
Sain Scandinavian Outdoorilta testattavaksi Garmin 6S Sapphire -multisport-GPS-älykellon. Kellon mainostetaan olevan uuden sukupolven Fenix 6 -sarjan edistyksellinen GPS-älykello, joka toimii parannellulla optisella syketekniikalla ilman erillistä sykevyötä myös veden alla.
Liikun paljon ja monipuolisesti, mutten koskaan ole kokenut olevani suoritteittani analysoiva liikkuja. Kellon myötä myönnän kyseisen ominaisuuden löytyneen itsestäni jossain määrin. On erittäin mielenkiintoista saada analysointia ja tietoa mm. palautumisesta, stressitasosta ja unenlaadusta, puhumattakaan kellon sisältämiä tietoja harjoituksista ja niitä edistävistä ohjelmista. Kellon toiminnot ovat jopa kannustavia esimerkiksi juoksemisessa!
Saatuani kellon ilahduin ensimmäisen kerran sillä silikoninen ja pehmeä ranneke on täydellisen mittainen pieneen ranteeseeni.
Ylimääräistä hihnaa ei jää, mikä haittaisi liikkuessa. Hihna on helppo laittaa ranteeseen jopa avantouinnissa käyttämilläni neopreenihanskoilla. Muutenkin kello on sopivan kokoinen, siro ja napit ovat riittävän jämäkät eivätkä painaudu ”vahingossa” eri lajeissa. Esimerkiksi crossfitissä tehdään paljon eri välineillä heittoja, työntöjä ja muita liikkeitä missä ranne taittuu.
Kello ei ainakaan toistaiseksi ole ollut ”tiellä” niin eri lajeissa tai vaikkapa pitkissä suorituksissa, missä tarvitsee tehdä lajinvaihdoksen takia vaatteiden vaihtoa. Akku kestää juuri sen mitä lupaakin ja latautuu nopeasti tyhjästä täyteen. Kun kellossa on 24h jäljellä, kysyy se automaattisesti virransäästötilaan siirtymistä. Eri toiminnot kuluttavat akkua tehokkaasti, mutta itse voi muokata mitä toimintoja haluaa mihinkin lajiin.
Ensimmäiselle testiviikolleni osui sattumalta lomamatka Teneriffalle. Ei siis aivan normaalia arkea urheilun osalta minulle, eikä kellollekaan tutustua minun yleiskuntoon ja suoritustasoon. Loman aikana tein lähinnä lyhyitä suorituksia juoksussa, pyöräilyssä ja uinnissa. Vedessä olin paljon, joten voin ainakin sanoa kellon toimivan vedessä hienosti. Älykellossa on myös ominaisuus suorituskyvyn sopeutumisesta lämpöön ja korkeuteen. Tähän en tutustunut vaikka lämpimässä ja korkealla osin lomalla olinkin.
Maantiepyöräilylenkillä testasin hieman kellon karttaominaisuuksia. Tein täysin vieraassa ympäristössä lenkin, jonka puolivälissä merkitsin kellon kartalla päätepisteen. Pisteen määrittäminen oli helppoa: yksinkertaista suurentaa ja pienentää karttaa, liikkua jokaiseen ilmansuuntaan. Karttanäytön sai riittävän suureksi, jotta näytöllä näkyivät kadut ja tiet (Kellon näytön mukaan 5 metrin tarkkuus).
Päätepisteen määritettyäni lähdin ajamaan, ja mitä ihmettä, kello opasti ääni- ja värinähälytyksin sekä kellon näytön visuaalisin kuvauksin perille! Mikäli en ajanut kellon suunnittelemaa reittiä, se haki lähes välittömästi uuden reitin päätepisteeseen. Kokonaisuudessaan Garmin hakee nopeasti GPS:n suorituksen alettua. Vielä en testannut valmiin, ladatun reitin käyttöä. Tämä ominaisuus kiinnostaa kovasti, ja mikäli osoittautuu toimivaksi, varmasti tulen käyttämään.
