
Kun arki painaa päälle, on kesälomaa odotellessa lähiretkeily oiva tapa päästä nauttimaan kesäisestä luonnosta. Usein ne omat lähikohteet on jäänyt koluamatta ja pidemmillä vapailla lomaillaan yleensä myös pidemmän matkan päässä. Lähiretkille riittääkin usein monipuolisia kohteita yllin kyllin, kun niitä vaan osaa etsiä.
Keräsimme 10 vinkkiä helpottamaan lähiretken suunnittelua ja antamaan uusia ideoita.
Retkiä kannattaa tehdä mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Helpoin tapa on lähteä lähiretkelle suoraan kotiovelta. Jos retkeilystä tekee liian vaikeaa, saattaa olla liian helppoa keksiä tekosyitä retken peruuttamiselle.
Onnistuneeseen lähiretkeen ei välttämättä tarvitse pakata mitään mukaansa ja retkelle ei välttämättä tarvitse keksiä mitään erikoista tekemistäkään. Pelkkä kävely lähimetsässä luonnosta nauttien on aina mahtava kokemus.
Vaikka retkelle ei välttämättä tarvitse aina ottaa eväitä mukaansa, on evästauot kuitenkin monelle se retken mieleenpainuvin hetki. Eväillä ja herkuilla saa yleensä myös ne perheen pienemmätkin houkuteltua mukaan.
Eväät voi tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana, jolloin aamulla lähtiessä on jo kaikki valmiina. Ei tarvitse, kuin pakata reppu. Eväissä kannattaa myös miettiä roskan määrää ja olla tarkkana, että kaikki roskat tulee vietyä myös mukanaan pois luonnosta.
Joskus rankkasade kesken retken saattaa olla hauskakin tapahtuma, varsinkin jos mukana on sään mukaiset varusteet.
Sääennuste kannattaa tarkistaa juuri ennen lähtöä. Kesällä saattaa kuitenkin äkillinen ukkosmyrsky tai vesisade yllättää, tällöin on mukava olla vedenpitävä pieneen tilaan pakkautuva kuoritakki mukana retkellä.
Hyväksi havaittuja sääpalveluita on esimerkiksi kotimainen ilmatieteen laitos ja norjalainen Yr. Molemmista löytyy myös toimivat mobiilisovellukset.
Kartan avulla löytää mielenkiintoisimmat paikat ja kartan avulla oppii hyvin hahmottaan lähialueensa isossa kuvassa mieleensä. Kun karttaa on hetken aikaa käyttänyt, alkaa yleensä jo oppimaan omat lähialueensa ja kartan voikin jo jättää kotiin.
Yksinkertaisin tapa tulostaa kartta, on pikakartta-sivusto. Pikakartta-palvelussa voit tulostaa kartan oikeassa mittasuhteessa ja etäisyyksien hahmottaminen on helpompaa. Muita karttasivustoja on esimerkiksi retkikartta ja karttapaikka.
Mobiililaitteessa karttasovellukset toimivat hyvin, mutta GPS-laitteet ovat hiukan toimintavarmempia retkeilykäytössä ja usein myös monipuolisempia.
Kun kotiovelta on lähdetty jo tarpeeksi monta kertaa samoille lähialueille, kannattaa etsiä uusia mielenkiintoisia paikkoja. Suomessa olemme niin onnekkaassa asemassa, että jokaisen kaupungin lähistöltä löytyy mitä ihmeellisimpiä lähiretkeilykohteita.
Mielenkiintoisia paikkoja kokenut lähiretkeilijä löytää ihan kartoista, mutta kannattaa käyttää hyväksi myös oman kaupunkinsa verkkosivuja, turisti-infoa ja matkailupalveluntarjoajia. Erittäin kätevä palvelu on myös Retkipaikka-portaali, josta löytyy valtava määrä tarinoita mahtavista lähiretkeilykohteista. Retkipaikan karttapalvelusta löytää helpoiten oman lähialueen kohteet.
Polkupyörällä pääsee nopeasti hiukan pidemmälle kotiovelta, tällöin lähiretkikohteita alkaakin tulla jo paljon lisää.
Pyörällä liikkuessa on mukavaa olla reppu ilmavalla selkämyksellä, tavarakori tai polkupyörälaukut, jolloin ei selkä hikoile liikaa.
