Mistä kevytuntuvatakkien untuva tulee? Syksyn uudet kevytuntsikat esittelyssä!

Elämää ulkona -vinkit
Julkaistu: 9/19/2017

Syksy on saapunut ja kevytuntuvatakit palaavat kaupunkikuvaan sekä retkeilijöiden perusvarustukseen. Kevytuntsikka on käytännöllinen ja tyylikäs vaihtoehto syksyn kylmeneviin sääolosuhteisiin. Kevyt untuvatakki lämmittää erinomaisesti ja aurinkoisina syyspäivinä se pakkautuu kätevästi reppuun, josta illan tullen takki on näppärä ottaa takaisin käyttöön.

Untuvasta puhuttaessa usein esiin nousee kysymys eettisyydestä ja untuvan tuotannosta. Suurin osa untuvaa käyttävistä ulkoilumaailma vaatteiden ja varusteiden valmistajista on kiinnittänyt erityistä huomioita untuvan hankintaan sekä tuotannon eri vaiheiden eettisyyden seuraamiseen.

Tässä blogipostauksessa kerrotaan ajankohtaista asiaa untuvatakkien maailmasta ja meille saapuneista syksyn uutuuksista. Esittelyssä ovat Peak Performancen, Rab:n ja Haglöfsin kevytuntuvatakit. Tervetuloa mukaan!

Peak Performance – Eettisiä ja laadukkaita kevytuntuvatakkeja

Hyvänä esimerkkinä vastuullisen ja laadukkaan untuvan käytöstä voidaan nostaa esiin ruotsalainen tuotemerkki Peak Performance, joka ostaa kaiken tuotteissaan käytettävän untuvan Yhdysvaltalaiselta Allied Feather & Down yritykseltä. Lisäksi Peak Perfomancen uusien untuvatakkien untuvan alkuperä on jäljitettävissä Track My Down -palvelun avulla.

Allied Feather and Down on maailman johtava laadukkaan, innovatiivisen ja vastuullisesti tuotetun untuvan sekä synteettisten eristeiden tuottaja ulkoilu-, vaatetus- ja vuodevaatealan suurimmille sekä valveutuneimmille brändeille. Allied Feather and Downilla on myös tärkeä rooli untuvan tuottamisen maailmanlaajuisten standardien asettamisessa. Yritys saikin ensimmäisenä untuvan ja sulkien tuottajana maailmassa arvostetun Bluesign®-sertifikaatin. Kaikki Allied Feather & Down:n tuottama untuva on Bluesign®-sertifioitua.

Allied Feather and Down perustaa toimintansa seuraavien sääntöjen mukaan:

1) Bluesign®-sertifikaatti takaa, että koko tuotantoketjun aikana tuotteisiin käytettävät aineet ja prosessit ovat vaarattomia ihmisille ja ympäristölle. Tämä hyväksyntä kertoo, että yritys noudattaa tarkkoja ympäristöystävällisiä tuotantokriteerejä.

2) Allied Feather and Down omaksui myös ensimmäisenä maailmassa Responsible Down Standard:n (RDS), ulkoilualan luoman standardin, jonka tavoitteena on varmistaa kaikkien eläinten eettinen kohtelu untuvatuotantoketjun aikana. Standardin tavoitteena on lisäksi osoittaa asiakkaille untuvan eettinen alkuperä noudattamalla tuotannossaan vakiintunutta standardinmukaista käsittelyketjua.

Toinen aikasemmin mainittu Peak Performancen käyttämä laadukkaan ja eettisen untuvan valttikorteista on Track My Down -palvelu. Peak Performancen uusien kevytuntuvatakkien untuvan alkuperä on selvitettävissä tuotteesta löytyvällä Track My Down -koodilla. Kävimme Forumin myymälässämme testaamassa kuinka Track My Down -palvelu käytännössä toimii.

Peak Performancen kevytuntuvatakeista löytyy QR-koodi ja numerosarja. Näistä kumpaa tahansa käyttämällä voi kätevästi selvittää mistä kevytuntuvatakin untuva on peräisin. 

Numerosarja syötetään www.trackmydown.com -sivulla löytyvään kenttään.

Ensimmäisenä Track My Down näyttää mitä untuvaa takissa on ja mistä se tulee.

Seuraavassa näkymässä kerrotaan untuvan valmistuspaikka ja tarkka alkuperä.

Track My Down näyttää myös untuvan eri ominaisuuksia ja tarkat laatuarvot kuten kyseisen takin Fill Power -arvon.

Peak Performancen syksyn kevytuntuvatakit Scandinavian Outdoorilla

Peak Performance Helium Hood -kevytuntuvatakki (N)

Naisten laadukas kevytuntuvatakki käytännöllisellä hupulla! Tyylikäs Helium Hood -kevytuntuvatakin Fill Power -arvo on 700, joten kyseessä on huippuluokan takki. Se soveltuu mainiosti ulkoilun ja retkeilyn ohella tyyllikkyydensä puolesta myös urbaaniin käyttöön. Värimaailmaltaan Helium Hood -kevytuntuvatakit seuraavat tämän syksyn murrettujen muotivärien linjaa. Tarkista tarkemmat speksit tästä! 

