Lumikenkäfiilistelyt Nuuksiossa

nouxxxx

Eräänä sunnuntaiaamuna kun silmäni sain auki, katsoin ulos ja siellä tuli lunta taivaantäydeltä, soitin samantien hyvälle ystävälleni ja hoputin pakkaamaan repun ja ottamaan lumikengät kainaloon. Mikä sen hienompaa kuin päivä syvässä lumessa keskellä talvista metsää lumikenkien kanssa?

Ajattelin kertoa tässä postauksessa mitä tällaisella päiväretkellä repustani löytyy ja millaisilla varusteilla on mukavaa mennä.

lumikenkä1

Ensiksikin jalassa Sorel Caribou kengät sekä GV:n Nyflex lumikengät. Lumikengät erittäin kevyttä tekoa, helppokäyttöiset ja kestävät. Syvässä lumessa kantavuus hiukan ehkä heikko, mutta mukavat silti. Sorelit on täydelliset kengät talviseen temmellykseen ja pitkän varren vuoksi ei kenkiin tule lunta. Lämpöä tuskin tarvitsee edes mainita koska niillä pärjää heittämällä vielä -25 asteessa.

Näiden lisäksi sauvat. Olisi hyvä jos niissä olisi isot sommat. Minun sauvoistani sommat jäivät jo kauan aikaa sitten lumikentille pohjoisille tuntureille, enkä ole vaivautunut uusia hommaamaan, mutta omat vaellussauvani ovat palvelleet minua jo pitkään ja uskollisesti aina Tatra vuorilta pohjois-savon kautta pohjoisimpaan lappiin saakka. Kaveriahan ei jätetä…..

Näiden lisäksi tällä reissulla minulla oli mukana Milletin Gore-Tex takki. Yleensä en kalvollisia vaatteita juurikaan käytä “urheilu hommissa” hengittämättömyyden vuoksi, mutta nyt ajattelin, että se toimisi täydellisesti kun piehtaroi lumessa. Ja niinhän se toimikin. Taivaalta tuleva lumi ei jämähdä kalvotakkiin yhtä pahasti kuin esimerkiksi puuvillaiseen anorakkiin. Housuina toimi kalvottomat softshell housut Haglöfsiltä. Plussaa tällaisissa softshell housuissa on hengittävyys ja kankaan joustavuus. Niinkuin takissakin, näissä housuissa lumi ei jämähdä kankaaseen.

lumineknkä2

Sitten kurkkaus reppuun. Sieltä löytyy jokaiselta kulkijalta aina hieman erilaista tarviketta. Sitä sanotaan, että nuotiosta tulevat liekit eivät koskaan ole identtisiä. Voisin tätä käyttää vertauskuvana retkeilijöiden reppujen sisältöihin; ei koskaan samanlaisia. Reppunani on jo muutaman vuoden ajan toiminut Fjällrävenin Rucksack no.21 Large. Se on 30 litran vetoinen ja täydellinen päiväreppu kokoluokaltaan. Sen sisältönä oli tällä reissulla; istuinalusta (folioitu solumuovimakuualusta), otsalamppu, teräksinen juomapullo, taukotakki, termospullo, teräsmuki sekä pari eväsleipää. Näiden lisäksi kannan aina mukanani pienen ensiapupussukan (lähinnä haavojen varalle), puukon ja tulukset siltä varalta, että tulee joko hätätilanne tai ihan vain extempore halu tehdä tulet.

Folioitu solumuovialusta on erittäin hyvä, koska sen päällä tarkenee istua hangessakin. Eristää siis kivasti. Juomapulloni on Klean Kanteen -merkkinen 0,8L teräspullo, joka sauvojen tapaan alkaa olla jo luottokaveri reissuilla. En tiedä olenko ainoa, joka kokee näin, mutta pakkasella vesi teräspullosta maistuu taivaallisesta! Vielä parwmpaa jos sinne on ehtinyt muodostua hieman jäähiutaleita. Aiemmissa postauksissa olen vannonut teräksen nimeen retkeilyastioissa ja siksi siis teräspullo. Taukotakki on mukava, sillä kun saavut taukopaikalle ja olet hiestä märkänä, on kiva heittää kevyt untuvatakki päälle niin vilu ei pääse yllättämään sillä aikaa kun kuoritakki päästää höyryjä vaellussauvojen päällä.

stnaley2

Stanleyn termospulloa on pakko mainostaa hieman. PARAS MITÄ KOSKAAN OLEN OMISTANUT! Termospullo pitää kahvit kuumana erittäin kauan myös kovillakin pakkasilla. Yövyin kerran avolaavussa talvella -27 asteessa ja illalla ennen nukkumaanmenoa keitin pulloon kuuman veden. Aamulla n. 7-8 tuntia myöhemmin vesi oli vielä sen verran lämmintä, että siitä sai aamukahvit nautiskeltua. Termospullossa ei ole hienoja painamismekanismeja, jotta kahvin saa sieltä ulos. Siinä on sisä- ja ulkokorkki, jotka kierretään paikalleen. Ja tiiviste pitää, vaikka pullo olisi vaakatasossa repun pohjalla. Ulkokorkkia voi perinteisesti käyttää myös mukina, mutta oma Primuksen kaksikerros teräskuppi on kolmas luottokaverini, joka on aina ollut mukanani.

Siinä lyhyesti niistä tavaroista ja luottokavereista. Mikäli sinulla on kysyttävää retkeilyvermeistä tai retkeilystä yleensäkin, laita viestiä joona@sos.fi 🙂

stanley

 

Kategoria:
Julkaistu: 28.1.2016Muokattu: 15.8.2016