Makuualustan valinnasta

Kuten jo makuupusseja käsittelevässä kirjoituksessa totesin: mikään ei ole mukavampaa kuin nukkua hyvin. Hyvien ja lämpimien yöunien takaamiseksi ei riitä varusteista kuitenkaan pelkkä makuupussi, vaan se vaatii kaverikseen myös tarkoitukseen sopivan patjan. Erityyppisiä retkeilyyn tarkoitettuja makuualustoja on markkinoilla jos jonkinlaista, joten luodaanpa lyhyt katsaus siihen, minkälainen alusta sopii hyvin mihinkin menoon.

Vaihtoehtoja on mistä valita.

Kuten makuupusseissakin, ei ole olemassa yhtä parasta alustaa joka lähtöön. Erilaisille reissuille on olemassa omat sopivimmat mallinsa. Untuvatäytteinen paksu alusta voi olla talvella luksusta, mutta on kesällä turhan painava ja vie rinkasta paljon tilaa. Ilmatäytteinen kesäalusta on mukavan kompakti ja kevyt retkeillessä kesällä, mutta päästää talvella maasta hohtavan kylmyyden lävitseen nukkujan riesaksi.

Makuupussissa nukkuessaan painaa nukkuja allaan olevan täytteen kasaan, jolloin se menettää suuren osan eristävyydestään. Jos maa on jo jäässä tai nukutaan lumella, saa siitä hohkava kylmyys nukkujan palelemaan. Paksuinkaan makuupussi ei siis välttämättä takaa lämpimiä unia, jos makuualusta ei ole olosuhteisiin sopiva.

Olen monesti törmännyt retkeilijöihin, jotka sanovat palelevansa helposti ja syyttävät siitä makuupussia, joka ei lämmitä niin kuin sen pitäisi. Syyksi on kuitenkin lopulta paljastunut vääränlainen makuualusta ja makuupussi on saanut synninpäästön.

Minkälainen alusta on sitten hyvä mihinkin käyttöön?

Makuualustan yhteydessä ilmoitetaan aina mallin R-arvo. Tämä arvo on tärkeä ja se kertoo alustan eristävyyskyvystä. Mitä suurempi arvo on, sitä paremmin alusta eristää maasta hohkaavalta kylmältä. Kesäkäytössä R-arvolla ei ole juuri väliä, koska eristävyyttä ei tarvita. Kolmen vuodenajan retkeilyssä hyvät yöunet takaa alusta, jonka R-arvo on noin 3 tai enemmän. Varsinaiseen talvikäyttöön kannattaa valita alusta, jonka R-arvo on vähintään viisi.

 Muista kiinnittää huomiota alustan R-arvoon ennen ostopäätöstä.

Pääasiassa makuualustoja on kolmenlaisia: perinteisiä umpisolumuovialustoja, itsestääntäyttyviä sekä puhallettavia/pumpattavia. Kaikissa näsissä on omat hyvä ja huonot puolensa.

Lähes kaikista malleista löytyy peruskoon lisäksi myös pidempi ja leveämpi versio isokokoisille retkeilijöille. Monista on olemassa myös naisten pituus.

Solumuovialustat

Perinteinen umpisolumuovialusta vie paljon tilaa ja on kiinnitettävä aina rinkan ulkopuolelle. Ilmatäytteisiin malleihin verrattuna näiden alustojen etuna on kuitenkin se yksinkertainen tosiasia, ettei niitä voi puhkaista. Makuupatjan lisäksi solumuovialusta toimii myös istuinalustana tauoilla ja tarvittaessa vaikka tuulensuojana keittimelle.

      Perinteinen makuualusta tuulensuojana keittiölle.

Solumuovialustoissa on myös eroja. On ohuempia, paksumpia ja enemmän tai vähemmän eristäviä. Muun muassa Thermarestilta löytyy erinomainen valikoima patjoja joka lähtöön.

Itsestääntäyttyvät makuualustat

Itsestääntäyttyvät alustat taas pakkautuvat pieneen, jolloin ne saa pakattua rinkkaan sisään. Paksuudet vaihtelevat parista sentistä noin neljään senttiin. Alustan täyttö tapahtuu yksinkertaisesti niin, että alusta levitetään maahan ja ilmaventtiili avataan. Tämä jälkeen alustan sisällä oleva täyte alkaa ilmaantua ja alusta pullistuu. Lopuksi on hyvä muutaman kerran vielä puhaltaa ilmaa sisään, jotta alustasta saisi pinkeän. Jälleen hyvä valikoima tämän kategorian alustoista löytyy Thermarestilta

Vinkki! Lisäeristettä itsestääntäyttyvään alustaan saa helposti, jos sen yhdistää kevyen solumuovialustan kanssa.