Kellossa on paljon ohjelmia, kokonaisuuksia, joita voit hallita ja seurata tarkemmin ilmaiseksi puhelimeen ladattavassa Garmin connect –sovelluksessa. Kellotauluja voi ladata ja muokata mieleisekseen. Löytyy esiladattuja golfkenttiä, laskettelukeskusten karttoja, suosioon perustuvaan Trendline-reititystä, ClimbPro-nousutoimintoa jne.
Kokeilin juoksussa PacePro-toimintoa. Pystyn itse määrittämään reitin tai ohjelma sitä ehdottaa päätepisteen perusteella. Tämä ominaisuus ”antaa dynaamista, kaltevuuden perusteella muuttuvaa tahtiopastusta koko suorituksesi ajan korkeuden ja omien tahtitoiveidesi mukaan”. Täytyi kyllä ihan itse kokeilla, että ymmärsin mitä ihmettä tuo lause tarkoittaa. Pystyin koko suorituksen ajan seuraamaan kuinka hyvin pysyn asettamassani vauhdissa ja tahdissa. Puhelimen sovelluksessa voin jälkikäteen arvioida suoritusta suhteessa tavoitteisiin.
Body battery on melko mielenkiintoinen ominaisuus. Kello määrittää yleisen energiatason analysoimalla mm. Sykevaihtelua, stressitasoa ja aktiviisuustietoja.
Aika hyvin ominaisuus kyllä ”energiatason” ja ”latautumisen” kertoo, ja vointia myötäilee. Body Battery- arvo ilmoitetaan asteikolla 0-100, kuinka paljon on sillä hetkellä kulutettu ja/tai ladattu. Aamulla lukema on luonnollisesti korkeampi kuin illalla, yön aikana ”latautuu” ja kaikenlainen fyysinen rasite sitä ”kuluttaa”.
Garmin connectissa näkyy myös graafinen käyrä, joka hyvin kuvaa esim. sen, että kun unet jää vähiin jää ”latautuminenkin” vajaaksi. Sykkeen mittaus ranteesta mietitytti kovasti: kuinka realistinen syke on? Toimiiko sykkeen vaihteluiltaan tiheässä treenissä? Vedessä? Treenistä voi nähdä melko tarkan sykekäyrän, ja tosiaan ihan rannemittauksella. Sykkeen mittaaminen toimii nyt hienosti, mutta hieman epäilyttää kuinka kauan näin on, ja joutuuko sykevyön joskus ostamaan.
Kun kellon opasta lukee, eteen tulee jatkuvasti uusia juttuja ja kuntoa tai suoritusta parantavia/tukevia/kannustavia ominaisuuksia. Tutustuminen ominaisuuksiin on kuin loputon labyrintti, aina uusia kulmia ja suuntia. Ja LÄHES kaikkea voit itse mukauttaa tai säätää. Muutamassa viikossa ehtii vain pintaraapaisun kellon kaikista toiminnoista, mahdollisuuksista ja analysoinneista.
Käyttö on itsessään selkeää ja helppoa, mutta perehtyminen vaatii hieman aikaa ja kellon käyttöä. Kunnoltaan perustasoiselle liikkujalle laitteessa on tietoa ja käyttömahdollisuuksia enemmän kuin tarpeeksi, mutta pienellä perehtymisellä saa kellosta oivan apurin kuntoiluun ja erityisesti tavoitteelliseen urheiluun. Näin seikkailu-urheilijaharrastajan näkökulmasta tämä on juurikin MULTIsport-kello, joka lajiin sopiva. Kuukauden kokeilun jälkeen olen tyytyväinen kelloon ja voin suositella. Järvet on jäässä ja lumi maassa, joten aika ottaa hiihto ja telemark -sukset sekä muut talvikauden harrastevälineet käyttöön.
Terveisin, Leena