Myös juoksemalla voi tehdä päiväretkiä, jolloin pääsee nopeasti taittamaan matkaa. Polkujuoksua voi harrastaa isompi juomareppu selässään, jolloin mukaan saa mahtumaan eväätkin. Kesällä taukoa pitäessä ei tule niin helposti kylmäkään, eikä tarvitse paljoa taukovaatetta kantaa mukanaan.
Lähiretki voi olla mahdollista tehdä myös meloen. Kanootteja ja kajakkeja saa vuokrattua monesta paikkaa, tai sitten voi ostaa oman. Esimerkiksi packraft painaa n. 3 kg ja sitä voi kantaa helposti mukanaan.
Talvella luonnollinen tapa liikkua luonnossa on sukset. Suksilla pääsee myös usein paljon pidempiä matkoja, mitä kävellen.
Jotkin ihmiset tarvitsevat erityisen syyn lähteä retkelle. Metsään ei välttämättä haluta lähteä vain kävelylle.
Kevät on villiyrttien kulta-aikaa. Joka kevät voi opetella muutaman uuden villiyrtin ja niitähän meillä Suomessa riittää. Kannattaa muistaa keräilyyn liittyvät säännöt ja olla varovainen myrkyllisten kasvien kanssa.
Kesällä alkaa kypsymään marjoja kerättäväksi ja syksymmällä voi keräillä sieniä.
Kerättyjä marjoja voi nauttia heti paikan päällä tai viedä kotiin mukanansa.
Tulistelu ja erätaitojen harjoitteleminen on yleensä perheen miespuolisten jäsenten lempipuuhaa. Myös kalastus ja valokuvaaminen on harrastuksia, joiden parissa moni viettää paljon aikaa luonnon keskellä. Geokätköjä etsimällä saa myös lisää vaihtelua retkiin ja löytää mahtavia uusia paikkoja, joihin ei välttämättä muuten eksyisi.
Mikäs olisi sen kivempaa, kuin käydä yhdessä ystävien kanssa lähiretkellä. Retkiin saa myös kivaa yllätyksellisyyttä, kun kaverit vuoronperään suunnittelevat retkiä toisilleen.
Onnistuneen retken suunnitteluun löytyy vinkkejä jo roppakaupalla aikaisemmista kohdista, mutta pro-vinkki vielä lisäksi on noudattaa retkelle draaman kaarta, mikä on tuttua jo elokuvista ja kirjoista. Jo antiikin Kreikan aikoihin huomaattiin, että ihmiset pitävät esityksestä eniten, kun se rakentuu tiettyä kaavaa noudattaen.
Viikonloppuna on kätevää syödä aamupala ulkona. Retkestä voi tehdä nopean ja kävely lähimetsään aamupalan kanssa ja takaisin sisälle. Näin saat mahtavan startin päivän rientoihin!
Nuotiolla tehty ja syöty lounas maistuu varmasti kaikille! Retkikattiloilla ja paistinpannulla saa tehtyä jo melkein mitä tahansa ruokaa. Muista tarkastaa metsäpalovaroitus.
Kun löytyy retkeilyintoa ja -välineet, niin mikään ei estä viettämästä yötä lähiretkellä maastossa. Yleensä ulkona nukkuu paljon paremmin, mitä sisällä, varsinkin kesällä helteiden aikana.
Kauniilla ilmalla voi ottaa riskin ja nukkua ulkona pelkän makuualustan ja –pussin kanssa. Vielä fiksumpaa on virittää varmuuden vuoksi vaikkapa tarppi suojaksi, jonne voi siirtyä sateen yllättäessä. Retkipaikan ei ole aina pakko olla kansallispuisto, myös jokamiehenoikeuksilla saa yöpyä metsässä, mutta silloin pitää muistaa myös maalaisjärki ja mitään merkkejä itsestään ei jätetä luontoon (kuten ei muutenkaan).
Kesäaikaan hyttysten kiusatessa hyvä keino on käyttää hyttyssuojana pelkkää teltan sisäosaa, joka varsinkin kupoliteltoissa on usein helposti pystytettävissä.
Toivon mukaan näistä vinkeistä inspiroituneena onnistut tekemään paljon hyviä lähiretkiä ja saat jaettua retkeilyn iloa myös muillekin. Lähiretkeily on ekologista, hyvän mielen retkeilyä, jolla pääsee kätevästi irti arjesta.
Aurinkoista kesää ja mukavia lähiretkiä, toivottaa Scandinavian Outdoorin väki!