Sain testattavaksi Meindl Bergell GTX -vaelluskengät. Tämä ensimmäinen testijakso oli lähinnä kenkien sisäänajamista ja tuntuman hakemista. Kengistä putkahtaa sitten myöhemmin toinen testiraportti, jossa kerron kengistä paremman kokemuksen pohjalta, kunhan pääsevät kunnolla vaelluksille kaveriksi.
Työskentelen myyjänä Tampereen Ratinan myymälässä. Retkeilijänä olen kaikkiruokainen, ja minua kiinnostavat kaikenlaiset ulkona suoritettavat aktiviteetit. Eniten minua viehättää perinteinen jalkapatikka, vaikkakin nyt tänä kesänä on tultu kokeiltua melomista ja retkipyöräilyä, ja näihin lajeihin tulee ehdottomasti palattua. Mutta kyllä siinä jalan vaeltamisessa on omaan makuun eniten tyyliä.
Meindl Bergell -vaelluskenkiä lähdin testaamaan luottavaisin mielin. Ensimmäiset vaelluskenkäni ostin omin avuin vuosia sitten. Näin jälkiviisaana hyvä todeta, että olisi kannattanut kysyä apua myyjältä esimerkiksi oikean kengän ja oikean koon valinnassa. Näillä liian pienillä vaelluskengillä kärvistelin sitten kauan, kunnes siirryin kumisaappaaseen. Kumisaapas on ollut tähän asti se luottokenkä, mutta nyt kiinnostaa pistää kunnolliset vaelluskengät testiin, kun näistä jotain ymmärtää. Viekö vaelluskenkä lopulta kumisaappaasta voiton?
Meindl Bergell GTX on jäykähkö vaelluskenkä, joka Meindlin jäykkyysasteikossa sijoittuu kohtaan B. B-jäykkyyden kengät sijoittuvat mielestäni kultaiselle keskitielle. B-kenkä toimii monipuolisesti yleisenä vaelluskenkänä vaihtelevissa maastoissa, mutta jos retkeilyn pääfokus suuntautuu pitkospuille ja päiväretkille, saattaa tämä kenkä olla siihen touhuun liian jämäkkä vaihtoehto. Toisaalta Bergell sopii hyvin raskaalle rinkkavaellukselle jämäkkyytensä ansiosta. Jäykähkö kenkä antaa hyvin tukea nilkoille, mikä on erityisen tärkeää silloin kun selässä on painava rinkka ja maasto epätasaista.
Pintamateriaali on kauttaaltaan laadukasta nahkaa. Kengästä löytyy kunnolliset kivirantit, jotka suojaavat kenkiä kolhuilta. DiGAfix® -rakenne tukee jalkapöytää jämäkästi luomatta puristusta.
Kengissä on MFS eli Memory Foam System -teknologia, joka parantaa kenkien istuvuutta. Myös Gore-Tex -kalvo löytyy, joten kengät ovat myös täysin vedenpitävät. Air-Active pohjalliset keräävät kosteutta helpottaen jalkojen kuivana pysymistä.
Mielestäni tärkein seikka vaelluskenkää valittaessa on hankkia oikean kokoinen kenkä. Vaelluskengät kannattaa usein hankkia ainakin yhtä kokoa isompana mitä normaalisti käyttää, jotta varpaille jäisi riittävästi tilaa ja ettei kenkä purista jalkaa mistään kohtaa. Vaelluskenkiä kannattaakin aina mennä sovittamaan mieluiten iltaa vasten, koska silloin jalka on turvonnut päivän mittaan. Varpaille pitäisi jäädä tilaa noin sentti tai vähän yli.
Meindl tunnetaan maailmalla vaelluskenkien valmistajien kärkipäässä. Yleisesti ottaen Meindl istuvuus on leveähkö, joka sopii mainiosti useimpaan suomalaiseen jalkapariin.
