Luontohaasteen retkiruokailloissa innostuttiin ja oivallettiin uutta retkiruoasta

Retkiruokaillat Scandinavian Outdoorin myymälöissä ja verkossa

Saimme Luontohaasteena huikean mahdollisuuden järjestää retkiruokailtoja Scandinavian Outdoorin myymälöissä ja nyt kuluneena keväänä myös virtuaalisesti verkossa. Meininki tapahtumailloissa oli innostunutta ja aihe selvästi kiinnostaa, sillä onhan ruokailu tärkeä osa jokaista retkeä. Myymälätapahtumissa havaitsimme runsaasti mukavan pulppuavaa puheensorinaa ja verkossa osallistavat tehtävät aktivoivat ihmisiä kommentoimaan hyviä ruokavinkkejä ja ideoita, joista myös me ammensimme uutta kokeiltavaksi tuleviin retkiimme.

Myymälätapahtumien kahvitauoilla ja webinaarien chatissa syntyi paljon hyvää keskustelua, jota oli ilo seurata! On aina yhtä mahtavaa tavata muita retkeileviä ihmisiä ja päästä yhdessä turisemaan meille kaikille rakkaasta aiheesta. Kokosimme tähän tekstiin tiivistelmän iltojen tärkeimmistä aiheista, meissä heränneitä ajatuksia, sekä osallistujien palautetta tapahtumien tiimoilta.

Pohjustamme yleensä aihetta kertomalla, että retkellä kaikki asiat vaikuttavat toisiinsa. Jos syöt tai juot huonosti, niin energiatasosi laskee, väsyt, ehkä jopa kiukuttelet, nukut huonosti ja olet kylmissäsi. Tämä on kaiken retkiruokailun A ja O, josta haluamme aina lähteä liikkeelle. Sillä, miten syöt ja juot retkillä on siis merkitystä ja meidän mielestä myös sillä, miltä ruoka maistuu on väliä. Maukasta ruokaa on ihana syödä. Hyvä ja monipuolinen ruoka mahdollistaa sopivan energiatason, toimivan pään ja terveen kropan retkillä. Siksi kannustammekin kaikkia rohkeasti kokeilemaan erilaisia retkiruokia ja sitä kautta löytämään juuri itselleen sopivan tavan syödä ravitsevaa ruokaa retkillä.

Esittelimme retkiruokatapahtumissa itse käyttämäämme vaelluksen ruokasuunnitelmapohjaa viikon esimerkkiaterioineen ja se sai kommenttien perusteella veden herahtamaan useamman kuuntelijan kielelle. Moni tarjoutui heti retkiseuraksi mukaamme seuraaville reissuille!

“Sujuvasanaiset esiintyjät. Kertoivat omista kokemuksistaan, mikä loi innostuneisuuden ja asiantuntevuuden fiiliksen. Selkeästi harjaantunut esitys.” (Palaute)

Hyvä retkiruoka kruunaa retken

Meille molemmille retkiruoka on olennainen osa retkeä. Omilla retkillämme testailemme usein uusia reseptejä, mutta ruokalistoilta löytyy aina myös vanhoja lemppareita. Olemme pikkuhiljaa löytäneet oman tapamme retkiruokailla ja se on vaatinut erilaisia kokeiluja ja maisteluja, useita reissuja ja erilaisissa porukoissa retkeilyä. Eräopaskoulussa saimme hieman retkiruokaopastusta asiakasryhmien ruokailua ajatellen. Omilla reissuillamme olemme sitten harjoitelleet ja kokeilleet pienemmille porukoille ja ihan vaan itseksemme kokkaamista.