 

Lisäeristeeksi ja istuinalustaksi voi hommata myös kätevän Extreme -alustan, joka ei paina paljoa ja jonka sää käärittyä pieneen tilaan.

Puhallettavat tai pumpattavat makuualustat

Sitten oma suosikkini: puhallettavat tai pumpattavat alustat. Miksi nämä ovat suosikkejani? Koska: mukavuus, koko/paino ja eristävyys. Paksuutta näillä malleilla on normaalisti viidestä yhdeksään senttiä, joten teltan alle jäävät pienet juuret ja kivet eivät enää haittaa yöunia. Jos käytössä on yhdeksän senttiä paksu alusta, eivät vähän isommatkaan epätasaisuudet haittaa.

Malleja löytyy erittäin kevyistä noin kilon painoisiin ja kaikenlaisella eristävyydellä. Hintahaitari on noin 50-250 euroa, ja kyllä, tottakai laadussa on eroa halvimpien ja arvokkaampien mallien välillä. Hintaa tulee myös lisää sen perusteella, kuinka hyvin alusta eristää. Kaksi suosikkimerkkiäni ovat jo edellä mainittu Thermarest ja sen lisäksi Exped.

Downmat yhdessä hyvän makuupussin kanssa takaa hyvät yöunet, vaikka pakkanen kuinka paukkuisi.

Lyhyemmillä talviretkillä voisin ottaa alustan mukaan ihan vain sellaisenaan, pidemmille vaelluksille ottaisin varman päälle pelatakseni sen kaveriksi ohuen solumuovin.

Varsinaisille talvivaelluksille oiva valinta on Expedin Downmat. Paksuutta peräti 9 cm, R-arvo 8 ja painoa kilo. Kilon paino ei yleensä tätä alustaa käytettäessä haittaa, koska ainakin itselläni se on normaalisiti käytössä retkillä, joilla tavarat kulkevat ahkiossa. Downmat on untuvatäytteinen alusta, joten missään nimessä sinne ei saa puhaltaa ilmaa. Tätä kautta sinne pääsisi kosteutta ja eristävyys alkaisi kärsiä. Alustassa on integroituna pumppu täyttöä varten, mutta aikaa (ja joskus hermoja) säästääkseen kannattaa hommata erikseen täyttötarkoitukseen tehty Pump Bag . Sen avulla alusta täyttyy huomattavasti nopeammin ja helpommin.

Hyvälaatuinen ilmatäytteinen alusta kestää käyttöä, eikä puhkea helposti. Älä kuitenkaan koskaan levitä sitä suoraan maata vasten, vaan välissä on aina oltava vähintään telttakangas. Pienet kivet ja muut epätasaisuudet voivat hiertää sitä yön aikana huonompaan kuntoon. Reissussa ollessa on kuitenkin siis aina varauduttava siihen, että alustaan tulee reikä. Siispä: pidä aina mukana paikkaussarja. Mikään ei ole ikävämpää, kuin herätä parin tunnin välein puhaltamaan lisää ilmaa tyhjentyneeseen alustaan.

Makuupussin tavoin myös makuualustaan kertyy yön aikana helposti kosteutta. Mahdollisuuksien mukaan senkin on siis aina hyvä tuulettaa aamuisin ennen pakkaamista.

Lopuksi muutama suosikkini eri käyttötarkoituksiin

Talvivaellukset: Exped Downmat 9. Pehmeä ja lämmin. Takaa hyvät yöunet kelissä kuin kelissä.

Kevyillä yksinvaelluksilla tai kiipeillessä: Thermarest Neoair X-therm. En ole vielä löytänyt alustaa, jossa olisi parempi paino/pakkauskoko/eristävyys-suhde (jos jollain on tällainen tiedossa, niin saa vinkata).

Umpisolumuovi: Thermarest Ridgerest Solite. Joskus mukana lisäeristeenä, taukopatjana ja keittiön suojana.

 

Kategoria:
Julkaistu: 16.9.2017Muokattu: 16.12.2020