Vaelluskengän valinnassa on tärkeää hankkia oikeankokoiset kengät. Tässä oppaassa kerromme, miten saat valittua itsellesi sopivan kokoiset vaelluskengät.
Liian pieni kenkä puristaa ikävästi, eikä kenkään mahdu tarpeeksi sukkaa. Liian isossa kengässä jalka pääsee liikkumaan kengän sisällä, jolloin riskinä on hiertymät ja kynsien irtoamiset alamäessä käveltäessä.
Yleinen tyyli on käyttää vaelluskenkien kanssa ns. kahden sukan taktiikkaa, jossa jalassa on ensin ohuempi alussukka ja sen päällä vaellussukka. Hyvä vaellussukan materiaali on merinovilla. Merinovilla ei tunnu kosteanakaan kylmältä ja siitä saa helposti tuulettamalla hajut pois.
Kenkä saa olla siis selvästi suurempi, mitä normaalisti käyttäisit arkikenkänä. Sisälle kannattaa jäädä tilaa kaksille sukille, mutta kengän pitää kuitenkin olla jämäkkä jalassa. Käytä huomiota myös lestin levyyteen, vaelluskengissämme on eri levyisiä lestejä.
Jos aikeissasi on hankkia kenkä myymälässämme, kannattaa pyytää ulkoilun asiantuntujamme avuksesi. Asiantuntijan avustuksella oikeanlainen kenkä ja koko löytyy helpommin.
Jalat turpoavat päivän aikana, joten suositeltavaa on tulla päivän päätteeksi kokeilemaan kenkiä, kun jalat ovat jo turvonneet. Mukaan voi ottaa omat vaellussukat, myös myymälässämme on lainaksi sukkia. Varaa itsellesi reilusti aikaa sovitukseen.
Kiristä kengät jalkaasi ja kävele niillä oikein ajan kanssa myymälässämme. Käytä hyväksesi myös mahdollisia rappusia ja kenkien testaukseen tehtyjä ratoja. Mikäli kenkä vähänkin painaa jostakin, se on merkki siitä, ettei se sovi jalkaasi tai se on väärän kokoinen.
Vaelluskengän voi ostaa myös verkkokaupastamme. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen teksteihin ja tutkia tarkkaan kokotaulukkoa. Tarkista mitä kokoa kengässä käytetään (UK, EU, US miesten vai US naisten).
Laita jalkaasi ne sukat, joita on tarkoitus käyttää kenkien kanssa. Mittaa molemmat jalkasi seisten, laittaen kantapää seinää vasten. Laita varpaiden kärkeen merkiksi vaikka kirja ja mittaa etäisyys seinään.
Katso kokotaulukosta pidemmän jalan pituuden mukaan lähimmäksi osunut mitta. Kengässä on otettu mukaan käyntivara, joten sitä ei tarvitse lisätä.
Tässä vielä kaikki vaelluskenkämme ja retkeily/ulkoilukenkämme.
Lue myös:
Opas retkeily- ja vaelluskenkien hankintaan
Uusien vaelluskenkien käsittely
Vaelluskenkien huolto – näillä helpoilla ohjeilla kenkäsi ovat taas kuin uudet!