Kannustimmekin retkiruokatapahtumissa osallistujia samaan tapaan kokeilemaan erilaisia retkiruokailutapoja ja sitä kautta hiljalleen löytämään itselle mieleiset reseptit. Me syömme pääasiassa kasvisruokaa reissuissa ja jaoimmekin parhaimpia vinkkejämme ja reseptejä kuulijoille kokeiltavaksi. Retkiruoan kuivaaminen on etenkin rinkkavaelluksilla oiva tapa keventää kuormaa ja lisätä ruokien säilyvyysaikoja. Jakamamme resepti esimerkiksi munakkaan valmistamisesta täysin itse kuivatuista aineksista innosti monia kokeilemaan kuivaamista.

Erityisen hyvä retkiruoka on retken luksusta ja sillä on myös ihana ilahduttaa retkiseuruetta. Omiin retkiruokamuistoihimme liittyy yhtä lailla hyviä onnistumisia, kuin myös niitä huonompia ja yksipuolisempia reseptejä, pitkän päivän nälkäkiukkuja sekä kirjavia kommelluksia. Näistä kaikista kokemuksista ammennamme luentoihimme materiaalia. Oli ihanaa kuulla myös osallistujien vinkkejä ja saada aikaan innostunutta keskustelua reseptien ympärillä.

“Kiitos! Ilta oli erittäin antoisa ja oli ihana saada käytännön vinkkejä resepteihin, ruokien suunnitteluun ja kuivaamiseen liittyen. Pidempi vaellus on ollut jo jonkin aikaa suunnitteilla ja ruokapuoli on aiheuttanut pohdintaa, mutta eipä aiheuta enää, nyt vain innolla suunnittelemaan.” (Palaute)

Vastuullisuus retkikeittiössä

Aina kun koulutamme tai luennoimme retkeilystä, nostamme esiin myös vastuullisuuden ja tätä aihetta käsittelimme myös retkiruokailloissa. Mielestämme jokaisen retkeilijän tulisi sekä itse sisäistää vastuullinen ajattelutapa, että jakaa tietoa eteenpäin.

Vastuullista retkeilyä on luonnosta huolta pitäminen ja pyrkiminen siihen, että jälkeemme ei jää retkellä mitään. Ruoan valmistukseen ja retkiruokailuun liittyen erityisesti huomionarvoisia asioita ovat tulentekoon, roskattomuuteen ja ympäristöystävälliseen tiskihuoltoon liittyvät käytänteet. Aihe herätti retkiruokailloissa tunteita ja asiallista keskustelua. Retkiruokaa voi valmistaa eri tavoin.

Itse suosimme kaasullisen retkikeittimen käyttöä, mutta myös nuotiolla kokkailu on perinteinen ruoanvalmistustapa. Ennen jokaista nuotiokokkailun sisältävää retkeä tulee tarkastaa ajankohtaiset maasto- ja ruohikkopalovaroitukset. Tarkemmat tulenteon ohjeistukset löydät aina kunkin retkikohteen verkkosivuilta.

Roskat kerätään aina mukaan ja jopa toisten roskia voi napata omaan roskapussiin. Me ajatellaan niin, että taukopaikka jätetään mieluummin siistimmäksi, kuin mitä se oli sinne saapuessamme. Tiskit tiskataan kaukana vesistöstä, tiskivesi imeytetään maahan. Toivomme, että retkiruokailloissa herännyt vastuullisuuskeskustelu saa ihmiset jakamaan tietoa myös eteenpäin.

“Vaelluskuume nousi eksponentiaalisesti, mutta elämän realiteetit eivät vaan seuraa perässä.. Inspiroivia reseptejä, vinkkejä ja ajattelemisen aiheita, kyllä kannatti lähteä!” (Palaute)

Aiheesta löytyy paljon tietoa

Jokaisen retkeilijän polku on erilainen ja sama pätee retkiruokailuun. Kerroimme retkiruokailloissa oman tarinamme ja jaoimme oppimaamme. Muistutimme, että lyhyen illan aikana pystytään käymään laajasta aiheesta vain osa, rohkaisimme hakemaan lisää tietoa sekä neuvoimme mistä sitä tietoa oikein voisi löytää. Retkeilyä aloittaessamme vuosia sitten söimme aivan toisenlaista retkiruokaa kuin nykyään. Valmisruoka, pussiruoat, purkkivalmisteet yms. olivat usein listalla, koska emme tienneet muustakaan.

