
Vaikka kuinka yrittää ajoissa valmistautua lähtöön, niin aina jotenkin kummasti ne muutama viimeinen päivä ovat yhtä enemmän tai vähemmän hallittua kamakaaosta. Joku asia on hukassa, joku tilattu tuote ei ole tullut, jotain pitää korjata ja ruokaa kuivata. Näin tälläkin kertaa. Ja nyt kaiken tämän säätämisen keskeltä luomme vielä pienen katsauksen mukaan lähtevään tavaraan…
Varsinaisen vaelluksen lisäksi meillä on myös tarkoitus huiputtaa useampi tunturi ja osa näistä reissuista vaatii kiipeilyvarustusta. Kaksi huiputuskeikkaa on myös suunniteltu niin, että vietämme yön ylhäällä vuorella. Näitä pistoja varten mukaan pakataan pieni Marmotin vuoristoteltta, kevyet makuuupussit (Marmot Plasma 15) sekä kevyet alustat (Thermarest Neonair X-therm). Mukaan lähtee myös pieni kaasukeitin sekä muutama purkki talvikaasua. Kaikki tuovat tietysti lisää painoa ahkioon, mutta toimivat samalla myös varavarusteina, jos esimerkiksi Downmat menisi rikki.
Kiipeilyosuuksia varten mukana on valjaat, jäähakut ja raudat. Odotettavissa on myös jonkin verran teknisempiä kiipeilyosuuksia, joten räkkiin kuuluu kevyt alppisetti muutamalla camulla, kiilalla, kalliohaalla, jääruuvilla, lumivarmistuksella sekä nipulla eri pituisia slingejä. Köydeksi yksi 60 metrinen puoliköysi. Huiputuskeikoilla mukana on tottakai myös asianmukainen lumivyöryvarustus, eli lapio, piippari ja sondi.
Ruokailu on yksi tärkeimmistä asioista näin pitkällä retkellä. Tai no, onhan se lähes tärkein asia retkellä kuin retkellä. Suurimman osan lounaista ja päivällisistä valmistamme kuivaamalla ja pakkaamme valmiit ateriat pusseihin. Aamupaloiksi syödään perinteisesti puuroa erilaisilla lisähöysteillä, kuten kuivatuilla hedelmillä. Ruoan kuivaaminen on hidasta hommaa ja se kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin ennen reissua. Ruokana meillä on paljon kuivatusta jauhenlihasta, kanasta sekä porosta tehtyjä ruokia. Kuivattuna ruoka pakkautuu pieneen, painaa vähän ja säilyy hyvin. Kuivausta voi tehdä joko uunissa tai sitten (ainakin jos kuivattavaa on paljon) on suositeltavaa ostaa hommaan varta vasten tarkoitettu kuivuri.
Ei sitä millään pussikeitoilla jaksa pulkkaa kiskoa.
Eväät tekee retken.
Päivän aikana nautittavat lounaat valmistetaan aamulla valmiiksi ruokatermariin, josta ne on sitten kätevä nauttia tauolla, eikä ylimääräistä keittimien kanssa säätämistä tarvita. Säästyy aikaa ja energiaa. Huiputuskeikoille mukaan lähtee Mountain Housen valmisruokia, jotka ovat käteviä ja nopeita valmistaa suoraan pussiinsa. Ison annoskoon ateriat vielä täyttävät vatsan mukavasti.
Ruoan valmistukseen on mukana kaksi bensakeitintä. Kovalla pakkasella pulloissa oleva kaasu alkaa hyytyä, jolloin on aika siirtyä järeämpään polttoaineeseen, jos mielii nauttia ruokansa lämpimänä. Keittimiä varten on valmistettu keitinlaatikko, jossa molemmat kätevästi kulkavat. Leiriin tultaessa ei tarvitse muuta kuin nostaa vain koko komeus sisään (tai hyvällä säällä kokkailla ulkona) ja alkaa lämmitellä poronkäristystä ja teevettä.
Kebab -kioski testikäytössä.
Primuksen Omnifuel köhi vähän turhan paljon testin aikana, joten se päätyi vielä operaatiopöydälle. Ja kyllä nyt taas pöhisee.
Valmisruokaa….
…ja kuivattua murkinaa.
Ruoan paino 6-7 kg/viikko.
Otsalamppuna itselläni toimii Led Lenserin Seo 7R. Lamppu on pieni, mutta tehokas ja sen akku on mahdollista ladata reissun päällä. Teltassa tarvitsee iltaisin jatkuvasti valoa ja tämän valaisun hoitaa Fenixin CL20 XM-LZ. Myös yksi varaotsalamppu otetaan mukaan.
Jokin voi aina mennä myös hajalle; joko ukot tai varusteet. Mukana on siis kattava EA-pakkaus siteineen, kipulääkkeineen, rakkolaastereineen, puhdistusaineineen, laastereineen ym. Varusteiden pettäessä mukana on niin sanottu fiksauspussi, josta löytyy ainakin rautalankaa, nippusiteitä, pari irtoremmiä, jesaria, paikkoja, keittimen varaosat, narua ja Leatherman.
Kartoista on otettu alueittain A4-kokoiset kopiot, jotka on isketty laminaattiin. Näin päällystettyä karttaa on helppoa käsitellä huonossakin säässä. Karttojen kaverina mukana on tietysti aina perus karvalakki kompassi näyttämässä suuntaa. Sen liäksi matkalaiset oikealla polulla ja ajan tasalla pitävät vielä Garminin Etrex 30 käsi-GPS varustettuna Sweden V4 PRO-Norra Norrand -kartalla sekä ranteesta löytyvä Garmin Fenix 3. Jos nyt eksyy niin täytyy vika olla jo miehissä.
Muistakaa pysyä kartalla.
Reppu, mallia Ortlien Elevation 32, pidetään hiihtäessä mahdollisimman kevyenä. Toisinaan sen voi myös köyttää ahkion päälle kulkemaan. Pitkin päivää voi juotavaa hörppiä kätevästi repussa olevasta parin litran juomapussista (tietenkin thermo-letkulla varustettuna). Tämä ei jäädy ihan niin nopeasti kuin tavallinen juomaletku. Kun sekin ennen pitkää kuitenkin kalahtaa jäähän, eikä jano hellitä, on ahkiosta kaivettava esiin perus juomapullo mallia Sigg. Mukana on tietenkin myös tavallien thermospullo, joka keitetään aamulla täyteen kuumaa vettä, jotta lounastaulolla on sitten hyvä nauttia heti kärkeen lämpimät teet.
Elektoniikkapuolta mukaan lähtee myös ihan toivoton määrä…yli 6 kg. On muutama kamera, GPS, valaisimia, MP3, piipparit, kellot, kännykät ja satelliittipuhelin. Meitä on reissussa vain kaksi ja paikoin olemme pitkiä aikoja katveessa, jolloin satelliittipuhalin on ainoa keino saada yhteys ulkomaailmaan, jos jotain sattuisi. Ja näihin kaikkiin tietysti akut sekä aurinkopaneeli ja laitteet näiden akkujen lataamiseen.
Modernia ulkoilua.
Jokohan siinä sitten alkaisi olla kaikki oleellisin. Tässä vaiiheessa ei muuta kun kiitokset Scandinavian Outdoorille ja Ski Saariselälle yhteistyöstä. Myö painutaan nyt tunturiin. Direction Kvikkjokk.
Hiki tulee kyllä, se on varma. Grammaa on viilattu sieltä sun täältä, kirkkaimpana esimerkkinä leirikengiksi tarkoitetut porotossut ahkion päällä. Hey! Ho! Lets go!