Paperikartta ei särjy kun pudotat sen, siitä ei lopu virta, ja se ei paina juuri mitään. Korkeuskäyriä ja muita karttamerkintöjä lukemalla kokenut suunnistaja luo mielikuvan maastosta ja pysyy koko ajan perillä siitä, missä ollaan menossa.
Calazon laatukartat sisältävät runsaasti dataa ja laserkeilamittauksen tuloksena syntyneet korkeuskäyrät, ja useimmat kartat painetaan nykyään vedenpitävällä tekniikalla vettäkestäville materiaaleille - kartan muste ei siis enää huuhtoudu veden mukana pois jos karttalaukku vuotaa tai kartta päätyy muusta syystä alttiiksi kosteudelle.
Isojen tunturialueiden yleiskartoissa mittakaava voi olla esim. 1:100 000, eli jokainen sentti kartalla vastaa kilometriä maastossa. Isopiirteisessä maastossa tällainen kartta toimii myös kulkemiseen, ja isomittakaavainen kartta on aina hyvä valinta reittien suunnitteluun - samoin myös nopeasti esim. moottorikelkalla kulkemiseen. 1:50 000 ja 1:25 000 -mittakaavojen kartat näyttävät huomattavasti paljon enemmän yksityiskohtia ja niistä on iloa etenkin kun poiketaan merkityiltä poluilta.
Joissain maissa vaellus tarkoittaa usein jonkin tietyn reitin, tai sen osuuden kulkemista. Pohjoismaissa taas on tavallista ottaa kohteeksi tietty kansallispuisto tai erämaa-alue ja luoda sinne oma reitti polkuverkoston pohjalta. Valinta on vapaa!
Kartan avulla maastossa suunnistaminen myös auttaa syventymään kokemukseen eri tavalla kuin ruudulla takuuvarmana “olet tässä” -pisteenä liikkuva symboli: suunnistaessasi luet kartasta millaisia maastonmuotoja ja erikoisuuksia seuraavan etapin varrella kuuluu tulla vastaan ja kulkiessasi vahvistat nämä havainnot.
Kartat tarvittaessa vaikka kotiovellesi kotimaisesta ulkoilmaelämän erikoisliikkeestä!