Moni tuntee Iso-Syötteen ja Pikku-Syötteen laskettelukeskukset, mutta alueella on paljon muutakin tekemistä, kuin laskettelu. Syötteen alue tunnetaan satumaisista kynttiläkuusimetsistä, Teerivaaran tykkylumista, mahtavista taukotuvista, laavuista ja talvireiteistään.
Syötteeltä löytyy kohteita niin päiväretkille, kuin myös useamman yön talviretkeilyyn. Liikkua voi talvisin suksilla, lumikengillä, kävellen tai jopa läskipyörällä. Alue on todella kaunista ja varmasti yksi Suomen parhaista talviretkeilykohteista.
Markkinointitiimimme Caj on käynyt Syötteellä viettämässä aikaa talvella retkeillen ja kertoo omat vinkkinsä alueelle.
Vattukurulla voi käydä tekemässä päiväretken ja syödä eväät laavulla. Kaunis ympyräreitti on 2,8 km pitkä ja on usein niin tampattu, että voi hyvinkin pärjätä ilman lumikenkiä.
Syötteen kansallispuistossa on kaksi virallista lumikenkäreittiä: Naavaparran polku (3 km) ja Teerivaaran kierros (4,5 km). Naavaparran polun reitistä toinen puoli lanataan kelkalla, ja lumikenkiä ei välttämättä edes tarvitse. Reitti kulkee Annintuvalle, jossa voi nauttia eväitään. Teerivaaran kierros on raskaampi, se nousee Teerivaaralle, jossa usein on upeita tykkylumipuita.
Syötteen alueella on upeita hiihtolatuja maastohiihtäjille, mutta jos pidät enemmän umpihankihiihdosta, niin puitteet löytyy siihenkin.
Syötteen vaarat ovat mukavia hiihdellä, kun hanki kantaa. Pitkä metsäsuksi on varmin valinta, mutta usein pärjää myös liukulumikengillä. Pitkä metsäsuksi kantaa paremmin hangella, mutta liukulumikenkä on vaikeassa maastossa näppärämpi.
Syötteen kansallispuistolla ja Pudasjärven kaupungilla on laavuja ympäri ämpäri aluetta. Osan laavuista löydät täältä ja karttasovelluksista loput.
Laavuille voi tehdä päiväretkiä tai ottaa varusteet mukaan ja olla yötä. Varusteet kulkevat usein ahkiossa helpoiten, mutta ilmankin pärjää, jos pystyy pakkaamaan varusteet rinkkaan.
Syötteellä luonto antaa parastaan. Kynttiläkuuset, tykkylumet, upeat vaarat ja naavaiset puut luovat tunnelmaa.
Yön viettäminen talvella laavulla on todella tunnelmallista ja on sellainen kokemus, mikä kaikkien pitäisi saada.
Syötteen kansallispuistossa tehdään talvella monikäyttöura, jossa saa liikkua pyörällä, lumikengillä, hiihtämällä ja joskus jopa kävellen. Kävely onnistuu vain, jos ura on aivan kova, koska muuten reitti tuhoutuu, kun askeleet menevät läpi hangesta.
Vuokrasin hotellilta minulle ja vaimolleni läskipyörät ja poljimme Rytituvalle (varaustupa) yöksi. Tätä pidemmälle ei pyörällä reittiä pitkin pääse ja en ole varma tehdäänkö reitti vielä tänne asti, koska reittikartan mukaan se menee nykyään vain Toraslammelle asti. Rytituvalle tuli matkaa Iso-Syötteen hotellilta reilut 25 km, mikä oli pitkä rykäisi rinkka selässä pyöräillen lumimyrskyssä.
Rytituvalla voi tutustua alueen historiaan, joka on karua luettevaa. Tai sitten voi ihailla revontulia ja viettää romanttisia hetkiä.
Kun reitit on auki, kulkee pyörä rivakasti, kun lunta sataa reilummin, niin menee pari päivää, jotta ura taas kovettuu, vaikka sitä kelkalla ajetaan jatkuvasti. Rinkka selässä ei kannata pyöräillä, ellei ole muuta vaihtoehtoa. Painopiste siirtyy taakse, jolloin pyörä aliohjaa mutkat ja tasapaino on välillä hyvin hutera.
Reitille voi tehdä päiväretkiä tai olla yötä. Leiriytyminen rajoitettu huolletuille taukopaikoille retkeily- ja luontomatkailuvyöhykkeellä. Maastokartassa löydät siis vihreällä rajatun alueen, jossa ei saa yöpyä jokaisen oikeuksilla, mutta sen ulkopuolella se on taas mahdollista.
Toraslammen tuvalla voi olla yötä, jos ei pelkää kummituksia ja Ahmatuvalta löytyy vuokra- ja autiotupa. Reittejä ei ole merkattu, kuin risteykset kyltein, mutta niiltä on vaikea eksyä.
Ahmatuvasta pohjoiseen löytyy myös näkötorni. Talvireitti ei kulje tornin vierestä, mutta sinnekin kyllä pääsee joskus uraa pitkin kävellen.
Tornilta aukeaa hyvät näköalat alueelle. Tässä muutama vinkki alueelle. Käy myös myllyn laavulla ja katsele yötaivaalle, jos näet selittämättömiä valoilmiöitä, joita alueella näkyi ennen runsaasti.
Syötteen kansallispuistosta löydät lisätietoa luontoon.fi-sivustolta.
Mukavaa joulun ja talven odotusta, toivoo Caj ja Scandinavian Outdoor.