Vinkit talvitakin ostoon — kurkistus kauden uutuuksiin

Poikkeuksellisen lämpimien ja pitkään jatkuneiden syyssäiden jälkeen talven alkamisen merkit ovat onneksi jo nähtävissä sääennusteissa! Laajaan talvitakkivalikoimaamme on saapunut paljon mielenkiintoisia uutuuksia.

Oikein valittu talvitakki palvelee käyttäjäänsä pitkään ja tarvittaessa myös monipuolisesti. Laadukas talvitakki on kestävä ja meille laadun tarjoaminen ulkoilmaihmiselle on kunnia-asia.

Turun Hansakorttelin myymälämme myymäläpäällikkö, Katja on työskennellyt ulkoiluvaatteiden parissa jo yli 20 vuotta. Kävimme kyselemässä Katjalta vinkkejä uusista, mielenkiintoisista talvitakkiuutuuksista, sekä mitä kannattaa ottaa huomioon talvitakkia valitessa?

Kuvassa Kirsillä on yllä Fjällräven Kiruna W Padded Parka. Tämä parkatakki on kevyesti topattu. Materiaalina on tyylikäs puuvillapolyesteri, joka suojaa tuulelta ja hengittää hyvin. Pidempi helma myös lämmittää mukavasti.

Millaisissa olosuhteissa tulet käyttämään takkia?

Katja suosittelee ensin miettimään takin käyttökohteita. Tuleeko takkia käytettyä vain Etelä-Suomessa vai olisiko se käytössä pohjoisen kylmemmissä olosuhteissa? Takkivalikoimistamme löytyy kevyemmin topattuja takkeja, kuin myös runsaammalla eristyksellä todella kylmiin olosuhteisiin.

Tässä kuvassa Kirsillä on päällänsä erittäin lämmin Jack Wolfskin Crystal Palace Coat. Takin istuvuus ei ole kovin napakka, joten takki soveltuu monen muotoisille vartalotyypeille.

Talvitakkeja löytyy myös vedenpitävinä!

Etelä-Suomessa talvet ovat usein melko kosteita. Pakkaset saattavat muuttua äkillisesti räntä- tai vesisateeksi. Tällöin vedenpitävä talvitakki on hyvä valinta. Vedenpitäviä talvitakkiuutuuksia meillä on laaja valikoima.

Lauralla on tässä kuvassa yllään tuulen- ja vedenpitävä Helly Hansen Svalbard Parka Women’s.  Takki on 3/4-pituinen, HellyTech Protection -pintakankaalla ja teipatuilla saumoilla, joten sillä pärjää jo vesisateessakin. Eristeenä laadukas Primaloft-keinokuitu.

Myös miehille löytyy tyylikkäitä vedenpitäviä parkatakkeja kaupunkikäyttöön, kuten esimerkiksi kierrätyskuidusta valmistettu Jack Wolfskin Glacier Canyon Parka tai korkeakauluksinen Didriksons Drew Parka.

Helly Hansen Svalbard Parkatakissa on hienona ominaisuutena heijastimet hihoissaan, jotka saa halutessaan taitettua piiloon.

Vedenpitävyys on takeissa tehty joko Gore-Tex -kalvolla tai valmistajien omilla pintakankailla, kuten esimerkiksi Jack Wolfskinin käyttämä Texapore tai Helly Hansenin HellyTech Protection.

Vedenpitävyyttä mitataan vesipilariarvolla. Mitä suurempi arvo, sitä paremmin kangas pitää vettä ulkopuolella. Yleisesti yli 10 000 mm vesipilariarvo riittää vesi- ja räntäsateelle, mutta reppua tai rinkkaa selässä kantavalle suositellaan takkia yli 20 000 mm -pilariarvolla. Gore-Tex talvitakkiemme vesipilariarvot ovat yli 28 000 mm, joten niillä pärjää hyvin kovemmassakin vesisateessa.

Peak Performance Blackburn Hipe Ace Jacket Women’s sopii aktiiviselle liikkujalle. Lyhyempi helmapituus antaa hyvin jaloille liikkumavaraa ja 20 000 mm vesipilariarvo pitää kuivana. Takki on tyylikäs myös kaupunkikäyttöön.

Takki kannattaa hankkia oikeaan käyttötarkoitukseen

Huippubrändimme suunnittelevat takkeja tiettyihin käyttötarkoituksiin, jotta ne toimisivat käyttäjällään mahdollisimman tehokkaasti. Katja suosittelee hankkimaan juuri oikeaan käyttötarkoitukseen suunniteltu talvitakki. Lasketteluun, ulkoiluun ja retkeilyyn on omat takkimallistonsa, jotka palvelevat runsailla ominaisuuksillaan juuri tiettyä toimintaa.

Caj näyttää mallia tyypillisestä tavasta käyttää kuoritakin (Millet Kamet 2 GTX Jacket) ja kevyteristetakin (Rab Microlight Alpine Jacket) yhdistelmää retkeilykäytössä.

Liikkuessa keho alkaa tuottamaan lämpöä ja eristettä ei tarvita niin paljon itse suorituksen aikana. Retkeilyssä enemmän eristettä tarvitaan yleensä taukojen aikana, jolloin kylmä alkaa hiipimään puseron alle. Kerrospukeutumisella saadaan säädeltyä vaatetus aina tilanteeseen sopivaksi.

Vedenpitävän kuoritakin ja kevyteristetakin yhdistelmä on lämmin pahimmallakin säällä. Kuoritakki suojaa myös herkempää kevyteristetakkia esimerkiksi nuotion lähellä ollessa. Nuotiosta lentävä kipinä polttaa herkästi reiän kevyteristetakin päälikankaaseen.

Varatoimitusjohtajamme Olli pitää yllään Haglöfs Essens Mimic Hood -kevyteristetakkia. Takissa täytteenä on Quad Fusion Mimic -täytekuitu, joka jäljittelee untuvan ominaisuuksia – lisäksi se sietää kosteita olosuhteita painumatta kasaan.

Kevyteristetakeissa on valittavana untuva- tai keinokuitueriste. Kerroimme kevyteristetakeista tarkemmin aikaisemmassa blogikirjoituksessamme.

Raision Kuninkojan myymäläpäällikkö Esa valitsisi valikoimistamme laskettelutakikseen Millet M White Neo Cargo Jacketin. Vieressä Millet Jorasses Bubble Loft Jacket -fleece väliasu.

Nykyaikaiset lasketteluun tarkoitetut talvitakit ovat täynnä lasketteluun tarvittavia yksityiskohtia. Taskut ovat suunniteltu, jotta niitä voi käyttää lasketteluhanskat kädessä, hissilipuille löytyy omat taskunsa, takissa saattaa olla Recco-tunnistinta ja helmassa lumilukkoja estämässä lumen pääsemistä takin alle.

Esa käy myös Alpeilla laskemassa ja osaakin kertoa, että olosuhteet vaihtelevat suurestikin pitkillä laskureiteillä. Välillä voi olla pakkasta kovalla tuulella kuorrutettuna ja hetken päästä lasketaan lämpimässä laaksossa tuulensuojassa. Tällöin lämmönsäätely hoituu kerrospukeutumisella ja yksi toimiva vaihtoehto vuorellisen takin tilalle on lasketteluun suunniteltu kuoritakki.

Halti Lexa Jacket on mielenkiintoinen kotimainen vaihtoehto miesten laskettelu- tai ulkoilutakiksi. 

3 in 1 -yhdistelmätakki – Kuoritakki, sisätakki tai molemmat!

On olemassa monipuolisia 3 in 1 -takkeja, joita voi käyttää kolmella eri tavalla.

Kuvassa Jack Wolfskin Gotland 3 in 1 -miesten monikäyttöinen talvitakki. Naisille vastaava malli olisi Jack Wolfskin Norrland 3 in 1 Women.

Valikoimastamme löytyy erittäin mielenkiintoiset uutuudet, 3 in 1 -takit. Takin ideana on, että sisä- ja ulkotakki ovat irroitettavissa. Tällöin saadaan kolme vaihtoehtoa; pelkkä vedenpitävä kuoritakki, pelkkä erittäin hyvin hengittävä sisätakki tai näiden yhdistelmä, joka on todella lämmin vedenpitävä talvitakki!

3 in 1 -takit ovat kiinnitetty toisiinsa vetoketjulla sekä napeilla.

Takit ovat kätevästi irroitettavissa toisistaan vetoketjun avulla. Hihoissa ja niskassa on vielä lisäksi napit, jotka pitävät takit mukavasti kiinni toisissaan. Sisätakkina toimiva fleece on vaihdettavissa, jolloin yhdistelmään saa useamman erilaisen sisätakin. Muista tarkistaa, että vetoketjut sopivat yhteen.

Talvitakkien huoltaminen pidentää takin elinikää

Oikeanlainen pesu ja huolto pidentää takin elinikää. Pesemällä talvitakkisi saat sen pysymään paremmin eristävänä ja näin myös lämpimämpänä.

Kuvassa Katjalla on kädessään miesten pidempihelmainen, kevyesti topattu Fjällräven Singi Winter Jacket.

Katja osaa kertoa, että laadukkaat talvitakit ovat helppo pitää hyvässä kunnossa. Annamme takin ostajille mukaan pesu- ja hoito-ohjeet. Ohjeissa kerromme yksityiskohtaiset neuvot, mutta lyhyesti yleistäen eri materiaaleilla ja eristeillä on hiukan erilaiset hoito-ohjeet:

– kalvovaatteille löytyy omat pesuaineensa, mutta myös nestemäinen pesuaine soveltuu pesuun, ei huuhtelu- tai valkaisuaineita eikä linkousta

– untuvaeristevaatteet saa parhaiten möyhittyä takaisin ilmaviksi rumpukuivauksella tai vaihtoehtoisesti käsin pöyhimällä

– keinokuitueristetakit ovat hiukan helpompia pestä, koska rumpukuivausta ei välttämättä tarvita – eristeet pysyvät paremmin paikallaan ja ilmavina

– irroita mahdolliset keinoturkikset ennen pesua

Lisää ohjeita untuvatakin pesuun löydät kevyteristetakeista kertovasta blogi-kirjoituksestamme. Kuorivaatteiden pesuohjeita löytyy tarkemmin kuoritakeista kertovasta kirjoituksestamme.

Talvitakivalikoimaamme voit tutusta tarkemmin verkkokaupassamme tai myymälöissämme. Laadukkaan talvitakin kanssa kylmistäkin vuodenajoista voi nauttia tyylikkäästi ilman palelemista ja myös ulkoilu on mukavampaa, kun varusteet ovat suunniteltu juuri siihen oikeaan käyttötarkoitukseensa.

Lämpimiä ulkoiluhetkiä toivottaa koko Scandinavian Outdoorin henkilökunta!

Kategoria:
Julkaistu: 16.11.2018Muokattu: 11.12.2020