Poronkäristystä ja pari tunturia – varusteista osa 1

20160301_115539

Pitkä talvivaellus edessä ja mukaan pitäisi saada mahtumaan yhtä jos toista tarpeellista, millä ihminen pärjäilee mukavasti keskellä valkoista tunturimaisemaa. Tämä postaus avaa hieman sitä, mitä kaikkea ahkioon on hyvä pakata pitkälle talvivaellukselle.

Aloitetaan perusasiaista: ahkio sekä sukset. Ahkion tulee olla riittävän tilava, vakaa ja lujatekoinen. Itselläni lähtee mukaan Hiking Travelin Isohitti-malli. Hiking Travelin ahkiot on testattu monessa käytössä eri retkikunnilla: niitä on vedetty pitkin pohjoismaita, Huippuvuorilla sekä myös Grönlannin jäätikön yli. Isohitin tilavuus on 450 litraa, joten kaikki tarvittava pitäisi mahtua mukaan. Aisat saa asennettua joko ristiin tai suoriksi maastosta riippuen.

20160302_142532

Isohitti in action lyhyemmällä vaelluksessa Tromssassa.

Suksiksi matkaan lähtee Salomonin Mountain Explore 95 Black Diamondin skineillä sekä Dynafitin siteillä. Monoiksi valikoituivat La Sportivan Spectret. Tällä yhdistelmällä onnistuu ahkion veto, skinnailu sekä laskeminen. Spectret soveltuvat kohtalaisesti (tai siitä otetaan selvää) myös kiipeilyyn, joten homma toimii vielä siinä vaiheessa kun on aika iskeä sukset kiinni reppuun, jääraudat monoihin sekä vaihtaa sauvat hakkuihin. Sauvoina meillä on Lekin sekä Black Diamondin kepakot sekä mukana yksi ylimääräinen sauva niiden hajoamisen varalta. Erillisiä kiipeilykeikkoja varten mukana ovat vielä Tubbsin kevyet FlexAlp -lumikengät.

20160301_132600

Kelpaa suksia kun on menopelit ja maisemat kohdillaan.

Seuraava asia: vaatetus. Kerrospukeutuminen kunniaan! Alusasuiksi otan kaksi Devoldin merinovillakerrostoa: Duo Activen peruskäyttöön sekä kylmempiä säitä varten paksumman Expeditionin. In merino I trust. Merino lämmittää, kuivana ja märkänä, eikä haise. Tai no haiseehan sekin ennen pitkää, mutta pääasia on, että kaikki matkalaiset haisevat yhtä pahalle. Kukaan ei siis huomaa mitään. Boksereiksi neljä kappaletta Lastingin Nico+:aa; merinoa sekä tuulenptävä kangan edessä, toimii. Sukkia lähtee yhteesä viisi paria, joista kaksi paria Bridgedalen Mountainia ja kaksi paria Alpine Touria. Molemmat ovat korkeavartisia sukkia, jotka toimivat hyvin monojen kanssa. Alussukiksi vielä kaksi paria CoolMax -linereita ptämään jalat kuivana sekä vähentämään hankausta. Lisäksi mukana on vielä Röjkin Superbase Shortlongit, 3/4 pituus toimii hyvin korkeiden monojen kanssa, sekä kylmille leiri-illoille Eskimo Quadsit.

SAM_7601

Kerroksia päällekäin: merinovillainen aluskerrosta, fleece tuomaan lämpöä ja päälimmäiseksi softshell suojaamaan tuulelta ja tuiskulta.

Hiihtäessä tykkään käyttää kuorihousuja, jotka saa tarvittaessa avattua kokonaan sivusta, jos ylämäessä puurtaessa meinaa pukata hikeä. Milletin K-Pro GTX -housut toimivat tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Ne jalassa on myös erittäin helppo tehdä isommatkin tarpeet, ja tämä on suuri plussa avotunturissa! Hiihtäessä yläkroppaa peittää aluskerroston lisäsi tarvittaessa fleece (Black Diamond Compound Jacket) sekä päälimmäisenä kerroksena Dawn Patrol LT Shell -softshell takki. Softshell on päällä miellyttävä, koska se plokkaa suurimman osan tuulesta ja samalla hengittää hyvin eikä hiosta, kuten kuorivaate. Kaikista kovimpia kelejä varten mukaan pakataan tottakai myös kunnon kolmikerros kuoritakki. Huhtikuun keväisiä aurinkoisia päiviä varten mukana on myös kevyet softshell-housut.

Päässä on kelistä riippuen, joko Buffi tai Fjellun villapipo. Hanskoina käytä yleensä niitä parhaita retkihanskoja, eli perus marketin yhden euron kangassormikkaita. Niitä on muutama pari mukana. Toimivat hyvin hiihtäessä pikkupakkasilla sekä ovat kävevät kun leirissä säätää keittiohommissa ynnä muissa tarkkuutta vaativissa askareissa. Näitä on muutama pari mukana, koska kuluvat puhki ennen pitkään. Eivät kuitenkaan paina mitään. Kylmemmille keleille ja kiipeilyyn otan mukaan Salomonin lämpimämmtä Gore tex -hanskat. Jos pakkanen todella innostuu paukkumaan, on mukana myös todella lämpimät Mercury Mittensit. Buffeja on mukana pari perusmallia sekä yksi Windstopperilla varustettu.

SAM_7614

Kyllä jaksaa hymyilyttää kun pakkanen paukkuu, mutta keho on lämmin.

Lämpöä leiri-iltoihin tuomaan lähtee mukaan untuvahousut mallia Jack Wolfskin Atmosphere pants sekä takiksi Marmotin kevyt, mutta tuhti Greenald Baffled Jacket. Päähän vielä Nordic Heater niin jo alkaa tarkenemaan. Leirikenkinä toimii Sorelin Bearit, jotka on aina niin mukava vaihtaa jalkaan päivän pääteeksi ja heittää monot sivuun. Näiden leirikenkien lisäksi minulla on mukana myös aina lämpimät leirisukat, jotka heitän päivän pääteeksi jalkaan ja joista olen 100 prosenttisen varma, etteivät ne ole yhtään kosteat. Kuivat lämpiät jalat ovat kaiken ydin kun pysytellään pitkään paikoillaan kylmässä säässä.

T & S järkkäri 249

Hilleberg Kaitum 3 GT elementissään.

T & S järkkäri 189

Seuraavan kuukauden koti.

Sitten tärkeä asia: majoittuminen. Telttana reissussa on Hillebergin Kaitum 3 GT. Tilava asumus, etenkin tilava absidi, ja kestää kovempaakin keliä. Mukaan lähtee joka tapauksessa pari varakaarta. Perus maakiilat on korvattu omatekoisilla puisilla lumikiiloilla. Teltan lattiaa peittämään on nidottu yhteen kolme kevyttä Extreme -makuualustaa. Varsinaisen makuualustan virkaa hoitaa Expedin Downmat 7 ja makuupussina toimii vanha kunnon sargofagi, eli Marmotin CWM. Nyt saa pakkanen öisin painua huoletta -30 rapiammalle puolelle, ei tunnu missään.

Ei liikaa kamaa yhteen postaukseen. Tässä siis tämä osa ja seraavassa tekstissä vuorossa ruoka/keittiö, elektroniikka, pikkusälä sekä kiipeilyromut.

SAM_7602

Tip of the day: pakkaa ajoissa, etteivät varusteesi näytä tältä kun seuraavana päivänä pitäisi lähteä kuukaudeksi maastoon.

 

 

Kategoria:
Julkaistu: 6.3.2016Muokattu: 28.10.2020