Peak Performance Helium Hood kevytuntuvatakki (M)

Myös miehiä hemmotellaan Helium Hood -kevytuntsikoilla. Naisten mallin tavoin Fill Power arvo on 700, eli takki lämmittää käyttäjäänsä erinomaisesti. Kevyiden materiaaliensa ansiosta tämä kevytuntsikka painaa ainoastaan 300g ja joustavat kanttinauhat hihansuissa sekä vyötärössä takaavat istuvuuden. Miesten Peak Performance Helium Hood -kevytuntuvatakkeihin pääset tutustumaan lisää tästä! 

Sekä naisille että miehille löytyy myös huputtomat versiot Peak Performancen Helium -kevytuntuvatakeista.

*

Rab – Kaikki kevytuntuvatakit valmistetaan RDS -sertifioidusta untuvasta

Rab brändi rakentui aluperin perustajansa Rab Garringtonin kahden ydinajatuksen pohjalta: Syvään ymmärrykseen siitä mitä kiipeilijät ja vuorikiipeilijät todella tarvitsevat ja keskittymiseen moitteettomasti toimivien tuotteiden valmistamiseen. Nämä perusajatukset kuuluvat edelleen Rab:n tukipilareihin ja niiden rinnalla myös eettisyys on vahvasti läsnä Rab:n untuvatuotteista. Kaikki Rab:n käyttämä on untuva on Peak Performancen tapaan Responsible Down Standarts sertifioitua. Tämä tarkoittaa, että untuvan tuotantoprossessia seurataan alusta asti huolehtien koko matkan eettisyydestä.

Rab:n syksyn kevytuntuvatakit Scandinavian Outdoorilla

Rab Microlight Alpine -kevytuntuvatakki (N)

Naisten kevytuntuvatakki vettä hylkivällä täytteellä. Hinta-laatusuhteelta Rab:n tuotteet ovat tunnetusti kannattavia valintoja. Tämän syksyn värivalikoima Microlight Alpine kevytuntsikoissa on silmäähivelä ja vaativammallekin tyylinikkarille löytyy varmasti miellyttävä vaihtoehto. Fill Power -arvo tässä takissa on 750 ja painoa Microlight Alpine kevytuntuvatakilla on 405g. Takki pakkautuu kätevästi omaan taskuunsa lämpimän kelin yllättäessä. Pintamateriaalina Microlight Alpine -kevytuntuvatakissa käytetään kevyttä ja laadukasta Pertex Microlightiä.

Rab Microlight Alpine kevytuntuvatakki (M)

Miehiä ei olla unohdettu Rab:n untsikoiden kohdalla! Samoilla laadukkailla ominaisuuksilla varustettu miesten Microlight Alpine kevytuntsikka on loistava valinta aktiiviseen käyttöön ja sama takki soveltuu talven retkillä ja laskupäivien taukotakiksi tai vaikkapa jokapäiväiseen kaupunkikäyttöön.

*

Haglöfsin kevytuntuvatakki nostot valikoimastamme

Toisena tässä ruotsalaisena brändinä tässä blogipostauksessa nostamme esiin perinteikkään Haglöfsin ja sen Essens -untuvatakkisarjan, joka kuuluu Haglöfsin Mountain/mountaineering/approach -sarjaan. Kyseisen sarjan tuotteet on tehty vaativan harrastajan toiveiden mukaan. Tuotteet ovat erittäin kevyitä ja suorituskykyisiä.  Haglöfsin kevytuntuvatakkien untuva on  Responsible Down Standarts -sertifioitua.

Haglöfs Essens Down Jacket & Essens Down Hood -kevytuntuvatakit (N)

Aivan ensimmäiseksi näistä takeista on nostettava esille niiden keveys: Kummankin takin paino on ainoastaan 235g – nyt voidaan todella siis puhua kevytuntuvatakista! Fill Power arvo kummassakin mallissa on 800 ja pintamateriaali on laadukkaista makuupusseista tuttu Pertex Quantum. Käytännöllisyyttä lisää hartioiden alueella Polartec Powerstretch -materiaali, joka tuo lisää liikkumavapautta. Kokonaisuudessaan Essens -sarjan kevytuntuvatakit ovat vaativan harrastajan luottoystäviä! Naisten malleissa hupullista versiota löytyy kahdessa tyylikkäässä värissä ja huputonta mallia muodikkaassa Acai-värissä.

 Essens Down Hood & Haglöfs Essens Down Jacket -kevytuntuvatakit (M)

Miesten Essens kevytuntuvatakit eivät häviä keveydessään naisten malleille hupullisen Down Hoodin painaessa 335g ja vielä kevyemmän huputtoman Down Jacket mallin painaessa 280g. Muilta ominaisuuksiltaan takki on vastaavanlainen kuin edellä esitelty naisten malli, eli laadukkaasti suunniteltuihin ja viimeisteltyihin yksityiskohtiin on todella kiinnitetty huomiota. Kaikkien Essens -sarjan kevytuntuvatakkien untuva on käsitelty vettähylkiväksi mikä parantaa sen eristyskykyä ja nopeuttaa kuivumista.