Merinovillakerraston ja teknisen alusasun valinta

Oletko miettinyt, mitä eroa on teknisellä ja merinovillaisella kerrastolla? Kumpi sopisi sinulle paremmin? Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi eri vaihtoehtoja.

Kävimme Kuninkojan myymälässämme kyselemässä Johannalta, mitä vaihtoehtoja löytyy valikoimastamme ja mitä käytännön eroja eri malleilla oikeastaan on.

Alusasukerrastoa valittaessa on kolme vaihtoehtoa materiaaleihin: merinovilla, tekniset materiaalit tai niiden sekoitus. Kävimme läpi näitä vaihtoehtoja ja mihin aktiviteetteihin ne soveltuvat.

Merinovillakerrasto on retkeilijän valinta

Merinovilla on luonnonmukainen materiaali ja sen parhaita ominaisuuksia on, että se tuntuu ihoa vasten lämpimältä myös kosteana ja sen käytön huolettomuus. Merinovillatuotteelle riittää yleensä käytön jälkeen pelkkä tuuletus ja se ei haise pahalle. Merinovilla on tavallista lampaanvillaa ”sileämpää”, se tuntuu ihanan pehmeältä ihoa vasten.

Merinovillaiset alusasut soveltuvat aktiviteetteihin, jossa välillä hieman hikoillaan ja välillä ollaan paikallaan. Merinovilla siirtää kosteutta uloimpiin kerroksiin ja kylmä ei hiivi puseroon, koska hiukan hikinenkään paita ei tunnu kylmältä. Sopivia aktiviteettejä on matalan sykkeen ulkoilut ja retkeily.

Merinovilla soveltuu myös arkikäyttöön. 100% merinovilla on kuitenkin kulutukselle herkempää, kuin esimerkiksi tekniset alusasut, tähän on kuitenkin myös ratkaisuna merinovillan ja teknisen kuidun sekoitemateriaalit.

Lue lisää merinovillasta täältä.

Suosittuja merinovillaisia alusasuvalmistajia on meillä mm. Devold, Svala, Supernatural, Peak Performance, Mons Royale, Aclima, Smartwool, Odlo ja Lasting.

Hiking-sarja on Devoldin ohuin ja soveltuu myös kesäkäyttöön.

Devoldilta löytyy esimerkiksi Lauparen-sarja (entinen Hiking-sarja), joka on 100% merinovillaa ja materiaalipaino on 190g/m2. Eli tämä soveltuu hiukan lämpimämmälle kelille tai aktiivisempaan menoon.

Duo Active on sisältä Thermocool-kuitua ja ulkopuolelta 100% merinovillaa.

Devoldin Duo Active -sarja on taas hiukan lämpimämpää 205g/m² painoista sekoitemateriaalia, jossa sisäpuoli (20%) on tehokkaasti kosteutta siirtävää Thermocool-keinokuitua, joka valmistetaan 100% kierrätetystä kuidusta ja ulkopuoli (80%) on 100% merinovillaa. Ideana on parempi kosteudensiirto ja tuote soveltuu usein niille, joiden iho aristaa villaa.

Expedition-sarja on Devoldin lämpimin.

Devoldin Expedition-sarja on lämpimin Devoldin alusasuista 235g/m² materiaalipainollaan. Expedition-sarja soveltuu koville pakkasille ja tämän sarjan paitoja voi käyttää myös välikerroksena. Sisäkangas on 100% merinovillaa ja ulkopuolelle on haettu parempi kestävyys sekoittamalla merinovillaan 10% polyamidia.

Devoldin Wool Mesh -sarja on suosittu aktiiviliikkujilla.

Devoldilta löytyy myös Wool Mesh -sarja, jotka siirtävät kosteutta paremmin kuin tavalliset merinovilla-alusasut. Hyvä valinta kun haluat merinovillan mukavuuden mutta raskaammat kerrastot tuntuvat sitovan liikaa kosteutta. Materiaalipaino 190 g/m².