Bergellin lesti on suora ja normaalin levyinen. Kantapäästä alkaen päkiään asti muoto on suora, päkiän kohdalla leventyen hiukan sisäsyrjälle ja kaventuen ulkosyrjältä isovarvasta kohti. Omalle kohdalle lesti saisi olla hitusen leveämpi päkiän kohdalta, sillä välillä huomasin pikkuvarpaan hankaavan kengän ulkosyrjään. Tämä on kuitenkin parantunut huomattavasti löysättyäni nauhoja päkiän kohdalta ja pitäen kenkiä jatkuvassa käytössä. Nahka antaa aina vähän myötä ajan kuluessa, ja jo kuukauden käytön jälkeen kenkä tuntuu huomattavasti paremmalta, eikä pikkuvarvas ole enää hiertänyt kenkään.
Kenkiä sovittaessa kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota lestin muotoon ja oikeaan kokoon. Hyvä vinkki vaelluskenkien sovitukseen on ottaa kengän pohjallinen ulos kengästä ja seisomalla pohjallisen päällä. Näin voi parhaiten nähdä oman jalkansa yhteensopivuuden sovitettavaan kenkään.
Ensimmäinen huomioni oli, että kengät tuntuvat varsin pehmeiltä ja miellyttäviltä jalassa. Nauhat kokeilin sitoa niin kireälle kuin vaan menee, ja tällöinkin kenkä tuntui erittäin miellyttävältä jalkapöytää vasten, josta varmaankin kiitos kuuluu DiGAfix rakenteelle. Kengät saa siis kiristettyä erittäin jämäkästi jalkaan ilman että ne puristavat.
Kokonahkainen kenkä on omaan silmään myös esteettisesti miellyttävämpi kuin tekstiilikenkä. Kunnolliset kivirantit loivat vaikutelman siitä, että nyt ollaan tekemisissä kovan käytön vaelluskenkien kanssa.
Ainoa harmi tuli siitä, että alussa oikean jalan pikkuvarvas hiersi kenkään. Vasemmassa jalassa tätä ongelmaa ei ollut, ja tämä useimmiten johtuu siitä, että kaikkien jalkapareissa on pienehköjä eroja. Jompikumpi jalka on isompi tai eri muotoinen kuin toinen. Ajattelin kuitenkin, että nahkainen kenkä antaa myötä ajan kanssa, joten pitäydyin koon 43 kengissä, kun normaalisti kengänkokoni on kokoa pienempi.
Memory Foam System -muistivaahdon ansiosta jalka tuntui istuvan jo saman päivän aikana erittäin mukavasti kenkään. Kengät ovat jalassa tukevat ja pehmeät. Oikea pikkuvarvas vielä tuntuu osuvan kengän ulkosyrjään, mutta muuten tuntuma on erittäin hyvä.
Pidin kenkiä aluksi jalassa lähes kaikkialle mennessäni. Laitoin kengät jalkaan kauppareissuille, kävelyille ja päiväretkille. Päiväretket vietin lähiretkeilyalueellani Lempäälän Birgitan polulla, missä maaston vaihtelevuus soveltui hyvin kenkien testaamiseen. Testattavaksi löytyi suota, kivikkoista maastoa sekä juurakkoista metsäpolkua. Yön yli retkiä tein myös, joissa maasto oli vaihtelevaa.
Testasin kenkien vedenpitävyyttä muun muassa järven rannalla vedessä sekä suolla. Seisoin nilkkaan asti ulottuvassa rantavedessä hyvän tovin, jonka jälkeen pystyin ilokseni toteamaan, että sukat olivat pysyneet kuivina. Taapersin kengillä myös suolla, missä kengät upposivat nilkkaa myöten turpeeseen. Sukat pysyivät kuivina ja huolellisesti vahattu ja kyllästetty kenkä myös hylki erinomaisesti likaa. Kunnollisista kiviranteista plussaa, sillä ne suojaavat kenkiä kolhuilta.
Pidin kerran kenkiä myös työpäivän ajan, josta lähdin suoraan retkelle. Päivän päätteeksi kengät olivat olleet yhtä soittoa noin 10 tuntia jalassa, eivätkä kengät silti tuntuneet epämukavilta.
Välillä laiskuus iskee meihin kaikkiin; rankan reissun jälkeen ei todellakaan jaksa alkaa heti tekemään perusteellista huoltoa vaelluskengille, vaikka se hyvin kannattavaa olisi. Kengät vedetään jalasta kotona, ja pahimmassa tapauksessa unohdetaan likaisina odottamaan seuraavaa reissua pitkäksikin aikaa.
