Lundhagsin uutuusrinkan kanssa kevätretkillä

Olen Johanna ja olen töissä Scandinavian Outdoorin Kuninkojan myymälässä. Sain testattavaksi Lundhagsin Padje Light 60 Regular -rinkan. Olen jo jonkin aikaa elänyt tilanteessa, että sekä vanha iso rinkkani että vanha pienempi rinkkani ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Olen sovitellut rinkkoja kaupoissa ja mielessäni on ollut aika tarkalleen, millaisen rinkan haluaisin, mutta mikään suomalaisissa kaupoissa myynnissä oleva malli ei ole tuntunut ihan oikealta. Haluaisin tilavan rinkan, joka olisi kevyt ja yksinkertainen, mutta jonka kantolaite olisi silti tukeva. Monessa kokeilemassani rinkassa on ollut melko hyvä kantotuntuma, mutta liikaa vetskareita, taskuja ja säätöjä makuuni, tai sitten jos rinkka on ollut sopivan yksinkertainen, on kantolaite tuntunut liian reppumaiselta ja heppoiselta.

Kun näin ekat kuvat Lundhagsin uutuudesta Padje Light, heräsi heti mielenkiintoni. Tämä voisi olla juuri se mitä olen etsinyt!

Kun sain Lunhags Padje Light -rinkan, oli ihan ensimmäinen tunne hämmästys. Onpa se kevyt! Ero 1,1 kg rinkan ja 1,75 kg rinkan välillä on yllättävän suuri. Kalavaa’alla painoa tarkistaessani sain Lundhagsin painoksi vielä 50 g grammaa vähemmän kuin mitä valmistaja ilmoittaa.

Heti testirinkan saatuani en ehtinyt kunnon retkelle, kun vapaapäiviin oli sovittuna synttärijuhlia ja muita perhevelvoitteita. Niinpä ekat testituntumat rinkkaan otin kävelylenkeillä. Pakkasin rinkkaan kaksi makuupussia, yhden 2,5 kg teltan, 1,5 litraa vettä, ison hiekkapussin, untuvavaatetta jne., niin että rinkan paino täytteineen oli 15 kiloa, ja lähdin metsään kävelylenkille. Heti alusta alkaen rinkka istui selkääni todella mukavasti. Lantiovyö on melko tukeva. Samoin olkaimet, vaikka suhteellisen kapeat ovatkin. Rinkan selkää saa säädettyä aika laajasti eri pituisille selille sopivaksi. Itse olen 170cm ja rinkka on kantolaitteeltaan lyhyempää mallia, 60l regular short. Valmistajan mukaan short on lyhyemmille käyttäjille, 170-180 cm käyttäjille sopii todennäköisesti molemmat koot, ja yli 180-senttisen kannattaa ottaa long-versio. Sovittelujeni perusteella sanoisin, että tämä arvio on aika oikea, sillä minulla 170-senttisenä selän säätö on noin puolivälissä. Arvostan myös sitä, että vaikka olen paksu ja leveälanteinen, jäi lantiovyöhön minulla mukavasti vielä säätövaraa, eikä lantiovyö ole käytössä ihan häntiä myöten, kuten monessa muussa rinkassa. Tämä lantiovyön riittävä pituus ei ole mikään itsestäänselvyys.

Se mikä tässä kevyen luokan rinkassa eroaa selkeästi monesta muusta kokeilemastani kevyestä rinkasta, on rinkan tukirakenne. Padje Lightin tukirakenteen ydin on alumiinista tehty kehämäinen runko. Tuo runko tukee rinkkaa todella mukavasti myös painavan kuorman kanssa, ja kehärakenne antaa rinkalle kiertojäykkyyttä, jonka todella huomaa esim. tuota 15 kiloa kantaessa. Tuntuma on vakaa.

Vanhoihin perinteisemmän mallisiin rinkkoihini verrattuna iso ero on paitsi painossa, myös rinkan mallissa. Padje Light on ns. roll-top -mallia, eli sen suu rullataan kiinni eikä päällä ole läppää. Ei myöskään siis läpän taskuja, joissa olen tottunut kuljettamaan kaiken pikkutavaran. Rinkassa ei myöskään ole erillistä alaosastoa, ei vetskaria alhaalla eikä missään kyljessä. Niinpä heti kun ehdin, oli rinkkaa lähdettävä testaamaan myös oikeilla varusteilla, eli yöpymiskamojen ja kaiken vaelluksella tarvittavan tavaran kanssa.

Rinkan pakkauksen tein samalla perusmallilla kuin olen pakannut muitakin rinkkoja: makuupussi alimmaiseksi, pakattuna kuivapussiin. Sen päälle makuualusta ja majoite. Niiden päälle varavaatenyssäkkä, ruuat ja keitin. Tässä järjestyksessä pakatessa päällä ovat ne tavarat mitä tarvitsen vaelluspäivän aikana, ja alimmaisena leiriytymisjutut, joita tarvitsen vasta päivän päätteksi, ja silloin joka tapauksessa puran rinkasta myös ne ruuat ja keittimen. Kuoritakin ja vessajutut jätin rinkan ulkopuolelle. Kaiken sen pikkusälän, mitä olisin vanhoissa rinkoissani laittanut läpän taskuun, koitin minimoida, ja laitoin yhteen pussiin: tulentekovälineet, varavirta, otsalamppu, narua. Tuon pakkasin rinkan päällimmäiseksi. Eniten mietitytti ensiapuvälineet. Halusin niiden olevan jossain käden ulottuvilla, ja päädyin laittamaan ne rinkan ainoaan vetskaritaskuun, joka on rinkan kyljessä ylhäällä. Tuo vetskaritasku on samaa kokoluokkaa kuin pienehkö reisitasku olisi housuissa, ja taskun sisällä on klipsi avaimia varten. Kiinnitin kotiavaimet ja kukkaron kiinni klipsuun, ja sain ensiapu/korjaustarvikepussukan mahtumaan taskuun niiden kanssa yhtä aikaa. Tällä käyttötavalla itse ehkä tykkäisin, että taskussa oleva avainklipsi olisi taskun perällä, eikä vetskarin lähellä kuten nyt.

Padje lightin näkyvä erikoispiirre on kolme todella tilavaa stretch-taskua. Rinkan edessä oleva kengurutasku on todella iso. Minulla siinä oli vessapaperipussi ja vessalapio, karttapussi, kuoritakki ja jossain vaiheessa retkeä myös untuvatakki, toisessa vaiheessa retkeä hetken aikaa myös kumppanin kuoritakki. Vielä olisi mahtunut lisääkin tavaraa! Lundhagsin mukaan verkkotaskujen yhteenlaskettu tilavuus on jopa 14 litraa. Rakastuin näihin taskuihin, ihan mahtavat. Tällaisten stretch-taskujen puutteen takia hylkäsin aiemmin jonkun muuten hyvän rinkkaehdokkaan.

Myös sivulla olevat stretch-taskut ovat tilavat ja syvät. Sivutaskuissa kulkee luontevasti vesipullot ja termarit, mutta myös muuta mahtuisi. Voi olla että seuraavalla reissulla laitan toiselle sivulle kuoritakin ja kuorihousut, toiselle vesipullon ja tarvittaessa esim. vedensuodattimen. Kalastava työkaverini mietti, että tuossa kulkisi hyvin myös vapaputki. Oikean puoleiseen verkkotaskuun on tehty aukko myös alas, eli juomapullon voi laittaa taskuun myös poikittain ja silloin (minua notkeampi 😀 ) käyttäjä voi napata sieltä juomapullon ja laittaa takaisin laskematta rinkkaa selästään. Jos joillain reissuilla Etelä-Suomessa käytän letkullista juomasäiliötä, on sille kiinnike rinkan sisällä ja läpivienti letkulle löytyy. Olkaimissa kuitenkaan ei ole kuminauhaa tms. paikkaa letkulle, eli letkun kiinnitys olkapäälle täytyy ratkaista itse. (Monien juomasäiliöiden mukana tulee toki magneettikiinnike ja sellaisen saa tähänkin rinkkaan kiinnitettyä).

Arvostan Lundhagsin ajatusta tuotteiden kestävyydestä ja korjattavuudesta. Tässä Padje light -rinkassa tuo näkyy mm. siinä, että vetoketjujen ja muiden herkästi särkyvien osien määrä on minimoitu. Lantiovyökin kiinnitetään muovisoljen sijaan alumiinikoukulla, joka on paitsi kestävämpi, myös kevyempi kuin muovisolki. Tätä solkea ei saa päälle astumalla rikottua! Rinkka on myös hyvin itse muokattavissa ja tuunattavissa. Esimerkiksi sivujen kevyet kompressioremmit saa irrotettua ja vaihdettua. Rinkassa on myös pieniä nauhalenkkejä siellä täällä, joihin saa kiinni esim. irtoremmejä tai karabiinihaan. Itse laitoin omaan rinkkaani kevyet Sea to Summit -remmit solumuovialustan kiinnittämistä varten alas eteen. Myös rinkan alta olisi löytynyt vastaavat paikat. Solumuovialustan olisin voinut kiinnittää myös ylös, roll-top -sulun päällä olevaan Y-remmiin, joka kiinnittyy rinkkaan niin, ettei sen alle sidottu tavara valahda alas, vaan pysyy rinkan yläpuolella. Myös rinkan olkaimissa on kaksi pientä nauhalenkkiä, toinen ylhäällä ja toinen alempana. Niihin saa tehtyä vaikka juomapullon telineen kahdesta soljellisesta kuminauhasta, jotka tulevat rinkan mukana vetskaritaskuun piilotettuna. (Kannattaa katsoa Lundhagsin youtube-pätkä ko. rinkasta.) Itse laitoin toisen kuminauhan rinkan taakse vaellussauvaa varten, toinen jäi vielä käyttämättä, ja olkahihnan lenksuun sidoin kompassin.

Hankin uuteen rinkkaani lisävarusteena saatavat vetskaritaskut (Lundhags Core Padje light multi pockets). Testasin niitä eri kohtiin rinkassa, olkahihnaan ja rinkan sivulle, mutta ainakin toistaiseksi pidän nyt toista taskua lantiovyöhön kiinnitettynä ja toiselle en vielä keksinyt käyttöä. Ehkä jos laittaisin molemmat lantiolle, voisin pakata näihin kaiken sen sälän, joka ennen oli vanhan rinkan läpässä.

Nyt ensimmäisten retkien jälkeen tuntuu, että tämä rinkka on minulle juuri niin sopiva kuin toivoinkin. Mielestäni tämä rinkka sopii hyvin vaeltajalle, joka haluaa kevyen ja yksinkertaisen, ja silti mukavan ja kestävän kantolaitteen.

Itse pyrin koko ajan hieman yksinkertaistamaan ja keventämään varustustani, mutta en todellakaan ole oikea kevytretkeilijä. Minulla oli tarve rinkalle, johon mahtuu hyvin vähän pidemmänkin reissun ruuat, ja yöpymisvarusteeni, jotka mukavuudenhaluni ja kokoni takia eivät ole kaikista pienimmät. Tähän tuo 60 litraa tuntuu juuri hyvältä ja monikäyttöiseltä koolta. Käyttäjälle, jonka varusteet ovat oikeasti kevyet, on tästä rinkasta tarjolla 40-litrainen versio. Kun pakkasin rinkkaan viileän kevätkelin yöretki-/vaellusvarusteet ja noin 3 vrk:n ruuat (ja mutteripannun ja muuta luksusta), jäi tilaa vielä vaikka kuinka paljon. Kyytiin olisi hyvin mahtunut isompi majoite ja vaikka viikon ruuat lisää. Lisäksi rinkan rullasulku on mukautuva ja rinkan saa hyvin supistettua pienemmäksi suuta rullaamalla ja sivujen kompressioremmejä kiristämällä, kun pidemmällä vaelluksella ruuan määrä vähenee.

Odotan innolla seuraavia vähän pidempiä reissuja uuden rinkkani kanssa. Ensimmäisten retkien perusteella uskon, että löydän pian vakiintuneen tavan pakata omat varusteeni. Uskon, että tästä tuli minulle pitkäikäinen ja mieluinen vaellusrinkka.

Kategoria: Tuotetestit
Julkaistu: 9.5.2023Muokattu: 17.5.2023