Svalan kerrastoista meiltä löytyy Kärsämäellä valmistetut yhteistyötuotteet, unisex Merinovillapaita SO ja Merinovillahousut SO. Materiaali on 75% italialaista merinovillaa, 22% polypropyleenia, 3% polyamidia. Ihoa vasten on kosteutta siirtävä polypropyleenikerros ja ulkopuoli on SuperWash- ja koinsuojakäsiteltyä merinovillaa.

Supernaturalilta löytyy Base-kerrastoihin mukava sekoitemateriaali, jossa on 48% villaa, 48% polyesteria ja 4% elastaania. Tämä sekoite tekee kankaasta kestävämmän ja joustavamman. Kankaan 175g/m² materiaalipainon johdosta tuotteet soveltuvat hiukan lämpimämmälle talvikelille ja liikkuvalle ihmiselle.

Lastingilta on naisille Wasa-housut, erittäin lämpimät pitkät alushousut 100% merinovillaa. Materiaalipaino on jopa 260g/m². Ataka-malli on taas ohuempaa 160g/m² ja supersileää 100% merinovillaa. Miehille vastaavat mallit on Wicy ja Atok.

Tekniset alusasut hikiliikuntaan

Tekniset materiaalit siirtävät kosteutta tehokkaasti pois iholta, mutta pidemmän aikaa pysähdyksissä ollessa se tuntuu yleensä kylmältä ihoa vasten. Tekninen materiaali kannattaakin valita hiihtoon, juoksuun ja pyöräilyyn, mutta retkeilyssä ja kevyemmässä ulkoilussa yleensä merinovilla on mukavampi valinta.

Tekniset alusasut ovat kuitenkin usein hinnaltaan edullisempia ja saattavat kestävät pidempää käyttöä, kuin 100% merinovilla.

Tekniselle puolelle meiltä löytyy valmistajina mm. Halti, Svala ja Odlo.

Haltin suosikkikerrastoja on edulliset Active Dry -materiaalin Avion-kerrastot.

Svalan Mesh on monen aktiivisen liikkujan suosikkimateriaali. Verkkomateriaali hengittää paremmin kuin mikään muu ja toimii loistavasti kerrospukeutumisessa.

Odlon Performancen paketit ovat mustia ja Activet sinisiä. Laatikoiden kyljestä löytyy vielä kuvakkeet aktiviteeteistä, joihin ne soveltuvat parhaiten.

Norjalaiselta Odlolta löytyy paljon mielenkiintoisia teknisiä alusasuja. Odlon alusasut on jaettu eri kategorioihin, joista meiltä löytyy Performance ja Active -sarjat.

Performance-sarja on slim fit -istuvuudella ja body mapping -teknologialla. Eli kankaat on eri paksuisia eri kohdissa kehoa, lämpöä on siellä missä sitä tarvitaan. Sarja soveltuu tekniselle hikiliikkujalle.

Active-sarjan kerrastoissa on ihanan pehmeä sisäpuoli.

Active-sarjassa on rennompi casual-mitoitus ja tämä sarja soveltuu aktiiviselle liikkujalle.

Oikean alusasun valinta

Tiivistettynä voidaan kerrata, että hikiliikuntaan soveltuu paremmin tekniset materiaalit ja kun liikutaan matalammalla sykkeellä, niin merinovilla pääsee oikeuksiinsa. Kuitenkin valikoimassa on niin paljon näiden hybridejä, että alusasun valinta ei ole ihan niin mustavalkoinen.

Tekninen materiaali siirtää tehokkaammin kosteutta, mutta merinovilla on lämpimämpi kosteana. Tekniset materiaalit on yleensä edullisempia, kuin merinovillaiset.

Merinovillan ja teknisen materiaalin yhdistelmillä saadaan aikaiseksi hybridituotteita. Esimerkiksi polyamidillä, polypropyleenillä ja polyesterillä saadaan kankaalle lisää kestävyyttä ja kosteuden siirtokykyä, elastaanilla taas joustoa.

Tervetuloa myymälöihimme ja verkkokauppaamme tutustumaan tuotteisiimme.

 

Kategoria: Juoksulajit
Julkaistu: 8.11.2021Muokattu: 14.12.2022