Vaelluskenkiä kannattaa huoltaa asianmukaisilla hoitotuotteilla: huolto sekä parantaa kenkien käyttömukavuutta ja pidentää kenkien käyttöikää merkittävästi.
Heti reissusta palatessa kannattaa vaelluskengät vähintään puhdistaa pahimmasta liasta esimerkiksi kenkäharjalla tai vaikka lämpimän veden avulla. Tämä ajaa jo todella pitkälle. Kenkien kyllästys ja vahaus tehdään tarpeen mukaan, mitään tarkkaa kaavaa ei ole. Vaelluskenkien huoltoon käytetään sekä kyllästettä että vahaa. Kylläste pitää kengän hengittävänä ja suojelee kenkää kastumiselta. Vaha taas pitää kengän nahan hyvin kosteutettuna ja myös parantaa vedenpitävyyttä. Nahkaisen vaelluskengän huolellinen vahaaminen onkin ensiarvoisen tärkeää. Nahkakengät vahataan jotta nahka ei pääsisi haurastumaan ja kuivumaan.
Käytin itse Meindl Bergell vaelluskengilleni sekä kyllästeainetta että vahaa. Kyllästeenä toimi Meindl Wetproof 275 ml, ja vahana Meindl Sportwax. Nämä tuotteet sopivat hyvin Gore-Tex -kengille, sillä ne eivät sisällä silikonia. Kengät voi kyllästää ja vahata ennen ensimmäistäkin käyttökertaa, kuten itse tein. Kyllästys ja vahaus täytyy tehdä aina puhtaalle kengälle.
Lue lisää uusien vaelluskenkien käsittelystä täältä.
Jos vaellat harvemmin ja kengille ei ole säännöllistä käyttöä, ei kenkiä kannata silti vain unohtaa säilytykseen. Kannattaa aina välillä pistää vaelluskengät jalkaan ja vähän ulkoiluttaa niitä, sillä tämä estää kengän ulkopohjaa haurastumasta.
Myös sellainen hyvä vinkki on, että vaelluskenkiä ei kannata säilyttää lattialämmityksen päällä, sillä tämä myös haurastuttaa kengän ulkopohjaa. Kenkiä kannattaa säilyttää viileässä, valolta suojattuna ja pohjalliset irrotettuina, vaikka kenkien omassa laatikossaan tai kenkähyllyssä.
Täältä voit lukea lisää vaelluskenkien huollosta: Vaelluskenkien hoito ja pesu
Ennen kyllästystä ja vahausta kengät pitää puhdistaa liasta ja nauhat poistaa. Kyllästys ja vahaus kannattaa tehdä ennen reissua kotona, mutta vahaa voi tarvittaessa lisätä myös reissun päällä, kunhan puhdistaa nahan ensin. Vahaa on helppo levittää nahkaan esimerkiksi sukalla tai paljain käsin. Kiinnitä huomiota myös saumoihin ja kengän ilttiin!
Näin puolentoista kuukauden jälkeen kengät istuvat erittäin hyvin jalkaan, ja näin se tuppaa vaelluskengissä olemaan. Vaelluskengistä saa oikein huollettuna luotettavat reissukaverit vuosikymmeneksi, ja koko tämän ajan kengän istuvuus vain paranee.
Meindl Bergell vaikuttaa tähän mennessä oikein varteenotettavalta vaelluskengältä omiin käyttötarkoituksiin. Kengät saa istumaan napakasti kuitenkaan puristamatta, ja jäykähkö malli tukee jalkaa hyvin.
Ongelma oikean jalan pikkuvarpaan kanssa ei ole enää vaivannut, ja jo näin lyhyessä ajassa kengät ovat muotoutuneet hyvin jalkaani. Sain helpotettua istuvuutta myös niinkin simppelillä niksillä kuin nauhojen löysäämisellä päkiän kohdalta, joka antoi lisää liikkumavaraa pikkuvarpaalle. Muuten tuntuma on edelleen tukeva ja jämäkkä, nahan tuntuen yhä pehmeän miellyttävältä. Odotan innolla kuinka kengät tulevat palvelemaan syksyn Lapin vaelluksella ja muilla reissuilla!
Lue täältä miten kengät pärjäsivät Lapin vaelluksella: