Pitkä viikonloppu Norjassa: vaellusta ja pyöräilyä Jotunheimenin kansallispuistossa

Aina ei tarvitse varata pitkää lomaa kokeakseen Norjan kauneuden – viikon ohjelman voi hyvin tunkea myös 3-4 päivään ja saada saman vaikutuksen! Matkasimme viikko takaperin Joutunheimenin kansallispuistoon nauttimaan kesän lämmöstä, hikisistä pyöräilykilometreistä ja täydellisistä vaellusmaisemista. Kolmen päivän aikana saimme kokea yhden Norjan ja Euroopan hienoimmista vaellusreiteistä Bessegen ridgen sekä arvostusta saaneen Mjølkevegen -pyöräreitin.

Rakkaus Norjan luontoon sai jatkoa jälleen tänä kesänä kun suuntasimme ystäväni Millan kanssa minilomalle Keski-Norjaan, Joutunheimenin kansallispuistoon. Aikaa oli budjetoitu reilu kolme päivää, minkä vuoksi emme halunneet matkustamiseen uhrata ylimääräistä. Joutunheimen osoittautuikin loisto paikaksi Norjassa – reilu tunnin lento ja kolmen tunnin ajomatka järvien ympärillä takasi pääsyn kohteeseen vielä samana iltana työpäivän jälkeen. Kerrassaan oivallinen viikonloppukohde Norjan vuorilla!

Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli pyöräilyä Mjølkevegen -pyöräilyreittiä pitkin. Mjølkevegen on äänestetty yhdeksi kauneimmaksi pyöräilyreiteistä Norjassa ja se kulkee 250km pätkän halki vuoriston Vinstrasta Goliin. Vuokrasimme pyörät Beitøstolenin Intersportista ja suuntasimme reittiä Golin kylää kohti. Matkasta tuli aavistuksen hapokkaampi mitä olimme kuvitelleet – pyörien rullaavuus oli pohja mudissa eikä mäetkään paljon armoa antanut. Vuoret onneksi hellivät silmää ja hymy pysyi huulilla 🙂

Iltapäivällä suuntasimme vielä lyhyelle kävelylenkille huiputtamaan ensimmäisen vuoren! Joutuhemenin kansallispuisto on täynnä eripituisia reittejä, joten valinnan varaa riitti. Muutamien nousukilometrien jälkeen pelottavan rauhallinen tunnelma vangitsi ylhäällä laaksossa. Jossain kaukana ukkonen rupesi jyrähtelemään, mutta ylös oli päästävä. Puolessa välin sadepisarat alkoivat viilentämään paahtunutta ihoa ja ylhäällä saimme vain mielikuvissa aistia maisemien komeuden.

Lauantaista tuli yksi kesän huikeimmista päivistä kun lähdimme päiväksi vuorille. Päätavoitteena oli kokea Joutunhemenin upein reitti Bessegen ridge. Muutaman tunnin vaelluksen jälkeen saavutimme huipun 1743 m korkeudessa ja lähdimme siitä laskettelemaan alas vuoren harjannetta pitkin. Yksi hienoimmista elementeistä reitillä on turkoosin Gjende -järven ja tummansinisen  Bessvatnetin kimallus vuorijonon ympärillä. Kerrasaan upeaa! Suurin osa ihmisistä oli ottanut laivan Memurubuun ja kävelivät sieltä 14-17km (7-9h) takaisin. Näin tiukin jyrkkyys tuli steppailtua ylöspäin, mikä varmasti helpottaa reittiä hieman.

Bessegenin ridgen virallinen osuus oli talsittu klo 17 mennessä ja pidimme ansaitun pullatauon. Tässä kohtaa meillä ei ollut vielä pienintäkään käryä, että matkamme oli vasta puolessa välissä. Emmehän siis toki muiden ihmisten tapaan ottanut lossia takaisin vaan halusimme edetä kävellen lähtöpaikkaan. Eräs norjalainen vaeltaja varoitteli, että meillä saattaa olla vielä pitkä reissu tiedossa. Ohitimme viestin hymähdyksellä ja aloimme pohtia lauseen sisältöä vasta muutaman tunnin kuluttua – mies taisi olla oikeassa! Loppumatkasta tulikin varsin koominen – arviot rasitusmurtumien ilmaantumisesta (meillä vamma-alttiilla naisilla) ja nallekarkkien riittävyydestä sai hyvät naurut aikaan! Perille kuitenkin päästiin ennen pimeää ja kellon sai pysäyttää reilu 40km kohdalla!

Lauantain överipäivä oli tehnyt Millan jaloista puuta ja päätimme vaihtaa sunnuntain suunnitelmaa. Nappasin pyörän ja ajoin ylös vuorille juoksemaan. Milla otti pyörän vaihdoista ja liittyi seurakseni juoksulenkille. Puolentoista tunnin reippailu pitkin Mjølkevegeniä tarjosi järvien kimallusta ja hehkeää maalaismaisemaa. Loppuun vielä pitkä mäkiveto ja avòt – viikonloppu oli paketissa!

Tässä vielä kootut infot Joutunheimeniin suuntaville:

Matkustus:

– Osloon lentäen ja sieltä vuokra-autolla Beitøstoleniin. Lentoaika 1.5h ja ajoaika 3h. Tie osittain mutkaista (menimme E16-34-33-E16-51, tällä reitillä hienoja järviä) ja paluu jnkv hitaampi liikennteestä johtuen.

– Matkalla suosittelen tätä suloista ruokapaikkaa. Mahtava miljö järven rannalla ja ihanan chilli sisustus. Ruokakin oli aika buenoa 😉

Yleistä:

– Teltta-aluetta riitti vaikka muille jakaa. Useat telttaili lähellä tietä 51, jos tekivät vain päivävaelluksia. Beitøstolen on hyvä kylä majoittua, jos tarkoituksena on majoittua hotellissa/huoneistoissa. Sielä myös lähin kauppa.

– Yleisesti hyviä sivustoja selailla aktiviteetteja ovat esim. Joutunheimenin virallinen sivusto, outt ja Valdres.

Pyöräily:

Tästä näkee pyörävuokraamot alueella. Tarjolla maastopyöriä pääosin, maantiepyöriä emme löytäneet.

Mjølkevegen on 250km pituinen reitti Vinstrasta Goliin. Tarjolla myös lyhempiä reittejä pääreittiä hyödyntäen. Ehkä aavistus hankala järjestää pyörät reitille, jos omia pyöriä ja kuljetusta ei ole järjestettävissä. Tämä tarjosi kuljetuspalvelua. Me pyöräilimme reittiä molempiin suuntiin Beitøstolenista käsin (tämän ja tämän). Mjølkevegenillä oli paljon hiekkateitä, ei sovellu maantiepyörälle. Tietä 51 ihmiset polivat maantiepyörällä. Kuntoa kannattaa olla – osa mäistä Beitostolenista Goliin jyrkkiä.

– Täällä muita pyöräreittejä.

Vaellus:

Joutunheimenin kansallispuiston sivuilta tai outt voi selailla reittejä. Outt appi on hyvä ladata puhelimelle. Kartta ei ole täysin hyvä, mutta suuntaa antava ja gps pallo löytyy tarvittaessa reitillä.

– Norjan korkein vuori Galdhøpiggen sijaitsee myös Joutunhemenissä

Bessegen ridge vaellus:

– Reittikuvaus täällä ja täällä. Reitin pituus siis 14-17km ja sitä suositellaan yli 8 vuotiaille.  Arvioitu kesto yhteen suuntaan 7-9h.

– Parkkipaikka gps-linkki tässä. Tuo parkki maksoi 150kr päivä (sisälsi parkin ja kuljetuksen minibussilla tienvarresta lossille). Itse ajoimme vähän eteenpäin Bessheimenin Fjellstuelle, jota vastapäätä oli ilmaisia parkkipaikkoja. Myös ennen virallisen parkkipaikan risteystä oli ilmaisia tienvarsiparkkeja jos lisäkävelymatka ei haitannut.

– Suurin osa kulkee reitin yhteen suuntaan ja tulee/menee laivalla järveä pitkin. Lautta maksu on 160 NOK (~15e) suunta (80NOK lapset, 180NOK edes-takaisin). Tyypillisintä on ottaa lautta Gjendesheimistä Memurubuun ja kävellä sieltä takaisin.

Kesäterkuin,

Eve

Kategoria:
Julkaistu: 21.7.2018Muokattu: 25.7.2018