiset talvitakit ja untuvamakuupussit.