Nälän kasvaessa niin kuvainnollisesti kuin kirjaimellisestikin, aloimme etsimään tietoa lisää. Viimeistään eräopaskoulun aikana huomasimme hurahtaneemme aiheeseen. Kotona saatamme arjessa valmistaa melko yksinkertaistakin ruokaa, mutta retkellä ruokailuun on ihana panostaa. Uteliaisuuden kasvaessa hankimme lisää tietoa aiheesta. Suurin oivallus on ollut se, että retkellä voi valmistaa lähes mitä tahansa ruokaa. Joskus reseptejä joutuu viilaamaan, mutta usein ne voi jopa kopioida sellaisenaan retkikäyttöön.

Mitä enemmän aiheeseen perehtyy, sitä selkeämmin hahmottuu erilaisten retkien ruokailumahdollisuudet. Meloessa, hiihtovaeltaessa tai rinkan kanssa retkeillessä ruokien koostumukset ja säilyvyys ovat usein hyvinkin erilaisia. On myös tärkeää tietää paljonko energiaa tarvitsee kuhunkin aktiviteettiin ja sen mukaan laatia ja täydentää ruokasuunnitelmaa.

Luontohaasteen blogista löytyy lisää vinkkejä retkiruokiin ja  esimerkiksi nämä reseptit:

  • Mutakakku Trangialla
  • Lämpimät herkkuleivät nuotiolla
  • Syksyinen sienikeitto
  • Vaelluksen helppo lounaskeitto

Ohjeistamme ja opastamme mielellämme retkiruokaan liittyen, sillä meidän mielestä kaikki ansaitsevat mahdollisuuden herkulliseen retkiruokaan. Olisi mahtavaa päästä järjestämään jatkossa yhä enemmän kursseja retkiruoka-aiheen ympärille! Suunnittelemme ja ideoimme jatkuvasti uutta. Minkälaisia luentoja tai aiheita sinä toivoisit Luontohaasteelta Scandinavian Outdoorin tapahtumiin tulevaisuudessa?

“Tosi kiva ja monipuolinen sisältö, opin paljon uutta mm. kuivaamisesta! Reseptit kuulostivat herkullisilta ja aijonkin testata niitä itse. Tapahtuma antoi innostusta tekemään monipuolisempia retkiruokia itse.” (Palaute)

Luontohaasteen 10 vinkkiä retkiruokailuun
  1. Muista juoda riittävästi: ota hörppy joka tauolla ja mausta vettä niin sitä tekee mieli juoda.
  2. Maistuvista välipaloista aterioiden väleissä saa energiaa koko päiväksi
  3. Muista aina vastuullisuus – olemme luonnossa vain vierailulla.
  4. Syö sellaista ruokaa mitä normaalistikin syöt. Omat lempireseptitkin voi muokata retkelle sopiviksi.
  5. Hyvä ruoka maistuu aina. Panosta siis maukkaaseen ruokaan, jotta sitä tekee mieli syödä.
  6. Jaa retkiruoka-aterioiden suunnittelua telttakaverin kanssa.
  7. Pakkaa mukaan aina ylimääräisiä herkkuja, joita voit jakaa retkikavereiden kanssa <3.
  8. Kokeile rohkeasti uusia reseptejä! Kotipihallakin voi kokeilla retkiruoan valmistamista keittimellä.
  9. Tutustu retkiruokakirjallisuuteen ja muihin lähteisiin.
  10. Muista, että ei ole yhtä oikeaa tapaa retkeillä tai retkiruokailla. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle lainkaan. Kokeilemalla löytää oman tavan.
Julkaistu: 8.7.2020Muokattu: 17.1.2025