
Kävin tekemässä Rukalle noin viikon mittaisen matkan. Tällä kertaa ei ollut resursseja lähteä talvivaellukselle, vaan tarkoituksena oli tehdä päiväretkiä Rukan läheisyydessä, nauttien erittäin kauniista ja lumisesta Koillismaasta. Kuusamon seudulla oli vuodenaikaan nähden valtavasti lunta, vastaavasta lumimäärästä oli viimeksi päässyt nauttimaan 38 vuotta sitten!
Vaimoni työskentelee talvikauden ajan oppaana Ruka Safariksella ja on majoittunut Iisakki Villageen, josta tuli minunkin tukikohtani viikoksi.
Iisakki Village sijaitseekin mukavasti kauempana Rukan laskettelukeskuksesta ja pääsin pakenemaan suurimpia ihmismääriä paremmin luontoihmiselle sopivaan paikkaan. Pääsin hiihtämään lähistön metsiin suoraan mökin ovelta.
Rukan lähistön suosituin retkikohde on varmasti Oulangan Kansallispuisto, jossa talvella suosittuja kohteita on Myllykosken ja Jyrävän mahtavat kosket ja kaunis Myllykosken riippusilta. Kannattaa ottaa lumikengät suksien sijaan. Olen Myllykosken laskenut packraftillä moneen kertaan ja käynyt alueella jo kahdesti, niin tällä kertaa päätin etsiä uusia luontokohteita.
Pyhävaara on nimensä mukaisesti vaara ja sijaitsee Pyhävaaran luonnonsuojelualueella. Luonto on kaunista ja vaaran päältä on loistavat näköalat, mikäli pilvet eivät ole esteenä.
Linkki maastokarttaan.
Vaaran huipulla näkymät oli tällä kertaa hiukan sumeat, mutta pilvien keskeltä näkyi Rukatunturi. Pyhävaaran huipulle talvella mennessä tarvitsee lumikengät tai sukset. Käytin itse OAC:n eräsuksia, jotka moni tuntee myös nimellä liukulumikengät. Käyttämänilläni Oac Kar 147 UC -suksilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä lumikenkien kanssa. Käytän kyseisiä suksia nyt neljättä kautta ja ne toimivat monipuolisesti päiväretkistä viikkojen pituisiin hiihtovaelluksiin.
Vaaran laelta löytää tykkylumisia puita ja kauniita näkymiä. Vaaran päälle pääsee nousemaan itäpuolen reittiä melko helposti. Kartassa näkyy polku, jonka reittiä voi käyttää hyväkseen.
Pyhävaaran pohjoispuolelta löytyy kota, jossa kävimme polttamassa makkarat ja juomassa kahvia termarista. Itse pidän yhdistelmästä, jossa kannan mukanani kuksaa ja termospulloa. Oma valintani on FBB 1000 Midnight Blue -termospullo, joka pitää kahvin tai teen lämpimän kätevästi päiväretkellä ja siihen mahtuu kahden hengen juotavat.
Juhannuskallio on erittäin helposti saavutettava näköalapaikka Rukatunturin kupeessa. Juhannuskallion alue on myös luonnonsuojelualuetta. Paikalle löytää Juhannuskalliontien päästä radiomaston läheisyydestä.
Linkki maastokarttaan.
Jos ei olisi rahasta kiinni, niin vuokraisin mökkini tältä vaaralta. Näkymät ovat aivan mahtavat! Juhannuskallion tien lopusta löytyykin hotelli ja majoituspalveluita. Läheltä hotellia lähti hyvin kuljettu polku, jota pitkin pääsi pelkät kengät jalassa (oli vaatteet kyllä päällä) kävelemään Juhannuskalliolle.
Myös Juhannuskalliolta löytyi kauniita tykkylumipuita. Näköalat ovat kalliolla kauniit ja paikkaa suosittelen, jos haluaa päästä katsomaan kaunista auringonlaskua.
Juhannuskalliolta lähdimme suoraan Valtavaaralle. Itäpuolen Pessarinrinteiden parkkipaikoilta pääsee polkua pitkin Valtavaaran luonnonsuojelualueelle. Meillä oli aikaa tällä kertaa käydä vain laavulla ja Valtavaaranlammella.
Linkki maastokarttaan.
Valtavaaralle pääsimme myös polkua pitkin ilman lumikenkiä tai suksia. Polku oli hyvin tallattu ja helposti kuljettavissa. Ilta alkoi kauniisti hämärtymään ja laskettelurinteet valot värjäsivät taivaan siniseksi.
Laavulle päästyämme oli jo melko pimeää, mutta kuitenkin pärjäsimme vielä ilman otsalamppuja. Maaginen sininen hämäryys teki paikasta lumoavan kauniin! Kuuluisa Karhunkierros kulkee samasta paikkaa.
Riisitunturin kansallispuisto sijaitsee n. 40 km päässä Rukan kylältä, joten sekin on helposti vierailtavissa Rukalla ollessa. Riisitunturi on kuuluisa uskomattomista tykkylumistaan ja meillä olikin onni nähdä tykkylumet parhaimmillaan, ennen kuin tuli plussakelit ja tuuli, joka pudotti lumet puista.
Linkki maastokarttaan.
Riisitunturille oli myös tallottu polut, joilla pärjäsi pelkillä kengillä. Riisin rääpäsy on 4,3 km pitkä rengasreitti, joka käy tunturin kauneimmilla paikoilla, kiertäen autiotuvan kautta. Tuvan vierestä löytyy myös valtava katettu alue, jossa voi nauttia eväitään.
Suosittelen menemään Riisille, kun pilvipeite hiukan rakoilee, kun tykkyjä on mielellään puissa ja varaa aikaa auringonlaskun ihailuun! Muista myös lämpimät vaatteet.
Riisitunturin autiotupa on suosittu tukikohta luontokuvaajille. Revontulikyttääjille paikka on mitä täydellisin!
Talvella retkeillessä kannattaa aina pukeutua lämpimästi, mutta säädettävästi. Kolmikerrospukeutuminen kannattaa opetella. Kannattaa tarkistaa etukäteen, onko kohteet kuljettavissa ilman suksia tai lumikenkiä. Tutustu ja noudata aina alueen sääntöjä. Ota huomioon aina kanssaretkeilijät, toimi ystävällisesti ja kohteliaasti.
Talvella ei varsinkaan oikein kylmällä kelillä halua eksyä. Tutustu karttoihin etukäteen ja ota mielellään kartta vielä puhelimen lisäksi mukaan. Oikein kylmällä ilmalla saattaa puhelimesta loppua akku todella nopeasti. Kannattaa aina myös kertoa jollekin minne on menossa ja koska epäilee palaavaansa.
Tässä oma pakkauslista talviselle päiväretkelle:
Tässä vielä video, jossa kerron omasta pukeutumisestani Riisitunturilla: