Miksi kiekkoja on niin monenlaisia?
Kiekkovalinnalla yritetään löytää väylän muotoihin sopiva lentorata. Kiekon ominaisuudet, heittotekniikka ja tuuli ratkaisevat lopputuloksen.
Putterilla tehdään varsinaisen puttauksen lisäksi taitojen karttuessa myös muita heittoja. Putterit lentävät suoraan ja niiden muoto ja usein materiaalikin parantaa kiekon mahdollisuuksia jäädä korin ketjuihin. Ne myös asettuvat vakaammin maahan laskeutuessaan siinä missä terävämmin muotoillut kiekot ottavat isojakin pomppuja.
Lähestymis- ja mid range- eli midarikiekot näkevät eniten käyttöä lyhyillä väylillä ja pidempien väylien tarkoissa lähestymisheitoissa. Ne lentävät jo selvästi puttereita pidemmälle mutta laskeutuvat vielä suht’ hyvin paikoilleen.
Väylädraiverit ovat helpompia kontrolloida kuin etäisyysdraiverit, niillä on helpompi saada aikaan tarkka heitto. Kantama on taas pykälää pidempi kuin lähestymiskiekoilla. Väylädraiveri on monen aloittelijan ja vähän edistyneemmänkin valinta monen väylän avauksiin.
Hybrididraiverit ovat väylä- ja etäisyysdraivereiden välissä: kontrolli on etäisyysdraivereita parempaa mutta ne kestävät enemmän nopeutta kuin väylädraiverit.
Etäisyysdraiverit ovat kovakätisten heittäjien valinta avoimille väylille joilla aloitusheiton pituus on tärkein tekijä. Aloittelijan ei yleensä kannata ostaa pitkien matkojen draivereita - niiden nopeusluku on enemmän vaatimus heiton kovuudesta kuin lupaus pitkistä heitoista.
Kiekkojen luvut (nopeus, liito, vakaus ja feidi eli loppukääntö) kertovat kiekosta paljon. Nopeus (mittakaava 1…14) kertoo kuinka kovaa kiekkoa täytyy heittää jotta lentoratataulukon lentorata toteutuu. Liito (mittakaava 1…7) kertoo kuinka paljon etäisyyttä kiekko saa suhteessa nopeuteen - aloittelijan kannattaa panostaa hyvin liitäviin kiekkoihin. Vakaus (mittakaava -5 … +2) kertoo miten kiekko käyttäytyy kun sitä heittää kovaa: miinuksella olevat eli alivakaat kiekot kääntyvät alussa “yli” eli toiseen suuntaan kuin kiekko lopussa feidaa, siinä missä 0, +1 ja +2 lentävät alkulennon hyvin suoraan myös kovaa heitettynä ja vastatuulessa. Feidi (mittakaava 0…6) kertoo kuinka jyrkästi kiekko kaartaa ja sukeltaa lopussa sivulle kun vauhti hiipuu.
Eri muovityypeillä on eri olosuhteissa toimivat ominaisuudet: edullisimmat muovit antavat hyvän pidon mutta ne kuluvat nopeimmin. Toisaalta vähän turhan ylivakaana ostettu kiekko muuttuu kulutuksen myötä alivakaan suuntaan - ahkerilla pelaajilla onkin usein eri kulutusvaiheissa olevia yksilöitä samasta kiekosta. Kalliimmat muovit kestävät osumia paljon pidempään lento-ominaisuuksien muuttumatta.
Prodigy Disc -kiekkojen nimissä käytettävä numerointi helpottaa valintaa: mitä suurempi numero, sitä alivakaampi tai oikeastaan helpompi kiekko on heittää kyseisessä kiekkotyypissä. Kovien heittäjien kiekot taas ovat numeroa 1 tai 2. Puttereissa ja lähestymiskiekoissa myös aloittelijat voivat valita pieninumeroisen kiekon.
Prodigyn Ace Line -kiekot ovat hieman edullisempia, mainion hinta-laatusuhteen kiekkoja jotka ovat aloittelijoiden ja harrastajien suosiossa.
Frisbeegolfradoilla on ilahduttavan paljon kävijöitä. Aloittelijan kannattaakin tutustua Suomen Frisbeegolfliiton julkaisemaan etikettiin ja sääntöihin.