Tässä oppaassa kerromme parhaat vinkit teltan huoltoon, säilytykseen ja pesuun, jotta voit nauttia teltastasi mahdollisimman pitkään vaellusretkilläsi. Jos taas teltta on vasta ostoslistallasi, kannattaa ensin lukaista tämä juttu, jossa annamme vinkkejä teltan valintaan.
Mikko on töissä ulkoilun asiantuntijana Turun Hansan myymälässämme. Mikolta löytyy lähes 20 vuotta kokemusta retkeilijöiden auttamisesta ja Mikko onkin varmasti monelle meidän asiakkaallemme vuosien varrelta tuttu kasvo. Mikko toimii myös opassisältöjemme retkeilyasiantuntijana.
Telttakangas
Teltan pahin vihollinen on home. Suojelet telttaasi homeelta parhaiten kuivaamalla sen huolellisesti joka reissun jälkeen. Ripusta sekä sisä- että ulkoteltta mahdollisimman ilmavasti huoneenlämpöön. Pidä silmällä kertyykö kosteutta joihinkin kohtiin lätäköiksi: nämä kohdat kannattaa kuivata säännöllisesti. Teltta kuivuu tyypillisesti parissa päivässä, mutta viikonkaan kuivattelu ei ole liioittelua – ethän halua loma-asuntosi homehtuvan!
Joskus ulkoteltta tai pohja voi olla niin likainen, että se vaatii pesua. Tällöin pystytä teltta ja pese miedolla pesuaineliuoksella: sekoita 100 ml Nikwax Tech Wash -pesuainetta kuuteen litraan vettä. Huuhtele ja kuivata hyvin. Käsittele tämän jälkeen teltan ulkokangas Nikwax tent & gear solar proof kyllästysaineella.
Kun teltta ei ole käytössä, säilytä sitä kuivassa tilassa.
Kaaret
Kaaret pysyvät yleensä rankoillakin reissuilla puhtaina. Jos myrskytuuli tai vahinko (esim. kompastuminen teltan päälle) aiheuttavat kaariin taipumia tai murtumia, arvioi tilanne: taipunut kaari toimii yleensä vielä hyvin. Murtunut kaarenpätkä taas pitää korvata uudella. Kysy asiakaspalvelustamme apua rikkoutuneen kaarenpätkän korvaamiseen uudella. Kaaren kumilankaa kannattaa seurata, sillä se kuolettuu ajan myötä eli menettää elastisuutensa. Tällöin kaaren kuminauha pitää vaihtaa.
Mikäli telttakaari rikkoutuu, se on helppoa korjata näillä ohjeilla:
Kiilat
Kiilat kannattaa puhdistaa reissun jälkeen hiekasta ja mudasta – tässä tiskiharja on hyvä työkalu. Tarkista samalla, oletko vääntänyt kiiloja mutkalle. Kiilaa voi jopa lyödä kivellä kun maaperä on tiukkaa, mutta sen päälle astuminen vääntää kiilan lähes poikkeuksetta mutkalle. Metallisen kiilan voi yleensä vääntää takaisin alkuperäiseen muotoonsa – tämä kannattaa tehdä ennen kuin lähdet seuraavalle reissulle.
Näillä vinkeillä saat pidettyä telttasi hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään. Asiantuntevat myyjämme auttavat sinua myös kaikissa teltan huoltoon liittyvissä kysymyksissä sekä myymälöissä että verkossa.
Lue lisää: